5 καλύτερες διανομές Linux για καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Το Linux ήταν ανέκαθεν σκληρό όταν πρόκειται για φορητούς υπολογιστές, αλλά το πιο ενοχλητικό πρόβλημα είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ποτέ δεν ήταν υπέροχο και συχνά, οι νέοι χρήστες εγκαθιστούν το Linux μόνο για να διαπιστώσουν ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνεται στο μισό. Με τα χρόνια, έχουν εμφανιστεί λύσεις που κάνουν το πρόβλημα της διάρκειας ζωής της μπαταρίας λίγο πιο υποφερτό, αλλά πολλές διανομές δεν τις αγκαλιάζουν. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις διανομές Linux που σας προσφέρουν καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Θα εξετάσουμε τις διαφορετικές θήκες χρήσης για αυτά τα λειτουργικά συστήματα και πώς η χρήση τους θα μπορούσε να εξοικονομήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή σας.

Πίνακας περιεχομένων

1. Ubuntu Mate

Ένας πολύ καλός λόγος να σκεφτείτε Ubuntu Mate για το φορητό υπολογιστή σας Linux είναι το γεγονός ότι ο συντηρητής της διανομής ενεργοποιεί τα εργαλεία εξοικονόμησης μπαταρίας από προεπιλογή. Αν το ενεργοποιήσετε αμέσως, το καθιστά τέλειο στη χρήση, ειδικά αν σκεφτείτε ότι δεν γνωρίζει κάθε χρήστης Linux ότι υπάρχουν αυτά τα εργαλεία ή πώς να τα ενεργοποιήσει. Μερικοί άνθρωποι θέλουν απλώς να εγκαταστήσουν ένα λειτουργικό σύστημα και να συνεχίσουν με αυτό.

Εκτός από όλα τα υπέροχα εργαλεία εξοικονόμησης μπαταρίας που μπορούν να περιμένουν οι χρήστες αμέσως, το Ubuntu Mate συνοδεύεται από το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Mate. Είναι γνωστό ότι είναι ελαφρύ και χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους. Αν ψάχνετε για μια αξιόπιστη διανομή Linux για τον φορητό υπολογιστή σας που δεν θα εξαντλεί την μπαταρία, σκεφτείτε να εγκαταστήσετε αυτήν. Μάθετε περισσότερα για το λειτουργικό σύστημα Ubuntu Mate και κάντε λήψη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας.

  Γιατί το Desktop Linux εξακολουθεί να έχει σημασία

2. Lubuntu

Lubuntu είναι μια άλλη γεύση Ubuntu που λειτουργεί πολύ καλά σε φορητούς υπολογιστές. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Ubuntu Mate, οι επιλογές εξοικονόμησης μπαταρίας δεν είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή. Ωστόσο, αυτό δεν έχει σημασία, καθώς το Lubuntu τρέχει με περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Linux που χρησιμοποιεί μόλις 128 MB μνήμης RAM και πολύ λίγη ισχύ CPU. Αυτή η διανομή Linux είναι ιδανική για υπολογιστές με χαμηλή ισχύ, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει να την ελέγξετε. Σκεφτείτε ότι επειδή το λειτουργικό σύστημα είναι τόσο αποδοτικό, θα αντλείτε λιγότερη ενέργεια από τον φορητό υπολογιστή σας και έτσι η μπαταρία σας θα διαρκέσει περισσότερο.

Το λειτουργικό σύστημα δεν είναι το πιο όμορφο, καθώς προορίζεται κυρίως για παλαιότερο, ασθενέστερο υλικό. Τούτου λεχθέντος, εάν αναζητάτε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, το Lubuntu ίσως αξίζει να το ελέγξετε.

3. BunsenLabs

BunsenLabs είναι η συνέχεια του CrunchBang Linux: ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσε ένα προσαρμοσμένο, ελαφρύ περιβάλλον επιφάνειας εργασίας OpenBox (το οποίο λειτουργούσε με ελάχιστους πόρους). Ο λόγος που οι χρήστες Linux μπορεί να θέλουν να εξετάσουν αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι παρόμοιος με τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν το Lubuntu: χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Το Bunsenlabs εκτελεί ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Openbox, το οποίο χρησιμοποιεί RAM και CPU με φειδώ. Και πάλι, όπως και το Lubuntu, αυτό το λειτουργικό σύστημα προορίζεται κυρίως για γερασμένο υλικό, αλλά αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή θα επωφεληθείτε από αυτό, καθώς καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων αλληλογραφίας του Evolution στο Linux

Το Bunsenlabs δεν είναι για όλους, καθώς τρέχει το Debian. Τούτου λεχθέντος, αν έχετε δοκιμάσει το Lubuntu και θέλετε κάτι λίγο πιο προηγμένο, σκεφτείτε να το δοκιμάσετε!

4. Arch Linux

Arch Linux καταφέρνει πάντα να το κάνει στις λίστες μας, και υπάρχει ένας λόγος για αυτό: είναι μια από τις καλύτερες διανομές Linux εκεί έξω που οι χρήστες μπορούν εύκολα να εγκαταστήσουν, να προσαρμόσουν και να φτιάξουν τη δική τους. Όταν μιλάμε για διανομές Linux που μπορούν να σας προσφέρουν καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, θα ήταν τρελό να μην συμπεριλάβετε το Arch Linux. Πρώτα απ ‘όλα, επειδή το Arch Linux είναι αρθρωτό, ο χρήστης έχει την απόλυτη επιλογή να επιλέξει πόσα ακριβώς προγράμματα είναι εγκατεστημένα. Αυτό είναι κρίσιμο για την εξοικονόμηση μπαταρίας, καθώς πολλά προγράμματα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ισχύ. Με αυτό το λειτουργικό σύστημα, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ένα βελτιστοποιημένο σύστημα φορητών υπολογιστών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Arch, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που ταιριάζει καλύτερα με τη χρήση ενέργειας (όπως πηγαίνοντας με LXDE, MATE για εξοικονόμηση ενέργειας μπαταρίας κ.λπ.)

  Πώς να παίξετε το Cities Skylines στο Linux

Το Arch διαθέτει επίσης πολλά διαφορετικά εργαλεία διαχείρισης ενέργειας και βελτιστοποιημένους πυρήνες που μπορεί να βοηθήσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν λιγότερη μπαταρία.

5. Gentoo

Μια άλλη καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να έχουν καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο Linux είναι Gentoo. Όπως το Arch Linux, το λειτουργικό σύστημα είναι αρθρωτό και οι χρήστες έχουν την απόλυτη επιλογή. Αν δημιουργήσετε το λειτουργικό σας σύστημα, αντί να εγκαταστήσετε ό,τι σας προσφέρει μια εταιρεία, θα σας επιτρέψει να αποκλείσετε προγράμματα που απαιτούν ενέργεια κατά την κατασκευή, να επιλέξετε το καλύτερο, πιο βελτιστοποιημένο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας κ.λπ. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Arch Linux, το Gentoo έχει ένα άλλο κόλπο στο μανίκι του.

Το Gentoo βασίζεται σε πηγές, επομένως κάθε πρόγραμμα πρέπει να μεταγλωττίζεται από την πηγή. Αυτό ακούγεται σαν πόνο, αλλά σημαίνει ότι κάθε πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί για τον υπολογιστή σας. Η εγκατάσταση προγραμμάτων με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι όλα θα είναι πιο βελτιστοποιημένα και πιθανώς θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Επίσης, οι χρήστες μεταγλωττίζουν τον πυρήνα τους, που θα τους επιτρέψει να τον προσαρμόσουν και να τον κάνουν πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αυτό το λειτουργικό σύστημα δεν είναι για αρχάριους, αλλά αν ψάχνετε για ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα Linux που αντιμετωπίζει καλά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, δοκιμάστε το Gentoo.