Τι είναι το WPA3 WiFi Security Standard;

Ο δρομολογητής σας διαθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας που διατηρεί το δίκτυο ασφαλές. Για τον μέσο άνθρωπο, αυτή η ασφάλεια είναι ο κωδικός πρόσβασης που πρέπει να εισάγει για να συνδεθεί στο δίκτυο, αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό αν κοιτάξετε κάτω από την κουκούλα. Ο κωδικός πρόσβασης είναι μέρος του πρωτοκόλλου ασφαλείας που χρησιμοποιεί ένας δρομολογητής για να διατηρεί το δίκτυό σας και τη σύνδεσή σας ασφαλή και ο δρομολογητής σας δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί πρωτόκολλο ασφαλείας.

Οι συσκευές σας, είτε πρόκειται για το τηλέφωνό σας είτε για τον υπολογιστή σας, χρησιμοποιούν επίσης ένα πρωτόκολλο ασφαλείας για την προστασία της διαδικτυακής σας δραστηριότητας καθώς και των συσκευών σας από χάκερ. Προς το παρόν, όλες οι συσκευές και οι δρομολογητές χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο ασφαλείας WPA2, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Το επόμενο πρότυπο ασφάλειας WiFi που αναπτύχθηκε από την WiFi Alliance είναι έτοιμο για πιστοποίηση. Με το όνομα WPA3, αυτό το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας έχει κατασκευαστεί για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις του WPA2 και να καλύψει τις ανάγκες ασφαλείας των αυξανόμενων συσκευών IoT.

Πρότυπο ασφάλειας WiFi WPA3

Το πρότυπο ασφαλείας WPA3 WiFi είναι ο διάδοχος του WPA2. Προς το παρόν, βρίσκεται μόνο στο στάδιο της πιστοποίησής του και δεν μπορείτε να βρείτε μια συσκευή που να το υποστηρίζει ακόμα. Μόλις κυκλοφορήσει όμως, θα κάνει το WiFi, ιδιαίτερα το δημόσιο WiFi πιο ασφαλές. Θα συνδέσει επίσης τρύπες ασφαλείας που δημιουργούνται από συσκευές IoT στο δίκτυό σας, θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την παραβίαση του δικτύου σας και θα κρυπτογραφήσει καλύτερα τα δεδομένα σας.

  Συντομεύσεις πληκτρολογίου για το Ημερολόγιο Google: Ένα φύλλο εξαπάτησης

Προστασία από επιθέσεις ωμής βίας

Το WPA3 προσφέρει προστασία από επιθέσεις ωμής βίας. Προς το παρόν, το πρωτόκολλο WPA2 επιτρέπει στους χάκερ να βομβαρδίζουν βασικά το δίκτυό σας με κάθε προσπάθεια να μαντέψουν τον κωδικό πρόσβασης. Σε πολλές περιπτώσεις, πετυχαίνουν με μεγάλη δύναμη και όγκο προσπαθειών, αλλά και βασιζόμενοι σε έξυπνες εικασίες και κακές συμβάσεις καθορισμού κωδικού πρόσβασης που ακολουθούνται από τους χρήστες. Με το WPA3, αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργεί πλέον, επειδή οι κωδικοί πρόσβασης ελέγχονται διαφορετικά. Κάθε προσπάθεια κωδικού πρόσβασης αναγκάζει τη συσκευή να επικοινωνήσει με το δίκτυο. Οι συσκευές θα πιστοποιούνται διαφορετικά σε σύγκριση με τον τρόπο που έκαναν στο WPA2, καθιστώντας μια επίθεση ωμής βίας πολύ λιγότερο αποτελεσματική.

  Αναζητάτε μια δωρεάν δοκιμή Netflix; Δοκιμάστε αυτές τις υπηρεσίες

WiFi Easy Connect

Ένα από τα κύρια πράγματα που στοχεύει αυτό το νέο πρωτόκολλο είναι η ασφάλεια για το IoT. Το WPA2 δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει συσκευές που δεν είχαν κατάλληλο πίνακα ελέγχου για σύνδεση σε δίκτυα. Εκείνη την εποχή, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην οραματίζονταν το ψυγείο ή τον θερμοστάτη τους να συνδέεται στο διαδίκτυο ή το δίκτυο WiFi τους, αλλά έτσι είναι τα πράγματα σήμερα. Για να διευκολυνθεί η σύνδεση αυτών των συσκευών στο δίκτυό σας, το WPA3 διαθέτει εύκολη σύνδεση WiFi, όπου μια αξιόπιστη συσκευή που είναι ήδη συνδεδεμένη στο δίκτυό σας, όπως το τηλέφωνό σας, θα σαρώσει έναν κωδικό QR στο δρομολογητή σας και στη συσκευή στην οποία θέλετε να συνδεθείτε. Το τηλέφωνό σας θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τη σύνδεση της συσκευής στο δίκτυό σας. Το Easy Connect είναι προαιρετικό, επομένως, ενώ είναι μια εξαιρετική νέα προσθήκη, οι χρήστες θα πρέπει να ψάξουν συνειδητά και να αγοράσουν συσκευές που το υποστηρίζουν εάν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Κρυπτογράφηση δεδομένων σε δημόσιο WiFi

Δεν είναι μυστικό ότι το δημόσιο WiFi δεν θεωρείται ποτέ ασφαλές. Ακόμη και για ιδιωτικά δίκτυα WiFi, οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συνιστούν τη χρήση VPN για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή. Με το WPA3, δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε μήπως το δημόσιο WiFi δεν είναι ασφαλές. Εάν ο δρομολογητής και η συσκευή σας υποστηρίζουν αυτό το πρωτόκολλο, τα δεδομένα σας στο δίκτυο θα κρυπτογραφηθούν.

  Πώς να αποσυνδεθείτε εξ αποστάσεως από το Netflix

Επιπτώσεις στις συσκευές

Οι συσκευές, τόσο οι δρομολογητές όσο και οι κάρτες δικτύου που χρησιμοποιούνται σε τηλέφωνα και υπολογιστές, θα πρέπει να ενημερωθούν σε αυτό το πρότυπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπάρχοντες δρομολογητές και συσκευές θα μπορούν να αλλάξουν σε WPA3 με ενημέρωση υλικολογισμικού ή προγράμματος οδήγησης, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις εξετάζετε την αγορά νέου υλικού. Αυτό σημαίνει αγορά ενός νέου τηλεφώνου, ενός νέου υπολογιστή και ενός νέου δρομολογητή. Μπορεί να ακούγεται ακριβό, αλλά το νέο πρωτόκολλο θα γίνει κοινό τα επόμενα χρόνια και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να αγοράσουν μια νέα συσκευή. Οι παλαιότερες συσκευές που μπορούν να υποστηρίζουν μόνο WPA2 θα εξακολουθούν να μπορούν να συνδέονται με έναν δρομολογητή που υποστηρίζει WPA3, ώστε να μην ξυπνήσετε μια μέρα με μια συσκευή που δεν μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν συσκευές που να συμμορφώνονται με το WPA3. Οι πιστοποιήσεις για αυτό ανακοινώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες και θα χρειαστεί εύλογο χρονικό διάστημα για να πιστοποιηθούν οι κατασκευαστές συσκευών. Μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιες υπάρχουσες συσκευές μπορούν να ενημερωθούν και ποιες χρειάζονται αναβάθμιση.