TN έναντι IPS έναντι VA: Ποια είναι η καλύτερη τεχνολογία πάνελ οθόνης;

Όταν αγοράζετε μια οθόνη υπολογιστή, πρέπει να επιλέξετε TN, IPS ή VA. Το καλύτερο για εσάς εξαρτάται από το για το οποίο θα το χρησιμοποιείτε κυρίως. Και, αν είστε gamer, διαφορετικές τεχνολογίες πάνελ είναι ιδανικές για συγκεκριμένους τύπους gaming.

Τύποι πάνελ

Όπως αναφέραμε παραπάνω, θα συναντήσετε τους ακόλουθους τρεις τύπους πάνελ όταν αγοράζετε μια οθόνη:

Twisted nematic (TN): Ο παλαιότερος τύπος πάνελ LCD.
In-plane switching (IPS): Αυτός ο όρος επινοήθηκε από την LG. Η Samsung αναφέρεται σε παρόμοια τεχνολογία ως “μετάβαση αεροπλάνου σε γραμμή” (PLS), ενώ η AU Optronics χρησιμοποιεί “προηγμένη υπεργωνία θέασης” (AHVA). Όλα είναι συγκρίσιμα.
Κατακόρυφη ευθυγράμμιση (VA): Αναφέρεται επίσης ως «σούπερ κατακόρυφη ευθυγράμμιση» (SVA) από τη Samsung και «προηγμένη κατακόρυφη ευθυγράμμιση πολλών τομέων» (AMVA) από την AU Optronics. Όλα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Τα ονόματα σχετίζονται με την ευθυγράμμιση των μορίων εντός της LCD (οθόνη υγρών κρυστάλλων) και τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν όταν εφαρμόζεται τάση. Όλες οι οθόνες LCD αλλάζουν την ευθυγράμμιση αυτών των μορίων για να λειτουργήσουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν μπορεί να επηρεάσει δραστικά την εικόνα και τον χρόνο απόκρισης.

Κάθε τύπος πάνελ έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ο ευκολότερος τρόπος για να επιλέξετε μεταξύ τους είναι να αποφασίσετε ποια χαρακτηριστικά είναι πιο σημαντικά για εσάς. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γιατί χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας και από το πόσα πρέπει να ξοδέψετε.

Εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για πολλά πράγματα, όπως εργασία γραφείου, προγραμματισμό, επεξεργασία βίντεο και φωτογραφιών ή παίζοντας παιχνίδια, η λήψη μιας απόφασης μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη.

Πάνελ TN (Twisted Nematic).

Τα πάνελ TN ήταν οι πρώτες οθόνες επίπεδης οθόνης μαζικής παραγωγής. Βοήθησαν να γίνουν οι ογκώδεις σωλήνες καθοδικών ακτίνων (CRT) παρελθόν και εξακολουθούν να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες σήμερα.

Ενώ τα νεότερα πάνελ είναι πάντα καλύτερα από τους προκατόχους τους, η τεχνολογία οθόνης TN εξακολουθεί να υποφέρει από ορισμένα αξιοσημείωτα μειονεκτήματα. Το ένα είναι οι περιορισμένες γωνίες θέασής του, ιδιαίτερα στον κατακόρυφο άξονα. Δεν είναι ασυνήθιστο τα χρώματα ενός πίνακα TN να αναστρέφονται εντελώς όταν το βλέπετε από ακραία γωνία.

Η χρωματική του αναπαραγωγή επίσης δεν είναι τόσο δυνατή. Τα περισσότερα πάνελ TN δεν μπορούν να εμφανίσουν αληθινό χρώμα 24-bit και, αντ’ αυτού, βασίζονται στην παρεμβολή για την προσομοίωση των σωστών αποχρώσεων. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ορατές χρωματικές ζώνες και χαμηλότερους λόγους αντίθεσης σε σύγκριση με πάνελ IPS ή VA.

Η χρωματική γκάμα (το εύρος των χρωμάτων που μπορεί να εμφανίσει μια οθόνη) είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο τα πάνελ TN συχνά πέφτουν επίπεδη. Μόνο τα high-end TN μπορούν να θεωρηθούν ευρείας γκάμας, που σημαίνει ότι εμφανίζουν ολόκληρο το φάσμα sRGB. Ωστόσο, πολλοί υπολείπονται αυτού του στόχου, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα για επεξεργασία φωτογραφιών, ταξινόμηση χρωμάτων ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή για την οποία η ακρίβεια των χρωμάτων είναι απαραίτητη.

  Μερικές ακόμη συμβουλές για Mac OS X για να δοκιμάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο

Λοιπόν, γιατί κάποιος να αγοράσει ποτέ ένα πάνελ TN; Για αρχή, είναι φθηνά. Δεν κοστίζουν πολύ η παραγωγή τους, επομένως χρησιμοποιούνται συχνά στις πιο φιλικές προς τον προϋπολογισμό επιλογές. Εάν δεν εκτιμάτε την αναπαραγωγή χρωμάτων ή χρειάζεστε εξαιρετικές γωνίες θέασης, ένα πάνελ TN μπορεί να είναι κατάλληλο για το γραφείο ή τη μελέτη σας.

Τα πάνελ TN έχουν επίσης τη χαμηλότερη καθυστέρηση εισόδου—συνήθως περίπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Μπορούν επίσης να χειριστούν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης έως και 240 Hz. Αυτό τα καθιστά ελκυστική επιλογή για ανταγωνιστικά παιχνίδια πολλών παικτών—ειδικά τα eSports, όπου κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου μετράει.

Εάν προτιμάτε χαμηλή καθυστέρηση σε σχέση με την αναπαραγωγή χρώματος ή τις γωνίες θέασης, ένα πάνελ TN μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε.

Πίνακες IPS (In-Plane Switching).

Η τεχνολογία IPS αναπτύχθηκε για να βελτιώσει τους περιορισμούς των πάνελ TN—κυρίως, την κακή αναπαραγωγή χρωμάτων και τις περιορισμένες γωνίες θέασης. Ως αποτέλεσμα, τα πάνελ IPS είναι πολύ καλύτερα από τα TN και στις δύο αυτές περιοχές.

Συγκεκριμένα, τα πάνελ IPS έχουν πολύ ανώτερες γωνίες θέασης από τα TN. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε τα πάνελ IPS από ακραίες γωνίες και να εξακολουθείτε να έχετε ακριβή αναπαραγωγή χρωμάτων. Σε αντίθεση με τα TN, θα παρατηρήσετε πολύ μικρή αλλαγή στο χρώμα όταν βλέπετε ένα από μια λιγότερο από ιδανική οπτική γωνία.

Τα πάνελ IPS είναι επίσης γνωστά για τη σχετικά καλή αναπαραγωγή μαύρου χρώματος, η οποία βοηθά στην εξάλειψη της “ξεπλυμένης” εμφάνισης που έχετε με τα πάνελ TN. Ωστόσο, τα πάνελ IPS υπολείπονται των εξαιρετικών αναλογιών αντίθεσης που θα βρείτε στα VA.

Ενώ οι υψηλοί ρυθμοί ανανέωσης προορίζονταν συνήθως για TN, περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν πάνελ IPS με ρυθμούς ανανέωσης 240 Hz. Για παράδειγμα, το ASUS VG279QM 27 ιντσών 1080p χρησιμοποιεί πίνακα IPS και υποστηρίζει 280 Hz.

Προηγουμένως, τα TN εμφάνιζαν λιγότερη καθυστέρηση εισόδου από οποιοδήποτε άλλο πάνελ, αλλά η τεχνολογία IPS επιτέλους κατάφερε. Τον Ιούνιο του 2019, η LG ανακοίνωσε το νέο της Οθόνες Nano IPS UltraGear με χρόνο απόκρισης ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου.

Παρά το κλείσιμο του κενού, θα εξακολουθείτε να πληρώνετε περισσότερα για ένα πάνελ IPS με τόσο χαμηλό χρόνο απόκρισης από ό,τι για ένα TN με παρόμοιες προδιαγραφές. Εάν έχετε προϋπολογισμό, περιμένετε χρόνο απόκρισης περίπου τεσσάρων χιλιοστών του δευτερολέπτου για μια καλή οθόνη IPS.

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε με τα πάνελ IPS είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται “λάμψη IPS”. Είναι όταν βλέπετε τον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης να λάμπει μέσα από αυτήν σε πιο ακραίες γωνίες θέασης. Δεν είναι τεράστιο πρόβλημα εκτός και αν δείτε το πάνελ από το πλάι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου.

Πίνακες VA (Κάθετη ευθυγράμμιση).

Τα πάνελ VA είναι κάτι σαν συμβιβασμός μεταξύ TN και IPS. Προσφέρουν τις καλύτερες αναλογίες αντίθεσης, γι’ αυτό οι κατασκευαστές τηλεοράσεων τις χρησιμοποιούν εκτενώς. Ενώ μια οθόνη IPS έχει συνήθως λόγο αντίθεσης 1000:1, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε 3000:1 ή 6000:1 σε ένα συγκρίσιμο πάνελ VA.

  Πώς να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ενός δρομολογητή

Όσον αφορά τις γωνίες θέασης, τα VA δεν μπορούν να ταιριάζουν απόλυτα με την απόδοση των πάνελ IPS. Η φωτεινότητα της οθόνης, ειδικότερα, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γωνία από την οποία βλέπετε, αλλά δεν θα έχετε τη “λάμψη IPS”.

Τα VA έχουν πιο αργούς χρόνους απόκρισης από τα TN και τα νεότερα πάνελ Nano IPS με τους ρυθμούς απόκρισης του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μπορείτε να βρείτε οθόνες VA με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης (240 Hz), αλλά η καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα είδωλα και θόλωση κίνησης. Για το λόγο αυτό, οι ανταγωνιστικοί παίκτες θα πρέπει να αποφεύγουν το VA.

Σε σύγκριση με τα TN, τα πάνελ VA προσφέρουν πολύ καλύτερη αναπαραγωγή χρωμάτων και συνήθως αγγίζουν το πλήρες φάσμα sRGB, ακόμη και σε μοντέλα χαμηλότερης ποιότητας. Εάν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε λίγο περισσότερα, τα πάνελ Quantum Dot SVA της Samsung μπορούν να καλύπτουν 125 τοις εκατό sRGB.

Για αυτούς τους λόγους, τα πάνελ VA θεωρούνται ως η υποδοχή όλων των συναλλαγών. Είναι ιδανικά για γενική χρήση, αλλά είτε ταιριάζουν είτε υπολείπονται στους περισσότερους άλλους τομείς εκτός από την αναλογία αντίθεσης. Τα VA είναι καλά για παίκτες που απολαμβάνουν εμπειρίες για έναν παίκτη ή περιστασιακές εμπειρίες.

Οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, γενικά προτιμούν τα πάνελ IPS έναντι των VA επειδή εμφανίζουν μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων.

Όλα τα πάνελ LCD έχουν κοινά μειονεκτήματα

Σε σύγκριση με οθόνες CRT, όλα τα πάνελ LCD υποφέρουν από κάποιου είδους πρόβλημα καθυστέρησης. Αυτό ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα πάνελ TN και ταλαιπωρούσε τις οθόνες IPS και VA για χρόνια. Αλλά η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ενώ πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν βελτιωθεί, δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς.

Ο ανομοιόμορφος οπίσθιος φωτισμός είναι ένα άλλο ζήτημα που θα βρείτε σε όλους τους τύπους πάνελ. Συχνά αυτό οφείλεται στη συνολική ποιότητα κατασκευής—τα φθηνότερα μοντέλα χάνουν τον ποιοτικό έλεγχο για εξοικονόμηση κόστους παραγωγής. Έτσι, αν ψάχνετε για μια φθηνή οθόνη, να είστε προετοιμασμένοι για κάποιο ανομοιόμορφο οπίσθιο φωτισμό. Ωστόσο, θα το παρατηρήσετε ως επί το πλείστον μόνο σε συμπαγή ή πολύ σκούρα φόντο.

Τα πάνελ LCD είναι επίσης ευαίσθητα σε νεκρά ή κολλημένα pixel. Διαφορετικοί κατασκευαστές και δικαιοδοσίες έχουν διαφορετικές πολιτικές και νόμους για τους καταναλωτές που καλύπτουν τα νεκρά pixel. Εάν είστε τελειομανής, ελέγξτε την πολιτική του κατασκευαστή σχετικά με τα νεκρά pixel πριν αγοράσετε. Μερικοί θα αντικαταστήσουν μια οθόνη με ένα μόνο νεκρό pixel δωρεάν, ενώ άλλοι απαιτούν έναν ελάχιστο αριθμό.

Ποιος τύπος πίνακα είναι κατάλληλος για εσάς;

Μέχρι τώρα, πιθανότατα έχετε μια πολύ καλή ιδέα για τον τύπο πάνελ που πρέπει να πάρετε. Όπως συμβαίνει συχνά, όσο περισσότερα ξοδεύεις, τόσο περισσότερα παίρνεις.

Οι συστάσεις μας για συγκεκριμένους σκοπούς είναι οι παρακάτω:

Χρήση γραφείου ή μελέτης: Ο προϋπολογισμός σας πρέπει να είναι το κύριο μέλημά σας εδώ. Το VA είναι το πάνελ που κάνει όλα τα πράγματα, με ανώτερες γωνίες θέασης σε σχέση με το TN, αλλά και οι δύο θα έκαναν το κόλπο. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα επειδή δεν χρειάζεστε υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης ή εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση. Είναι ακόμα ωραίοι, όμως. Θα δείτε μια αξιοσημείωτη διαφορά στην ομαλότητα μόνο όταν μετακινείτε τον κέρσορα των Windows σε μια οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 144 έναντι 60 Hz.

  Πώς να θυμάστε σημαντικά μηνύματα στο Slack

Επεξεργαστές φωτογραφιών και βίντεο/Ψηφιακές καλλιτέχνες: Τα πάνελ IPS εξακολουθούν να ευνοούνται γενικά για την ικανότητά τους να εμφανίζουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκουμε πάνελ VA που καλύπτουν επίσης ευρεία γκάμα (125 τοις εκατό sRGB και πάνω από 90 τοις εκατό DCI-P3), αλλά τείνουν να παρουσιάζουν περισσότερο θάμπωμα κίνησης κατά τη διάρκεια δράσης με γρήγορο ρυθμό από τα πάνελ IPS. Εάν ενδιαφέρεστε σοβαρά για την ακρίβεια των χρωμάτων, θα πρέπει να βαθμονομήσετε σωστά την οθόνη σας.

Προγραμματιστές που τοποθετούν οθόνες κάθετα: Μπορεί να πιστεύετε ότι τα πάνελ TN είναι ιδανικά για προγραμματιστές, αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Τα πάνελ TN έχουν ιδιαίτερα κακές γωνίες θέασης στον κατακόρυφο άξονα. Εάν τοποθετήσετε την οθόνη σας σε κατακόρυφη λειτουργία (όπως κάνουν πολλοί προγραμματιστές και προγραμματιστές κινητών τηλεφώνων), θα έχετε τις χειρότερες δυνατές γωνίες θέασης από έναν πίνακα TN. Για τις καλύτερες δυνατές γωνίες θέασης σε αυτό το σενάριο, επενδύστε σε μια οθόνη IPS.
Ανταγωνιστικοί διαδικτυακοί παίκτες: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πάνελ TN εξακολουθούν να ευνοούνται στον κόσμο των eSports. Ακόμη και τα φθηνότερα μοντέλα έχουν γρήγορους χρόνους απόκρισης και υποστήριξη για υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης. Για gaming 1080p, μια 24 ιντσών θα κάνει μια χαρά, ή θα μπορούσατε να επιλέξετε ένα μοντέλο 1440p, 27 ιντσών χωρίς να σπάσετε τα χρήματα. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πάνελ IPS, καθώς περισσότερα μοντέλα χαμηλής καθυστέρησης κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά περιμένετε να πληρώσετε περισσότερα.
Μη ανταγωνιστικοί, high-end gamers PC: Για μια πλούσια, καθηλωτική εικόνα που εμφανίζεται, ένα πάνελ VA θα παρέχει υψηλότερο λόγο αντίθεσης από το IPS ή το TN. Για βαθύ μαύρο και ευκρινή εικόνα με αντίθεση, το VA είναι ο νικητής. Εάν είστε εντάξει με το να θυσιάσετε κάποια αντίθεση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή IPS. Ωστόσο, θα συνιστούσαμε να αποφύγετε εντελώς το TN εκτός και αν παίζετε ανταγωνιστικά.
Καλύτερο all-rounder: Το VA είναι ο νικητής εδώ, αλλά το IPS είναι καλύτερο σε όλους τους τομείς εκτός από την αναλογία αντίθεσης. Εάν μπορείτε να θυσιάσετε την αντίθεση, ένα πάνελ IPS θα παρέχει αρκετά χαμηλή καθυστέρηση, αξιοπρεπή μαύρο και ικανοποιητική κάλυψη χρωμάτων.

Δοκιμάστε πριν αγοράσετε

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, μπορείτε συνήθως να αγοράσετε μια οθόνη φθηνότερα στο Διαδίκτυο από ό,τι σε ένα κατάστημα με τούβλα και κονιάματα. Δυστυχώς, η αγορά μέσω Διαδικτύου συνήθως σημαίνει επίσης αγορά τυφλή. Και με μια τηλεόραση ή οθόνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση.

Εάν μπορείτε, ελέγξτε προσωπικά την οθόνη που σας ενδιαφέρει πριν την αγοράσετε. Μπορείτε να εκτελέσετε μερικές απλές δοκιμές δημιουργίας φαντασμάτων και θολώματος κίνησης πιάνοντας ένα παράθυρο με το ποντίκι και μετακινώντας το γρήγορα στην οθόνη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη φωτεινότητα, να παρακολουθήσετε μερικά βίντεο και να παίξετε με την οθόνη στην οθόνη για να πάρετε μια αίσθηση.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από αυτά τα πράγματα, οι διαδικτυακές κριτικές είναι πάντα χρήσιμες, αλλά προσέξτε τις ψεύτικες κριτικές σε ιστότοπους όπως το Amazon.