Τι είναι η προσωρινή μνήμη DNS και πώς να την ενημερώσετε

Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί με τα χρόνια με τρόπους που δεν είναι προφανείς στον μέσο χρήστη. Η πρόσβαση σε έναν ιστότοπο μπορεί να φαίνεται απλή όταν το κάνουμε μέσα από τα προγράμματα περιήγησής μας, αλλά είναι μια περίπλοκη διαδικασία πολλαπλών βημάτων. Αυτή η διαδικασία έχει βελτιστοποιηθεί τόσο πολύ που φαίνεται ότι χρειάζονται μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου για να φορτώσει ένας ιστότοπος, αλλά στα παρασκήνια, υπάρχουν πολλά στοιχεία σε λειτουργία που κάνουν τα πάντα πιο γρήγορα. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι μια κρυφή μνήμη DNS.

Το DNS είναι υπηρεσία που επιλύει ένα όνομα ιστότοπου με τη διεύθυνση IP του ιστότοπου.

Ένας ιστότοπος δεν έχει στην πραγματικότητα ένα φιλικό προς το χρήστη όνομα, δηλαδή τη διεύθυνση URL, έχει μια διεύθυνση IP, αλλά οι χρήστες δεν μπορούν να θυμηθούν τις διευθύνσεις IP. Μπορούν να θυμούνται διευθύνσεις URL και το DNS είναι αυτό που λειτουργεί στα παρασκήνια για να αντιστοιχίσει μια διεύθυνση URL με τη διεύθυνση IP της.

DNS Cache

Για να βοηθήσετε το DNS να λειτουργεί ακόμα πιο γρήγορα, υπάρχει προσωρινή μνήμη DNS. Το όνομα σας δίνει μια ιδέα για το τι κάνει. Ουσιαστικά, η κρυφή μνήμη DNS διατηρεί αρχείο των ιστότοπων που έχετε επισκεφτεί. Γνωρίζει ότι, για παράδειγμα, επισκεφθήκατε τη Wikipedia και θυμάται σε ποια διεύθυνση IP επιλύθηκε. Η κρυφή μνήμη DNS βοηθά το DNS να μην χρειάζεται να επιλύει διευθύνσεις ιστότοπου που επισκέπτονται συχνά ξανά και ξανά. Όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση, ελέγχεται πρώτα στην κρυφή μνήμη και αν υπάρχει, επιλύεται μέσω αυτής. Εάν η διεύθυνση δεν βρεθεί, π.χ., επισκέπτεστε έναν ιστότοπο για πρώτη φορά, το αίτημα θα σταλεί στο DNS το οποίο στη συνέχεια θα το επιλύσει.

  Πώς να ρυθμίσετε το WinRAR ώστε να διαγράφει αυτόματα ένα αρχείο μετά την εξαγωγή του

Η κρυφή μνήμη DNS διατηρείται από το λειτουργικό σας σύστημα, αλλά το πρόγραμμα περιήγησής σας διατηρεί επίσης μια προσωρινή μνήμη DNS. Καθώς τα προγράμματα περιήγησης πιέζουν να γίνουν πιο γρήγορα και να φορτώνουν το περιεχόμενο πιο γρήγορα, ενσωματώνουν εργαλεία για να τα βοηθήσουν. Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε το Chrome και αναζητάτε έναν ιστότοπο, το Chrome θα ελέγξει πρώτα τη δική του προσωρινή μνήμη DNS. Για το Chrome είναι πιο γρήγορο να χρησιμοποιεί τη δική του κρυφή μνήμη παρά να στέλνει ένα αίτημα στο λειτουργικό σύστημα για να ελέγξει τα δικά του αρχεία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχετε περισσότερες από μία κρυφή μνήμη DNS στο σύστημά σας. Κανονικά αυτό δεν είναι πρόβλημα, εκτός αν φυσικά κάτι πάει στραβά και είναι δύσκολο να εντοπιστεί πού βρίσκεται το πρόβλημα.

Προβλήματα προσωρινής μνήμης DNS

Η κρυφή μνήμη DNS, ιδιαίτερα αυτή του προγράμματος περιήγησής σας, μπορεί να καταστραφεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, αλλά μπορεί να είναι οτιδήποτε. Εάν η προσωρινή μνήμη σας δεν έχει ανανεωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μη φόρτωση ιστοτόπων.

  Πώς να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας, συν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει

Υπάρχει επίσης ένα πράγμα που ονομάζεται δηλητηρίαση DNS όπου κακόβουλοι ιστότοποι μπορούν να εισάγουν ή να καταστρέψουν τις εγγραφές στην κρυφή μνήμη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, για παράδειγμα, στην επίλυση του Facebook σε έναν κακόβουλο ιστότοπο που δεν είναι Facebook. Εάν είστε θύμα δηλητηρίασης DNS, θα πρέπει να αφαιρέσετε ή να αποκλείσετε οτιδήποτε εισάγει διευθύνσεις IP κ.λπ. σε αυτό και, στη συνέχεια, να καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη. Εάν η προσωρινή μνήμη είναι κατεστραμμένη ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με την επίλυση μιας διεύθυνσης ιστότοπου, η διαγραφή της προσωρινής μνήμης είναι αυτό που πρόκειται να το διορθώσει.

Διαγραφή προσωρινής μνήμης DNS

Χρώμιο

Για να εκκαθαρίσετε την προσωρινή μνήμη DNS στο Chrome, πληκτρολογήστε τα παρακάτω στη γραμμή διευθύνσεων και κάντε κλικ στο κουμπί “Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης κεντρικού υπολογιστή”.

chrome://net-internals/#dns

Firefox

Ανοίξτε τον Firefox και πληκτρολογήστε about:config στη γραμμή διευθύνσεων. Αποδεχτείτε την προειδοποίηση στην οθόνη για να προχωρήσετε στις προτιμήσεις του Firefox. Εδώ, αναζητήστε την ακόλουθη προτίμηση και ορίστε την τιμή της σε 0.

network.dnsCacheExpiration

Windows

Για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS των Windows, ανοίξτε ένα παράθυρο γραμμής εντολών με δικαιώματα διαχειριστή. Στο παράθυρο της γραμμής εντολών, εισαγάγετε τα ακόλουθα και πατήστε Enter.

ipconfig /flushdns

macOS

Για να ξεπλύνετε την προσωρινή μνήμη DNS στο macOS, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την έκδοση του macOS που χρησιμοποιείτε. Όλες οι εντολές εκτελούνται στο Terminal, επομένως ανοίξτε την εφαρμογή Terminal και εκτελέστε την εντολή που ισχύει για την έκδοση του macOS που διαθέτετε.

  Πώς να διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες από τους ιστότοπους του People-Finder

macOS Yosemite και μεταγενέστερα

 sudo killall -HUP mDNSResponder

macOS 10.10 – 10.10.3

sudo discoveryutil mdnsflushcache

Θα πρέπει να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη.

iOS

Για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS στο iPhone ή το iPad σας, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης για 10-15 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης από το Κέντρο Ελέγχου ή από την εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Εάν αυτό δεν επιλύσει κανένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, επανεκκινήστε τη συσκευή σας και αυτό θα ξεπλύνει την προσωρινή μνήμη DNS.

Android

Πρέπει να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS στο Android μέσω οποιουδήποτε προγράμματος περιήγησης χρησιμοποιείτε. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στις Εφαρμογές. Στη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών, πατήστε το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Στη σελίδα λεπτομερειών του προγράμματος περιήγησης, θα δείτε μια καταχώρηση για τον αποθηκευτικό χώρο που χρησιμοποιεί. Πατήστε το. Στην οθόνη που εμφανίζει λεπτομέρειες αποθήκευσης, θα βρείτε ένα κουμπί Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης. Πατήστε το για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS.