SCORM Επεξήγηση: Κατανόηση του πακέτου περιεχομένου

Το SCORM είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για την αποτελεσματική ηλεκτρονική μάθηση. Σας επιτρέπει να διανέμετε το περιεχόμενό σας σε διάφορα LMS χωρίς κόπο και να διαχειρίζεστε περιεχόμενο από διαφορετικές πηγές.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε εσείς ή οι μαθητές σας, μπορείτε να κάνετε το περιεχόμενό σας προσβάσιμο σε αυτούς.

Τι γίνεται όμως αν δεν ακολουθείτε το SCORM;

Ίσως χρειαστεί να ξοδέψετε τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου και των χρημάτων σας στο περιεχόμενό σας για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ή τη σχεδίασή του και να το κάνετε συμβατό με άλλα συστήματα και περιπτώσεις χρήσης.

Αλλά εάν το LMS και το περιεχόμενό σας είναι συμβατά με το SCORM, μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα ζητήματα.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω τι είναι το SCORM και πώς είναι ωφέλιμο.

Τι είναι το SCORM;

Το μοντέλο αναφοράς αντικειμένου με δυνατότητα κοινής χρήσης περιεχομένου (SCORM) αναφέρεται σε ένα σύνολο προδιαγραφών και τεχνικών προτύπων για τεχνολογίες ηλεκτρονικής μάθησης ή μάθησης που βασίζονται στο διαδίκτυο. Αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε από την Advanced Distributed Learning Initiative (ADL) για την τυποποίηση της ηλεκτρονικής μάθησης και της προσβασιμότητας.

Το SCORM παρέχει τα μοντέλα δεδομένων και τις μεθόδους επικοινωνίας που επιτρέπουν στα συστήματα διαχείρισης μάθησης (LMS) και στο περιεχόμενο ηλεκτρονικής μάθησης να συνεργάζονται. Επιπλέον, καθοδηγεί τους προγραμματιστές στη σύνταξη κώδικα που λειτουργεί άψογα με διαφορετικά συστήματα λογισμικού ηλεκτρονικής μάθησης.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα αρχείο PDF, δεν χρειάζεται να επαληθεύσετε εάν θα λειτουργήσει σε όλους τους αναγνώστες PDF ή όχι. Ένα κανονικό αρχείο PDF θα ανοίξει στο Adobe Acrobat Reader όπως στο WPS Office και σε άλλα προγράμματα ανάγνωσης PDF. Αυτό συμβαίνει επειδή όλα τα αρχεία PDF δημιουργούνται με βάση ορισμένα πρότυπα που ισχύουν για όλους. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε διαφορετικά αρχεία PDF για άλλους αναγνώστες.

Αυτό ακριβώς βοηθά το SCORM. Εξασφαλίζει ότι όλα τα LMS και το περιεχόμενο ηλεκτρονικής μάθησης μπορούν να λειτουργούν αβίαστα μεταξύ τους, με παρόμοιο τρόπο που το πρότυπο PDF διασφαλίζει ότι όλα τα αρχεία PDF μπορούν να αναπαραχθούν σε όλους τους αναγνώστες PDF. Εάν χρησιμοποιείτε ένα LMS συμβατό με SCORM, θα αναπαράγει όλο το περιεχόμενο συμβατό με SCORM. Το αντίστροφο ισχύει επίσης. όλο το περιεχόμενο που είναι συμβατό με SCORM θα αναπαράγεται σε όλα τα LMS συμβατά με SCORM.

Αυτό μας οδηγεί στην κατανόηση αυτών των βασικών όρων:

Συμμόρφωση SCORM: Εάν ένα LMS συμμορφώνεται με τα πρότυπα SCORM, μπορεί εύκολα να διαβάσει και να παραδώσει το περιεχόμενο σε ένα πακέτο SCORM. Επίσης, η συμμόρφωση με το SCORM έχει διαφορετικά επίπεδα. Ορισμένα LMS που είναι συμβατά με το SCORM μπορούν μόνο να διαβάσουν/παραδώσουν το περιεχόμενο, αλλά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις βαθμολογίες, τη συμμετοχή ή την πρόοδο ενός μαθητή.

SCORM Certified: Ένα περιεχόμενο μαθήματος λέγεται ότι έχει πιστοποίηση SCORM εάν είναι πιστοποιημένο από την ADL.

Τύπος SCORM

Υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις SCORM που κυκλοφόρησαν από το 1999. Επομένως, για να επιλέξετε μία, πρέπει να υπολογίσετε τις ανάγκες περιεχομένου σας και τον τύπο περιεχομένου που θα υποστηρίξετε στο LMS που έχετε επιλέξει.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε διαφορετικούς τύπους SCORM.

SCORM 1.1: Η πρώτη έκδοση SCORM αποκάλυψε ότι η ιδέα του SCORM είναι εφαρμόσιμη. Ωστόσο, έπρεπε να είναι πιο στιβαρό για ευρύτερη χρήση.

SCORM 1.2: Αυτή η έκδοση χρησιμοποιείται ευρέως ακόμη και στις μέρες μας. Έλυσε πολλά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην προηγούμενη έκδοση. Τα μεγάλα LMS υποστηρίζουν το SCORM 1.1 και οι δημιουργοί περιεχομένου εξακολουθούν να παράγουν μαθήματα εκμάθησης που πληρούν τα πρότυπα αυτής της έκδοσης.

SCORM 2004: Κυκλοφόρησε το 2004, η τρέχουσα έκδοση SCORM έχει επιλύσει πολλά προβλήματα με το SCORM 1.2 και έχει νέα πρότυπα για την επικοινωνία περιεχομένου και API στο περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης.

Επιπλέον, το SCORM 2004 μπορεί να μοιραστεί και να χρησιμοποιήσει δεδομένα σχετικά με την πρόοδο διαφορετικών μαθησιακών στόχων μέσα σε ένα LMS. Αυτή η έκδοση έχει μια πιο ισχυρή σουίτα δοκιμών για να εξασφαλίσει καλύτερη διαλειτουργικότητα. Προσφέρει επίσης περισσότερο έλεγχο στους προγραμματιστές περιεχομένου σχετικά με το περιεχόμενο μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το AirPlay με Mac

Είναι σε θέση να καθορίσει προσαρμοστική ακολουθία δραστηριότητας χρησιμοποιώντας τα αντικείμενα περιεχομένου. Οι προγραμματιστές περιεχομένου μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις προδιαγραφές πλοήγησης για να καθορίσουν πώς οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να προχωρήσουν με το περιεχόμενο των μαθημάτων τους.

Με την πάροδο των ετών, το SCORM 2004 αναθεωρήθηκε για να επιλύσει τα προβλήματα της προηγούμενης έκδοσης και να προσφέρει περισσότερες δυνατότητες. Μετά την κυκλοφορία της 1ης και 2ης έκδοσης του SCORM το 2004, οι επόμενες εκδόσεις του ήταν η 3η και η 4η έκδοση με περισσότερες δυνατότητες.

SCORM 2004 3RD Edition: κυκλοφόρησε το 2005 και διευκρίνισε διαφορετικές ανάγκες συμμόρφωσης και αλληλεπιδράσεις μεταξύ του περιβάλλοντος χρόνου εκτέλεσης και των αντικειμένων περιεχομένου για αλληλουχία. Εισήγαγε νέες απαιτήσεις συμμόρφωσης για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας.

SCORM 2004 4η Έκδοση: κυκλοφόρησε το 2009 και παρείχε αυστηρότερες απαιτήσεις για διαλειτουργικότητα και ευελιξία ως προς τη διατήρηση των δεδομένων.

Πώς λειτουργεί το SCORM;

Ας κατανοήσουμε την έννοια αναλύοντας τα δύο συστατικά του SCORM:

Αντικείμενο με δυνατότητα κοινής χρήσης περιεχομένου (SCO): Το SCORM αφορά τη δημιουργία υλικού ηλεκτρονικής μάθησης που μπορεί εύκολα να «κοινοποιηθεί» σε οποιοδήποτε σύστημα. Καθορίζει τον τρόπο παραγωγής SCO για επαναχρησιμοποίηση σε πολλαπλά περιβάλλοντα και συστήματα.

Μοντέλο Αναφοράς (RM): Το SCORM δεν είναι πραγματικά ένα πρότυπο, αλλά ένα μοντέλο που παραπέμπει σε πρότυπα που έχει ήδη ο κλάδος που μπορεί να λύσει ορισμένα από τα ζητήματα. Με αναφορά στα υπάρχοντα πρότυπα, αυτό το μοντέλο αναφοράς λέει στους προγραμματιστές περιεχομένου πώς να τα χρησιμοποιούν και τα καθιστά εύκολα προσβάσιμα.

Έτσι, ανεξάρτητα από την έκδοση SCORM που χρησιμοποιείτε, όλα λειτουργούν με βάση αυτές τις δύο αρχές:

Συσκευασία περιεχομένου

Η συσκευασία περιεχομένου, επίσης γνωστή ως μοντέλο συγκέντρωσης περιεχομένου (CAM), καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παραδοθεί ένα συγκεκριμένο κομμάτι περιεχομένου.

Όλα τα υλικά ηλεκτρονικής μάθησης για ένα μάθημα οργανώνονται σε ένα πακέτο SCORM με όλα τα δεδομένα που θα χρειαζόταν ένα LMS για την εκκίνηση και την εισαγωγή του περιεχομένου. Καθορίζει πληροφορίες όπως το όνομα ενός αρχείου και ποιες θα εκκινηθούν.

Ένα αρχείο μέσα σε ένα πακέτο SCORM ονομάζεται “imsmanifest”, που λέει πώς να εκκινήσετε ή να εκκινήσετε το περιεχόμενο στο LMS σας. Στην πραγματικότητα είναι ένα αρχείο XML που δείχνει την ιεραρχική δομή του περιεχομένου, τόσο από την οπτική γωνία ενός φυσικού συστήματος όσο και από την οπτική γωνία ενός εκπαιδευόμενου.

Επικοινωνία χρόνου εκτέλεσης

Η επικοινωνία σε χρόνο εκτέλεσης είναι ουσιαστικά ανταλλαγή δεδομένων που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ένα κομμάτι περιεχομένου αλληλεπιδρά με ένα LMS κατά την αναπαραγωγή του. Είναι μια αμφίδρομη επικοινωνία που ανταλλάσσει δεδομένα μεταξύ του LMS και του περιεχομένου του μαθήματος SCORM.

Επιπλέον, ασχολείται με την παρακολούθηση και την παράδοση περιεχομένου. Έτσι, υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία σε αυτό:

  • Ένα κομμάτι περιεχομένου πρέπει να «βρίσκει» το σύστημα διαχείρισης μάθησης
  • Μόλις το κάνει, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το LMS μέσω διαφόρων αιτημάτων “get” και “set” μαζί με σχετικό λεξιλόγιο.

Εδώ μπορείτε να βρείτε απαντήσεις όπως το όνομα, τη βαθμολογία του μαθητή και εάν πέρασε ή απέτυχε στην εξέταση.

Παράδειγμα: Ένα μάθημα SCORM μπορεί να εξατομικευτεί για να ζητήσει το όνομα ενός μαθητή από το LMS σας. Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι όταν το LMS πρέπει να τροφοδοτηθεί με την κατάσταση επιτυχίας ή αποτυχίας του εκπαιδευόμενου ή την τελική βαθμολογία για να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και την κατάσταση του μαθήματος.

Ποιος χρησιμοποιεί το SCORM και γιατί;

Το SCORM είναι ένα ισχυρό εργαλείο για διαδικτυακούς εκπαιδευόμενους είτε αναζητούν εκπαίδευση εξ αποστάσεως είτε εκπαίδευση μέσω υπολογιστή. Επιτρέπει στους δημιουργούς να δημιουργήσουν περιεχόμενο, να το οργανώσουν μία φορά και να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν σε διαφορετικά συστήματα και περιβάλλοντα χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα.

Είναι σαν μια λειτουργία plug-and-play που είναι χρήσιμη και για τα δύο σενάρια – εντός και μεταξύ των οργανισμών. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε γρήγορα μεγαλύτερο κοινό χωρίς να επενδύσετε χρόνο ή χρήμα σε τροποποιήσεις για διαφορετικά συστήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οργανισμοί διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν το SCORM για την παροχή ηλεκτρονικής μάθησης ή διαδικτυακής εκπαίδευσης σε μαθητές που θέλουν να μάθουν μια δεξιότητα ή σε υπαλλήλους για εκπαίδευση και αναβάθμιση.

Ας δούμε μερικά από τα πολλά οφέλη του SCORM για να καταλάβουμε γιατί η χρήση του είναι απολύτως λογική.

  9 πλατφόρμες για να κάνετε την κάθετη κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους έξυπνη και εύκολη

Διαλειτουργικότητα

Εάν δημιουργείτε περιεχόμενο ηλεκτρονικής μάθησης, ο πελάτης σας μπορεί να θέλει να το ενσωματώσετε σε ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης. Ομοίως, οι πελάτες επιθυμούν να εισάγουν σημαντικό περιεχόμενο από πολλαπλές πηγές στο LMS για δημιουργούς LMS. Εάν δεν ακολουθείτε το SCORM, αυτή η διαδικασία ενοποίησης με άλλους παρόχους μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα.

Το SCORM επιλύει αυτό το πρόβλημα επιτρέποντάς σας να ενσωματώνετε περιεχόμενο σε ένα LMS απρόσκοπτα. Έτσι, καθιστώντας συμβατό με το SCORM, το περιεχόμενό σας θα παίζει σε οποιοδήποτε LMS οπουδήποτε. Επομένως, μπορείτε να πουλάτε προϊόντα ηλεκτρονικής μάθησης πιο γρήγορα και να πετύχετε τους στόχους σας. Θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας του οργανισμού σας.

Επαναχρησιμοποίηση

Το SCORM επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ενός τμήματος περιεχομένου σε διαφορετικά συστήματα και σενάρια. Αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για τους δημιουργούς περιεχομένου, καθώς δεν χρειάζεται να δημιουργούν διαφορετικό περιεχόμενο για διαφορετικά συστήματα ή περιβάλλοντα και να ξοδεύουν χρόνο, προσπάθεια και χρήματα στη διαδικασία. Αντίθετα, ένα μεμονωμένο κομμάτι περιεχομένου θα παίζει σε όλα τα συστήματα ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο χρήστης και το LMS που χρησιμοποιεί.

Προσιτότητα

Η προσβασιμότητα είναι ένας άλλος στόχος δημιουργίας SCORM. Τα μαθήματα συμβατά με το SCORM είναι συσκευασμένα για να τα κάνουν φορητά σε διαφορετικά συστήματα. Μπορείτε να παραδώσετε ένα μάθημα SCORM από οπουδήποτε χωρίς περίπλοκες εγκαταστάσεις ή αναδιαμόρφωση. Προσφέρει μια τεχνική κατευθυντήρια γραμμή για να σας βοηθήσει να καταλογίσετε και να ανακαλύψετε απομακρυσμένο περιεχόμενο.

Έτσι, παρέχοντας περιεχόμενο στην πλειονότητα των LMS, κάνετε το περιεχόμενό σας προσβάσιμο σε ένα μεγαλύτερο μαζικό κοινό που μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό σας χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε LMS ή από οποιαδήποτε τοποθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό σας δεν θα αισθάνεται παραμελημένο, αλλά θα νομίζει ότι νοιάζεστε γι’ αυτό.

Ικανότητα προσαρμογής

Το SCORM προσφέρει προσαρμοστικότητα επιτρέποντας στους δημιουργούς περιεχομένου να δημιουργούν μοναδικά μαθήματα αναμειγνύοντας και αντιστοιχίζοντας SCO με μη αυτόματο τρόπο. Επιπλέον, τους επιτρέπει να πλαισιώνουν κανόνες αλληλουχίας για να προσαρμόζουν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο καθώς ο εκπαιδευόμενος προχωρά με το μάθημα με βάση τη γνώση και τις εισροές του. Έτσι, μπορείτε να προσαρμόσετε τις οδηγίες σας ώστε να ταιριάζουν στις οργανωτικές και ατομικές ανάγκες.

Επιπλέον, το SCORM μπορεί να προσαρμοστεί καλά στην μεταβαλλόμενη τεχνολογία χωρίς να απαιτεί ακριβή εγγραφή, επανασχεδιασμό ή αναδιαμόρφωση.

Προσιτότητα

Το SCORM μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους της ολοκλήρωσης. Ελλείψει SCORM, θα πρέπει να δημιουργήσετε διαφορετικό περιεχόμενο για διαφορετικά LMS και να το διανείμετε σε κοινό που μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικά LMS. Έτσι, κάθε φορά, θα πρέπει να σκέφτεστε ποιο περιεχόμενο θα απευθύνεται σε ποιο LMS και ποιο κοινό.

Αυτό θα απαιτήσει από εσάς να κάνετε αλλαγές και ρυθμίσεις για να ταιριάζουν σε διαφορετικές ανάγκες. Πρόκειται για μια δαπανηρή συμφωνία, η οποία είναι επίσης χρονοβόρα. Και ξέρετε ότι ο χρόνος ισούται με χρήματα.

Αλλά η χρήση του SCORM θα σας γλιτώσει από τέτοια έξοδα. Μπορείτε να ενσωματώσετε το περιεχόμενό σας σε οποιοδήποτε LMS και να εξυπηρετήσετε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό αυξάνει τις πωλήσεις και την υιοθέτηση μαθημάτων και βελτιώνει την απόδοση επένδυσης (ROI).

Πότε να χρησιμοποιήσετε το SCORM (και πότε όχι)

Η συμμόρφωση με το SCORM είναι ευεργετική όταν:

  • Δημιουργία μεγάλης βιβλιοθήκης υλικών ηλεκτρονικής μάθησης
  • Ενσωμάτωση με πολλούς προμηθευτές
  • Χρήση ενός LMS για τη διαχείριση και την παράδοση περιεχομένου ηλεκτρονικής μάθησης
  • Σχεδιασμός μαθημάτων ηλεκτρονικής μάθησης που μπορούν να παρακολουθούν την απόδοση και την πρόοδο ενός εκπαιδευόμενου
  • Δημιουργία περιεχομένου ηλεκτρονικής μάθησης για επαναχρησιμοποίηση σε διαφορετικά σενάρια

Το SCORM μπορεί να μην ταιριάζει όταν:

  • Σχεδιασμός απλού και στατικού περιεχομένου ιστοσελίδας με υπερσυνδέσμους
  • Ανάπτυξη ενός μη παραδοσιακού μαθήματος ηλεκτρονικής μάθησης όπως προχωρημένα παιχνίδια, προσομοιώσεις κ.λπ.
  • Χρησιμοποιώντας μόνο ένα εσωτερικό σύστημα και ποτέ δεν θέλετε να το αλλάξετε
  • Θέλετε να δημοσιεύσετε απλό, εύκολο περιεχόμενο αναφοράς

Πώς να δημιουργήσετε πακέτα SCORM

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα πακέτο SCORM εύκολα από την αρχή χωρίς να χρησιμοποιήσετε εργαλείο συγγραφής, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Συλλέξτε Δεδομένα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν δημιουργείτε ένα πακέτο SCORM είναι να συλλέξετε όλα τα δεδομένα που χρειάζεστε για το μάθημά σας.

Εφόσον δημιουργείτε το μάθημα για τους μαθητές, πρέπει να απαντά στις ερωτήσεις τους και να τους βοηθά να μάθουν μια δεξιότητα. Έτσι, επενδύστε το χρόνο σας στη συλλογή όλων των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων κειμένου, βίντεο, ήχου, εικόνων κ.λπ., για το περιεχόμενο του μαθήματος σας.

  Ξεκινήστε με το HomePod ή το HomePod mini

Για αυτό, μπορείτε να προγραμματίσετε περιγράφοντας το περιεχόμενο του μαθήματος σε ένα κομμάτι χαρτί ή σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που βασίζεται σε υπολογιστή. Αφού ερευνήσετε και συλλέξετε τα δεδομένα, οργανώστε τα με μια σχετική σειρά που έχει νόημα. Πρέπει να είναι διατεταγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθά τους μαθητές να κατανοούν και να περιηγούνται στο περιεχόμενο εύκολα.

Δημιουργία σελίδων HTML

Όλο το περιεχόμενο που έχετε δημιουργήσει πρέπει να μεταφορτωθεί σε ένα LMS και να εμφανίζεται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ώστε οι μαθητές σας να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Έτσι, πριν το μάθημά σας γίνει πακέτο SCORM, πρέπει να το οργανώσετε σε σελίδες HTML σαν ιστότοπος. Επιπλέον, συνδέστε όλα τα πολυμέσα και το κείμενό σας σε σελίδες HTML για να μπορέσουν να αναπαραχθούν στην πλατφόρμα.

Ωστόσο, η εκτέλεση αυτού του βήματος μπορεί να είναι δύσκολη για εσάς εάν δεν είστε καλά γνώστες της τεχνολογίας του. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο συγγραφής εάν θέλετε να δημιουργήσετε το περιεχόμενό σας SCORM.

Αλλά αν ξέρετε πώς να δημιουργήσετε την έκδοση HTML του περιεχομένου σας, μπορείτε να προχωρήσετε χειροκίνητα. Για αυτό:

  • Δημιουργήστε το μάθημά σας και δομήστε το στα Έγγραφα Google
  • Μεταβείτε στο Αρχείο > Λήψη > Ιστοσελίδα (.html, σε συμπιεσμένο)

Θα σας βοηθήσει να κατεβάσετε την έκδοση HTML του περιεχομένου σας.

Μόλις έχετε την έκδοση HTML εφαρμόσιμη σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, μπορείτε να διαχειριστείτε τη συμβατότητά του με το SCORM.

Προσθήκη αρχείων SCORM

Σε αυτό το βήμα, θα πρέπει να δημιουργήσετε πολλά αρχεία κειμένου που να περιγράφουν το περιεχόμενό σας χρησιμοποιώντας ορολογίες SCORM και να τα προσθέσετε σε ένα αρχείο ZIP με το περιεχόμενό σας HTML.

Αυτό το βήμα θα διασφαλίσει ότι το LMS που είναι συμβατό με το SCORM μπορεί εύκολα να επεξεργάζεται το μάθημα και να καταγράφει στατιστικά μάθησης αφού γίνει προσβάσιμο στους μαθητές.

Εδώ είναι ένας τρόπος για να το κάνετε:

  • Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο – scorm.com για να κατεβάσετε ένα δείγμα πακέτου SCORM.
  • Αναλύστε τη δομή του αρχείου και πώς έχουν αποθηκεύσει το περιεχόμενο HTML και τα αρχεία SCORM που περιγράφουν το περιεχόμενο
  • Αντιγράψτε πέντε αρχεία στον φάκελό σας με το μάθημα HTML – adlcp_rootv1p2.xsd, ims_xml.xsd, imscp_rootv1p1p2.xsd, imsmanifest.xml, imsmd_rootv1p2p1.xsd
  • Ανοίξτε το imsmanifest.xml χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για να το αναλύσετε προσεκτικά. Αυτό το αρχείο περιέχει σημαντικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου του μαθήματος, ορίζει την έκδοση SCORM και παραθέτει τους πόρους στο αρχείο HTML.
  • Επεξεργαστείτε το κείμενο τίτλου και τους συνδέσμους με αυτό του περιεχομένου του μαθήματος σας. Ο πρώτος πόρος σε αυτήν τη λίστα είναι το κύριο αρχείο HTML που συνδέει άλλους πόρους που αναφέρονται στο μάθημά σας.

Συσκευάστε τα αποτελέσματά σας

Μετά την επεξεργασία του αρχείου imsmanifest, μπορείτε να προσθέσετε τα αρχεία SCORM και HTML σε ένα αρχείο ZIP για να το συσκευάσετε. Στη συνέχεια, ανεβάστε αυτό το αρχείο ZIP στην πλατφόρμα όπου θέλετε να εμφανίζεται το μάθημά σας to0 και επαληθεύστε εάν το επεξεργάζεται.

Αλλά αν θέλετε να αποφύγετε όλα αυτά τα τεχνικά πράγματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο συγγραφής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι επίσης καλύτερος τρόπος αν θέλετε να δημιουργήσετε πολλά μαθήματα SCORM με τόσα πολλά αρχεία πολυμέσων βίντεο και ήχου. Ένα εργαλείο συγγραφής όπως το Adobe Captivate, το iSpring Suite, το Camtasia κ.λπ., μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε τα μαθήματα σε αρχεία HTML που είναι συμβατά με το SCORM, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε απευθείας σε μια πλατφόρμα LMS.

Βήματα για αναπαραγωγή και δοκιμή ενός πακέτου SCORM

Η αναπαραγωγή ενός δεδομένου πακέτου SCORM είναι δυνατή απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του υπολογιστή σας. Απλώς εξαγάγετε το αρχείο ZIP και εκκινήστε το. Εάν χρησιμοποιείτε ένα LMS, μπορείτε να ανεβάσετε το πακέτο SCORM σε αυτό. Παίξτε το μάθημα κάνοντας κλικ σε αυτό.

Συνιστάται να δοκιμάσετε ένα πακέτο SCORM προτού το ανεβάσετε απευθείας στο LMS σας ή το παραδώσετε στον πελάτη σας. Είναι επειδή μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα σφάλματα στην πορεία που πρέπει να διορθωθούν. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πακέτο SCORM χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα όπως το SCORM Cloud.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το πακέτο SCORM σας κάνοντας εγγραφή για δωρεάν δοκιμή. Μπορείτε να ανεβάσετε το πακέτο και να το εκκινήσετε. Παρακολουθήστε αυτό το μάθημα σαν να είστε μαθητής και ελέγξτε πώς αποδίδει.

συμπέρασμα

Το SCORM είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για προγραμματιστές περιεχομένου. Τους βοηθά να δημιουργούν μαθήματα και να τα κάνουν προσβάσιμα σε ένα ευρύ κοινό.

Επομένως, εάν είστε δημιουργός περιεχομένου, χρησιμοποιήστε ένα LMS και περιεχόμενο που είναι συμβατό με το SCORM για να βοηθήσετε τους μαθητές να μάθουν και να αναβαθμίσουν τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα έχουν πιο σημαντικές αποδόσεις.