Τι είναι το LOI και πότε χρησιμοποιείται;

Προτού τα μέρη υπογράψουν μια νομικά δεσμευτική σύμβαση για επιχειρήσεις ή συνεργασία, υπογράφουν ένα LOI ή μια Επιστολή Προθέσεων. Μάθετε τι είναι το LOI και πώς να το δημιουργήσετε ανάλογα με την περίσταση.

Τι είναι το LOI;

Η επιστολή προθέσεων είναι ένα έγγραφο που δηλώνει την αρχική δέσμευση ενός μέρους να συναλλάσσεται με άλλο. Συνήθως, αυτή η επιστολή περιέχει τους κύριους όρους μιας πιθανής συμφωνίας. Ενώ το LOI χρησιμοποιείται σε σημαντικές επιχειρηματικές συναλλαγές, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ακαδημαϊκούς και προσωπικούς σκοπούς.

Εάν πρόκειται να υπογράψετε ένα LOI, να θυμάστε ότι δεν υποκαθιστά ένα συμβόλαιο. Πρέπει να υπογράψετε μια νομικά εκτελεστή συμφωνία προτού εργαστείτε για κάποιον οργανισμό ή συνεργαστείτε μαζί του. Τα κοινά στοιχεία ενός LOI είναι:

  • Ένας επίσημος χαιρετισμός και μια παράγραφος που δηλώνει την πρόθεση σύναψης συμβατικής σχέσης ή επιχειρηματικής συναλλαγής
  • Σαφής ταυτότητα των εμπλεκόμενων μερών στην πιθανή συμφωνία, μαζί με τα νομικά ονόματα, τα στοιχεία επικοινωνίας και τις διευθύνσεις τους
  • Περίληψη της φύσης της προτεινόμενης συμφωνίας, του είδους της συναλλαγής και μια γενική περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων ή δικαιωμάτων που εμπλέκονται
  • Διατάξεις σχετικά με την αποκλειστικότητα και την εμπιστευτικότητα του LOI για καθορισμένη περίοδο
  • Βασικοί όροι και προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία
  • Οποιεσδήποτε διαδικασίες δέουσας επιμέλειας ή ρυθμιστική έγκριση πρέπει να εκπληρωθούν πριν από την επίσημη συμφωνία.
  • Ρήτρες τερματισμού του LOI και από τα δύο μέρη

Πότε να χρησιμοποιήσετε το LOI;

  • Ένα LOI χρησιμοποιείται ως το σημείο εκκίνησης της συζήτησης για κάθε είδους επιχειρηματική διαπραγμάτευση. Αυτές περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές, κοινοπραξίες, συνεργασίες, χρηματοδότηση και επενδύσεις, συναλλαγές ακινήτων όπως αγοραπωλησίες ακινήτων κ.λπ.
  • Πριν από την αδειοδότηση πνευματικής ιδιοκτησίας ή τη μεταφορά δικαιωμάτων τεχνολογίας, χρησιμοποιείται ένα LOI για να περιγράψει τους κύριους όρους της συμφωνίας, όπως το πεδίο εφαρμογής, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ή την πληρωμή, την αποκλειστικότητα και άλλες ζωτικής σημασίας διατάξεις.
  • Η χρήση ενός LOI γίνεται από τους αιτούντες όταν υποβάλλουν αίτηση για ακαδημαϊκά προγράμματα, υποτροφίες ή ερευνητικές ευκαιρίες.
  • Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσης ένα LOI για επιχορήγηση ή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, ιδρύματα ή άλλες φιλανθρωπικές οντότητες. Το χρησιμοποιούν και όταν διορίζουν εθελοντές.
  • Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή τα ερευνητικά κέντρα χρησιμοποιούν επίσης ένα LOI για συνεργασίες όπως εκπαιδευτικές ανταλλαγές, κοινή χρήση πόρων ή κοινά ερευνητικά έργα.
  Τεχνολογία GNSS έναντι GPS: Γνωρίστε τις βασικές διαφορές

Πώς να δημιουργήσετε μια επιστολή προθέσεων;

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα LOI, μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα που αναφέρονται παρακάτω:

#1. Ξεκινήστε με την κεφαλίδα και τα στοιχεία επικοινωνίας

Το έγγραφο πρέπει να ξεκινά με το όνομά σας, τη διεύθυνση, τα στοιχεία επικοινωνίας και τη διεύθυνση email σας. Μετά από αυτά, πρέπει να συμπεριλάβετε την ημερομηνία σύνταξης και τα στοιχεία επικοινωνίας του παραλήπτη, όπως όνομα, τίτλος, οργάνωση και διεύθυνση.

#2. Προσθέστε Χαιρετισμό

Απευθυνθείτε στον παραλήπτη με το όνομά του ή χρησιμοποιήστε έναν επαγγελματικό χαιρετισμό εάν το όνομα του ατόμου δεν είναι διαθέσιμο.

#3. Εισάγετε την Πρόθεση

Η αρχική παράγραφος θα πρέπει να εκφράζει ξεκάθαρα την πρόθεσή σας να συνάψετε επίσημη συμφωνία ή συναλλαγή με το άλλο μέρος.

#4. Προσδιορίστε τα εμπλεκόμενα μέρη

Το έγγραφο θα πρέπει να προσδιορίζει όλα τα μέρη αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας και να παρέχει τα πλήρη νομικά ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

#5. Περιγράψτε το Πεδίο Επιχειρήσεων

Το LOI θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φύση της συναλλαγής ή της επιχείρησης, τυχόν συγκεκριμένα αγαθά, υπηρεσίες ή περιουσιακά στοιχεία που εμπλέκονται, το εύρος της συναλλαγής και συγκεκριμένους στόχους ή στόχους που επιδιώκουν να επιτύχουν τα μέρη.

#6. Αναφέρετε Βασικούς Όρους και Προϋποθέσεις

Η επιστολή προθέσεων θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει θεμελιώδεις όρους που τα μέρη προτίθενται να συμπεριλάβουν στην τελική συμφωνία. Αυτοί είναι οικονομικοί όροι, ευθύνες και των δύο μερών, χρονοδιάγραμμα και ορόσημα, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, εμπιστευτικές πληροφορίες, όροι χρονοδιαγράμματος, τρόπος και χρονοδιάγραμμα πληρωμής και όροι τερματισμού.

  6 Καλύτερο Λογισμικό Αναλυτής Wi-Fi για Δίκτυα Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

#7. Τυλίξτε το έγγραφο

Κλείστε επαγγελματικά το έγγραφο με το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Πριν από αυτό, μπορείτε να ζητήσετε από το άλλο μέρος για το χρόνο του και να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας για περαιτέρω συζητήσεις πριν από την επίσημη συμφωνία.

#8. Διορθώστε το LOI

Αφού ολοκληρωθεί το LOI, διαβάστε το προσεκτικά δυνατά για να ανακαλύψετε τυχόν γραμματικά, ορθογραφικά και στίξη λάθη. Θα σας βοηθήσει επίσης να διασφαλίσετε τη σαφήνεια, τη συνοχή και τη συνέπεια του εγγράφου. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να το επεξεργαστείτε.

Η μη αυτόματη δημιουργία ενός LOI από την αρχή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν πρότυπα LOI όπου το πλαίσιο είναι ήδη παρόν. Οι χρήστες πρέπει να προσθέσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες και τα δεδομένα της επιχείρησης για να προσαρμόσουν το LOI σύμφωνα με την επιλογή τους.

Η πρόσφατη πρωτοποριακή πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει τη δημιουργία εγγράφων LOI πολύ πιο εύκολη. Τώρα, μπορείτε επίσης να ζητήσετε από εργαλεία όπως το ChatGPT ή το Bard να δημιουργήσουν ένα LOI για τη συγκεκριμένη κατάσταση ή τον σκοπό σας και θα το δημιουργήσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Για παράδειγμα, έχω ζητήσει και από τα δύο εργαλεία AI να δημιουργήσουν ένα LOI χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες προτροπές. Εδώ είναι οι απαντήσεις που πήρα από αυτά:

Ερώτηση 1. «Γράψτε μου μια επιστολή προθέσεων για την πρόσληψη ενός ανεξάρτητου σχεδιαστή γραφικών για το σχεδιασμό ενός λογότυπου για τον ιστότοπό μου».

Το στιγμιότυπο οθόνης της απάντησης του ChatGPT:

Η απάντηση από τον Bard είναι στο στιγμιότυπο οθόνης:

2. «Είμαι φοιτητής που θέλει να γίνει δεκτός στο Master of Arts στα Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Γράψε μου μια επιστολή προθέσεων.”

Το ChatGPT δημιούργησε αυτό το προσαρμόσιμο LOI για μένα:

Ο Bard απάντησε με αυτό το έγγραφο:

Διαφορά μεταξύ MOU και LOI

Ένα MOU είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τις προθέσεις δύο ή περισσότερων μερών να συνεργαστούν σε ένα συγκεκριμένο έργο. Από την άλλη πλευρά, ένα LOI δηλώνει την πρόθεση ενός μέρους να συνάψει επίσημη συμφωνία ή συναλλαγή με ένα άλλο μέρος. ΜΣ:

  • Καθιερώνει το πλαίσιο συνεργασίας και συνεργασίας μεταξύ των μερών. Ωστόσο, η LOI εξέφρασε το ενδιαφέρον και τους βασικούς όρους μιας πιθανής συμφωνίας.
  • Θα μπορούσε να είναι νομικά δεσμευτικό ή μη, ανάλογα με τη γλώσσα και την πρόθεση του εγγράφου. Από την άλλη πλευρά, ένα LOI είναι γενικά ένα μη δεσμευτικό έγγραφο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικές διατάξεις εμπιστευτικότητας ή αποκλειστικότητας.
  • Είναι ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που καλύπτει όλες τις πιθανές πτυχές της προτεινόμενης συνεργασίας. Αντίθετα, το LOI είναι ένα λιγότερο λεπτομερές έγγραφο που αναφέρει μόνο τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις μιας πιθανής συμφωνίας.
  • Είναι ένα ευέλικτο έγγραφο με περιθώρια προσαρμογών και τροποποιήσεων κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Από την άλλη πλευρά, το LOI είναι ένα σχετικά τελικό έγγραφο πριν από τη σύναψη επίσημης συμφωνίας.
  Πώς να εκτελέσετε Python Scripts;

Είναι νομικά δεσμευτικό το LOI;

Συνήθως, μια επιστολή προθέσεων δεν είναι νομικά δεσμευτική. Ωστόσο, μπορεί να είναι νομικά δεσμευτική με βάση τη διατύπωση που χρησιμοποιείται σε αυτήν και την απόφαση του δικαστηρίου. Τα δικαστήρια εξετάζουν τη γραπτή έκφραση ενός LOI και τις ενέργειες των εμπλεκόμενων μερών μετά την υπογραφή της επιστολής για να αποφασίσουν εάν ένα LOI είναι νομικά δεσμευτικό.

Εάν τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν ιστορικό μη δεσμευτικών LOI, το δικαστήριο είναι πιο πιθανό να απορρίψει ένα LOI ως νομική σύμβαση. Θυμηθείτε, οι νόμοι είναι διφορούμενοι και το δικαστήριο εξαρτάται συχνά από τη δικαιοδοσία και την κατηγορία LOI για να το θεωρήσει νομικά δεσμευτικό.

Παραδείγματα Επιστολής Πρόθεσης

#1. LOI για φοιτητές

Πίστωση εικόνας: Εργαστήριο προτύπων

Αυτή η επιστολή προθέσεων προέρχεται από έναν φοιτητή που είναι πρόθυμος να γίνει δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενός πανεπιστημίου και θέλει επίσης να επωφεληθεί από μια υποτροφία. Εκτός από την πρόθεση, το τρέχον προφίλ εργασίας του μαθητή και τα στοιχεία επικοινωνίας αναφέρονται εδώ.

#2. LOI για κυβερνητικούς φορείς

Πίστωση εικόνας: Εργαστήριο προτύπων

Αυτό είναι ένα LOI που γίνεται μεταξύ μιας κρατικής υπηρεσίας και μιας τράπεζας. Η πρόθεσή τους για συνεργασία αναφέρεται εδώ, μαζί με τους τομείς συνεργασίας.

Θέλετε να δημιουργήσετε την τέλεια συνοδευτική επιστολή; Εδώ είναι οι καλύτεροι δημιουργοί συνοδευτικών επιστολών στην υπηρεσία σας!

Τυλίγοντας

Είτε πρόκειται να συνάψετε σύμβαση για επαγγελματικούς είτε προσωπικούς σκοπούς, το LOI είναι το τέλειο έγγραφο για να ξεκινήσετε. Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικό στις περισσότερες περιπτώσεις, βοηθά και τα δύο μέρη να αποκτήσουν μια σαφή ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί η τελική συμφωνία.

Για να λάβετε μια επιστολή προθέσεων, μπορείτε να ακολουθήσετε τα μη αυτόματα βήματα, να χρησιμοποιήσετε ένα επεξεργάσιμο πρότυπο ή να χρησιμοποιήσετε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT ή το Bard. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τους πόρους για πρότυπα νομικών εγγράφων.