Γιατί το Desktop Linux εξακολουθεί να έχει σημασία

Το θρυλικό “Year of the Linux Desktop” δεν υλοποιήθηκε ποτέ και πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι το Linux σε επιτραπέζιο υπολογιστή είναι άσχετο; Καθόλου! Το Desktop Linux είναι ακόμα φοβερό.

Η χρονιά του Linux Desktop;

Ο Dirk Hohndel, ο οποίος ήταν τότε ο επικεφαλής Linux και τεχνολόγος ανοιχτού κώδικα στην Intel, προέβλεψε ότι το 1999, το Linux θα διεισδύσει στην αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών και θα εκτοπίσει τα Windows. Του πιστώνεται ότι επινόησε τη φράση «η χρονιά του επιτραπέζιου υπολογιστή Linux».

Δύο δεκαετίες μετά, ακόμα περιμένουμε. Κάθε χρόνο περίπου, ένας ειδικός του κλάδου θα βγάζει το λαιμό του και θα ανακηρύσσει εκείνη τη χρονιά τη χρονιά του επιτραπέζιου υπολογιστή Linux. Απλώς δεν συμβαίνει. Σχετικά με δύο τοις εκατό των επιτραπέζιων υπολογιστών και των φορητών υπολογιστών χρησιμοποιούν Linux, και τελείωσαν 2 δισεκατομμύρια σε χρήση το 2015. Αυτό είναι περίπου 4 εκατομμύρια υπολογιστές με Linux. Ο αριθμός θα ήταν υψηλότερος τώρα, φυσικά – πιθανώς περίπου 4,5 εκατομμύρια, που είναι, περίπου, ο πληθυσμός του Κουβέιτ.

Ωστόσο, το Linux τρέχει τον κόσμο: τελειώνει 70 τοις εκατό των ιστοσελίδων τρέχει σε αυτό και πάνω από το 92 τοις εκατό των διακομιστών που εκτελούνται σε αυτόν EC2 της Amazon πλατφόρμα χρησιμοποιεί Linux. Και τα 500 από τα ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο τρέχει Linux. Υπάρχει ακόμη και ένα Linux ή FreeBSD-προερχόμενος πυρήνας στο smartphone σας, είτε τρέχει iOS είτε Android, και έχουν τελειώσει 2,5 δισεκατομμύρια smartphone Android.

Όλα τα έξυπνα gadget στο σπίτι σας είναι σχεδόν βέβαιο ότι διαθέτουν ενσωματωμένο Linux και διακόπτες δικτύου, δρομολογητές και σημεία ασύρματης πρόσβασης.

Εκτός από τον επιτραπέζιο υπολογιστή, κυριαρχεί το Linux — αλλά έχει σημασία αυτό;

Γιατί μόνο 2 τοις εκατό;

Μιλάω συχνά σε εκδηλώσεις και, στη συνέχεια, μπορώ να μιλήσω σε πολλούς ανθρώπους για την τεχνολογία. Δεν εκπλήσσομαι πλέον που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει για το Linux, ούτε γνωρίζουν ή ενδιαφέρονται τι είναι ένα λειτουργικό σύστημα. Έχω γνωρίσει κατόχους Mac που νόμιζαν ότι ο υπολογιστής τους εκτελούσε Windows «με τον τρόπο της Apple» και κατόχους Chromebook που νόμιζαν ότι χρησιμοποιούν Android. Φυσικά, τόσο το Android όσο και το Chrome OS είναι χτισμένα πάνω σε έναν πυρήνα Linux, ούτως ή άλλως.

  Πώς να συμπιέσετε αρχεία PNG στο Linux

Φαίνεται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων —ακόμα και εκείνοι σε μια συζήτηση τεχνολογίας— δεν σκέφτονται ούτε στιγμή τι υπάρχει μέσα στον υπολογιστή τους. Θέλουν κομψό υλικό, γρήγορη απόδοση και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Πάνω απ ‘όλα, θέλουν να μπορούν να τρέχουν είτε το ίδιο λογισμικό με τους φίλους τους είτε αυτό που χρησιμοποιούν στη δουλειά.

Είτε αγοράζουν υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή και παίρνουν Windows από προεπιλογή, είτε αγοράζουν Mac. Οι άνθρωποι μου λένε ότι αγόρασαν ένα Mac επειδή τους είπαν ότι ήταν “πιο απλό στη χρήση” ή επειδή τους αρέσει το iPhone τους, οπότε πήραν έναν υπολογιστή Apple. Οι άνθρωποι αγοράζουν υπολογιστές όπως αγοράζουν φούρνους μικροκυμάτων. Δεν τους νοιάζει τι τους κάνει να πάνε, θέλουν απλώς να ζεστάνουν ξανά το φαγητό.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι που είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον εξοπλισμό που αγοράζουν ή να συναρμολογούν μόνοι τους, αλλά αποτελούν τη μειοψηφία. Τα άτομα που χρησιμοποιούν επιτραπέζιους υπολογιστές Linux ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, αλλά εμείς είμαστε η μειοψηφία της μειοψηφίας.

Όταν μιλάω με άτομα που καταλαβαίνουν λίγο περισσότερα για τα λειτουργικά συστήματα, οι λόγοι που δίνουν για τη μη εκτέλεση του Linux είναι παραλλαγές σε ένα σύνολο από τα ακόλουθα θέματα:

Παιχνίδια: Τα παιχνίδια στο Linux έχουν βελτιωθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερες επιλογές στον κόσμο των Windows. Η αντίληψη ότι είναι ευκολότερο να εκτελείται το κορυφαίο, βελτιστοποιημένο υλικό παιχνιδιών στα Windows παραμένει επίσης.
Το Linux δεν θα τρέξει ένα συγκεκριμένο λογισμικό: Είτε είναι Photoshop, AutoCAD, ή το γραφείο της Microsoft, αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Δεν ενδιαφέρονται για εναλλακτικές λύσεις ή για να τρέχουν τα πράγματα κάτω Κρασί.
Φόβος για τη γραμμή εντολών: Δεν θέλουν να μάθουν κάτι νέο.
Δεν θέλουν να είναι διαφορετικοί: Θέλουν να χρησιμοποιούν τα ίδια πράγματα που χρησιμοποιούν οι φίλοι και η οικογένειά τους.
Δεν έχουν άποψη για τις προσωπικές ελευθερίες: όπως το ελεύθερο λογισμικό και ο ανοιχτός κώδικας.
Δεν θέλουν να κουρελιάσουν: Θέλουν απλώς να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή χρόνου στο Linux

Είναι το Hardware η απάντηση;

Ο φορητός υπολογιστής για προγραμματιστές XPS 13 της Dell έρχεται με προεγκατεστημένο το Ubuntu.

Μικρή και στενή κοιλάδα και ιπποδύναμη έχουν προσφέρει επιλογές υλικού προεγκατεστημένες με Linux από το 2007 και το 2004, αντίστοιχα. Σύστημα 76 παρέχει σχεδιασμένους για Linux, φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας από το 2005. Υπάρχει ένα νέο κύμα αποστολής υλικού υπολογιστών με λειτουργικό σύστημα το Linux, όπως η γκάμα των ισχυρών μηχανημάτων από Σμόκιν και η φιλική προς τον προϋπολογισμό γραμμή από Πεύκο64.

Ποιος όμως αγοράζει αυτές τις συσκευές; Κερδίζουν νέες μετατροπές ή πωλούν στην καθιερωμένη βάση Linux; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι άλλο εκτός από το τελευταίο για το εγχώριο πλήθος, αν και επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί μπορεί επίσης να επενδύσουν σε αυτά.

Η πόλη του Μονάχου άλλαξε περίφημα από τα Windows σε Linux το 2004 και, εξίσου περίφημα, άλλαξε 10 χρόνια αργότερα. Τώρα βρίσκονται στη διαδικασία επαναφοράς στο Linux.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση της Βαρκελώνης από τα Windows στο Linux. Αντικαθιστούν όλες τις εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή με εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα. Θα ανταλλάξουν με Linux όταν το μόνο ιδιόκτητο λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι το λειτουργικό σύστημα. Η ιδέα είναι ότι το προσωπικό θα είναι ήδη εξοικειωμένο με τις εφαρμογές, οπότε η μετάβαση στο Linux δεν θα είναι πολύ πολιτισμικό σοκ.

Η χρήση Linux στη δουλειά μπορεί να αλλάξει αυτό που οι άνθρωποι νιώθουν άνετα να τρέχουν όταν επιστρέφουν στο σπίτι, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με έναν από τους δύο τρόπους, φυσικά.

Μετά, υπάρχει η Κίνα

Στην Κίνα, ενδέχεται να δούμε σύντομα μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν επιτραπέζιους υπολογιστές Linux ως αποτέλεσμα αυτού εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ με Huawei. Το Πεκίνο έχει δώσει εντολή σε όλους τους κυβερνητικούς και δημόσιους θεσμούς του για την αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού και του λογισμικού υπολογιστών προέρχονται από εκτός Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των Windows.

Έχουν δημιουργήσει και τα δικά τους Διανομή Linux που βασίζεται σε Deepin για να τους βοηθήσει να το επιτύχουν αυτό, που ονομάζεται Λειτουργικό Σύστημα Unity (UOS).

  Πώς να εγκαταστήσετε το UKUI Desktop Environment σε Linux

Ποιος χρησιμοποιεί Linux;

Υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Linux μεταξύ όλων των παρακάτω:

Πολύχρονοι θιασώτες και χομπίστες.
Άτομα που χρησιμοποίησαν ένα *NIX στο κολέγιο ή επαγγελματικά.
Εκείνοι με υλικό που είναι πολύ παλιό ή χαμηλής ισχύος για να οδηγήσουν τα Windows 10.
Συμβούλια, διοικήσεις, επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
ειδικότητες πληροφορικής.
Άτομα που ενδιαφέρονται για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το ελεύθερο λογισμικό και το απόρρητο.
Οι περίεργοι.
Άνθρωποι που ήρθαν στο Linux για οποιοδήποτε λόγο και βρέθηκαν στο σπίτι τους.
Προγραμματιστές—πολλοί προγραμματιστές.

Εάν ο κόσμος λειτουργεί με Linux, ο κόσμος χρειάζεται προγραμματιστές Linux. Ο πλούτος των εργαλείων ανάπτυξης που είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο Linux είναι εκπληκτικός. Είτε πρόκειται για εφαρμογές, για web, για πολλαπλές πλατφόρμες ή για ενσωματωμένη ανάπτυξη, οι αλυσίδες εργαλείων επαγγελματικής ποιότητας είναι στα χέρια σας. Τόσο πολύ, που οι προγραμματιστές εγκατέλειπαν την πλατφόρμα των Windows για την ανώτερη εμπειρία ανάπτυξης Linux.

Το υποσύστημα Windows για Linux (WSL) ήταν ο τρόπος της Microsoft να τους δελεάσει πίσω. Η τελευταία έκδοση, WSL2, περιλαμβάνει έναν γνήσιο πυρήνα Linux, παρέχοντας μια σχεδόν γυμνή εμπειρία Linux στον προγραμματιστή.

Όπως τραγουδά ο Ray Davies των Kinks, «Είναι ένας μπερδεμένος, μπερδεμένος, ταρακούνησε τον κόσμο». Το Linux είναι μέσα στα Windows 10 και η Microsoft έχει κυκλοφορήσει εφαρμογές για Linux. Αυτή είναι μια πρόταση που δεν πίστευα ποτέ ότι θα γράψω.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τη Microsoft Κωδικός Visual Studio ενσωματωμένο περιβάλλον ανάπτυξης στο Linux και να το χρησιμοποιεί ελεύθερα για ιδιωτικά και εμπορικά έργα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα Microsoft Teams εγγενής πελάτης Linux να συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας ενώ κάνετε κωδικοποίηση.

Αυτές οι εφαρμογές δεν είναι ανοιχτού κώδικα, επομένως είναι δωρεάν (όπως στην μπύρα, όχι όπως στην ομιλία). Ωστόσο, κάποιος στη Microsoft κάθεται και προσέχει. Εάν ο κόσμος τρέχει σε Linux, ο κόσμος χρειάζεται προγραμματιστές Linux και η Microsoft θέλει να αναπτύσσουν cross-platform στα Windows.

2 τοις εκατό των επιτραπέζιων υπολογιστών: Έχει σημασία;

Το Linux δεν κατέλαβε τον κόσμο των επιτραπέζιων υπολογιστών, αλλά έχει πραγματικά σημασία αυτό; Άλλωστε, είναι καθολικό. Ήδη πρακτικά τρέχει το Διαδίκτυο και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Είναι στο διάστημα, πυρηνικά υποβρύχια και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα. Είναι ένα καταπληκτικό λειτουργικό σύστημα με εκπληκτική ιστορία.

Και ένας μικρός αριθμός από εμάς το χρησιμοποιούμε ακόμη και στους επιτραπέζιους υπολογιστές μας.