Τι είναι το Jupyter Notebook και πώς να το εγκαταστήσετε;

Εάν είστε λάτρης της επιστήμης δεδομένων, το Jupyter Notebook μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε με τα έργα επιστήμης δεδομένων σας.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε:

  • Τι είναι το σημειωματάριο Jupyter
  • γιατί είναι δημοφιλές για περιπτώσεις χρήσης της επιστήμης δεδομένων
  • Οδηγίες για το πώς μπορείτε να ρυθμίσετε το σημειωματάριο Jupyter στο μηχάνημά σας

Ας αρχίσουμε…

Τι είναι το σημειωματάριο Jupyter;

Το Jupyter Notebook είναι μια διαδραστική πλατφόρμα που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης για επιστημονικούς υπολογιστές. Είναι ένα εμβληματικό προϊόν ανοιχτού κώδικα της Έργο Jupyter και χρησιμοποιείται ευρέως στην επιστήμη δεδομένων.

Χρήσιμα χαρακτηριστικά του σημειωματάριου Jupyter

Εκτός από την παροχή μιας διαδραστικής πλατφόρμας κωδικοποίησης, το Jupyter Notebook υποστηρίζει κελιά κώδικα και κειμένου. Τα κελιά κειμένου επιτρέπουν τη μορφοποίηση Markdown. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό κείμενο, εικόνες, μαθηματικές εξισώσεις LaTex και πολλά άλλα για να εξηγήσετε τη ροή εργασίας του έργου σας.

Για παράδειγμα, η παρακάτω εικόνα δείχνει πώς μπορείτε να γράψετε και Markdown και κώδικα, καθορίζοντας τον τύπο κελιού.

Markdown και κελιά κώδικα στο σημειωματάριο Jupyter

Για να εκτελέσετε ένα κελί, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί Εκτέλεση [▶] κουμπί. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Shift + Enter για να εκτελέσετε ένα κελί. Οι επικεφαλίδες και οι εικόνες αποδίδονται μετά την εκτέλεση των κελιών.

  Πώς να αναγνωρίσετε τη μουσική με το iPhone ή το iPad σας

Κυψέλες σημειωματάριου Jupyter

Τώρα ας απαριθμήσουμε μερικές από τις άλλες χρήσιμες λειτουργίες του Jupyter Notebook.

  • Υποστήριξη δημοφιλών γλωσσών προγραμματισμού για την επιστήμη δεδομένων όπως Python, R, Julia και Scala
  • Πρόβλεψη για κοινή χρήση σημειωματάριων με άλλους συνεργάτες
  • Πρόβλεψη για ενοποίηση μεγάλων δεδομένων με χρήση Spark
  • Η παρακάτω εικόνα δείχνει τα βήματα σε οποιοδήποτε έργο επιστήμης δεδομένων. Πρόσβαση σε δεδομένα από το σύστημα αρχείων του υπολογιστή σας, προεπεξεργασία δεδομένων, ανάλυση για τη δημιουργία μοντέλων μηχανικής εκμάθησης—μπορείτε να τα κάνετε όλα στο Jupyter Notebook.

Τώρα που μάθατε για το Jupyter Notebook και τις δυνατότητές του, ας προχωρήσουμε για να δούμε πώς μπορείτε να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας.👩🏽‍💻

Πώς να εγκαταστήσετε το Jupyter Notebook

Εγκατάσταση με χρήση της διανομής Anaconda

Εάν είστε αρχάριος, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε τη διανομή Anaconda της Python. Εκτός από την Python, έρχεται με πολλά χρήσιμα πακέτα επιστήμης δεδομένων προεγκατεστημένα. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης εργαλεία Jupyter όπως το Jupyter Notebook και το JupyterLab.

Τώρα, ας δούμε τα βήματα αυτής της εγκατάστασης.

Βήμα 1: Μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο του Ανακόνδας. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο anaconda.com/products/individual. Και κατεβάστε το πρόγραμμα εγκατάστασης που αντιστοιχεί στο λειτουργικό σας σύστημα.

Εγκατάσταση του Anaconda Distribution

Βήμα 2: Τώρα, εκτελέστε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη σας για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση. Η εγκατάσταση συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά. ⏳

Μπορείτε να εκκινήσετε το Jupyter Notebook μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης. Και υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να το κάνετε.

  8 Αυτο-φιλοξενούμενη ισχυρή αναζήτηση 🔍 Λογισμικό μηχανών για το προϊόν σας

Βήμα 3: Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, μπορείτε να εκκινήσετε το Anaconda Navigator. Από το πρόγραμμα πλοήγησης, κάντε κλικ στην επιλογή Εκκίνηση στην καρτέλα Jupyter Notebook, όπως φαίνεται παρακάτω:

Εκκίνηση του Jupyter Notebook από το Anaconda Navigator

Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας τη συντόμευση του Jupyter Notebook για εκκίνηση, όπως φαίνεται παρακάτω:

Μπορείτε επίσης να εκκινήσετε το σημειωματάριο jupyter από τη γραμμή εντολών Anaconda.

Εγκατάσταση με χρήση του pip Package Manager

Έχετε ήδη εγκαταστήσει την Python στο σύστημά σας; Και θα θέλατε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Jupyter χωρίς να χρησιμοποιείτε την κατανομή Anaconda;

Εάν ναι, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας τον διαχειριστή πακέτων pip. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το pip για να εγκαταστήσετε οποιοδήποτε πακέτο Python που αποτελεί μέρος του Ευρετήριο πακέτου Python—ένα αποθετήριο λογισμικού για την κοινότητα προγραμματιστών Python.

Σε αυτήν την ενότητα, ας περιγράψουμε τα βήματα για τα λειτουργικά συστήματα Windows και Linux.

Εγκαταστήστε το Jupyter Notebook χρησιμοποιώντας pip στα Windows

Ας ξεκινήσουμε με τις οδηγίες εγκατάστασης για Windows.

Βήμα 1: Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να ελέγξετε την έκδοση της Python που είναι εγκατεστημένη στο σύστημά σας. Μπορείτε να εκτελέσετε τις εντολές από το Windows Powershell ή τη γραμμή εντολών στον υπολογιστή σας. Ή μπορείτε να επιλέξετε να τρέξετε σε περιβάλλον κελύφους της επιλογής σας, όπως π.χ Git Bash για Windows αν είστε χρήστης του Git.

python --version

Σημείωση: Σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις του Python3 (Python 3.x) αποστέλλονται με προεγκατεστημένο τον διαχειριστή πακέτων pip.

  11 Καλύτερη Πλατφόρμα Δεδομένων Πελατών για Αναπτυσσόμενη Επιχείρηση

Βήμα 2: Στη συνέχεια, εκτελέστε αυτήν την εντολή για να ελέγξετε την έκδοση του pip που είναι εγκατεστημένο στο μηχάνημά σας.

pip3 --version

Εάν αντιμετωπίσετε σφάλματα επειδή δεν έχετε εγκαταστήσει το pip, αναβαθμίστε την εγκατάσταση Python. Μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση της Python εδώ.

Βήμα 3: Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα εξάρτησης και να βεβαιωθείτε ότι όλα τα πακέτα είναι ενημερωμένα, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή.

pip3 install --upgrade pip

Βήμα 4: Τώρα που εγκαταστήσατε και ενημερώσατε το pip, χρησιμοποιήστε το για να εγκαταστήσετε το Jupyter χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή.

pip3 install jupyter

Η λήψη και η εγκατάσταση θα διαρκέσουν λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.⏳

Βήμα 5: Για να εκκινήσετε το σημειωματάριο Jupyter, εκτελέστε αυτήν την εντολή.

jupyter notebook

Εγκαταστήστε το Jupyter Notebook χρησιμοποιώντας pip στο Ubuntu

Όλες οι μεγάλες διανομές Linux, συμπεριλαμβανομένου του Ubuntu έχουν μια υπάρχουσα εγκατάσταση Python. Για να εγκαταστήσετε το Jupyter Notebook, θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε χειροκίνητα το pip. Και μετά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το pip για να εγκαταστήσετε το Jupyter και άλλα πακέτα.

Βήμα 1: Για να εγκαταστήσετε το pip, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό σας.

apt install python3-pip

Βήμα 2: Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το jupyter εκτελώντας αυτήν την εντολή. Η εγκατάσταση θα διαρκέσει μερικά λεπτά για να ολοκληρωθεί.

pip3 install jupyter

Βήμα 3: Τώρα, εκκινήστε το σημειωματάριο Jupyter εκτελώντας την ακόλουθη εντολή.

jupyter notebook

συμπέρασμα

Ελπίζω να καταλάβατε τι είναι ο φορητός υπολογιστής Jupyter και τα βήματα για να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε επίσης να δείτε άλλες προσφορές του Project Jupyter. JupyterLab βασίζεται στο κλασικό Notebook Jupyter και προσφέρει πρόσθετη λειτουργικότητα.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε με την επιστήμη δεδομένων, σας εύχομαι καλή τύχη στο μαθησιακό σας ταξίδι!✨