OLED Screen Burn-In: Πόσο Ανησυχείτε;

Οι οθόνες OLED είναι όμορφες και ακριβές, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι μπορεί να υποφέρουν από «καύση» ή μόνιμη διατήρηση εικόνας. Πόσο διαδεδομένο είναι αυτό το ζήτημα και πρέπει να ανησυχείτε για αυτό;

Τι είναι το OLED Burn-in;

Το OLED σημαίνει Organic Light Emitting Diode. Επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτών των πάνελ είναι οργανικά, με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνονται. Το OLED είναι μια τεχνολογία αυτοεκπομπής, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται οπίσθιος φωτισμός. Κάθε pixel παράγει το δικό του φως, το οποίο σταδιακά θα εξασθενεί κατά τη διάρκεια της διάρκειας ζωής ενός προϊόντος.

Το OLED burn-in (ή μόνιμη διατήρηση εικόνας) αναφέρεται σε αυτή τη σταδιακή υποβάθμιση των pixel. Το Burn-in δεν είναι μοναδικό στις οθόνες OLED—οι CRT, οι LCD και τα πλάσμα είναι όλα ευαίσθητα σε κάποιο βαθμό.

Η μόνιμη διατήρηση εικόνας στις οθόνες OLED προκαλείται από την ανομοιόμορφη υποβάθμιση των pixel από τα οποία αποτελείται η οθόνη. Εμφανίζεται όταν ένα συγκεκριμένο σύνολο εικονοστοιχείων υποβαθμίζεται με διαφορετικό ρυθμό από εκείνους γύρω τους.

Οι στατικές εικόνες ή τα γραφικά σε μια οθόνη συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το ζήτημα. Αυτό περιλαμβάνει τα λογότυπα που εμφανίζονται στη γωνία κατά την παρακολούθηση ορισμένων τηλεοπτικών καναλιών, τα κυλιόμενα banner ειδήσεων ή την περιοχή στην οποία εμφανίζεται ο πίνακας αποτελεσμάτων όταν παρακολουθείτε αθλήματα.

Αλλά, για να είμαστε ξεκάθαροι, η παρακολούθηση πέντε ωρών αθλημάτων την Κυριακή δεν θα προκαλέσει καύση της οθόνης OLED σας. Ωστόσο, το σωρευτικό αποτέλεσμα της παρακολούθησης του ίδιου αθλητικού καναλιού για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί.

Το ίδιο ισχύει για οτιδήποτε αφήνει στατικά στοιχεία στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το HUD ενός βιντεοπαιχνιδιού, η γραμμή εργασιών των Windows, ο πίνακας αφίξεων σε ένα αεροδρόμιο και ούτω καθεξής, θα μπορούσαν όλα να είναι ένοχοι.

Αλλάξτε τις συνήθειες παρακολούθησης

Εάν ανησυχείτε για το burn-in, ίσως θελήσετε να αποφύγετε την αγορά μιας οθόνης OLED. Ωστόσο, εάν απλά δεν μπορείτε να αντισταθείτε (και ποιος θα σας κατηγορούσε;), υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα.

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε τις συνήθειες παρακολούθησης. Αυτό θα επιτρέψει στα pixel να φθείρονται πιο ομοιόμορφα, ώστε να μην καταπονείτε ποτέ υπερβολικά μια περιοχή της οθόνης. Φυσικά, αυτό κάνει τις οθόνες OLED ακατάλληλες για μερικούς ανθρώπους.

  Πώς να αναγκάσετε να κλείσετε πολλές εφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας σας

Για παράδειγμα, εάν αφήνετε την τηλεόρασή σας σε ένα κυλιόμενο κανάλι ειδήσεων όλη την ημέρα, η OLED είναι μια κακή επιλογή. Το ίδιο ισχύει αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ως οθόνη υπολογιστή που εμφανίζει στατικά εικονίδια και γραμμές εργασιών όλη την ημέρα. Αν παίζετε το ίδιο βιντεοπαιχνίδι με εμμονή κάθε μέρα, το OLED είναι επίσης μια κακή επιλογή.

Αντίθετα, εάν παρακολουθείτε μια σειρά από τηλεοπτικά κανάλια ή παίζετε διάφορα βιντεοπαιχνίδια, μια οθόνη OLED θα είναι μια χαρά. Ομοίως, εάν δεν αφήνετε στατικές εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή σας για παρατεταμένες περιόδους, μια OLED θα είναι επίσης καλή.

Σε μερικούς ανθρώπους, η ιδέα ότι θα πρέπει να «περιποιηθείτε» την τηλεόρασή σας για να αποφύγετε την ανάπτυξη μόνιμης διατήρησης εικόνας ακούγεται σαν ακατέργαστη συμφωνία. Η υψηλότερη τιμή των OLED σε σύγκριση με τα πάνελ LCD δεν βοηθά, επίσης.

Για άλλους, όμως, τα μελανώδη μαύρα και (θεωρητικά) η άπειρη αναλογία αντίθεσης κάνουν το babysitting να αξίζει τον κόπο.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση εάν θα πρέπει να αγοράσετε μια OLED ή μια παραδοσιακή τηλεόραση με φωτισμό LED. Για παράδειγμα, ένα πάνελ OLED δεν θα είναι τόσο φωτεινό όσο τα φωτεινότερα LED. Ωστόσο, λόγω των «τέλειων» μαύρων, δεν χρειάζεται απαραίτητα.

Επιπλέον, ακόμα κι αν παρακολουθείτε πολύ το ίδιο περιεχόμενο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μόνιμη διατήρηση εικόνας. Ακόμα κι αν τα pixel φθείρονται άνισα, μπορεί να μην το παρατηρήσετε κατά την τακτική προβολή.

Τα δοκιμαστικά μοτίβα και τα μονόχρωμα μπλοκ είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό της καύσης OLED, αλλά δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικά της κανονικής χρήσης.

Οι τρέχουσες OLED είναι λιγότερο επιρρεπείς στο Burn-In

Οθόνη LG είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει πάνελ OLED. Εάν βλέπετε μια τηλεόραση Sony ή Panasonic με οθόνη OLED, εξακολουθεί να είναι κατασκευασμένη από την LG Display. Με τα χρόνια, η εταιρεία έχει βελτιώσει τη διαδικασία κατασκευής για να κάνει πιο ανθεκτικές οθόνες σε χαμηλότερες τιμές.

Οι παλαιότερες οθόνες OLED χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά, έγχρωμα pixel. Ωστόσο, οι κατασκευαστές σύντομα συνειδητοποίησαν ότι τα διαφορετικά έγχρωμα υποπίξελ γερνούσαν με διαφορετικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα το μπλε και το κόκκινο. Η LG Display αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα πλέγμα λευκών LED, τα οποία γερνούν με τον ίδιο ρυθμό. Έπειτα, χρησιμοποιούνται έγχρωμα φίλτρα για τη δημιουργία των τεσσάρων ξεχωριστών υποπίξελ του κόκκινου, του πράσινου, του μπλε και του λευκού.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες λύσεις που βασίζονται σε λογισμικό για το πρόβλημα, αν και αυτές εξαρτώνται από κάθε κατασκευαστή τηλεόρασης και όχι από τον κατασκευαστή του πίνακα. Στις τηλεοράσεις της, η LG περιορίζει τη φωτεινότητα σε συγκεκριμένες περιοχές της οθόνης που εμφανίζουν στατικά pixel, όπως τα λογότυπα ή το HUD στα βιντεοπαιχνίδια.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας από το τηλέφωνό σας

Ένα στατικό

Στη συνέχεια, υπάρχει η μετατόπιση εικονοστοιχείων, η οποία μετακινεί ελαφρά την εικόνα για να μοιραστεί το φορτίο μιας στατικής εικόνας και να αποφύγει την υπερβολική εργασία ορισμένων pixel. Υπάρχουν επίσης ρουτίνες “ανανέωσης εικονοστοιχείων” που εκτελούνται κάθε λίγες χιλιάδες ώρες περίπου. Αυτά μετρούν την τάση κάθε pixel και προσπαθούν να φθείρουν τυχόν περιοχές που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ. Στη συνέχεια, η τηλεόραση αυξάνει τη συνολική φωτεινότητα της οθόνης για να αντισταθμίσει.

Κάθε κατασκευαστής που χρησιμοποιεί πάνελ OLED έχει τα δικά του κόλπα, αν και είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες τακτικές με διαφορετικά ονόματα για συγκεκριμένες μάρκες.

Το 2013, η LG Electronics ισχυρίστηκε ότι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής μιας οθόνης OLED ήταν 36.000 ώρες. Το 2016, ωστόσο, η εταιρεία το αύξησε σε 100.000 ώρες, ή 30 χρόνια παρακολούθησης 10 ωρών τηλεόρασης την ημέρα. Αντίθετα, τα πάνελ LCD με οπίσθιο φωτισμό LED έχουν προσδόκιμο ζωής από έξι έως 10 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη.

Δοκιμές Burn-In Δείχνουν την πραγματική εικόνα

Τον Ιανουάριο του 2018, RTINGS άρχισε να διευθύνει πραγματικές δοκιμές καύσης σε έξι οθόνες LG C7. Χρησιμοποίησαν μια ποικιλία περιεχομένου για να προσομοιώσουν χρόνια χρήσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άφησαν επίσης τις τηλεοράσεις να λειτουργούν για 20 ώρες την ημέρα, χωρίς να αλλάξουν το περιεχόμενο.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των δοκιμών τους μετά από ένα χρόνο στο παραπάνω βίντεο. Την εποχή που δημιουργήθηκε αυτό το βίντεο, οι τηλεοράσεις είχαν περίπου 9.000 ώρες στο ρολόι. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου πέντε χρόνια χρήσης, για πέντε ώρες την ημέρα. Κάποια σετ στο βίντεο, όπως αυτό που έχει συντονιστεί στο CNN, έχουν σημαντικό «burn-in».

Άλλα, όπως αυτό που εμφανίζει το Call of Duty: WWII, δεν δείχνουν σημάδια καύσης, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν δοκιμαστικά μοτίβα. Η RTINGS δήλωσε ότι δεν αναμένει από αυτά τα αποτελέσματα να αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου, επειδή οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν συνήθως τις τηλεοράσεις τους με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, σε οποιεσδήποτε συνθήκες χρησιμοποιούνται οι τηλεοράσεις με αυτόν τον τρόπο, η δοκιμή επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η OLED είναι μια κακή επιλογή:

«Οι τηλεοράσεις λειτουργούν τώρα για περισσότερες από 9.000 ώρες (περίπου 5 χρόνια με 5 ώρες κάθε μέρα). Προβλήματα ομοιομορφίας έχουν αναπτυχθεί στις τηλεοράσεις που εμφανίζουν το Football και το FIFA 18 και αρχίζουν να αναπτύσσονται στην τηλεόραση που εμφανίζει Live NBC. Η στάση μας παραμένει η ίδια, δεν περιμένουμε από τους περισσότερους ανθρώπους που παρακολουθούν ποικίλο περιεχόμενο χωρίς στατικές περιοχές να αντιμετωπίσουν προβλήματα με μια τηλεόραση OLED.»

  Πώς να επιλέξετε ένα προσαρμοσμένο χρώμα για το μενού "Έναρξη".

Στο κανάλι του στο YouTube, HDTVTest, ο Vincent Teoh πραγματοποίησε τη δική του δοκιμή σε μια οθόνη LG E8 (δείτε το παρακάτω βίντεο). Ενώ το τεστ ήταν επιθετικό στη χρήση (η τηλεόραση έμεινε ανοιχτή για 20 ώρες την ημέρα), ήταν επίσης αρκετά αντιπροσωπευτικό του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις τηλεοράσεις τους.

Ο Teoh έκανε επίσης ποδήλατο μέσω πολλών τηλεοπτικών καναλιών σε τετράωρα μπλοκ για έξι μήνες.

Η οθόνη δεν έδειξε σημάδια μόνιμης διατήρησης εικόνας μετά από σχεδόν 4.000 ώρες χρήσης. Αν και είναι σημαντικό να μην εξάγουμε πάρα πολλά συμπεράσματα από μία δοκιμή, αυτό το μοτίβο χρήσης είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτικό του τρόπου με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τις τηλεοράσεις μας.

Γιατί να ασχοληθείτε με το OLED;

Όσον αφορά την τεχνολογία οθόνης, η OLED φαίνεται υπέροχη. Πολλοί αναθεωρητές αναφέρουν επίσης ότι η τελευταία γενιά οθονών OLED της LG είναι οι καλύτερες τηλεοράσεις που μπορούν να αγοράσουν με χρήματα όσον αφορά τη συνολική ποιότητα εικόνας. Δεδομένου ότι οι OLED είναι αυτοεκπομπές, μπορούν να επιτύχουν τέλεια επίπεδα μαύρου, γεγονός που κάνει μια εικόνα πραγματικά pop.

Ενώ οι τηλεοράσεις με φωτισμό LED με τοπικό φωτισμό πλήρους συστοιχίας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σχετικά μεγάλες «ζώνες θαμπώματος». Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα εφέ φωτοστέφανου κατά την προβολή σκηνών με υψηλή αντίθεση. Το Mini-LED πλησιάζει περισσότερο το OLED αυξάνοντας τον αριθμό των ζωνών μείωσης της φωτεινότητας. Ωστόσο, θα χρειαστεί νέα τεχνολογία, όπως το MicroLED, για να ανταγωνιστεί πραγματικά την OLED.

Δεδομένου ότι οι οθόνες OLED είναι ακριβές, βρίσκουν το δρόμο τους μόνο στα κορυφαία μοντέλα. Όταν αγοράζετε ένα OLED, πιθανότατα θα έχετε έναν κορυφαίο επεξεργαστή εικόνας, ρυθμό ανανέωσης 120 Hz για καλύτερο χειρισμό της κίνησης και HDMI 2.1 για παιχνίδια επόμενης γενιάς. Μπορείτε να περιμένετε εξαιρετική απόδοση HDR, ακόμα κι αν η οθόνη δεν πλησιάζει τα 1.000+ nits φωτεινότητας στις καλύτερες οθόνες LCD.

Ωστόσο, το OLED δεν είναι για όλους. Πέρα από τα προβλήματα τιμής και στατικής εικόνας, απλά δεν γίνονται τόσο φωτεινά όσο τα αντίστοιχα με φωτισμό LED. Εάν έχετε ένα ιδιαίτερα φωτεινό δωμάτιο, ίσως να θέλετε ένα πιο φωτεινό μοντέλο με φωτισμό LED. Για ένα σκοτεινό δωμάτιο, εμπειρία που μοιάζει με σινεμά, δεν μπορείτε να νικήσετε την OLED αυτή τη στιγμή.

Το πρόβλημα της καύσης δεν εξαφανίζεται εντελώς. Ωστόσο, δεν είναι επίσης τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο ήταν κάποτε, χάρη στις βελτιώσεις στην κατασκευή και στην αντιστάθμιση λογισμικού. Αν ψάχνετε για μια νέα τηλεόραση το 2020, ειδικά για να παίζετε τα πιο πρόσφατα παιχνίδια όταν κυκλοφορούν οι κονσόλες επόμενης γενιάς, μια OLED μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας.