Τι είναι το LiDAR και πώς θα λειτουργήσει στο iPhone;

Το iPhone 12 Pro είναι το πρώτο smartphone της Apple με σαρωτή Light Detection and Ranging (LiDAR) στο πίσω μέρος. Τι κάνει όμως το LiDAR και σε τι σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει η Apple στο μέλλον;

Τι είναι το LiDAR;

Ένας σαρωτής LiDAR καθορίζει την απόσταση μεταξύ του εαυτού του και ενός αντικειμένου παρακολουθώντας πόσο χρόνο χρειάζεται ένας παλμός φωτός (συχνά ένα λέιζερ) για να αναπηδήσει πίσω. Είναι σαν ραντάρ, εκτός από το ότι αντί για ραδιοκύματα, χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως.

Ενώ το ραντάρ έχει σχεδιαστεί για χρήση σε μεγάλες αποστάσεις, το LiDAR λειτουργεί σε μικρότερη κλίμακα, λόγω του τρόπου με τον οποίο το φως απορροφάται από τα αντικείμενα στο πέρασμά του. Στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες παλμούς φωτός κάθε δευτερόλεπτο, οι σαρωτές LiDAR μπορούν να υπολογίσουν αποστάσεις και μεγέθη αντικειμένων με σχετική ακρίβεια σε μικρές αποστάσεις.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων, τα οποία είναι μία από τις κύριες χρήσεις του LiDAR σε κατασκευαστικά και μηχανολογικά έργα. Πιθανότατα έχετε ακούσει για τρισδιάστατες σαρώσεις λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση οικοδομικών σχεδίων—αυτό είναι το LiDAR.

Το LiDAR έχει στην πραγματικότητα πολλές χρήσεις σε πολλές βιομηχανίες. Οι αρχαιολόγοι το χρησιμοποιούν για να προετοιμάσουν τοποθεσίες ανασκαφής και τα αυτόνομα οχήματα βασίζονται σε αυτό για να κατασκευάσουν τρισδιάστατους χάρτες σε πραγματικό χρόνο του περιβάλλοντός τους. Το LiDAR έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη δημιουργία εξαιρετικά ρεαλιστικών και ακριβών χαρτών ιπποδρομιών σε βιντεοπαιχνίδια, όπως το Project CARS. Τα όπλα ταχύτητας της αστυνομίας χρησιμοποιούν επίσης LiDAR.

Και τώρα, ακριβώς όπως το iPad Pro τον Μάρτιο του 2020, ένας σαρωτής LiDAR ήρθε στο premium iPhone 12 Pro της Apple.

Πώς το iPhone 12 Pro χρησιμοποιεί το LiDAR

Η Apple χρησιμοποιεί το LiDAR λίγο διαφορετικά από ένα εργοτάξιο ή ένα πιστόλι ταχύτητας. Είναι η ίδια βασική αρχή – το φως αναπήδησης για τον προσδιορισμό της απόστασης – αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Ο σαρωτής LiDAR στο iPhone 12 Pro (και στο iPad Pro) έχει αποτελεσματική εμβέλεια περίπου 16 πόδια (5 μέτρα).

  Πώς να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη παραθύρου παράθεσης στο KDE Plasma 5

Ο πρωταρχικός σκοπός του LiDAR στο iPhone είναι να βελτιώσει την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Θα δώσει στις εφαρμογές πιο χρήσιμες και ακριβείς πληροφορίες για το περιβάλλον τους, για πιο ομαλή, πιο αξιόπιστη AR.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, το AR επιτρέπει στους προγραμματιστές να συνδυάζουν εικονικά αντικείμενα και τον πραγματικό κόσμο. Χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής σας και σας επιτρέπει να παίζετε παιχνίδια, να εφαρμόζετε διαδραστικά φίλτρα (όπως αυτά στο Snapchat) ή να κάνετε προεπισκόπηση της τοποθέτησης επίπλων και άλλων αντικειμένων.

Το Pokémon Go είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένου παιχνιδιού AR που σας επιτρέπει να απαθανατίζετε εικονικά πλάσματα στον πραγματικό κόσμο. Με την εξαιρετικά επιτυχημένη εφαρμογή Place της Ikea, μπορείτε να δείτε πώς θα φαινόταν το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου της εταιρείας στο σπίτι σας.

Η LEGO είναι μία από τις πολλές εταιρείες που έχει επίσης λανσάρει αυτόνομα προϊόντα (σε αυτήν την περίπτωση, σετ κτιρίων) που μπορούν να «ζωντανέψουν» μέσω λειτουργιών AR όταν έχετε συμβατό smartphone.

Ενώ το LiDAR χρησιμοποιείται συχνά για τη σάρωση κτιρίων και άλλων αντικειμένων, ο σαρωτής στο iPhone 12 Pro και στο iPad Pro δεν είναι αρκετά ακριβής για τη σάρωση αντικειμένων με ακρίβεια. Sebastiaan de With, ο οποίος ανέπτυξε τη δημοφιλή εφαρμογή κάμερας iPhone Halide, το ανακάλυψε ενώ έφτιαχνε μια απόδειξη της ιδέας που ονομάζεται Esper.

«Δυστυχώς, η έξοδος πλέγματος από το σύστημα αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά ακριβής για να σταλεί σε έναν 3D εκτυπωτή», έγραψε ο de With στο Ιστότοπος Halide. «Αλλά είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για ένα τρισδιάστατο μοντέλο, αφού όλες οι αναλογίες θα είναι πολύ ακριβείς».

Στην πραγματικότητα, οι σαρωτές LiDAR είναι πιθανό να βελτιωθούν σε δύο βασικά πράγματα: την τοποθέτηση εικονικών αντικειμένων (όπως οι εφαρμογές αγορών) και τα παιχνίδια AR. Αυτά είναι ήδη δυνατά σε iPhone εκτός LiDAR, αλλά προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ακρίβειας σε πράγματα όπως οι διαστάσεις και η ακριβής απόσταση από ένα αντικείμενο σε ένα δωμάτιο.

  Το Icecream Image Resizer είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα αλλαγής μεγέθους εικόνας με προεπιλογές μεγέθους

Μπορείτε επίσης να περιμένετε μια πιο απρόσκοπτη εμπειρία AR, ιδιαίτερα όταν τοποθετείτε εικονικά αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, το iPhone 12 Pro θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίζει καλύτερα αντικείμενα του πραγματικού κόσμου στο προσκήνιο. Αυτό θα δημιουργήσει πιο ρεαλιστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ εικονικών και πραγματικών αντικειμένων.

Η Apple σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει το LiDAR για να βελτιώσει την απόδοση της κάμερας σε χαμηλό φωτισμό. Έχει εφαρμοστεί «pixels εστίασης» στο iPhone XS, το οποίο είναι η επωνυμία της εταιρείας για αυτόματη εστίαση ανίχνευσης φάσης (PDAF). Αυτή η τεχνολογία εξακολουθεί να εξαρτάται από το φως, γι’ αυτό ακόμη και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην αυτόματη εστίαση δεν λειτουργούν τόσο καλά στο σκοτάδι.

Ανιχνεύοντας την απόσταση μεταξύ του iPhone σας και του θέματος που τραβάτε μια φωτογραφία, η Apple μπορεί να πει στην κάμερα σε ποια απόσταση πρέπει να εστιάσει για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό θα διευκολύνει πολύ τη λήψη καλύτερων φωτογραφιών με το iPhone σας στο σκοτάδι, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη Νυχτερινή λειτουργία.

Θα γίνει το LiDAR μια μεγάλη συμφωνία;

Προς το παρόν, μόνο δύο συσκευές Apple διαθέτουν αισθητήρα. Και οι δύο τιμές έχουν επίσης premium και διαθέτουν το ψευδώνυμο “Pro”, οπότε το LiDAR είναι ένα εξειδικευμένο χαρακτηριστικό προς το παρόν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το λογισμικό θα αργήσει να πιάσει. Η εξαντλητική λίστα με κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) της Apple περιλαμβάνει το ARKit, το οποίο ενημερώθηκε στην έκδοση 4.0 τον Ιούνιο του 2020.

Αυτή η ενημέρωση παρουσίασε νέες δυνατότητες που αξιοποιούν το LiDAR στο ARKit, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να επωφεληθούν από τον νέο αισθητήρα του iPad Pro και του iPhone 12 Pro. Τα SDK όπως αυτό δίνουν τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να στοχεύουν ολόκληρες οικογένειες συσκευών, ακόμα κι αν δεν χτυπούν τις τελευταίες καμπάνες και σφυρίχτρες.

  Πώς να δείτε ποια προγράμματα χρησιμοποιούν όλη τη μνήμη του Mac σας

Το σχέδιο της Apple πιθανότατα περιλαμβάνει την τοποθέτηση αισθητήρων LiDAR σε περισσότερες συσκευές με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι προγραμματιστές είναι απασχολημένοι με την κατασκευή εφαρμογών που εκμεταλλεύονται τη βελτιωμένη απόδοση. Λαμβάνοντας υπόψη το ανανεωμένο ενδιαφέρον της εταιρείας για την τεχνολογία κατά τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού, η Apple φαίνεται να στοιχηματίζει πολλά στο AR.

Τα μεγαλύτερα σχέδια της Apple για το LiDAR, ωστόσο, μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τα tablet και τα smartphone. Τουλάχιστον, αυτή είναι η άποψη πολλών αναλυτών, καθώς οι φήμες φουντώνουν για την φημολογούμενα γυαλιά AR. Εάν ένα τέτοιο έργο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, είναι λογικό ότι η ακριβής AR θα ήταν θεμελιώδης για την εμπειρία.

Ενθαρρύνοντας τους προγραμματιστές να υιοθετήσουν το AR, η Apple μπορεί να επιταχύνει τη διαθεσιμότητα εφαρμογών σε μια νέα φορητή πλατφόρμα. Η αργή κυκλοφορία σε μερικά μοντέλα προηγμένης τεχνολογίας ακολουθεί την τάση της Apple με προηγούμενες λειτουργίες iPhone, όπως απτική ανάδραση, αναγνώριση προσώπου και πολλές κάμερες.

Η ενσωμάτωση υλικού που ωφελεί άμεσα την AR σε επιλεγμένες συσκευές δίνει επίσης στην εταιρεία την ευκαιρία να το βελτιστοποιήσει πριν κυκλοφορήσει ένα προϊόν που βασίζεται περισσότερο στην τεχνολογία.

Αξίζει το LiDAR μια αναβάθμιση;

Όταν πρόκειται να αποφασίσετε μεταξύ του iPhone 12 ή του iPhone 12 Pro, το LiDAR είναι απίθανο να σας παρασύρει. Αν δεν χρησιμοποιείτε πολλές εφαρμογές που εκμεταλλεύονται το AR ή τραβούν πολλές φωτογραφίες τη νύχτα, δεν θα δείτε κανένα όφελος βραχυπρόθεσμα.

Ακόμα κι αν είστε δεινός παίκτης AR ή εθισμένος σε επίπεδο πακέτου, η εφαρμογή AR στα τρέχοντα iPhone που δεν διαθέτουν LiDAR έχει βελτιωθεί δραματικά σε λίγες μόνο γενιές. Το LiDAR το βελτιώνει ακόμη περισσότερο, αλλά μάλλον δεν αξίζει τα $300 premium που ζητά η Apple για το iPhone 12 Pro.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην είναι υπερβολικά ενθουσιασμένοι με το LiDAR αυτή τη στιγμή, αλλά η τεχνολογία θα υποχωρήσει και θα βελτιώσει τη συνολική εμπειρία του iPhone τα επόμενα χρόνια. Επίσης, δεν είναι η μόνη μεγάλη πρόοδος στη σειρά iPhone του 2020—υπάρχει ένα νέο οικοσύστημα αξεσουάρ MagSafe, υποστήριξη 5G και εγγραφή Dolby Vision.