Kotlin εναντίον Java: Διαφορές και ομοιότητες

Εάν εργάζεστε σε ακμάζοντες τομείς όπως η ανάπτυξη Android, θα πρέπει να γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ δύο από τις πιο χρησιμοποιούμενες γλώσσες προγραμματισμού — Kotlin εναντίον Java.

Τόσο η Kotlin όσο και η Java απολαμβάνουν τεράστια δημοτικότητα ως γλώσσες προγραμματισμού. Μερικές φορές, μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση όταν πρέπει να επιλέξετε μία γλώσσα για το έργο ανάπτυξης Android. Επίσης, για όσους θέλουν να μάθουν μια trending γλώσσα προγραμματισμού, η έλλειψη γνώσης γι’ αυτές τους δυσκολεύει να αποφασίσουν.

Για να επιλύσετε αυτά τα προβλήματα, σας παρουσιάζουμε τις κορυφαίες διαφορές μεταξύ Kotlin και Java.

Τι είναι το Kotlin;

Η Kotlin είναι μια γλώσσα προγραμματισμού νέας γενιάς που έγινε ανοιχτού κώδικα το 2012. Αυτή η γλώσσα στοχεύει να φέρει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού και του λειτουργικού προγραμματισμού σε μία γλώσσα.

Αυτή η στατικά πληκτρολογημένη γλώσσα σχεδιάστηκε για χρήση σε περιβάλλοντα Android και JVM. Ωστόσο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε Javascript και εγγενή κώδικα μηχανής μέσω LLVM. Η Google, δημιουργός Android, ανακοίνωσε το 2017 ότι προτιμά την Kotlin ως τη γλώσσα προγραμματισμού για την ανάπτυξη Android.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Kotlin

  • Ως μηδενική γλώσσα, η Kotlin μπορεί να αποτρέψει σφάλματα που συνήθως προκαλούνται από απουσίες παραμέτρων που οι προγραμματιστές δεν αρχικοποίησαν σωστά.
  • Το Kotlin σάς επιτρέπει να εφαρμόσετε τις γνώσεις σας στην Java. Ως εκ τούτου, οι προγραμματιστές μπορούν να κωδικοποιήσουν εφαρμογές Android χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα Java και Kotlin.
  • Κατά την εργασία σε αυτήν τη γλώσσα, οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν “null” ή “nil”. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να αποφευχθούν σφάλματα που προκαλούνται από τύπους και παραμέτρους που λείπουν.
  • Το Kotlin δεν περιλαμβάνει τη χρήση περιττών διακριτικών ή λέξεων-κλειδιών. Ως εκ τούτου, ο κώδικας παραμένει συνοπτικός και οι προγραμματιστές μπορούν εύκολα να τον διαβάσουν.
  • Χάρη στην αυτόματη παραγωγή λήπτη και ρυθμιστή, η εγγραφή και η ανάγνωση του κώδικα γίνεται ευκολότερη για τους προγραμματιστές.

Τι είναι η Java;

Ο απλούστερος τρόπος ορισμού της Java είναι ότι είναι μια αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού. Εκτελείται σε JVM (Java Virtual Machine) και χρησιμοποιείται συνήθως για backend ή αυτόνομη ανάπτυξη εφαρμογών.

Η εκτέλεση Java σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού απαιτούσε ενεργοποίηση της προσθήκης Java applets. Ωστόσο, αυτό είναι ένα δύσκολο έργο και ενέχει κινδύνους ασφαλείας. Ευτυχώς, μπορείτε να εκτελέσετε Java εικονικά σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

Επιπλέον, το λειτουργικό σύστημα Android είναι κωδικοποιημένο σε Java. Την καθιστά την πιο δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών Android.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της Java

  • Σε αντίθεση με τις γλώσσες προγραμματισμού όπως η C και η C++, η Java μεταγλωττίζεται σε κώδικα byte ανεξάρτητο από πλατφόρμα. Ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία το εκτελείτε, το JVM μπορεί να ερμηνεύσει τον κώδικα byte σε όλο τον ιστό.
  • Ο σχεδιασμός της γλώσσας Java είναι τόσο εύκολος που μπορεί κανείς να την μάθει χωρίς πολύ κόπο. Μόλις κατανοήσετε τα βασικά της OOP Java, η εκμάθησή της θα είναι μόνο θέμα χρόνου.
  • Δεδομένου ότι η Java είναι μια αντικειμενοστραφή γλώσσα, οι προγραμματιστές μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για εκτεταμένα έργα.
  • Η Java είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να αναπτύξετε μια εφαρμογή χωρίς ιούς και αδιαπραγμάτευτη. Υποστηρίζει ακόμη και μια μέθοδο ελέγχου ταυτότητας που βασίζεται σε κρυπτογράφηση δημόσιου κλειδιού.
  • Όντας μια γλώσσα ουδέτερη ως προς την αρχιτεκτονική και εξαρτώμενη από πλατφόρμα, η Java είναι εξαιρετικά φορητή. Μπορείτε να το εκτελέσετε σε οποιαδήποτε πλατφόρμα της επιλογής σας.
  • Αν συγκρίνετε την Java με γλώσσες όπως η C ή η C++, θα τη βρείτε πιο δυναμική από τις υπόλοιπες. Οι εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί με Java περιέχουν εκτενείς πληροφορίες χρόνου εκτέλεσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επαληθεύσετε και να επιλύσετε προσβάσεις αντικειμένων κατά την εκτέλεση.
  Πώς να επιλέξετε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων για μια εξαιρετική εμπειρία Usenet

Kotlin και Java: Ομοιότητες

Πριν συγκρίνουμε το Kotlin με την Java, ας δούμε τις ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο γλωσσών.

  • Η πιο σημαντική ομοιότητα είναι ότι και οι δύο μεταγλωττίζονται σε bytecode που εκτελείται από το JVM.
  • Τόσο η Java όσο και η Kotlin υποστηρίζουν αντικειμενοστραφή προγραμματισμό.
  • Το Kotlin και η Java έχουν παρόμοια σύνταξη προγραμματισμού, αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ωστόσο, ένας προγραμματιστής Java μπορεί να κατανοήσει τον κώδικα Kotlin χωρίς μεγάλη δυσκολία.

Kotlin εναντίον Java: Διαφορές

Σε αυτή την ενότητα, έχουμε συζητήσει τις διαφορές μεταξύ Java και Kotlin.

Μηδενική ασφάλεια

Μια NullPointerException εμφανίζεται όταν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε μια αναφορά που δείχνει σε μια μηδενική θέση στη μνήμη ενώ κάνετε αναφορά σε ένα αντικείμενο. Αυτά τα ζητήματα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν και η εφαρμογή σας μπορεί να διακοπεί όταν παρουσιαστούν.

Η Kotlin είναι μια μηδενική ασφαλής γλώσσα που σας προστατεύει από αυτό το ζήτημα. Μια μεταβλητή Kotlin είναι μη μηδενική από προεπιλογή που προκαλεί ένα σφάλμα κατά τη μεταγλώττιση. Οι προγραμματιστές που θέλουν μια μηδενική μεταβλητή πρέπει να την ορίσουν ρητά. Ως εκ τούτου, δεν θα δείτε καμία εφαρμογή Kotlin να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης λόγω μηδενικού δείκτη, επειδή εντοπίζει τυχόν πιθανές NullPointerExceptions κατά τη στιγμή της μεταγλώττισης.

Οι προγραμματιστές Java γνωρίζουν ήδη γιατί οι άνθρωποι αποκαλούν το NullPointerExceptions θανάσιμους εχθρούς τους. Ενώ εργάζονται σε αυτήν τη γλώσσα, οι προγραμματιστές πρέπει να ελέγχουν τακτικά για πιθανά NullPointerExceptions και να τα χειρίζονται για να αποτρέψουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια του χρόνου εκτέλεσης και της προετοιμασίας.

Κληρονομία

Αν μιλάτε για αντικειμενοστραφή προγραμματισμό, η κληρονομικότητα είναι μια από τις ζωτικές έννοιές του. Σημαίνει ότι η ιεραρχική δομή κλάσης διασφαλίζει ότι μια θυγατρική κλάση κληρονομεί φυσικά τις ιδιότητες μιας γονικής κλάσης.

Οι προγραμματιστές του Kotlin μπορούν να χρησιμοποιήσουν συναρτήσεις επέκτασης για να επιτύχουν εκτεταμένες δυνατότητες χωρίς να δημιουργήσουν νέα τάξη. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να αντιμετωπίσετε λιγότερους κώδικα και κλάσεις με αυτές τις λειτουργίες επέκτασης.

Οι χρήστες Java πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα θυγατρική τάξη εάν θέλουν να επεκτείνουν τη λειτουργικότητα μιας υπάρχουσας τάξης. Αυτή η νέα παιδική τάξη όχι μόνο κληρονομεί από τη γονική τάξη αλλά προσφέρει επίσης χώρο για επιπλέον λειτουργικότητα.

Τύπος συμπέρασμα

Στο Kotlin, δεν χρειάζεται να δηλωθεί ρητά ο τύπος της μεταβλητής. Ακόμα κι αν δεν το προφέρετε, ο Κότλιν θα πάρει τον τύπο.

Στην πληκτρολόγηση Java, πρέπει να καθορίσετε ρητά τον τύπο (string, float, κ.λπ.) ενώ δηλώνετε μια μεταβλητή. Επίσης, για να χρησιμοποιήσουν μια καθορισμένη πρωτόγονη μεταβλητή ως διαφορετικό πρωτόγονο τύπο, οι προγραμματιστές πρέπει να «ρίξουν» ρητά μια μεταβλητή στον άλλο τύπο. Το όνομα αυτής της διαδικασίας είναι typecasting.

Η λειτουργία smart casts είναι διαθέσιμη στο Kotlin. Με αυτό το χαρακτηριστικό, σπάνια χρειάζεται να πληκτρολογήσετε τις μεταβλητές σας ρητά. Η γλώσσα σάς επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε τη λέξη-κλειδί “είναι-ελέγχει” για να κάνετε τον μεταγλωττιστή να ελέγχει για αμετάβλητες τιμές και να πραγματοποιεί σιωπηρή μετάδοση.

  Πώς να ενεργοποιήσετε το Siri στο iPhone X

Όπως μπορείτε να δείτε, χρησιμοποιώντας την έξυπνη χύτευση και συμπέρασμα τύπου του Kotlin, μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μη αυτόματη πληκτρολόγηση και τη μεταβλητή χύτευση της Java.

Κατηγορίες δεδομένων

Η δημιουργία μιας κλάσης σε Java περιλαμβάνει τη σύνταξη κάποιου κώδικα boilerplate. Για να αποθηκεύσετε δεδομένα σε μια κλάση, πρέπει να εκτελέσετε εργασίες όπως ο ορισμός των κατασκευαστών, των συναρτήσεων συμβολοσειράς, των μεθόδων λήψης και ρυθμιστή, του hashCode κ.λπ. Το όλο θέμα είναι μια ταλαιπωρία και μπορεί να οδηγήσει σε μερικά ανόητα συντακτικά σφάλματα.

Εάν χρησιμοποιείτε το Kotlin για το έργο της εφαρμογής σας, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τέτοιο πρόβλημα. Η δυνατότητα Kotlin της ενσωμάτωσης κλάσεων δεδομένων μπορεί να διορθώσει αυτό το ζήτημα. Για την αποθήκευση δεδομένων σε μια κλάση, οι προγραμματιστές πρέπει να ορίσουν μια κλάση χρησιμοποιώντας τη λέξη-κλειδί “δεδομένα”. Αυτό το βήμα θα παράγει αυτόματα τον τυπικό κώδικα λέβητα κατά τη διάρκεια του χρόνου μεταγλώττισης.

Αυτή η λειτουργία αυξάνει σημαντικά την αναγνωσιμότητα και εξαλείφει το περιττό χνούδι από τον κώδικά σας.

Επιλεγμένες Εξαιρέσεις

Η Java υποστηρίζει επιλεγμένες εξαιρέσεις, ένα απροσδόκητο συμβάν ή ένα σφάλμα που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου εκτέλεσης της εκτέλεσης του προγράμματος. Όταν αυτές οι εξαιρέσεις ελέγχονται κατά το χρόνο μεταγλώττισης, ονομάζονται ελεγμένες εξαιρέσεις.

Από την άλλη πλευρά, το Kotlin δεν προσφέρει καμία υποστήριξη για επιλεγμένες εξαιρέσεις. Έτσι, ακόμη και με μη αλιευμένες εξαιρέσεις, αυτή η γλώσσα δεν δημιουργεί σφάλματα κατά τη στιγμή της μεταγλώττισης. Ωστόσο, πολλοί προγραμματιστές πιστεύουν ότι η κατάργηση ελεγμένων εξαιρέσεων από το Kotlin ήταν τρομερή.

Λειτουργικός Προγραμματισμός

Ο λειτουργικός προγραμματισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει αυτές τις δύο γλώσσες. Αυτό το πρότυπο προγραμματισμού συνδέει τα πάντα με ένα καθαρό στυλ μαθηματικών συναρτήσεων. Μειώνει τον πλεονασμό κώδικα, απλοποιεί τις λύσεις σε μαθηματικά προβλήματα και βελτιώνει τη συντηρησιμότητα.

Το Kotlin περιλαμβάνει λειτουργικές μεθόδους, όπως υπερφόρτωση χειριστή, τεμπέλης αξιολόγηση και λειτουργίες υψηλότερης τάξης. Έτσι, εάν έχετε ένα υπόβαθρο λειτουργικού προγραμματισμού, μπορείτε εύκολα να μάθετε Kotlin. Ωστόσο, καμία έννοια λειτουργικού προγραμματισμού δεν είναι διαθέσιμη στη Java.

Επεκτασιμότητα και Αξιοπιστία

Ενώ εργάζεστε σε ένα έργο ανάπτυξης, η γλώσσα σας πρέπει να είναι επεκτάσιμη και αξιόπιστη. Σε αυτές τις δύο πτυχές, τόσο το Kotlin όσο και η Java είναι παρόμοια. Επίσης, αυτά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές γράφουν τον κώδικα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα.

Ενώ το Kotlin προσφέρει μια δυνατότητα μηδενικής ασφάλειας για να κάνει τον κώδικα πιο αξιόπιστο, η Java μπορεί να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα ελέγχοντας και συλλαμβάνοντας εξαιρέσεις μηδενικού δείκτη.

Χρήση μνήμης

Η μνήμη είναι μια άλλη σημαντική μέτρηση απόδοσης που σταθμίζεται σε αυτές τις δύο γλώσσες. Όλοι θέλουν η εφαρμογή τους να φορτώνει και να εκτελείται πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερη χρήση μνήμης που υποστηρίζει γρήγορη εκτέλεση προγράμματος.

Από αυτή την άποψη, η Kotlin υστερεί σε σχέση με την Java. Εάν πιστεύετε ότι η υψηλή χρήση μνήμης μπορεί να παρεμποδίσει την εμπειρία χρήστη της εφαρμογής σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε Java.

Ευανάγνωστο

Σε σύγκριση με την Java, το Kotlin είναι πιο ευανάγνωστο λόγω της δυνατότητας ασφάλειας μηδενικού δείκτη και των κατηγοριών δεδομένων. Εκτός από την καλύτερη αναγνωσιμότητα, το Kotlin συνοδεύεται από έναν συνοπτικό κώδικα όπου μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε τη βασική λογική και να βρείτε σφάλματα.

  OLED Screen Burn-In: Πόσο Ανησυχείτε;

Καμπύλη μάθησης και προσαρμοστικότητα

Η Java είναι μια από τις παλαιότερες γλώσσες που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Ο λόγος είναι απλός: είναι σχετικά εύκολο να το μάθεις και να το μάθεις για οποιονδήποτε απρόβλεπτο ή επαγγελματία προγραμματιστή. Επιπλέον, οι δάσκαλοι συχνά χρησιμοποιούν Java για να διδάξουν αντικειμενοστρεφείς έννοιες προγραμματισμού στους μαθητές τους.

Το Kotlin είναι επίσης μια εύκολη στην εκμάθηση γλώσσα. Δεδομένου ότι είναι διαλειτουργικό με Java, οι άνθρωποι το βρίσκουν εύκολο να το υιοθετήσουν. Οι προγραμματιστές με έργα Java μπορούν να προσθέσουν λειτουργικότητα χρησιμοποιώντας κώδικα Kotlin χωρίς να μεταφέρουν ολόκληρο το έργο τους. Επομένως, οι προγραμματιστές Java και Kotlin μπορούν να συνεργάζονται απρόσκοπτα.

Τεκμηρίωση και Κοινότητα

Η Java μπορεί να υπερηφανεύεται για μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών λόγω της παρουσίας της στην αρένα ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, είναι πιο πιθανό να βρείτε μια λύση στο πρόβλημά σας από την τεράστια και χρήσιμη κοινότητα Java.

Αν και η Kotlin έχει συγκριτικά λιγότερους προγραμματιστές στην κοινότητά της, η υιοθέτηση έχει αυξηθεί μετά την ανακοίνωση από την Google.

Στον παρακάτω πίνακα, κάναμε τη σύγκριση μεταξύ Java και Kotlin.

CriteriaKotlinJavaNull SafetyΈρχεται με τη δυνατότητα null-safeΗ δυνατότητα null-safe δεν είναι διαθέσιμη στην JavaInheritanceΔεν χρειάζεται να δημιουργηθεί νέο παιδί κλάσης για εκτεταμένες λειτουργίεςΧρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα νέο θυγατρικό τάξης για εκτεταμένες λειτουργίεςΤύπος InferenceΡητή δήλωση του τύπου μεταβλητής δεν απαιτείταιΑπαιτείται ρητή δήλωση τύπος μεταβλητήςΤάξεις δεδομένωνΜπορούν να ενσωματώσουν εύκολα κατηγορίες δεδομένων Απαιτείται προσεκτική δημιουργία κλάσεων δεδομένων.Ελεγμένες εξαιρέσειςΔεν προσφέρει υποστήριξη για επιλεγμένες εξαιρέσειςΠροσφέρει υποστήριξη για επιλεγμένες εξαιρέσειςΠροσφέρει υποστήριξη για επιλεγμένες εξαιρέσειςΛειτουργικός προγραμματισμόςΔιαθέσιμος σε KotlinΔιαθέσιμος σε JavaReliabilityNull δυνατότητα ασφάλειαςNull pointer featureNull εξαιρέσεις είναι ευκολότερη μνήμη. readΈρχεται με λιγότερη αναγνωσιμότητα από το KotlinLearning Curve και Adaptability Εύκολο στην εκμάθηση και την υιοθέτησηΥπερεύκολη εκμάθηση και εφαρμογήΤεκμηρίωση & ΚοινότηταΈχει μια αναπτυσσόμενη κοινότητα Έχει μια τεράστια κοινότητα ty

Αντικαθιστά η Kotlin την Java στην ανάπτυξη Android;

Όπως ήδη γνωρίζετε, η Google έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση Kotlin-first για την ανάπτυξη Android και συνιστά σε άλλους να αναπτύξουν τέτοιες εφαρμογές με το Kotlin. Μιλώντας για βιβλιοθήκες Android Jetpack, οι περισσότερες από αυτές είτε είναι γραμμένες σε Kotlin είτε υποστηρίζουν τις δυνατότητες του.

Από την άλλη πλευρά, η Google εξακολουθεί να προσφέρει 100% υποστήριξη στην Java για ανάπτυξη Android. Αν κοιτάξετε τις υπάρχουσες εφαρμογές Android, οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες με συνδυασμό κώδικα Java και Kotlin. Επίσης, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το Android να σταματήσει να υποστηρίζει Java σύντομα.

Αν αναρωτιέστε αν το Kotlin θα αντικαταστήσει την Java για την ανάπτυξη Android, η απάντηση είναι όχι. Όχι μόνο το Android SDK είναι γραμμένο κυρίως σε Java, αλλά οι περισσότερες από τις εφαρμογές Android που χρησιμοποιείτε σήμερα περιλαμβάνουν Java. Επιπλέον, το λειτουργικό σύστημα Android είναι χτισμένο σε JVM. Έτσι, η μετάβαση από την Java στο Kotlin θα σήμαινε έναν σημαντικό μετασχηματισμό στο οικοσύστημα Android.

Η παραπάνω συζήτηση κατέστησε σαφές ότι το Kotlin δεν θα αντικαταστήσει πλήρως την Java. Λόγω της πρώτης προσέγγισης Kotlin της Google, ενδέχεται να χάσει κάποιο μερίδιο αγοράς από την Kotlin στο οικοσύστημα Android. Ωστόσο, η Java θα παραμείνει μια δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο.

Τυλίγοντας

Κάθε διαχειριστής έργου πρέπει να γνωρίζει τους βασικούς παράγοντες μιας γλώσσας που μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία της ανάπτυξης εφαρμογών. Αφού περάσουν από αυτήν την ανάρτηση, θα μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ Kotlin και Java και να ανακαλύψουν ποια ταιριάζει στις απαιτήσεις τους για την ανάπτυξη ισχυρών εφαρμογών Android.

Άτομα που θέλουν να μάθουν μια γλώσσα προγραμματισμού για αλλαγή καριέρας ή να ξεκινήσουν την καριέρα τους ως προγραμματιστής θα επωφεληθούν επίσης από αυτήν τη θέση. Όσον αφορά την εκμάθηση, είναι καλύτερα να μάθετε πρώτα Java και μετά Kotlin. Για Java, μπορείτε να δοκιμάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα διαδικτυακά μαθήματα.