Τεχνολογία GNSS έναντι GPS: Γνωρίστε τις βασικές διαφορές

Το GNSS και το GPS συνεργάζονται χέρι-χέρι για να βελτιώσουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα.

Το σημερινό σύστημα πλοήγησης έχει γίνει ουσιαστικό μέρος της ζωής όλων. Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε διαφορετικές βιομηχανίες για την επίτευξη ακριβέστερων μετρήσεων.

Η σύγχρονη τεχνολογία πλοήγησης όχι μόνο βοηθά στην ιδανική μέτρηση αποστάσεων και γωνιών, αλλά και κάνει αποκλειστική χρήση αυτών των μετρήσεων σε διάφορες βιομηχανίες.

Οι βιομηχανίες χαρτογράφησης και τοπογραφίας είναι από τις πρώτες που χρησιμοποιούν τεχνολογία GPS, η οποία είναι πιο ακριβής, ταχύτερη και απαιτεί λιγότερους ανθρώπινους πόρους.

Ο έλεγχος εδάφους και τα drones χρησιμοποιούνται συχνά από εταιρείες χωματουργικών εργασιών για την καθοδήγηση των εργοταξίων προς μεγαλύτερη απόδοση και παραγωγικότητα.

Αν και η δορυφορική πλοήγηση χρησιμοποιήθηκε αρχικά για στρατιωτικές εφαρμογές, οι περιπτώσεις χρήσης αυτών των τεχνολογιών έχουν γίνει μεγαλύτερες στην παρούσα εποχή. Περιλαμβάνει ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε πολλαπλά τμήματα της αγοράς, όπως οι κατασκευές, η επιστήμη και άλλα.

Οι περισσότεροι από εσάς μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με το GPS. Μπορεί να σας περάσει πολύς χρόνος ενώ εξερευνάτε ένα άγνωστο μέρος. Ωστόσο, το GNSS είναι ένας λιγότερο χρησιμοποιούμενος όρος.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξοικειώσω με το GNSS και θα εξερευνήσω τις διαφορές μεταξύ GPS και GNSS. Στο τέλος, θα συζητήσουμε ποιο είναι πιο ευέλικτο, αξιόπιστο και ακριβές για την περίπτωση χρήσης σας.

Ορίστε!

Τι είναι το GNSS;

Το GNSS σημαίνει Παγκόσμιο Σύστημα Δορυφόρου Πλοήγησης, στο οποίο διαφορετικές χώρες λειτουργούν πολλούς δορυφόρους. Αυτό γίνεται για την παροχή σημάτων από το διάστημα και τη μετάδοση δεδομένων χρονισμού και θέσης στους δέκτες GNSS που βρίσκονται στη Γη. Οι δέκτες χρησιμοποιούν περαιτέρω αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν την ακριβή τοποθεσία σας.

Οι πολλαπλοί δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι γνωστοί ως αστερισμοί. Ως εκ τούτου, το GNSS αναφέρεται επίσης στον αστερισμό των δορυφόρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεταφορές, διαστημικούς σταθμούς, σιδηροδρομικές μεταφορές, μαζικές συγκοινωνίες, οδικές, θαλάσσιες, αερομεταφορές κ.λπ.

Η πλοήγηση, ο εντοπισμός θέσης και ο συγχρονισμός είναι απαραίτητα για την τοπογραφία, την απόκριση έκτακτης ανάγκης, την εξόρυξη, τη γεωργία ακριβείας, τη χρηματοδότηση, την επιβολή του νόμου, την επιστημονική έρευνα, τις τηλεπικοινωνίες και πολλά άλλα. Η απόδοση του GNSS μπορεί να βελτιωθεί χρησιμοποιώντας τοπικά δορυφορικά συστήματα αύξησης, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Γεωστατικής Πλοήγησης Επικάλυψης (EGNOS).

Παραδείγματα GNSS: το NAVSTAR GPS των ΗΠΑ, το Galileo της Ευρώπης, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης BeiDou της Κίνας και το σύστημα πλοήγησης της Ρωσίας Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya (GLONASS).

Το EGNOS συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ακρίβειας των πληροφοριών GPS παρέχοντας δεδομένα σχετικά με την ακεραιότητα των σημάτων και διορθώνοντας τα σφάλματα μέτρησης του σήματος. Λοιπόν, η πραγματική απόδοση αξιολογείται με τέσσερα κύρια κριτήρια:

  • Ακρίβεια: Είναι η διαφορά μεταξύ της μετρούμενης ταχύτητας, χρόνου ή θέσης και της πραγματικής ταχύτητας, χρόνου ή θέσης.
  • Συνέχεια: Δηλώνει εάν ένα σύστημα λειτουργεί ή όχι χωρίς καμία διακοπή.
  • Ακεραιότητα: Η ικανότητα ενός συστήματος να προσφέρει ένα όριο εμπιστοσύνης στα δεδομένα θέσης και στον συναγερμό είναι ακεραιότητα σε αυτό το πλαίσιο.
  • Διαθεσιμότητα: Το ποσοστό του χρόνου που χρειάζεται ένα σήμα για να πληροί τα κριτήρια ακρίβειας, συνέχειας και ακεραιότητας είναι «διαθεσιμότητα» σε αυτό το πλαίσιο.

Η τεχνολογία GNSS χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους για τον υπολογισμό της τοποθεσίας σας μέσω περίπλοκων υπολογισμών τριπλοποίησης. Σήμερα, τρία τμήματα ορίζουν τους δορυφόρους στο διάστημα.

Αυτά θεωρούνται ζωτικά μέρη της τεχνολογίας GNSS:

  • Διαστημικό τμήμα: Το διαστημικό τμήμα ορίζει τους αστερισμούς που βρίσκονται σε τροχιά μεταξύ 20.000 και 37.000 km πάνω από την επιφάνεια της Γης.
  • Τμήμα ελέγχου: Το τμήμα ελέγχου είναι το δίκτυο των σταθμών αποστολής δεδομένων, των σταθμών παρακολούθησης και των κύριων σταθμών ελέγχου που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.
  • Τμήμα χρήστη: Το τμήμα χρήστη περιγράφει τον εξοπλισμό που λαμβάνει σήματα από τον δορυφόρο και εξάγει μια θέση βάσει της τροχιακής θέσης των δορυφόρων και του χρόνου.
  Οι 6 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Wireshark για την ανίχνευση πακέτων

Τι είναι το GPS;

Το Global Positioning System (GPS) είναι ένα σύστημα ραδιοπλοήγησης που χρησιμοποιείται στον αέρα, τη γη και τη θάλασσα για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας, της ταχύτητας, του χρόνου και πολλά άλλα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Το GPS αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1978 ως πρωτότυπο από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Έγινε πλήρως λειτουργικό το 1993 με έναν ολόκληρο αστερισμό 24 δορυφόρων.

Το GPS ανήκει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και λειτουργεί από τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ. Με το GPS, επωφελούνται όχι μόνο στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και εμπορικοί ή πολιτικοί χρήστες σε όλο τον κόσμο. Αν και οι ΗΠΑ δημιούργησαν και ελέγχουν το GPS, είναι προσβάσιμο σε όλους με δέκτη GPS.

Το GPS είναι ένας τύπος τεχνολογίας GNSS που παρέχει δεδομένα χρόνου και γεωγραφικής θέσης στον δέκτη GPS. Δεν απαιτεί από κανέναν χρήστη να μεταδίδει τα δεδομένα, αλλά λειτουργεί με ευελιξία σε οποιαδήποτε συσκευή με καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Στην τεχνολογία, η προώθηση νέων ιδεών είναι πρωταρχική προτεραιότητα για όλους. Έτσι, οι τεχνολογικές απαιτήσεις στο υπάρχον σύστημα οδηγούν στον εκσυγχρονισμό του GPS. Εφαρμόζει το επόμενης γενιάς λειτουργικό σύστημα ελέγχου και δορυφόρους μπλοκ GPS IIIA.

Το GPS αποτελείται από τρία μέρη – δορυφόρους, δέκτες και επίγειους σταθμούς. Ας δούμε τις λειτουργίες του καθενός:

  • Δορυφόροι: Λειτουργεί σαν αστέρια στους αστερισμούς και εκπέμπει σήματα.
  • Σταθμοί εδάφους: Χρησιμοποιεί το ραντάρ για να διασφαλίσει ότι οι δορυφόροι βρίσκονται στη θέση που νομίζουμε ότι είναι.
  • Δέκτης: Είναι μια συσκευή που μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο, το αυτοκίνητό σας κ.λπ., η οποία αναζητά πάντα σήματα από δορυφόρους. Επιπλέον, καθορίζει πόσο μακριά βρίσκεστε από την τοποθεσία που θέλετε να μάθετε.

GNSS έναντι GPS: Λειτουργεί

Πώς λειτουργεί το GNSS;

Το GNSS διαφέρει ως προς το σχεδιασμό και την ηλικία, αλλά η λειτουργία είναι η ίδια. Ο δορυφόρος εκπέμπει δύο κύματα στη ζώνη L, δηλαδή L1 και L2. Αυτά τα φέροντα κύματα μεταδίδουν δεδομένα από τον δορυφόρο στη Γη.

Οι δέκτες GNSS αποτελούνται από δύο μέρη – το ένα είναι μια κεραία και το άλλο είναι μια μονάδα επεξεργασίας. Η αρχή λειτουργίας και των δύο μονάδων είναι απλή. Η κεραία λαμβάνει σήματα από τους δορυφόρους ενώ η μονάδα επεξεργασίας ανιχνεύει τα σήματα. Χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους για τη συλλογή ακριβών πληροφοριών για τον προσδιορισμό της θέσης.

Οι δορυφόροι GNSS περιφέρονται γύρω από τη Γη κάθε 11 ώρες, 58 λεπτά και 2 δευτερόλεπτα. Κάθε δορυφόρος είναι ικανός να μεταδίδει κωδικοποιημένα σήματα που περιέχουν σταθερή χρονική σήμανση και λεπτομέρειες τροχιάς. Τα σήματα περιέχουν πληροφορίες που χρειάζεται ένας δέκτης για να υπολογίσει τις θέσεις των δορυφόρων και να προσαρμόσει ανάλογα για ακριβή εντοπισμό θέσης.

Ο δέκτης υπολογίζει τη διαφορά ώρας μεταξύ του χρόνου λήψης σήματος και της εκπομπής για να υπολογίσει την ακριβή απόσταση. Δίνει αποτελέσματα με τη μορφή ύψους, γεωγραφικού μήκους και γεωγραφικού πλάτους.

Πώς λειτουργεί το GPS;

Το GPS λειτουργεί μέσω μιας τεχνικής τριπλοποίησης που συλλέγει σήματα από δορυφόρους για να παρέχει πληροφορίες θέσης εξόδου στον χρήστη. Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη στέλνουν σήματα προς ανάγνωση και ερμηνεία από την αναγνώσιμη συσκευή GPS που βρίσκεται κοντά ή πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Η συσκευή GPS πρέπει να διαβάζει σήματα από τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους για μια ακριβή τοποθεσία. Κάθε δορυφόρος κάνει κύκλους γύρω από τη Γη δύο φορές την ημέρα και στέλνει ένα μοναδικό σήμα, χρόνο και τροχιακές παραμέτρους.

  7 καλύτεροι επεξεργαστές PDF σε Mac για ενίσχυση της παραγωγικότητας

Εφόσον μια συσκευή GPS παρέχει πληροφορίες σχετικά με την απόσταση από τον δορυφόρο, ένας μεμονωμένος δορυφόρος δεν θα είναι σε θέση να παρέχει ακριβή τοποθεσία.

Όπως οι αστερισμοί GNSS, το GPS περιλαμβάνει επίσης τρία τμήματα: χώρο, έλεγχο και χρήστη.

  • Διαστημικό τμήμα: Το διαστημικό τμήμα αποτελείται από 30+ δορυφόρους σε τροχιά που λειτουργούν από τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ. Αυτοί οι δορυφόροι μπορούν να εκπέμπουν ραδιοφωνικά σήματα για παρακολούθηση και έλεγχο σταθμών στη Γη.
  • Τμήμα ελέγχου: Το τμήμα ελέγχου GPS περιλαμβάνει εφεδρικό, αρκετούς σταθμούς παρακολούθησης, αποκλειστικές επίγειες κεραίες και κύριο έλεγχο παγκοσμίως. Αυτό διασφαλίζει ότι οι δορυφόροι GPS λειτουργούν καλά και βρίσκονται σε τροχιά στη σωστή θέση.
  • Τμήμα χρήστη: Το τμήμα χρήστη αναφέρεται σε όλους όσους βασίζονται σε δορυφόρους GPS για τη μέτρηση της θέσης, της πλοήγησης και του χρόνου.

GNSS vs GPS: Πλεονεκτήματα και περιορισμοί

Πλεονεκτήματα του GNSS

Τώρα, γνωρίζουμε τον όρο GNSS, ο οποίος καλύπτει τρεις ή περισσότερους δορυφόρους από διαφορετικές χώρες για να σας παρέχει σωστές και ακριβείς πληροφορίες. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του GNSS:

  • Όλα τα παγκόσμια συστήματα πλοήγησης είναι διαθέσιμα κάθε στιγμή. Αν κάποιος δεν λειτουργεί λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών, ένας άλλος θα βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο. Ως εκ τούτου, το GNSS παρέχει περισσότερη διαθεσιμότητα και πρόσβαση στα σήματα προς τους δέκτες.
  • Θα λάβετε ακριβή δεδομένα χρονισμού τα οποία χρησιμοποιούνται περαιτέρω για την ανάπτυξη δικτύου IoT υψηλής ακρίβειας.
  • Δεδομένου ότι είναι ένας αστερισμός δορυφόρων, βελτιώνει τη λύση πλοήγησης, ενισχύοντας το TTFF, που σημαίνει Ώρα για την Πρώτη Διόρθωση.
  • Εξοικονομεί χρήματα και χρόνο παρέχοντας ακρίβεια τοποθεσίας στη συσκευή σας.
  • Θα έχετε αδιάλειπτη συνδεσιμότητα σε κάθε τοποθεσία, όπως τεράστια δάση, σπηλιές, πυκνοκατοικημένα μέρη κ.λπ.
  • Οι δέκτες GNSS αφαιρούν αυτόματα τον αποτυχημένο δορυφόρο από τη λίστα πλοήγησης για να σας προσφέρουν την καλύτερη λύση.

Περιορισμοί του GNSS

Ακολουθούν ορισμένοι περιορισμοί του GNSS:

  • Απαιτούνται επαυξημένα συστήματα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε συστήματα GNSS για την υποστήριξη προσεγγίσεων ακριβείας.
  • Η κατακόρυφη ακρίβεια είναι μεγαλύτερη από 10 μέτρα.
  • Τα επαυξημένα συστήματα αναπτύσσονται για να πληρούν τις απαιτήσεις διαθεσιμότητας, ακρίβειας, συνέχειας και ακεραιότητας.
  • Επηρεάζει τους χειριστές αεροσκαφών, τους πιλότους, τις υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας, το ρυθμιστικό προσωπικό κ.λπ.
  • Η ασφάλεια της πλοήγησης εξαρτάται από την ακρίβεια των βάσεων δεδομένων.

Πλεονεκτήματα του GPS

  • Είναι απλό στη χρήση
  • Χαμηλό κόστος
  • 100% κάλυψη της Γης
  • Λόγω της ακρίβειάς του, μπορείτε να εξοικονομήσετε καύσιμα
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία GPS για να βρείτε κοντινά ξενοδοχεία, βενζινάδικα, καταστήματα κ.λπ.
  • Είναι εύκολο να ενσωματωθεί στις συσκευές σας
  • Σας παρέχει το σταθερό σύστημα παρακολούθησης

Περιορισμοί GPS

  • Το τσιπ GPS αδειάζει όλη την μπαταρία στη συσκευή σας.
  • Δεν διεισδύει σε συμπαγείς τοίχους. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία σε εσωτερικούς ή υποβρύχιους χώρους.
  • Η ακρίβεια εξαρτάται από την ποιότητα του σήματος του δορυφόρου.
  • Η θέση ποικίλλει όταν ο αριθμός των δορυφόρων είναι περιορισμένος.
  • Κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων ή άλλων ατμοσφαιρικών συνθηκών, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην τοποθεσία.
  • Ο εξοπλισμός γεωσκόπησης χρειάζεται καθαρή θέα στον ουρανό για να λαμβάνει σήματα.
  • Μερικές φορές, η ανακρίβεια μπορεί να σας δείξει έναν άλλο μη έγκυρο τρόπο ή τοποθεσία.

GNSS έναντι GPS: Εφαρμογές

Εφαρμογές GNSS

Η τεχνολογία GNSS αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα για να βοηθήσει το στρατιωτικό προσωπικό. Με τον καιρό, η τεχνολογία βρίσκει το δρόμο της σε πολλές εφαρμογές:

  • Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με GNSS που εμφανίζει κινούμενους χάρτες, τοποθεσία, κατεύθυνση, ταχύτητα, κοντινά εστιατόρια και πολλά άλλα.
  • Τα συστήματα αεροναυτιλίας χρησιμοποιούν μια οθόνη κινούμενου χάρτη. Συνδέεται επίσης με τον αυτόματο πιλότο για πλοήγηση διαδρομής.
  • Τα πλοία και τα σκάφη χρησιμοποιούν το GNSS για να εντοπίσουν ωκεανούς, θάλασσες και λίμνες. Χρησιμοποιείται επίσης σε σκάφη για αυτοδιευθυνόμενο εξοπλισμό.
  • Ο βαρύς εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις κατασκευές, τη γεωργία ακριβείας, την εξόρυξη κ.λπ., χρησιμοποιεί τεχνολογία GNSS για την καθοδήγηση των μηχανών.
  • Οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν το GNSS σε περιοδείες και αγώνες.
  • Ορειβάτες, απλοί πεζοί και πεζοπόροι χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία για να γνωρίζουν τη θέση τους.
  • Η τεχνολογία GNSS είναι επίσης διαθέσιμη για άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Τα διαστημόπλοια χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία ως εργαλείο πλοήγησης.
  Πώς να ρυθμίσετε το Face ID στο iPhone X

Εφαρμογές GPS

Το GPS έχει πολλές εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Ας μάθουμε μερικά από αυτά.

  • Η αεροπορική βιομηχανία χρησιμοποιεί GPS για να παρέχει στους επιβάτες και τους πιλότους τη θέση του αεροσκάφους σε πραγματικό χρόνο.
  • Οι θαλάσσιες βιομηχανίες παρέχουν ακριβείς εφαρμογές πλοήγησης στους καπετάνιους σκαφών.
  • Οι αγρότες χρησιμοποιούν δέκτες GPS στον γεωργικό εξοπλισμό τους.
  • Χωρομέτρηση
  • Στρατός
  • Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
  • Τηλεπικοινωνίες
  • Καθοδήγηση βαρέων οχημάτων
  • Κοινωνικές δραστηριότητες
  • Εντοπισμός θέσεων
  • Κοντινά μέρη
  • Αναζητώντας θησαυρό
  • Μεμονωμένα ταξίδια

Και ούτω καθεξής.

GNSS έναντι GPS: Διαφορές

Όλοι γνωρίζουμε το GPS ως το εργαλείο που βοηθά στην εύρεση οποιασδήποτε τοποθεσίας, εστιατορίου, διεύθυνσης και πολλά άλλα. Μπορείτε ακόμη και να μοιραστείτε την τρέχουσα ή ζωντανή τοποθεσία σας με άλλους. Μέσω του GPS, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε τοποθεσίες, αλλά κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε παρεμβολής στο σήμα, δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε τοποθεσία ή πληροφορίες.

Το GNSS είναι ένας όρος με παρόμοιες λειτουργίες με το GPS αλλά με πιο ευέλικτη και αξιόπιστη πρόσβαση στις τοποθεσίες ακόμη και κατά τη διάρκεια παρεμβολών. Περιλαμβάνει συστήματα GPS, Baidu, Galileo, GLONASS και άλλα συστήματα αστερισμών. Γι’ αυτό και αναφέρεται ως το Διεθνές Δορυφορικό Σύστημα πολλαπλών αστερισμών. Μπορείτε να πείτε ότι το GNSS χρησιμοποιεί πολλούς δορυφόρους GPS από διάφορες χώρες για την πλοήγηση στην ακριβή τοποθεσία.

Ας σκάψουμε βαθύτερα στις κύριες διαφορές μεταξύ των τεχνολογιών με βάση ορισμένες πτυχές.

ΚριτήριαGNSSGPSΔορυφορικό υψόμετροΣυνδυάζει το τροχιακό υψόμετρο διαφόρων δορυφόρων, όπως 19.100 km για το GLONASS και 20.200 για GPS. Οι δορυφόροι GPS πετούν πολύ πάνω από την επιφάνεια της Γης σε υψόμετρο 20.200 km ή 10.900 ναυτικά μίλια ακριβέστερων 12 ωρών. Το αποτέλεσμα θα έχετε με ακρίβεια σε επίπεδο εκατοστών ή χιλιοστών. Παρέχει λιγότερο ακριβείς πληροφορίες καθώς μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις λόγω ατμοσφαιρικών συνθηκών, μπλοκαρίσματος σήματος κ.λπ. Καταγράφει την ακρίβειά του στα 4,9 μέτρα έως τα 16 πόδια. Τα συστήματα προέλευσης CountryGNSS περιλαμβάνουν GPS από το ΗΠΑ, GLONASS από τη Ρωσία, Galileo από την Ευρώπη και BeiDou από την Κίνα Είναι ένας τύπος συστήματος GNSS που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ. Δορυφόροι Διαθέτει 31 δορυφόρους από GPS, 24 από GLONASS, 26 από Galileo και 48 από BeiDou. Έχει 21 δορυφόρους σε Περίοδος τροχιάς Η περίοδος των διαφόρων συστημάτων πλοήγησης είναι:
GLONASS: 11 ώρες και 16 λεπτά
Galileo: 14 ώρες και 5 λεπτά
BeiDou: 12 ώρες και 38 λεπτά
NAVIC: 23 ώρες και 56 λεπτά Πετά σε κυκλικές τροχιές με περίοδο 12 ωρών ή δύο φορές την ημέραΚατάστασηΗ κατάσταση κάθε συστήματος πλοήγησης διαφέρει, όπως το GLONASS είναι λειτουργικό, το BeiDou έχει 22 δορυφόρους λειτουργίας και άλλα. Η κατάσταση του GPS είναι λειτουργικό Σήμα Το επίπεδο ισχύος του GNSS είναι 125 dBm και διαφέρει ανάλογα με τους δορυφόρους από διάφορες χώρες. Είναι σταθερό σε ισχύ σήματος 125 dBm.

Το GNSS παρέχει πιο ακριβή δεδομένα καθώς συνδυάζει τις ερχόμενες πληροφορίες από διάφορους δορυφόρους διαφόρων χωρών. Από την άλλη πλευρά, το GPS είναι ο συγκεκριμένος πάροχος δεδομένων που ελέγχεται και διατηρείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

συμπέρασμα

Το GPS είναι ένας τύπος GNSS που ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης. Γενικά, το GPS χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ένα σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Και τα δύο είναι τα ίδια όσον αφορά τις λειτουργίες τους, αλλά διαφέρουν ως προς τον τρόπο εργασίας τους.

Το GNSS και το GPS χρησιμοποιούνται σε πολλά πεδία όπου χρειάζεστε ακριβείς και συνεχείς διαθέσιμες πληροφορίες χρόνου και θέσης, όπως οι μεταφορές, η θαλάσσια πλοήγηση, οι κινητές επικοινωνίες, η γεωργία, ο αθλητισμός και πολλά άλλα.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε το καλύτερο λογισμικό αλλαγής τοποθεσίας GPS για συσκευές iOS.