7 Παιχνίδια για την ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας

Με το άγχος και το άγχος να φτάνουν σχεδόν επίπεδα επιδημίας Σε όλη την κοινωνία μας, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ αναζητούν τρόπους να χαλαρώσουν, να ανακουφίσουν την ένταση και να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή τους.

Φυσικά, αυτό οδηγεί τους ανθρώπους σε μονοπάτια όπως ο διαλογισμός, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή. Ενώ όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, μια τεχνική που συχνά παραβλέπεται για τη μείωση του άγχους είναι τα παιχνίδια.

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν διάφορα παιχνίδια που ενισχύουν τον εγκέφαλο εκεί έξω που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος ενώ παράλληλα προάγουν τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα παιχνίδια μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε πιο παρόντες στις καθημερινές εργασίες αυξάνοντας την εστίαση, τη συγκέντρωση και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε να έχετε εμμονή με το παρελθόν ή να ανησυχείτε για μελλοντικά γεγονότα. Και το μπόνους; Έχουν πλάκα! Ας μπούμε στα παιχνίδια.

Ο κύβος του Ρούμπικ

Εφευρέθηκε για πρώτη φορά το 1974, το Ο κύβος του Ρούμπικ έγινε παγκόσμια αίσθηση όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στον κόσμο. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, ο στόχος του παιχνιδιού είναι να ξεκινήσει με μια τυχαία, μπερδεμένη και αποδιοργανωμένη διαμόρφωση κύβου και, περιστρέφοντας τις όψεις, να επιστρέψετε στο αρχικό σχέδιο λύσης με κάθε πλευρά να είναι ένα μόνο χρώμα.

Λόγω της πολυπλοκότητάς τους, οι κύβοι του Ρούμπικ προσφέρουν μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, όπως βελτιωμένη μνήμη, υπομονή, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και πνευματική ευκινησία. Είναι ενδιαφέρον, όταν Έρνο Ρούμπικ το εφηύρε για πρώτη φορά, δεν ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε ποτέ να λυθεί. Αφού ανέπτυξε το πρωτότυπο, του πήρε έναν ολόκληρο μήνα για να βρει τελικά μια λύση.

  Το μεγαλύτερο σημαίνει πραγματικά καλύτερο;

Παζλ

Παζλ είναι ένα φανταστικό παιχνίδι που βοηθά στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Όσο περισσότερα κομμάτια περιέχει το παζλ, τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψει ο εγκέφαλός σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας πρέπει να παρατηρήσει, να αναλύσει και να ταξινομήσει εκατοντάδες (μερικές φορές χιλιάδες) μικρά κομμάτια μέχρι να βρείτε ένα ταίρι.

Επιπλέον, οι σέγες είναι υπέροχες επειδή διεγείρουν τόσο την αριστερή όσο και τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σας. Επειδή για να ολοκληρώσετε ένα παζλ, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη λογική, τη διαίσθηση και τις δημιουργικές λειτουργίες του εγκεφάλου σας.

Σουντόκου

Γνωρίζατε ότι μεταξύ 10 και 15% του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από άνοια; Εάν αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο που σας απασχολεί, τότε ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε το Sudoku.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Geriatric Psychiatry, παίζοντας Sudoku μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και να κρατήσει μακριά την άνοια. Στην πραγματικότητα, όσοι κάνουν παζλ όπως παζλ και Sudoku έχουν εγκεφαλικές λειτουργίες ισοδύναμες με ανθρώπους που είναι δέκα χρόνια νεότεροι από αυτούς.

Σκάκι

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται και λατρεύεται σε όλο τον κόσμο. Λόγω της φαινομενικά άπειρης πολυπλοκότητάς του και του χώρου για στρατηγική, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα αφιερώνουν ώρες από τον χρόνο τους για να μάθουν σκάκι και να προκαλέσουν το μυαλό τους.

  7 διαδικτυακά μαθήματα κρυπτονομισμάτων για αρχάριους έως προχωρημένους

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλά οφέλη από το να παίζετε αυτό το παιχνίδι αιώνων, όπως μειωμένο στρες και άγχος, βελτιωμένη μνήμη και βαθύτερη εστίαση. Είναι ενδιαφέρον ότι α μελέτη 2019 βρήκε ότι το σκάκι είναι ένα άλλο αποτελεσματικό μέσο για την προστασία των ηλικιωμένων από την άνοια.

Πασιέντζα

Επόμενο στη λίστα μας, έχουμε Πασιέντζα, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα παιχνίδια τράπουλας στην ιστορία. Αφού εισήχθη για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, υπάρχουν τώρα εκατοντάδες διαφορετικές παραλλαγές παιχνιδιών, καθεμία από τις οποίες έχει τους δικούς της κανόνες και συνθήκες νίκης.

Η γενική ιδέα των περισσότερων εκδόσεων του Πασιέντζα είναι να τακτοποιούνται τα φύλλα σε μια συγκεκριμένη σειρά (συνήθως από τον άσο μέχρι τον βασιλιά σε κάθε στολή) ενώ περιορίζονται σε μερικές επιτρεπόμενες κινήσεις. Έτσι, για να κερδίσετε, το παιχνίδι απαιτεί υπομονή, κριτική σκέψη, μνήμη και ικανότητα αναγνώρισης μοτίβων, γι’ αυτό και το Πασιέντζα θεωρείται συχνά ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια για την ενίσχυση της γνωστικής απόδοσης.

Σταυρόλεξα

Τα σταυρόλεξα είναι ένα άλλο κλασικό παιχνίδι που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να χαλαρώσετε και να ασκήσετε τον εγκέφαλό σας. Αυτά τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του λεξιλογίου σας καθώς προσπαθείτε να αντλήσετε τη λέξη που λείπει από ενδείξεις, ενώ παράλληλα αυξάνετε τη βάση γνώσεών σας σε σημαντικά θέματα (ειδικά αναφορές σε δημοφιλή πολιτισμό). Εκτός από αυτό, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σταυρόλεξα για να ενισχύσετε τους κοινωνικούς δεσμούς.

  8 καλύτεροι εξορύκτες ηλίου για να κερδίσουν HNT

Δεδομένου ότι τα σταυρόλεξα απαιτούν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, άνθρωποι πολλών ηλικιών και προέλευσης μπορούν να βοηθήσουν με αυτά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα παρασυρθείτε για μια απάντηση, μην διστάσετε να πλησιάσετε τον διπλανό σας για ένα χέρι βοήθειας.

Σκραμπλ

Το Scrabble είναι ένα άλλο παιχνίδι που θα το κάνει βοηθήστε στη βελτίωση των δεξιοτήτων λεξιλογίου σας, καθώς πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε μια λέξη από τα πλακάκια που έχετε στη διάθεσή σας. Με ένα ολόκληρο λεξικό λέξεων για να διαλέξετε, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάθε γύρος θα είναι διαφορετικός κάθε φορά που παίζετε Scrabble.

Αυτό διατηρεί το παιχνίδι διασκεδαστικό και συναρπαστικό και μπορεί επίσης να αποδειχθεί ένας εξαιρετικός τρόπος για να ανταγωνιστείτε και να αλληλεπιδράσετε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Παραδόξως, το Scrabble είναι γνωστό ότι προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως μειωμένη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιωμένη μνήμη.

Τελευταία λέξη

Αυτά τα οκτώ παιχνίδια παρέχουν όλα ένα αποτελεσματικό μέσο για να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας ενώ ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία. Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια μπορεί να είναι δύσκολα, το θέμα είναι να εστιάσετε αποκλειστικά στην εργασία που έχετε, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο για να μάθετε κάτι νέο και να τονώσετε τον εγκέφαλό σας.