6 τρόποι με τους οποίους οι υπηρεσίες ροής μουσικής άλλαξαν θετικά τη μουσική βιομηχανία

Τον Νοέμβριο του 2014, η Taylor Swift τράβηξε περίφημα τη δισκογραφία της από το Spotify, επικαλούμενη την ακαταμάχητη αποζημίωση του καλλιτέχνη. Αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες έχουν επίσης λάβει παρόμοια μέτρα για να διαμαρτυρηθούν για την φαινομενικά άδικη συμφωνία.

Ενώ το πρόβλημα της αποζημίωσης είναι το πιο ανησυχητικό, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ροής μουσικής. Υπάρχουν επίσης ζητήματα σχετικά με την κακή ποιότητα ήχου και το απόρρητο των χρηστών, μεταξύ άλλων.

Παρά αυτά τα προβλήματα, οι υπηρεσίες ροής έχουν πρωτοστατήσει και σε σημαντικές θετικές αλλαγές. Ακόμη καλύτερα, αυτές οι αλλαγές έχουν ωφελήσει όχι μόνο τους καλλιτέχνες αλλά και τους επαγγελματίες και τους ακροατές του κλάδου. Ας τα συζητήσουμε αναλυτικά.

1. Οι υπηρεσίες ροής μουσικής βοήθησαν στη μείωση της πειρατείας

Ίσως ο πιο σημαντικός θετικός αντίκτυπος που είχαν οι πλατφόρμες ροής μουσικής στον κλάδο είναι να συμβάλλουν στη μείωση της πειρατείας. Από το 1999 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000, η ​​διαδικτυακή πειρατεία μάστιζε τη βιομηχανία λόγω της ανόδου της ψηφιακής μουσικής.

Το Napster, η δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα κοινής χρήσης αρχείων, και τα παρόμοια της έγιναν πολύ δημοφιλή, ειδικά μεταξύ των νέων. Αυτοί οι ιστότοποι επέτρεπαν στους χρήστες να μοιράζονται και να κατεβάζουν τραγούδια δωρεάν παράνομα. Ως εκ τούτου, η πειρατεία έγινε διάχυτη.

Πολλοί άνθρωποι που διαφορετικά θα αγόραζαν το CD ενός άλμπουμ το κατέβασαν δωρεάν, μειώνοντας δραστικά τα έσοδα.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA)η αμερικανική μουσική βιομηχανία πραγματοποίησε πωλήσεις 14,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1999. Όμως το 2009, μετά από μόλις μια δεκαετία, αυτά τα έσοδα μειώθηκαν σημαντικά στα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το Spotify διέκοψε το status quo κατά την κυκλοφορία του το 2008. Η εταιρεία με έδρα τη Σουηδία ξεκίνησε μια εκστρατεία επαναπροσανατολισμού πελατών για να πείσει τους ανθρώπους να πληρώσουν ξανά για μουσική – μόνο αυτή τη φορά, με πολύ λιγότερο.

  8 Το καλύτερο λογισμικό VDI για να ενδυναμώσετε το απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό σας

Με την πάροδο του χρόνου, άλλες υπηρεσίες ροής όπως το Apple Music, το YouTube Music, το Amazon Music και το Tidal κυκλοφόρησαν και ακολούθησαν το μοντέλο του Spotify.

Με ακόμη πιο προσιτές υπηρεσίες ροής διαθέσιμες, οι λάτρεις της μουσικής έχουν πολλές πλατφόρμες για να ακούνε τραγούδια νόμιμα. Αυτή η διαθεσιμότητα και το χαμηλό κόστος έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της πειρατείας, δείχνει η έρευνα.

Το 2019, το American University International Law Review μελέτησε την διαδικτυακή μουσική πειρατεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πειρατεία μειώνεται. Η μελέτη έδειξε ότι το βασικό στοιχείο πίσω από αυτή την πτώση είναι η διαθεσιμότητα προσιτών νομικών streaming.

Αυτή η μείωση της πειρατείας έχει αλλάξει για τα καλά την οικονομική τροχιά της βιομηχανίας, καθώς τα έσοδα από τη μουσική έφθασαν τα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Ανά Έκθεση RIAAη ροή αντιπροσώπευε το 84 τοις εκατό (13,3 δισεκατομμύρια δολάρια) αυτών των εσόδων.

2. Φθηνότερο κόστος ροής και μεγαλύτερη προσβασιμότητα

Πίσω στην εποχή του CD, το να είσαι μουσικά τολμηρός φαινόταν πολυτελές, καθώς τα άλμπουμ κοστίζουν έως και 20 $ ανά αντίγραφο. Η Apple κυκλοφόρησε το iTunes το 2001, αλλά δεν ήταν καθόλου καλύτερο καθώς τα τραγούδια πωλήθηκαν για 1 $ το καθένα. Κατά συνέπεια, θα μπορούσατε να ξοδέψετε έως και 100 $/μήνα σε άλμπουμ και τραγούδια που μπορεί να μην σας αρέσουν.

Συγκρίνετε αυτές τις επιλογές με την τρέχουσα τάση όπου οι υπηρεσίες ροής μουσικής προσφέρουν εκατομμύρια τραγούδια αλλά χρεώνουν πολύ λιγότερο.

Η πιο δημοφιλής υπηρεσία ροής μουσικής, το Spotify, χρεώνει μόλις 10,99 $/μήνα για premium χρήστες. Σε αντάλλαγμα, προσφέρουν στους ακροατές πρόσβαση σε πάνω από 80 εκατομμύρια τραγούδια και μια πληθώρα playlist. Για να γίνουν ακόμα πιο προσιτά τα τραγούδια, οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν το Spotify Premium σε χαμηλότερη τιμή (5,99 $/μήνα).

Σήμερα, τα τραγούδια και τα άλμπουμ έχουν γίνει τόσο προσιτά που μπορείς να τα ακούσεις αμέσως μετά την κυκλοφορία τους. Και αν έχετε κάτι για κλασικά, μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στις πλήρεις δισκογραφίες καλλιτεχνών που χρονολογούνται από το 1800.

  Αποκτήστε πρόσβαση σε διακόπτη WiFi, δίκτυο και πληροφορίες από οποιαδήποτε οθόνη [Jailbreak]

3. Επανεισαγωγή των συντελεστών πίσω από τα παρασκήνια

Πίστωση εικόνας: Αρτούρια

Οι τίτλοι στα παρασκήνια, γνωστοί επαγγελματικά ως τίτλοι τραγουδιών, αναγνωρίζουν όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία ενός τραγουδιού ή ενός άλμπουμ. Αυτό περιλαμβάνει τραγουδοποιούς, παραγωγούς, ηχολήπτες και πολλά άλλα.

Στην εποχή του CD, ήταν ένα κοινό χαρακτηριστικό, καθώς τα άλμπουμ έφεραν χαρτονομίσματα ή μανίκια που ονομάζουν όλους αυτούς τους επαγγελματίες. Αλλά αυτή η πρακτική πέθανε ως επί το πλείστον καθώς η κατανάλωση μουσικής έγινε ψηφιακή.

Οι πλατφόρμες κοινής χρήσης αρχείων όπως το Napster και το Limewire δεν παρείχαν σημειώσεις, καθώς δεν είχαν αρκετές πληροφορίες ή απλώς δεν τους ένοιαζε. Έτσι, οι αφανείς ήρωες έχασαν την αναγνώριση για τα έργα τους.

Ωστόσο, οι πλατφόρμες ροής επέστρεψαν έκτοτε τη λειτουργία πιστώσεων τραγουδιού για να δώσουν τα εύσημα όπου έπρεπε. Το Spotify υλοποίησε τη δυνατότητα το 2018, δίνοντας αναγνώριση σε ορισμένους συντελεστές. Αλλά το Tidal το έχει πάει στο επόμενο επίπεδο με τους εκτενείς τίτλους τραγουδιών του, συμπεριλαμβανομένων των keyboardists, των προγραμματιστών, των masterers και των βοηθών.

4. Οι καλλιτέχνες έχουν ευρύτερη εμβέλεια

Στην εποχή πριν από τη ροή της μουσικής, πολλοί καλλιτέχνες είχαν περιορισμένη εμβέλεια σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Δεν υπήρχαν παγκόσμιες πλατφόρμες για την κατανάλωση μουσικής, έτσι μόνο λίγοι καλλιτέχνες μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα όρια.

Σήμερα, ωστόσο, οι υπηρεσίες ροής μουσικής έχουν αλλάξει την τάση με χαμηλές χρεώσεις συνδρομής και παγκόσμια διαθεσιμότητα. Το Spotify, ο κορυφαίος παίκτης στον κλάδο, έχει πάνω από 550 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες (MAU) και είναι διαθέσιμο σε 183 χώρες. Άλλες πλατφόρμες ροής έχουν επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε συνδυασμό από όλο τον κόσμο.

Αυτή η διαθεσιμότητα σημαίνει ότι οι λάτρεις της μουσικής μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καλλιτέχνες και τα έργα τους σχεδόν από οπουδήποτε στον κόσμο. Και οι αριθμοί ροής αντικατοπτρίζουν αυτήν την απεριόριστη εμβέλεια, καθώς πολλοί καλλιτέχνες έχουν τραγούδια με δισεκατομμύρια ροές στο ενεργητικό τους.

5. Οι ακροατές μπορούν να ανακαλύψουν εύκολα νέους καλλιτέχνες, μουσική και είδη

Οι λάτρεις της μουσικής ακούν σήμερα ένα ευρύτερο φάσμα καλλιτεχνών και ειδών από ό,τι στη δεκαετία του 2000 ή πριν. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι πλατφόρμες ροής προσφέρουν προσβασιμότητα σε περισσότερους καλλιτέχνες, τραγούδια και είδη.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να χρησιμοποιήσετε τις συλλογές στον Microsoft Edge

Σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες έχουν τις δισκογραφίες τους σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες ροής. Ως εκ τούτου, οι λάτρεις της μουσικής μπορούν εύκολα να ανακαλύψουν νέα ταλέντα και να εξερευνήσουν διαφορετικούς ήχους.

Για να βοηθήσουν περαιτέρω τους ακροατές να βρουν νέους ήχους, οι υπηρεσίες ροής διαθέτουν ορισμένες λειτουργίες όπως λίστες αναπαραγωγής, τσαρτ και ενότητες ειδών. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανακαλύψετε νέα τραγούδια χρησιμοποιώντας λίστες αναπαραγωγής και σταθμούς της Apple Music.

Οι περιπετειώδεις λάτρεις της μουσικής μπορούν να πειραματιστούν με αυτά τα μέσα για να βελτιώσουν τις λίστες αναπαραγωγής τους με νέες μελωδίες. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει τους λάτρεις της μουσικής να αναπτύξουν μια διαφορετική γεύση για τη μουσική.

6. Υπηρεσίες ροής Διευκολύνουν τους καλλιτέχνες να ξεκινήσουν την καριέρα τους

Με απλά λόγια, οι υπηρεσίες ροής έχουν διευκολύνει τους νέους καλλιτέχνες να ξεκινήσουν την καριέρα τους παρέχοντάς τους ένα μεγάλο παγκόσμιο κοινό.

Ως επίδοξος καλλιτέχνης σήμερα, μπορείτε να ξεκινήσετε την καριέρα σας και να γίνετε επιτυχημένοι απλά ανεβάζοντας τα τραγούδια σας στο SoundCloud, στο YouTube ή σε άλλες πλατφόρμες.

Για παράδειγμα, το 2015, ο τότε άγνωστος ράπερ Post Malone ανέβασε ένα τραγούδι, το “White Iverson”, στον λογαριασμό του στο SoundCloud. Το τραγούδι έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο ροές τον πρώτο μήνα, και αργότερα έφτασε στο νούμερο 14 στο Billboard Hot 100.

Ο Post Malone σύντομα έγινε viral αίσθηση καθώς πολλές δισκογραφικές μάχονταν για την υπογραφή του. Σήμερα, είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τη μεγαλύτερη ροή στον κόσμο.

Άλλοι καλλιτέχνες όπως οι Billie Eilish, Lizzo, Kehlani και Lil Nas X έχουν παρόμοιες ιστορίες επιτυχίας καθώς το SoundCloud βοήθησε επίσης να ξεκινήσουν την καριέρα τους.

Αντίθετα, οι καλλιτέχνες στην εποχή του CD δεν είχαν αυτού του είδους τις ευκαιρίες. Είχαν πολύ μικρότερη εμβέλεια και οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτιόνταν από δισκογραφικές για να βγάζουν μουσική και να ξεκινήσουν μια καριέρα. Αφήνοντάς τους γενικά στο έλεος μιας δισκογραφικής και των προσωπικών τους δεξιοτήτων μάρκετινγκ.

Οι υπηρεσίες ροής έχουν κάνει το στίγμα τους, αλλά μπορούν να κάνουν καλύτερα

Χάρη στη διαθεσιμότητά τους και το χαμηλό κόστος τους, οι λάτρεις της μουσικής κάνουν streaming περισσότερο από ποτέ και μπορούν να εξερευνήσουν νέους ήχους. Οι υπηρεσίες ροής ήταν επίσης εξαιρετικά ωφέλιμες για τους καλλιτέχνες. Βοηθά στη διεύρυνση του κοινού τους και διευκολύνει, μεταξύ άλλων, τους αρχάριους να ξεκινήσουν.

Ωστόσο, η βιομηχανία ροής μπορεί να τα πάει καλύτερα, ειδικά ως αποζημίωση, καθώς οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να θρηνούν ότι λαμβάνουν άδικα μερίσματα για την τέχνη τους.