Πώς να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη στο iPhone με ή χωρίς καθαρότερες εφαρμογές

Όπως κάθε άλλη συσκευή, το iPhone επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς φράσσεται με πάρα πολλές εφαρμογές και αρχεία.

Όταν συμβαίνει αυτό στη συσκευή σας, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αγοράσετε καινούργια για να έχετε μεγαλύτερη ταχύτητα. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη στο iPhone σας για να την επαναφέρετε ξανά σε ομαλή κατάσταση, ενώ παράλληλα ελευθερώνετε χώρο αποθήκευσης.

Όπως και άλλα τεχνικά στοιχεία, έτσι και η προσωρινή αποθήκευση προορίζεται για καλό λόγο, ειδικά για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας χρήσης του τηλεφώνου σας. Αλλά κατά ειρωνικό τρόπο, υπάρχουν φορές που ορισμένες εφαρμογές γεμίζουν τη μνήμη cache του iPhone σας σε σημείο που επηρεάζει αρνητικά τη συνολική απόδοση, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ταχύτητα.

Ευτυχώς, είναι ένα δευτερεύον ζήτημα και υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε, τους οποίους θα σας δείξω σε αυτό το άρθρο. Αλλά πρώτα, επιτρέψτε μου να σας πω περισσότερα για την προσωρινή μνήμη γενικά.

Τι είναι η προσωρινή αποθήκευση και πώς λειτουργεί σε συσκευές iPhone;

Καθώς συνεχίζετε να περιηγείστε σε ιστότοπους μέσω ενός προγράμματος περιήγησης για κινητά ή χρησιμοποιείτε εφαρμογές σε καθημερινή βάση, η συσκευή σας δημιουργεί αυτόματα κρυφά αρχεία που αποθηκεύονται σε μια προσωρινή περιοχή της μνήμης που ονομάζεται προσωρινή μνήμη.

Τα αποθηκευμένα δεδομένα αποτελούνται από φωτογραφίες και άλλα αρχεία των πηγών που περιηγείστε, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να φορτώνει ξανά ολόκληρο το αντικείμενο κάθε φορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτωσης και απίστευτη ευκολία για τους χρήστες.

Μπορείτε να το σκεφτείτε σαν ψώνια παντοπωλείου. Αντί να πηγαίνετε στο κατάστημα κάθε φορά που θέλετε λίγο γάλα για τα δημητριακά σας, θα μπορούσατε απλώς να στοιβάζετε πολλά κουτιά από αυτό στο ψυγείο σας για να αποφύγετε τον κόπο να κάνετε τα πράγματα ξανά.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το στιγμιότυπο οθόνης στο iPhone

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όταν η προσωρινή μνήμη γίνεται ξεπερασμένη και δεν ταιριάζει πλέον με τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στον ιστότοπο/την εφαρμογή, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο ενοχλητικά. Τότε είναι που η συσκευή σας επιβραδύνει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη στο iPhone χρησιμοποιώντας τους τρόπους που αναφέρονται παρακάτω.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης θα σας αποσυνδέσει από τους ιστότοπους/εφαρμογές στις οποίες είστε συνδεδεμένοι αυτήν τη στιγμή. Θα έλεγα ότι αξίζει την ταλαιπωρία να συνδέεστε ξανά σε αυτά ένα προς ένα για μια πιο γρήγορη και αποφραγμένη συσκευή σε αντάλλαγμα.

Πώς να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης Safari στο iPhone;

Το Safari είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στο iPhone, οπότε καλό θα ήταν να ξεκινήσετε πρώτα με την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης του. Λάβετε υπόψη σας, ξεκινώντας από το iOS 11, ακολουθώντας αυτά τα βήματα θα επηρεαστούν όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας iCloud. Αυτό σημαίνει ότι η κρυφή μνήμη όλων των συσκευών σας θα διαγραφεί. Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

Βήμα 1: Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις στο iPhone σας.

Βήμα 2: Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε το “Safari”.

Βήμα 3: Κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα “Απόρρητο και ασφάλεια” και θα δείτε “Διαγραφή ιστορικού και δεδομένων ιστότοπου”. Προχωρήστε και πατήστε σε αυτό.

Βήμα 4: Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο θα εμφανιστεί για να επιβεβαιώσει την απόφασή σας.

Πατήστε «Εκκαθάριση ιστορικού και δεδομένων» και τελειώσατε.

Πώς να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης Chrome στο iPhone;

Το Google Chrome είναι ένα άλλο πολύ δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης του Chrome είναι ελαφρώς διαφορετική, επειδή πρέπει να το κάνετε από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

  13 Καλύτερο IDE που πρέπει να γνωρίζει κάθε προγραμματιστής

Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

Βήμα 1: Ανοίξτε το Chrome και πατήστε τις τρεις τελείες στο κάτω μέρος της οθόνης.

Βήμα 2: Πατήστε «Ρυθμίσεις».

Βήμα 3: Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε το “Απόρρητο”.

Βήμα 4: Πατήστε «Διαγραφή δεδομένων περιήγησης».

Βήμα 5: Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε τους τύπους δεδομένων που θέλετε να διαγράψετε και για ένα συγκεκριμένο χρονικό εύρος της επιλογής σας.

Βήμα 6: Αφού κάνετε τις επιλογές σας, πατήστε «Διαγραφή δεδομένων περιήγησης» στο κάτω μέρος για επιβεβαίωση.

Ομοίως, θα πρέπει να βρείτε πού μπορείτε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη για οποιεσδήποτε άλλες εφαρμογές τρίτων, καθώς ορισμένες από αυτές δεν σας επιτρέπουν να τις διαγράψετε με τον συνηθισμένο τρόπο. Διαφέρει από εφαρμογή σε εφαρμογή, αλλά συνήθως δεν είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

Λογισμικό για την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης στο iPhone

Αν ψάχνετε για ένα εργαλείο που θα φροντίζει ολόκληρα τα αποθηκευμένα δεδομένα της συσκευής σας από ένα μέρος, τότε αυτές οι παρακάτω λύσεις θα είναι κατάλληλες για εσάς.

#1. PhoneClean

Αφαιρέστε εύκολα κρυμμένα, αποθηκευμένα στην προσωρινή μνήμη, cookie και ανεπιθύμητα αρχεία από το iPhone σας με PhoneClean. Αυτό το λογισμικό μπορεί να προσδιορίσει τι προκαλεί το φράξιμο της συσκευής σας και στη συνέχεια να τις καθαρίσει με ασφάλεια. Μπορείτε να το κατεβάσετε τόσο σε Windows όσο και σε macOS.

#2. iMyFone Umate

iMyFone Umate μπορεί να εκτελέσει μια δέσμη εργασιών για να καθαρίσει το iPhone σας μέσα σε λίγα λεπτά. Μπορεί να διαχειρίζεται μεγάλα αρχεία, να καθαρίζει προσωρινά και ανεπιθύμητα αρχεία και να συμπιέζει/διαγράφει/εξάγει τις φωτογραφίες που επιθυμείτε. Εάν έχετε μια λίστα με εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λογισμικό για να τις διαγράψετε μαζικά από τη συσκευή σας ταυτόχρονα.

Μερικοί άλλοι τρόποι για να ελευθερώσετε χώρο και να βελτιώσετε την ταχύτητα

Οι παραπάνω μέθοδοι λειτουργούν εξαιρετικά όταν πρόκειται για απευθείας εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης για εφαρμογές στο iPhone. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι απίστευτοι τρόποι σας βοηθούν να βελτιώσετε την ταχύτητα της συσκευής σας και να ελευθερώσετε περισσότερο χώρο αποθήκευσης.

  5 τρόποι για να ελέγξετε εάν ο ιστότοπος είναι κάτω ή επάνω

Επανεκκινήστε το iPhone σας

Εάν δεν έχετε απενεργοποιήσει το iPhone σας εδώ και πολύ καιρό, τότε αξίζει να το επανεκκινήσετε για να διαγράψετε ορισμένα προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται. Αυτό μοιάζει περισσότερο με μια “ελαφριά” εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης, έτσι ώστε να μην ξεφορτώνει τα πράγματα εντελώς, αλλά σίγουρα θα έχει κάποια επίδραση στην ταχύτητα.

Διαγραφή και επανεγκατάσταση εφαρμογών

Εάν υπάρχει μια εφαρμογή που δεν σας επιτρέπει να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη με μη αυτόματο τρόπο και δεν μπορείτε να βρείτε τρόπο να το κάνετε από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής, τότε η λύση είναι να διαγράψετε και να εγκαταστήσετε ξανά την εφαρμογή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το κάνετε:

Βήμα 1: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και πατήστε “Γενικά”.

Βήμα 2: Πατήστε στο “iPhone Storage” για να δείτε ποιες εφαρμογές καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο στο τηλέφωνό σας.

Βήμα 3: Από τη λίστα των εφαρμογών, πατήστε σε αυτήν που θέλετε να διαγράψετε.

Βήμα 4: Δώστε προσοχή στην ενότητα «Έγγραφα και δεδομένα». Δείχνει πόσο χώρο καταλαμβάνουν τα έγγραφα και τα δεδομένα για την εφαρμογή στο iPhone σας.

Βήμα 5: Τέλος, πατήστε «Διαγραφή εφαρμογής».

Αυτό θα διαγράψει την εφαρμογή (προφανώς) και θα διαγράψει επίσης όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτήν. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε και να το εγκαταστήσετε ξανά για μια νέα αρχή, η οποία θα πάρει πολύ λιγότερο χώρο από ό,τι πριν.

Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να το κάνετε αυτό για εφαρμογές που περιέχουν σημαντικά δεδομένα και έγγραφά σας.

Μεταφορτώστε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά

Μια εκπληκτική δυνατότητα στο iPhone σάς επιτρέπει να “ξεφορτώνετε εφαρμογές”, που ουσιαστικά σημαίνει να διαγράψετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά να διατηρήσετε τα δεδομένα της εφαρμογής στη συσκευή σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ξανά την εφαρμογή από το App Store όποτε θέλετε και τα δεδομένα της θα παραμείνουν ανέπαφα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα εξοικονομήσετε χώρο αποφορτώνοντας εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Εδώ είναι τα βήματα για να το κάνετε:

Βήμα 1: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και πατήστε “Γενικά”.

Βήμα 2: Πατήστε στο “iPhone Storage” για να ανοίξετε τη λίστα των εφαρμογών σας.

Βήμα 3: Επιλέξτε την εφαρμογή που επιθυμείτε και πατήστε “Αποφόρτωση εφαρμογής”.

Βήμα 4: Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο:

Όταν είστε βέβαιοι, πατήστε στο “Offload App” για επιβεβαίωση.

συμπέρασμα

Οι παραπάνω μέθοδοι και εργαλεία θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια ομαλή συσκευή που δεν καταλαμβάνει περιττό χώρο. Ως αποτέλεσμα, θα μπορείτε να επιτύχετε περισσότερα, αφιερώνοντας λιγότερο χρόνο, και ελπίζουμε, να αποφύγετε να τραβάτε τα μαλλιά σας από απογοήτευση. 😃