Τι κάνει το T2 “Security Chip” της Apple στο Mac σας;

Η Apple διαφημίζει με περηφάνια ότι τα τελευταία και καλύτερα μοντέλα Mac της συνοδεύονται από τσιπ ασφαλείας T2, αλλά τι κάνει; Και, το πιο σημαντικό, ένα τσιπ T2 δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει;

Τι είναι ένα τσιπ ασφαλείας T2;

Το T2 είναι το «τσιπ ασφαλείας» δεύτερης γενιάς της Apple. Συνδυάζει πολλούς ελεγκτές υλικού σε ένα προσαρμοσμένο κομμάτι πυριτίου. Τέτοια τσιπ ήταν συνηθισμένα στα smartphone εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, το T2 δεν είναι εκεί μόνο για λόγους ασφαλείας – μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και από την άποψη της συνολικής απόδοσης.

Λοιπόν, γιατί ονομάζεται τσιπ ασφαλείας; Ο κύριος λόγος είναι ότι το T2 είναι υπεύθυνο για μια ασφαλή εκκίνηση. Επικυρώνει ολόκληρη τη διαδικασία εκκίνησης, από το δευτερόλεπτο που πατάτε το power μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται στην οθόνη η επιφάνεια εργασίας του macOS. Εν ολίγοις, επαληθεύει ότι ο bootloader και το λειτουργικό σύστημα έχουν υπογραφεί και εγκριθεί από την Apple και ότι χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένες μονάδες δίσκου για την εκκίνηση του λειτουργικού σας συστήματος.

Αυτό αποτρέπει την εκτέλεση του ανυπόγραφου λογισμικού κατά την εκκίνηση, κάτι που μπορεί να είναι πρόβλημα εάν κάνετε κατά καιρούς εκκίνηση σε Linux. Ωστόσο, αυτός είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο το τσιπ προστατεύει το σύστημά σας. εμποδίζει έναν τρίτο να εκκινήσει ένα ανυπόγραφο λειτουργικό σύστημα και να προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα σας.

Το T2 είναι επίσης υπεύθυνο για όλη την κρυπτογράφηση στη μονάδα δίσκου. Προηγουμένως, αυτό το χειριζόταν η CPU. Μετακινώντας τη διαδικασία σε ένα προσαρμοσμένο τσιπ, η απόδοση βελτιώνεται σε γενικές γραμμές, καθώς δίνει στην CPU περισσότερους πόρους.

  Τι είναι η προσωρινή μνήμη DNS και πώς να την ενημερώσετε

Τόσο το MacBook Pro όσο και το MacBook Air διαθέτουν σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID για σύνδεση και έγκριση αιτημάτων σε επίπεδο διαχειριστή. Το τσιπ T2 στεγάζει τον ασφαλή θύλακα στον οποίο μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων σας. Τυχόν αιτήματα επαλήθευσης —ακόμη και για εφαρμογές τρίτων— αντιμετωπίζονται εξ ολοκλήρου από το τσιπ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές δεν βλέπουν ποτέ ή δεν έχουν πρόσβαση σε δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων, με τον τρόπο που χειρίζονται το Face και το Touch ID στο iPhone και το iPad. Το λογισμικό ζητά πρώτα επαλήθευση και το τσιπ T2 ελέγχει το δακτυλικό αποτύπωμα σε σχέση με αυτό που είναι αποθηκευμένο στον ασφαλή θύλακα. Στη συνέχεια, το λογισμικό ειδοποιείται για το αποτέλεσμα.

Τι άλλο κάνει το τσιπ ασφαλείας;

Ενώ η κύρια λειτουργία του βασίζεται στην ασφάλεια και την κρυπτογράφηση της συσκευής, το T2 κάνει και μερικά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, αναλαμβάνει τη λειτουργία System Management Controller που υπάρχει σε παλαιότερους Mac. Αυτός ο ελεγκτής διαχειρίζεται συμπεριφορές που σχετίζονται με την ισχύ, την μπαταρία και τη φόρτιση, την ταχύτητα του ανεμιστήρα και τους εσωτερικούς αισθητήρες.

Η Apple έχει επίσης εκχωρήσει καθήκοντα επεξεργασίας ήχου στο τσιπ T2, υποσχόμενος αύξηση της ποιότητας του ήχου σε όλα τα επίπεδα. Το πιο πρόσφατο MacBook Pro ακούγεται υπέροχο, αλλά το πόσο συμβάλλει το T2 σε αυτό είναι προς συζήτηση. Χειρίζεται τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο ήχου και κλείνει αυτόματα το μικρόφωνο στο MacBook σας κάθε φορά που κλείνετε το καπάκι.

Το T2 είναι επίσης ένας επεξεργαστής σήματος εικόνας, ο οποίος μετατρέπει τα ακατέργαστα δεδομένα που λαμβάνονται από μια κάμερα στην εικόνα που βλέπετε στην οθόνη. Η Apple υπόσχεται “βελτιωμένη χαρτογράφηση τόνου, βελτιωμένο έλεγχο έκθεσης και αυτόματη έκθεση με βάση την ανίχνευση προσώπου και αυτόματη ισορροπία λευκού” όπως και το iPhone.

  5 εύκολα βιντεοπαιχνίδια που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε σε στρεσογόνες στιγμές

Ένα χαρακτηριστικό που δεν διαφημίζει η Apple είναι οι βελτιωμένοι χρόνοι απόδοσης βίντεο. Κατά τη διάρκεια ενός συνόλου ανεξάρτητων δοκιμών, Apple Insider βρήκε την ίδια εργασία απόδοσης σε ένα παλαιότερο iMac που δεν διαθέτει τσιπ T2 (αλλά μοιράζεται την ίδια CPU) χρειάστηκε περίπου διπλάσιο χρόνο.

Ποιοι υπολογιστές Apple διαθέτουν το τσιπ ασφαλείας;

Είναι πιθανό ότι η Apple θα βάλει τελικά το T2 (ή τον διάδοχό του) σε όλα τα μοντέλα Mac. Από τον Ιούνιο του 2020, οι ακόλουθοι Mac διαθέτουν το τσιπ T2:

MacBook Air (2018 ή νεότερο)
MacBook Pro (2018 ή νεότερο)
Mac mini (2018 ή μεταγενέστερο)
Mac Pro (2019 ή μεταγενέστερο)
iMac Pro

Ζητήματα που συνδέονται με το τσιπ ασφαλείας

Ενώ το T2 είναι εκεί για να προστατεύει το σύστημά σας και να βελτιώνει την απόδοση, δεν είναι όλα καλά νέα. Η Apple επιβεβαίωσε το τσιπ T2 μπλοκάρει επίσης ορισμένες επισκευές τρίτων. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό συνεχίζει να προκαλεί διαμάχη μεταξύ των καταναλωτών που θέλουν να μπορούν να επισκευάζουν τις δικές τους συσκευές – κάτι στο οποίο η εταιρεία αντιτίθεται εδώ και καιρό.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα εξαρτήματα, όπως η πλακέτα λογικής (μητρική πλακέτα) και ο αισθητήρας Touch ID, απαιτούν την εκτέλεση συγκεκριμένου διαγνωστικού λογισμικού για να λειτουργεί κανονικά ο υπολογιστής μετά την επισκευή. Αυτό αναγκάζει τους πελάτες είτε να πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε επισκευές σε ένα Apple Store είτε μέσω ενός εξουσιοδοτημένου παρόχου σέρβις τρίτου μέρους.

Το τσιπ ασφαλείας προκάλεσε επίσης ένα πρόβλημα με προβλήματα ήχου σε ορισμένα μοντέλα του 2018 κατά τη χρήση διεπαφών ήχου USB 2.0. Το macOS Ενημερωμένη έκδοση Mojave 10.14.4 φαίνεται ότι τα έχει αντιμετωπίσει, αν και ορισμένοι εξακολουθούν να αναφέρουν προβλήματα. Το πρόβλημα δεν φαίνεται να επηρεάζει συσκευές που χρησιμοποιούν USB 3.0 ή νεότερη έκδοση.

  Πώς να διαγράψετε μια επαφή στο Viber

Και πάλι, ο κεντρικός σκοπός του T2 είναι η προστασία της διαδικασίας εκκίνησης επιτρέποντας μόνο την εκτέλεση συγκεκριμένου λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι η εγκατάσταση ενός άλλου λειτουργικού συστήματος, όπως τα Windows, ή η εκτέλεση Linux από ζωντανό USB stick απαιτεί παρέμβαση.

Ευτυχώς, μπορείτε απλά να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο το Command+R κατά την εκκίνηση του Mac σας για να ξεκινήσει το “Startup Security Utility”. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα προεκκίνησης σάς επιτρέπει να απενεργοποιήσετε την Ασφαλή εκκίνηση επιλέγοντας «Χωρίς ασφάλεια», ώστε να εκτελείται οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Θα χρειαστεί επίσης να επιλέξετε «Να επιτρέπεται η εκκίνηση από εξωτερικά μέσα» εάν χρησιμοποιείτε ένα USB stick για την εκκίνηση του λειτουργικού σας συστήματος. Κάντε κλικ στο «Ενεργοποίηση κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού» εάν θέλετε να προστατεύσετε την απόφασή σας με κωδικό πρόσβασης.

Τέλος, δεδομένου ότι το T2 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Ελεγκτή Διαχείρισης Συστήματος, εάν ποτέ χρειαστεί να επαναφέρετε το SMC στο Mac σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα διαφορετικό σύνολο βημάτων.

Είναι το τσιπ ασφαλείας εδώ για να μείνει;

Η λειτουργικότητα που παρέχεται από το τσιπ T2 είναι πιθανότατα κάτι που η Apple θέλει να κρατήσει. Βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να δούμε μια αναθεώρηση «T3», καθώς το πυρίτιο επαναλαμβάνεται σε μελλοντικά μοντέλα.

Ωστόσο, η Apple μετατοπίζει τη σειρά Mac της σε προσαρμοσμένους επεξεργαστές βασισμένους σε ARM, όπως αυτοί στο iPhone και το iPad. Προς το παρόν, το T2 είναι ένα προσαρμοσμένο τσιπ που βρίσκεται δίπλα στους επεξεργαστές Intel που χρησιμοποιεί η εταιρεία για πάνω από μια δεκαετία.

Η Apple πιθανότατα θα ενσωματώσει τη λειτουργικότητα T2 απευθείας στο σύστημα-σε-τσιπ της στο μέλλον. Έτσι, ενώ δεν θα είχαμε ξεχωριστό τσιπ T2, το στοιχείο θα εξακολουθεί να υπάρχει και να εκτελεί τις ίδιες εργασίες σε όλα εκτός από το όνομα.

Το τσιπ ασφαλείας είναι απλώς το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της Apple για περαιτέρω ασφάλεια του macOS. Έφτασε μαζί με το macOS Catalina, το οποίο παρουσίασε μια σειρά νέων χαρακτηριστικών ασφαλείας το φθινόπωρο του 2019.