Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή

Ετοιμαστείτε να μάθετε τα πάντα για το μέλλον της επόμενης γενιάς των βάσεων δεδομένων, δηλαδή τις βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή!

Κάθε βάση δεδομένων που συμμορφώνεται με τις βασικές αρχές του υπολογισμού χωρίς διακομιστή είναι μια βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή. Η βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή δημιουργήθηκε για φόρτους εργασίας που είναι απρόβλεπτοι και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.

Χωρίς διακομιστή δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται διακομιστές. Σημαίνει ότι οι υποκείμενοι διακομιστές δεν απαιτείται να διαχειρίζονται, να παρέχονται ή να πληρώνονται από εσάς.

Πληρώνετε για τους πόρους που χρησιμοποιείτε με βάση τις χωρητικότητες CPU και RAM και πόσο ενεργοί είναι.

Πίνακας περιεχομένων

Πώς λειτουργεί η βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή

Το μοντέλο βάσης δεδομένων χωρίς διακομιστή βασίζεται στον διαχωρισμό επεξεργασίας και αποθήκευσης. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα τελικό σημείο και να ορίσετε τις ελάχιστες και μέγιστες χωρητικότητες.

Πίστωση εικόνας: Simform

Στη συνέχεια, μπορείτε να υποβάλετε ερωτήματα στο τελικό σημείο. Αυτός ο διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί ως σύνδεσμος σε μεγάλο αριθμό πόρων βάσης δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στις συνδέσεις σας να παραμείνουν ανέπαφες, ακόμη και οι λειτουργίες κλιμάκωσης πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο.

Ο διαχωρισμός της αποθήκευσης από την επεξεργασία έχει ένα άλλο πλεονέκτημα. Η κλιμάκωση σε μηδενική επεξεργασία είναι δυνατή και πρέπει να πληρώσετε μόνο για αποθήκευση. Η κλιμάκωση μπορεί να γίνει σε μόλις 5 δευτερόλεπτα, ανάλογα με την εφαρμογή. Έχετε επίσης πρόσβαση σε μια δεξαμενή «ζεστών» πόρων έτοιμοι να σας βοηθήσουν με τις ανάγκες σας.

Βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή: Πλεονεκτήματα

Απόδοση κόστους

Ένας σταθερός αριθμός διακομιστών είναι πιο δαπανηρός από μια βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή και απαιτεί περισσότερο χρόνο για την αγορά. Μπορεί να είναι φθηνότερο από τη δημιουργία μιας ομάδας αυτόματης κλιμάκωσης και είναι επίσης πιο οικονομικά, επειδή η συσκευασία των πόρων της μηχανής την καθιστά πιο αποτελεσματική.

Αυτό περιλαμβάνει αδειοδότηση, εγκατάσταση, συντήρηση, υποστήριξη και επιδιόρθωση. Χρεώνεστε μόνο για τον χρόνο και τη μνήμη που χρησιμοποιείτε για την εκτέλεση του κωδικού σας.

Αυτοματοποιημένη επεκτασιμότητα

Οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να διαμορφώσουν ή να ρυθμίσουν πολιτικές ή συστήματα αυτόματης κλιμάκωσης για να επιτύχουν κλιμάκωση χωρίς διακομιστή βάσει φόρτου εργασίας. Όλα αυτά πέφτουν στους ώμους του παρόχου cloud, ο οποίος πρέπει να ανταποκριθεί στις πραγματικές απαιτήσεις με τις κατάλληλες δυνάμεις απόδοσης.

  Προσοχή: Το 99,9 τοις εκατό των χακαρισμένων λογαριασμών Microsoft δεν χρησιμοποιούν 2FA

Γρήγορες αναπτύξεις και ενημερώσεις

Η υποδομή χωρίς διακομιστή εξαλείφει την ανάγκη αποστολής κώδικα σε διακομιστές και διαμόρφωσης ρυθμίσεων υποστήριξης για τη δημιουργία μιας εφαρμογής που λειτουργεί. Είναι εύκολο για τους προγραμματιστές να ανεβάσουν μικρά κομμάτια κώδικα και στη συνέχεια να κυκλοφορήσουν ένα νέο προϊόν. Οι προγραμματιστές μπορούν να ανεβάσουν και τους δύο κωδικούς ταυτόχρονα και μια λειτουργία τη δεδομένη στιγμή.

Αυτό καθιστά εύκολη την ενημέρωση, την ενημέρωση κώδικα, την επιδιόρθωση ή την προσθήκη νέων λειτουργιών γρήγορα σε μια εφαρμογή. Οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν μικρές αλλαγές σε μια εφαρμογή αντί να ενημερώνουν ολόκληρη την εφαρμογή.

Υψηλότερη παραγωγικότητα

Θα επωφεληθείτε περισσότερο από το σύστημά σας χωρίς διακομιστή εάν αφιερώσετε λιγότερο χρόνο σε αυτό, καταβάλετε λιγότερη προσπάθεια σε τομείς όπου απαιτείται αλληλεπίδραση και προσλάβετε μια ομάδα επαγγελματιών που έχει το βέλτιστο μέγεθος για να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή: Μειονεκτήματα

Προβλήματα ψυχρής εκκίνησης

Ο χειρισμός των ψυχρών εκκινήσεων είναι μία από τις πιο σημαντικές και προκλητικές πτυχές σε αυτόν τον τομέα. Μια βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή που δεν χρησιμοποιείται απλώς θα παραμείνει σε αδράνεια για να εξοικονομήσει πόρους και να αποτρέψει την περιττή απόδοση.

Το σύστημα «ξυπνάει» και χρειάζεται χρόνο για να επανεκκινήσει όλες τις διεργασίες του. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καθυστερήσεις και αργούς χρόνους απόκρισης εάν είστε το πρώτο άτομο που θα αγγίξει το σύστημα κατά την ψυχρή εκκίνηση του.

Δυσκολία δοκιμών και αποσφαλμάτωσης εφαρμογών

Το μοντέλο χωρίς διακομιστή παρουσιάζει μια άλλη πρόκληση. Είναι δύσκολο να αντιγράψετε ένα περιβάλλον χωρίς διακομιστή για να δοκιμάσετε και να παρακολουθήσετε την απόδοση του κώδικα πριν βγει ζωντανά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι προγραμματιστές δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης παρόχων cloud.

Για να διορθώσετε σύνθετα συστήματα σε βάθος και αποτελεσματικά, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προφίλτρο ή έναν εντοπισμό σφαλμάτων. Έχετε την επιλογή να δοκιμάσετε εργαλεία τρίτων που είναι ολοένα και πιο διαθέσιμα στην αγορά.

Περισσότερη παρακολούθηση

Οι λύσεις χωρίς διακομιστή απαιτούν να δίνετε μεγαλύτερη έμφαση στην παρακολούθηση και την επισήμανση ζητημάτων απόδοσης ή υπερβολικής χρήσης πόρων. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι λύσεις cloud είναι σπάνια ανοιχτού κώδικα.

Κλείδωμα πωλητή

Κατά τη μετεγκατάσταση σε άλλο πάροχο, η επιλογή ενός μοντέλου χωρίς διακομιστή ενδέχεται να παρουσιάσει προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε πάροχος έχει διαφορετικές ροές εργασίας και δυνατότητες.

Χαρακτηριστικά της βάσης δεδομένων χωρίς διακομιστή

Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή προσφέρουν μερικές από τις πιο συναρπαστικές δυνατότητες, όπως:

#1. Αρχιτεκτονική πολλαπλών ενοικιαστών

Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή προσφέρουν το πλεονέκτημα της δυνατότητας χρήσης ενός μόνο πόρου συγκέντρωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά έργα στον οργανισμό σας. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους προγραμματιστές, καθώς δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν αποτυπωμένες πηγές δεδομένων για συγκεκριμένες εφαρμογές.

  Πώς να αφαιρέσετε δεδομένα τοποθεσίας κατά την κοινή χρήση φωτογραφιών στο iPhone

Η αρχιτεκτονική πολλαπλών ενοικιαστών το καθιστά δυνατό. Οι προγραμματιστές μπορούν να ρυθμίσουν, να διαμορφώσουν και να αναπτύξουν πολλές εφαρμογές σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα βάσεων δεδομένων.

Πίστωση εικόνας: AWS

#2. Geo Distribution

Επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν σε παγκόσμια βάση, είναι σημαντικό τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Η εμπειρία σε πραγματικό χρόνο μπορεί να βελτιωθεί από την εγγύτητα σε κέντρα δεδομένων. Επίσης εξαλείφεται ένα σημείο αστοχίας, οπότε η πιθανότητα διακοπής είναι πολύ απίθανη.

Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή σάς επιτρέπουν να αναπαράγετε πολλαπλά σύνολα δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς πρόσθετα εργαλεία ή προσαρμοσμένη ανάπτυξη.

#3. Ελάχιστη ή καθόλου Διαχείριση διακομιστή με μη αυτόματο τρόπο

Το Serverless είναι μια εσφαλμένη ονομασία. Είναι μια συλλογή διακομιστών που έχουν αφαιρεθεί και είναι αυτοματοποιημένοι για να σας διευκολύνουν να τους διαχειρίζεστε. Όλες οι μη αυτόματες εργασίες, όπως η παροχή, ο προγραμματισμός χωρητικότητας, η κλιμάκωση, η συντήρηση, οι ενημερώσεις και ούτω καθεξής, εξακολουθούν να εκτελούνται στο παρασκήνιο. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου χειροκίνητη παρέμβαση.

#4. Χρέωση με βάση την κατανάλωση

Η βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή, καθώς οι χρεώσεις της βασίζονται στη χρήση, είναι η πιο οικονομική. Δεν απαιτείται αποθήκευση. Πληρώνετε μόνο για ό,τι χρησιμοποιείτε. Εάν θέλετε να αποφύγετε τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού, μπορείτε να ορίσετε ένα όριο δαπανών.

Σχεσιακές έναντι μη σχεσιακών βάσεων δεδομένων χωρίς διακομιστή

Τα δεδομένα ψηφιακής εποχής μπορούν να ταξινομηθούν σε λειτουργικά και αναλυτικά δεδομένα. Ας δούμε μερικές διαφορετικές επιλογές βάσης δεδομένων στις οποίες προσεγγίζουν οι προγραμματιστές και ας δούμε πώς συγκρίνονται.

Οι περισσότερες εταιρείες απαιτούν συστήματα OLTP (λειτουργικά) και OLAP (αναλυτικά) για την αποθήκευση των δεδομένων τους. Μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν μια σχεσιακή ή μη σχεσιακή βάση δεδομένων για να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές τους ανάγκες.

Σχεσιακή βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή

Μια σχεσιακή βάση δεδομένων είναι ένας τύπος βάσης δεδομένων που οργανώνει και συλλέγει δεδομένα σύμφωνα με προκαθορισμένες σχέσεις μεταξύ βασικών σημείων δεδομένων. Οργανώνει δεδομένα έτσι ώστε πολλοί χρήστες να μπορούν να βρίσκουν και να ταξινομούν δεδομένα χωρίς να αλλάζουν τη λογική κατηγοριοποίηση δεδομένων.

Εξαλείφει την αντιγραφή δεδομένων στις διαδικασίες αποθήκευσης. Η Structured Query Language είναι η διεπαφή προγράμματος εφαρμογής (API) για μια σχεσιακή τράπεζα δεδομένων.

Αυτό το σύστημα παρουσιάζει δεδομένα σε μορφή πίνακα. Αυτός ο πίνακας αντιπροσωπεύει μια οντότητα, όπως ένα προϊόν ή μια εφαρμογή για κινητά. Κάθε σειρά είναι η πραγματική τιμή και κάθε σειρά έχει ένα μοναδικό αναγνωριστικό που είναι μια παρουσία αυτού του τύπου οντότητας. Γι’ αυτό λέγονται δίσκοι.

Οι στήλες, από την άλλη πλευρά, κρατούν τα χαρακτηριστικά των δεδομένων. Είναι η πραγματική αξία της οντότητας. Η πρόσβαση στα δεδομένα είναι δυνατή χωρίς να χρειάζεται να αναδιοργανωθεί ο πίνακας της βάσης δεδομένων.

NoSQL (μη σχεσιακή) βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή

Οι μη σχεσιακές βάσεις δεδομένων (NoSQL) είναι πιο πιθανό να διανεμηθούν από τις βάσεις δεδομένων SQL. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγάλο αριθμό βάσεων δεδομένων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν σύγχρονες δυνατότητες, όπως βάσεις δεδομένων NoSQL για τη δημιουργία εφαρμογών εγγενών στο cloud.

  Πώς να τερματίσετε τη λειτουργία του Mac σας χρησιμοποιώντας το τερματικό

Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή NoSQL χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές web σε πραγματικό χρόνο. Είναι απλά στη σχεδίασή τους και μπορούν να χειριστούν γρήγορα μεγάλες ποσότητες δεδομένων με οριζόντια κλιμάκωση. Αυτό είναι ιδανικό για καταστάσεις όπου το σχήμα είναι ασαφές και ενδέχεται να απαιτούνται υψηλά ποσοστά κατάποσης.

Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή NoSQL είναι πολύ δημοφιλείς καθώς αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων γραφημάτων, εγγράφων, ζευγών κλειδιών/τιμών και δομών δεδομένων προσανατολισμένων στη στήλη. Αυτό διευκολύνει τους προγραμματιστές να τροποποιήσουν τη δομή δεδομένων.

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή;

Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρές ομάδες που δεν έχουν αρκετό προσωπικό για τη διαχείριση και την κλιμάκωση των παραδοσιακών βάσεων δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή απαιτούν λίγη υποδομή και συντήρηση. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα σας θα χρειαστεί να αφιερώσει λιγότερο χρόνο στη συντήρηση του συστήματος. Είναι επίσης εύκολο να δημιουργήσετε νέους πίνακες και να δοκιμάσετε νέες δυνατότητες χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή.

Τέλος, κόστος. Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή σάς επιτρέπουν να πληρώνετε μόνο για ό,τι χρησιμοποιείτε χωρίς να χρειάζεται να διαμορφώνετε και να προσαρμόζετε το κόστος όπως οι παραδοσιακές βάσεις δεδομένων. Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή είναι εξαιρετικές για προγραμματιστές και ομάδες που πρέπει να προωθήσουν γρήγορα νέες δυνατότητες.

Χρησιμοποιήστε περιπτώσεις βάσης δεδομένων χωρίς διακομιστή

#1. Νέες Εφαρμογές

Λίγα λεπτά χρήσης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας ή μιας ημέρας. Εάν διαθέτετε ένα ιστολόγιο με χαμηλή επισκεψιμότητα και θέλετε να πληρώνετε μόνο για το χρόνο πρόσβασης οποιουδήποτε χρήστη στον ιστότοπό σας, αυτή είναι μια επιλογή. Πληρώνετε ανά δευτερόλεπτο για τους πόρους της βάσης δεδομένων που χρησιμοποιείτε.

#2. Ελαστική αλλαγή μεγέθους για ζωντανή μετάδοση βίντεο

Η ζωντανή μετάδοση βίντεο γίνεται δυνατή χάρη στην αρχιτεκτονική χωρίς διακομιστή. Πολλά μέλη κοινού μπορούν να αλληλεπιδράσουν σε σενάρια ζωντανής μετάδοσης βίντεο. Ο κεντρικός υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί σε πολλά μικρόφωνα ταυτόχρονα. Ένας οικοδεσπότης μπορεί να συνδέσει πολλά μέλη κοινού ή φίλους στην οθόνη και στη συνέχεια να συνθέσει την εικόνα σε ένα σενάριο που παρουσιάζεται στους θεατές ζωντανής ροής.

#3. Σπάνια χρησιμοποιούμενες εφαρμογές

Εάν έχετε μια εφαρμογή για την οποία είστε περήφανοι και δεν ξέρετε πώς θα ληφθεί και επειδή δεν θέλετε να αποτύχει η εφαρμογή, αυτή η μέθοδος είναι για εσάς. Απλώς δημιουργήστε ένα τελικό σημείο και η βάση δεδομένων χωρίς διακομιστή θα κλιμακωθεί αυτόματα για να καλύψει τις ανάγκες της εφαρμογής σας.

#4. Internet of Things (IoT)

Το IoT μπορεί να περιγραφεί ως ένας όρος που περιγράφει συσκευές που βρίσκονται στα σπίτια σήμερα και μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο για να εκτελέσουν διάφορες λειτουργίες. Το FaaS χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από αυτές τις συσκευές για την εκτέλεση των εργασιών τους. Αποστέλλουν και λαμβάνουν δεδομένα μόνο όταν τα ενεργοποιεί ένα συμβάν.

Οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρήματα επειδή δεν χρειάζεται να πληρώσουν επιπλέον για υπολογιστική ισχύ που δεν χρησιμοποιούν. Το FaaS καθιστά δυνατή τη γρήγορη και αυτόματη κλιμάκωση, ώστε οι προγραμματιστές να μην χρειάζεται να ανησυχούν για απρόβλεπτα μοτίβα χρήσης.

συμπέρασμα

Αυτά τα σενάρια δείχνουν ότι η αρχιτεκτονική χωρίς διακομιστή έχει πολλά οφέλη για προγραμματιστές και επιχειρήσεις. Οι βάσεις δεδομένων χωρίς διακομιστή μπορούν να βελτιώσουν την υπολογιστική σας ταχύτητα και την ανθεκτικότητα, ενώ μειώνουν τον χρόνο και το κόστος της κλιμάκωσης και των πόρων. Υπάρχουν πολλοί τύποι βάσεων δεδομένων χωρίς διακομιστή, τόσο σχεσιακές όσο και μη. Ωστόσο, όλοι έχουν τον ίδιο στόχο: να κλιμακωθούν κατά ζήτηση χωρίς να προσθέτουν διοικητικά βάρη και να μειώσουν μόνο το κόστος