6 καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση δικτύων, διακομιστών και εφαρμογών

Ένα από τα κύρια καθήκοντα κάθε διαχειριστή δικτύου και συστήματος είναι να διασφαλίσει ότι κάθε σύστημα και στοιχείο που διαχειρίζεται λειτουργεί και λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά περίπλοκο. Τα σημερινά περιβάλλοντα πληροφορικής μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα και είναι σχεδόν αδύνατο για κανέναν να παρακολουθεί τα πάντα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν λαμβάνετε υπόψη το γεγονός ότι οι διακομιστές και άλλα στοιχεία βρίσκονται συχνά μακριά από τους διαχειριστές τους. Αυτό είναι όπου το εργαλείο παρακολούθησης μπορεί πραγματικά να φανεί χρήσιμο. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία για την παρακολούθηση δικτύων, διακομιστών και εφαρμογών. Είναι οι τύποι εργαλείων που θα χρησιμοποιήσετε για να διασφαλίσετε ότι όλα λειτουργούν ομαλά και ότι, στην απίθανη περίπτωση που κάτι πάει στραβά, θα ειδοποιηθείτε γρήγορα.

Θα ξεκινήσουμε τη σημερινή εξερεύνηση συζητώντας την ανάγκη για εργαλεία παρακολούθησης. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι είναι και τι μας φέρνουν. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τους διαφορετικούς τύπους διαθέσιμων εργαλείων παρακολούθησης. Όπως θα δείτε, διαφορετικές εργασίες απαιτούν διαφορετικά εργαλεία. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης ενσωματωμένων εργαλείων παρακολούθησης σε αντίθεση με τη χρήση μεμονωμένων εργαλείων για κάθε εργασία παρακολούθησης. Τέλος, θα εμβαθύνουμε στον πυρήνα του θέματος και θα εξετάσουμε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου, διακομιστή και εφαρμογών που θα μπορούσαμε να βρούμε.

Η ανάγκη για εργαλεία παρακολούθησης

Ο κύριος λόγος για τον οποίο κάποιος χρειάζεται εργαλεία παρακολούθησης είναι μάλλον απλός. Απλώς υπάρχουν πάρα πολλά για παρακολούθηση. Δεδομένου του τυπικού μεγέθους των σημερινών περιβαλλόντων πληροφορικής, η μη αυτόματη παρακολούθηση των πάντων για να διασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν ομαλά θα απαιτούσε στρατό ή διαχειριστές. Όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά ως διαχειριστής δικτύου, η εταιρεία όπου δούλευα είχε περίπου μισή ντουζίνα διακομιστές και βρίσκονταν όλοι ακριβώς δίπλα μου, στο ίδιο δωμάτιο όπου ήταν το γραφείο μου. Ήταν εύκολο για μένα και τους δύο συναδέλφους μου να παρακολουθούμε συνεχώς τα πάντα. Κάθε φορά που κάτι πήγαινε στραβά, δεν άργησε να το παρατηρήσει κάποιος από εμάς.

Fast forward περίπου είκοσι και κάτι χρόνια και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλοί οργανισμοί έχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες διακομιστές. Και το σημερινό περιβάλλον δεν αποτελείται πλέον μόνο από διακομιστές. Μεταξύ εξοπλισμού δικτύωσης, συσκευών ασφαλείας και κάθε πιθανού τύπου συσκευών συνδεδεμένων στο δίκτυο, οι σύγχρονοι διαχειριστές τείνουν να έχουν τα χέρια τους γεμάτα. Εδώ μπορούν να φανούν χρήσιμα τα εργαλεία παρακολούθησης. Κάθονται στο παρασκήνιο και γίνονται τα μάτια σας σε κάθε συσκευή στο δίκτυό σας. Κάθε φορά που κάτι πάει στραβά ή βρίσκεται εκτός του κανονικού εύρους λειτουργίας του, η ειδοποίηση ξεκινά και στέλνει κάποιο είδος ειδοποίησης. Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές να επικεντρωθούν σε πιο χρήσιμες εργασίες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα μπορούν να αντιδρούν γρήγορα σε περίπτωση προβλήματος.

Διαφορετικά εργαλεία για διαφορετικές εργασίες παρακολούθησης

Υπάρχουν κυρίως τρία διαφορετικά πράγματα που φροντίζουν να παρακολουθούν οι περισσότεροι διαχειριστές δικτύων και συστημάτων. Πρώτον, πρέπει να παρακολουθούν ότι τα συστήματα και/ή οι συσκευές που διαχειρίζονται είναι σε λειτουργία αλλά και ότι αποδίδουν εντός του κανονικού αποδεκτού εύρους. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όσον αφορά την παρακολούθηση. Στο πιο βασικό του επίπεδο, το εργαλείο παρακολούθησης θα διασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός είναι έτοιμος και λειτουργεί και ότι οι θύρες IP που υποτίθεται ότι είναι ανοιχτές. Για παράδειγμα, ένας διακομιστής ιστού θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε αιτήματα στη θύρα 80. Τα συστήματα παρακολούθησης χρησιμοποιούν επίσης το πρωτόκολλο διαχείρισης απλού δικτύου ή SNMP για την ανάγνωση λειτουργικών παραμέτρων από συσκευές. Το φορτίο της CPU ή το ποσοστό της διαθέσιμης μνήμης θα μπορούσε να παρακολουθείται όπως ακριβώς η θερμοκρασία του πυρήνα της CPU. Διαφορετικές συσκευές έχουν διαφορετικές λειτουργικές παραμέτρους διαθέσιμες μέσω του SNMP. Τα καλύτερα εργαλεία θα επιτρέψουν στους διαχειριστές να παρακολουθούν την παράμετρο κάθε συσκευής.

  Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Snaps στο Ubuntu 20.04

Ένας άλλος τύπος εργαλείου είναι το εργαλείο παρακολούθησης εύρους ζώνης. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν επίσης το SNMP για να διαβάζουν byte μέσα και έξω από τους μετρητές από τον εξοπλισμό δικτύωσης για να υπολογίσουν στη συνέχεια τη μέση χρήση εύρους ζώνης και να το σχεδιάσουν συνήθως σε ένα γράφημα που απεικονίζει την εξέλιξή του στο χρόνο. Η τεχνική χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της χρήσης εύρους ζώνης διαφόρων τμημάτων ενός δικτύου και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παρακολούθηση κυκλωμάτων χαμηλού εύρους ζώνης – όπως συνδέσεις WAN – για ενδείξεις συμφόρησης.

Ο άλλος σημαντικός τύπος παρακολούθησης είναι η παρακολούθηση εφαρμογών. Αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές και φαίνεται ότι κάθε προγραμματιστής εργαλείου παρακολούθησης εφαρμογών έχει τη δική του ιδέα για το πώς πρέπει να γίνει. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η βασική ιδέα είναι να διασφαλιστεί ότι οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες στους τελικούς χρήστες όταν τις χρειάζονται και ότι συμπεριφέρονται κανονικά. Αυτό επιτυγχάνεται συχνότερα μέσω της χρήσης τοπικών παραγόντων παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένοι στους διακομιστές εφαρμογών.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ενσωματωμένων εργαλείων

Προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή των διαχειριστών, ορισμένοι προμηθευτές προσφέρουν ενσωματωμένα εργαλεία παρακολούθησης. Αυτά είναι εργαλεία που συνδυάζουν δύο ή περισσότερα διαφορετικά είδη εργαλείων παρακολούθησης. Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο να δούμε εργαλεία που μπορούν να παρακολουθούν τους διακομιστές και τις εφαρμογές που εκτελούνται σε αυτούς. Ορισμένα περιλαμβάνουν ακόμη και τους τρεις τύπους παρακολούθησης που περιγράφονται παραπάνω.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτά τα ενσωματωμένα εργαλεία, με το κύριο να έχουν όλα τα δεδομένα παρακολούθησης στο ίδιο σημείο. Άλλα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν την ευκολότερη εγκατάσταση και τη μη εκμάθηση εγκατάστασης, διαμόρφωσης και χρήσης πολλαπλών εργαλείων. Υπάρχει επίσης ένα σαφές πλεονέκτημα κόστους, καθώς τα ενσωματωμένα εργαλεία είναι συχνά λιγότερο ακριβά από την αγορά μεμονωμένων εργαλείων.

Όσο ωραία και αν είναι τα ενσωματωμένα εργαλεία, έχουν και μερικά μειονεκτήματα. Σε γενικές γραμμές, τα ενσωματωμένα εργαλεία τείνουν να είναι φτωχότερα όσον αφορά τις διαθέσιμες δυνατότητες. Μπορούν συχνά να κάνουν τα πάντα εντάξει, αλλά όχι απαραίτητα εκπληκτικά. Συνήθως δεν εμβαθύνουν στην παρακολούθησή τους. Μπορεί επίσης να είναι κάπως επαχθή σε μεγάλους οργανισμούς όπου διαφορετικές ομάδες διαχειρίζονται διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού και κάθε ομάδα θα ωφεληθεί από το να έχει το δικό της ταμπλό.

Τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου, διακομιστή και εφαρμογών

Ή η λίστα περιλαμβάνει κυρίως ενσωματωμένα εργαλεία. Εξάλλου, αυτό είναι το πρωταρχικό θέμα αυτής της ανάρτησης. Ωστόσο, έχουμε συμπεριλάβει μερικά μεμονωμένα εργαλεία, κυρίως για να σας δώσουμε μια ιδέα για το ποιες επιπλέον δυνατότητες θα μπορούσατε να αποκτήσετε όταν χρησιμοποιείτε μεμονωμένα εργαλεία.

1. SolarWinds ipMonitor (Δωρεάν δοκιμή)

Πρώτο στη λίστα μας είναι ένα εργαλείο από τη SolarWinds, έναν εκδότη μερικών από τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης δικτύου και συστημάτων. Η εικοσάχρονη εταιρεία απολαμβάνει σταθερή φήμη και το κορυφαίο προϊόν της, το Network Performance Monitor, βαθμολογείται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων εργαλείων παρακολούθησης SNMP. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η SolarWinds φτιάχνει επίσης μια χούφτα δωρεάν εργαλεία, καθένα από τα οποία καλύπτει μια συγκεκριμένη ανάγκη διαχειριστή δικτύου. Το Advanced Subnet Calculator και ο Kiwi Syslog Server είναι δύο παραδείγματα αυτών των δωρεάν εργαλείων.

Με ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η SolarWinds προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης που ονομάζεται ipMonitor. Είναι ένα σχετικά απλό ενσωματωμένο εργαλείο που προσφέρει ουσιαστική παρακολούθηση πάνω/κάτω και απόδοσης για δίκτυα, διακομιστές και εφαρμογές.

Αυτό το εργαλείο θα ανακαλύψει γρήγορα την υποδομή και θα προτείνει ρυθμίσεις SmartMonitor που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη ρύθμιση απλούστερη και ταχύτερη. Παρέχει επίσης μια εύχρηστη διεπαφή ιστού και χάρτες δικτύου για σαφείς, με μια ματιά προβολές του περιβάλλοντος σας. Το εργαλείο μπορεί να στείλει προσαρμόσιμες ειδοποιήσεις και αναφορές για να βεβαιωθείτε ότι είστε οι πρώτοι που θα μάθετε για ζητήματα ή αποτυχίες εφαρμογής. Εκτός από τις ειδοποιήσεις, διαθέτει επίσης αυτοματοποιημένες δυνατότητες αποκατάστασης για την ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής λειτουργίας.

Στο μέτωπο παρακολούθησης εφαρμογών, το σύστημα μπορεί να προσομοιώσει την εμπειρία του τελικού χρήστη για web και άλλες εφαρμογές και χρησιμοποιεί τυπικά πρωτόκολλα όπως SNMP και WMI για παρακολούθηση εφαρμογών και συστημάτων χωρίς agents. Το σύστημα περιλαμβάνει τον δικό του ενσωματωμένο διακομιστή web και βάση δεδομένων και έχει σχεδιαστεί για μια απλή, ολοκληρωμένη εμπειρία εγκατάστασης χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης ξεχωριστών στοιχείων.

  Πώς να απενεργοποιήσετε την καταγραφή και τις ειδοποιήσεις έκθεσης στον COVID-19 στο iPhone

Η διεπαφή που βασίζεται στο ipMonitor προσφέρει κεντρικές και προσαρμόσιμες προβολές σύνοψης. Βοηθά στην παροχή ορατότητας στην υγεία της υποδομής πληροφορικής σας. Το εργαλείο υποστηρίζει μεταφορά και απόθεση και έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την προσθήκη και την αφαίρεση στοιχείων από την προβολή και να διασφαλίζει ότι έχετε τις αναφορές, τα στατιστικά στοιχεία και τους μετρητές που χρειάζεστε — ακριβώς στα χέρια σας. Οι πίνακες εργαλείων του ipMonitor διευκολύνουν τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών με μια ματιά, επιτρέποντάς σας να επιλύετε προβλήματα γρήγορα.

Οι τιμές για το ipMonitor ξεκινούν από 1 495 $ για έως και 500 οθόνες. Αυτό το εφάπαξ κόστος περιλαμβάνει το πρώτο έτος συντήρησης. Για όσους προτιμούν να δοκιμάσουν το εργαλείο πριν το αγοράσουν, είναι διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή 14 ημερών.

2. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (ΔΩΡΕΑΝ δοκιμή)

Η επόμενη καταχώρισή μας είναι ένα άλλο εργαλείο της SolarWinds, το Network Performance Monitor. Είναι ίσως το πιο γνωστό προϊόν της SolarWinds. Ωστόσο, δεν είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο παρακολούθησης. Αυτό ειδικεύεται στην παρακολούθηση δικτύου. Το συμπεριλαμβάνουμε για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι εκτεταμένες δυνατότητες μπορεί να προσφέρει ένα μεμονωμένο εργαλείο.

Το SolarWinds Network Performance Monitor είναι ένα πλούσιο σε χαρακτηριστικά επαγγελματικό σύστημα παρακολούθησης SNMP. Διαθέτει έναν εύκολο στη χρήση πίνακα εργαλείων που βασίζεται στο web, είναι εύκολο να ρυθμιστεί και να διαμορφωθεί και, το πιο σημαντικό, κάνει εξαιρετική δουλειά. Το εργαλείο διαθέτει προσαρμόσιμες λειτουργίες ειδοποίησης που μπορούν να σας ειδοποιούν κάθε φορά που συγκεκριμένες μετρήσεις υπερβαίνουν μια προκαθορισμένη τιμή.

Ένα ενδιαφέρον προηγμένο χαρακτηριστικό αυτού του εργαλείου είναι το πώς μπορεί να δημιουργήσει έξυπνους χάρτες του δικτύου σας. Θα σας δείξει επίσης την κρίσιμη διαδρομή μεταξύ οποιωνδήποτε δύο σημείων, επιτρέποντάς σας να αντιμετωπίζετε γρήγορα προβλήματα. Υπάρχει επίσης ενσωματωμένη παρακολούθηση και διαχείριση ασύρματου δικτύου απευθείας στο λογισμικό. Αυτό το λογισμικό έχει πραγματικά πάρα πολλές δυνατότητες για να μπορούμε να τις αναφέρουμε όλες εδώ. Ίσως θελήσετε να επωφεληθείτε από τη δωρεάν δοκιμή 30 ημερών και να δείτε μόνοι σας τι μπορεί να κάνει αυτό το εξαιρετικό εργαλείο για εσάς.

Οι τιμές για το SolarWinds Network Performance Monitor ξεκινούν από 2.955 $ και ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών που παρακολουθούνται. Είναι εξαιρετικά επεκτάσιμο και η αναβάθμιση της χωρητικότητάς του για την προσθήκη περισσότερων ελεγχόμενων συσκευών είναι μια απλή υπόθεση αναβάθμισης της άδειας χρήσης.

3. Διακομιστής SolarWinds και Παρακολούθηση Εφαρμογών (ΔΩΡΕΑΝ δοκιμή)

Όχι τόσο ενσωματωμένο όσο το ipMonitor, το Server and Application Monitor, επίσης από τη SolarWinds είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός μικρότερου ενσωματωμένου εργαλείου. Επειδή όμως μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα Orion με το Network Performance Monitor, μαζί αποτελούν ένα πραγματικά ενσωματωμένο εργαλείο με πολλές περισσότερες δυνατότητες που μπορείτε να βρείτε στο ipMonitor.

Αυτό το εργαλείο σχεδιάστηκε για να βοηθά τους διαχειριστές να παρακολουθούν τους διακομιστές, τις λειτουργικές τους παραμέτρους, τις διαδικασίες τους και τις εφαρμογές που εκτελούνται σε αυτούς. Μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί από πολύ μικρά δίκτυα σε μεγάλα με εκατοντάδες διακομιστές —φυσικούς όσο και εικονικούς— διασκορπισμένους σε πολλούς ιστότοπους. Το εργαλείο μπορεί επίσης να παρακολουθεί υπηρεσίες που φιλοξενούνται στο cloud, όπως αυτές από τις Υπηρεσίες Web της Amazon και το Microsoft Azure.

Το SolarWinds Server and Application Monitor είναι πολύ εύκολο στη ρύθμιση και η αρχική του διαμόρφωση γίνεται εξίσου εύκολα με τη βοήθεια της διαδικασίας αυτόματης ανακάλυψης. Είναι μια διαδικασία δύο περασμάτων. Το πρώτο πέρασμα θα ανακαλύψει διακομιστές και το δεύτερο θα βρει εφαρμογές. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά μπορεί να επιταχυνθεί παρέχοντας στο εργαλείο μια λίστα με συγκεκριμένες εφαρμογές που πρέπει να αναζητήσετε. Μόλις το εργαλείο είναι σε λειτουργία και λειτουργεί, το φιλικό προς τον χρήστη GUI κάνει τη χρήση του παιχνιδάκι. Μπορείτε να επιλέξετε να εμφανίζονται πληροφορίες είτε σε πίνακα είτε σε γραφική μορφή.

Οι τιμές για τον διακομιστή SolarWinds και την οθόνη εφαρμογών ξεκινούν από 2.995 $ και ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των στοιχείων, των κόμβων και των τόμων που παρακολουθούνται. Μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών είναι διαθέσιμη για λήψη, εάν θέλετε να δοκιμάσετε το προϊόν πριν το αγοράσετε.

4. ManageEngine OpManager

Το ManageEngine OpManager είναι ένα άλλο πακέτο all-in-one που θα παρακολουθεί τα ζωτικά σημεία των διακομιστών σας (φυσικά και εικονικά) καθώς και εκείνα του εξοπλισμού δικτύωσης και σας ειδοποιεί μόλις κάτι είναι εκτός του κανονικού εύρους λειτουργίας του. Το εργαλείο επωφελείται από μια διαισθητική διεπαφή χρήστη που θα σας επιτρέψει να βρείτε εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Υπάρχει επίσης μια εξαιρετική μηχανή αναφοράς που συνοδεύεται από προκατασκευασμένες αναφορές ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει προσαρμοσμένες αναφορές. Τα χαρακτηριστικά ειδοποίησης του προϊόντος είναι επίσης πολύ πλήρη.

  Λάβετε ειδοποιήσεις για τηλεοπτικές εκπομπές, συναυλίες, παιχνίδια, βροχή και άλλα

Το εργαλείο τρέχει είτε σε Windows είτε σε Linux και είναι φορτωμένο με εξαιρετικές δυνατότητες. Ένα που αξίζει να αναφερθεί είναι η δυνατότητα αυτόματης ανακάλυψης που μπορεί να χαρτογραφήσει το δίκτυό σας, δίνοντάς σας έναν μοναδικά προσαρμοσμένο πίνακα ελέγχου. Ο πίνακας εργαλείων ManageEngine OpManager είναι εξαιρετικά εύκολος στη χρήση και στην πλοήγηση, χάρη στη λειτουργικότητά του. Για όσους από εσάς ασχολείστε με τις εφαρμογές για κινητά, είναι διαθέσιμες εφαρμογές πελατών για tablet και smartphone, επιτρέποντάς σας να έχετε πρόσβαση στο εργαλείο από οπουδήποτε.

Το ManageEngine OpManager είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις. Η έκδοση Essential προορίζεται για μικρούς και μεσαίους οργανισμούς με έως και χίλιες συσκευές με τιμές που ξεκινούν από περίπου 700 $ για 25 συσκευές. Για μεγαλύτερους οργανισμούς, η έκδοση Enterprise μπορεί να κλιμακωθεί έως και δέκα χιλιάδες συσκευές. Η τιμή του ξεκινά από κάτω από 20.000 $ για 500 συσκευές. Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το εργαλείο, είναι επίσης διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών.

5. Zabbix

Το Zabbix είναι γνωστό ως μία από τις καλύτερες δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα παρακολούθησης συστημάτων. Αυτό το εταιρικό σύστημα μπορεί να κλιμακωθεί από μικρά έως πολύ μεγάλα δίκτυα. Το Zabbix μπορεί να παρακολουθεί δίκτυα, τόσο τοπικούς όσο και διακομιστές που βασίζονται σε σύννεφο, καθώς και τις υπηρεσίες που εκτελούνται σε αυτά, καθιστώντας το μια πραγματική ολοκληρωμένη πλατφόρμα παρακολούθησης. Ωστόσο, μην αφήσετε το γεγονός ότι είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα να σας αποθαρρύνει. Θα ήταν λάθος καθώς αυτό το εργαλείο έχει πολλά να προσφέρει.

Το Zabbix χρησιμοποιεί SNMP καθώς και την Intelligent Platform Monitoring Interface (IMPI) για συσκευές παρακολούθησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό για να παρακολουθείτε το εύρος ζώνης, τη χρήση της CPU και της μνήμης της συσκευής, τη γενική υγεία της συσκευής καθώς και τις αλλαγές διαμόρφωσης. Το προϊόν διαθέτει επίσης ένα εντυπωσιακό και πλήρως προσαρμόσιμο σύστημα ειδοποίησης. Δεν θα στέλνει μόνο ειδοποιήσεις μέσω email ή SMS, αλλά και εκτελεί τοπικά σενάρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αυτόματη επίλυση ορισμένων προβλημάτων.

Αν και το Zabbix είναι δωρεάν, μπορούν να αγοραστούν βοηθητικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε υπηρεσίες υποστήριξης. Διατίθενται πέντε επίπεδα τεχνικής υποστήριξης. Υπάρχει επίσης ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης που μπορεί να αγοραστεί. Αυτό είναι εντελώς προαιρετικό, ωστόσο, καθώς η υποστήριξη της κοινότητας είναι διαθέσιμη δωρεάν και είναι πολύ καλή. Τέλος, οι λειτουργίες ειδοποίησης του Zabbix είναι στο ίδιο επίπεδο με άλλα προϊόντα της λίστας μας, όπως και η μηχανή αναφορών του.

Το Zabbix έχει ό,τι μπορείτε να περιμένετε σε ένα ενσωματωμένο εργαλείο παρακολούθησης εταιρικής ποιότητας εκτός από την υψηλή τιμή. Και το μόνο πράγμα που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για να το περάσετε σε δοκιμαστική λειτουργία είναι ο χρόνος σας.

6. Paessler Router Traffic Grapher (PRTG)

Το Paessler Router Traffic Grapher, ή PRTG, είναι ένα άλλο εξαιρετικό ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης. Το προϊόν εταιρικής ποιότητας ισχυρίζεται ότι είναι το πιο γρήγορο στην εγκατάσταση. Σύμφωνα με τον Paessler, το PRTG μπορεί να ρυθμιστεί σε λίγα λεπτά. Αν και η εμπειρία μας δείχνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο από αυτό, εξακολουθεί να είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη η εγκατάσταση. Η διαδικασία αυτόματης ανακάλυψης είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ταχύτητα εγκατάστασης.

Το PRTG είναι ένα προϊόν πλούσιο σε χαρακτηριστικά. Έρχεται με πολλές διαφορετικές διεπαφές χρήστη. Υπάρχει μια εταιρική κονσόλα Windows, μια διεπαφή ιστού που βασίζεται στο Ajax και εφαρμογές για κινητά για Android και iOS. Στο παρασκήνιο, αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί κυρίως SNMP για δημοσκόπηση συσκευών και εμφάνιση χρήσης διεπαφής σε χρονολογικά γραφήματα. Αλλά δεν σταματά εκεί. Μέσω της χρήσης πρόσθετων αισθητήρων, το PRTG μπορεί να παρακολουθεί διακομιστές και εφαρμογές. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλές εργασίες παρακολούθησης που δεν θα χειριστεί.

Το PRTG διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Υπάρχει μια δωρεάν έκδοση με πλήρεις δυνατότητες, αλλά θα περιορίσει την ικανότητα παρακολούθησης σε 100 αισθητήρες. Όταν χρησιμοποιείτε SNMP, κάθε παρακολουθούμενη παράμετρος μετράει ως ένας αισθητήρας. Για παράδειγμα, εάν παρακολουθείτε δύο διεπαφές σε έναν δρομολογητή, θα μετρήσει ως δύο αισθητήρες. Κάθε παρουσία ενός συγκεκριμένου αισθητήρα παρακολούθησης μετράει επίσης ως ένα. Εάν χρειάζεστε περισσότερους από 100 αισθητήρες, πρέπει να αγοράσετε μια άδεια που ξεκινά από 1.600 $ για 500 αισθητήρες. Διατίθεται μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών με απεριόριστους αισθητήρες και πλήρεις δυνατότητες.