Τι είναι το Denuvo και γιατί το μισούν οι παίκτες;

Το Denuvo είναι μια λύση κατά της πειρατείας (DRM) που οι προγραμματιστές παιχνιδιών μπορούν να επιλέξουν να συμπεριλάβουν στα παιχνίδια τους. Οι παίκτες είναι αναστατωμένοι για το Denuvo εδώ και χρόνια, και προφανώς για έναν καλό λόγο: η Denuvo επιβραδύνει τα παιχνίδια, σύμφωνα με πρόσφατες δοκιμές.

Τι είναι το Denuvo;

Το Denuvo είναι μια λύση διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) για προγραμματιστές παιχνιδιών. Μπορούν να λάβουν άδεια Denuvo και να το ενσωματώσουν στα παιχνίδια τους για υπολογιστή. Εάν το κάνουν, το λογισμικό Denuvo παρέχει προστασία κατά της πειρατείας. Έχει σχεδιαστεί για να κάνει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να «σπάσουν» παιχνίδια και να τα διανείμουν δωρεάν. Σύμφωνα με την Denuvo, «σταματά την αντίστροφη μηχανική και τον εντοπισμό σφαλμάτων» που απαιτούνται για το σπάσιμο ενός παιχνιδιού.

Καμία λύση κατά της πειρατείας δεν είναι τέλεια, αλλά η Denuvo υπόσχεται το «μακρύτερο παράθυρο απελευθέρωσης χωρίς ρωγμές». Με άλλα λόγια, οι προγραμματιστές παιχνιδιών ελπίζουν ότι τα παιχνίδια τους δεν θα σπάσουν για λίγο, αναγκάζοντας τους ανθρώπους που διαφορετικά θα πειρατούν το παιχνίδι να το αγοράσουν αν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι χωρίς να περιμένουν.

Το Denuvo δεν είναι ένα πρόσθετο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας και δεν θα το δείτε στη λίστα με το εγκατεστημένο λογισμικό. Ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί το Denuvo έχει ενσωματωμένο στον κώδικά του το λογισμικό κατά της πειρατείας Denuvo. Εάν το παιχνίδι τρέχει, το Denuvo εκτελείται ως μέρος του παιχνιδιού. Όποιος θέλει να σπάσει ένα παιχνίδι πρέπει να ξεπεράσει την προστασία Denuvo, κάτι που κάνει αυτή τη διαδικασία πιο δύσκολη.

  Ο πρώιμος πόνος του υιοθεσίας είναι πραγματικός, αλλά τον χρειαζόμαστε για πρόοδο

Βλάπτει την απόδοση του παιχνιδιού;

Οι παίκτες με δίκαιο πνεύμα θα πρέπει να θέλουν οι προγραμματιστές παιχνιδιών να βγάζουν χρήματα πουλώντας τα παιχνίδια τους. Αλλά δεν πρόκειται για αυτό. Όπως συμβαίνει συχνά με τις λύσεις κατά της πειρατείας, οι παίκτες έχουν από καιρό αντιρρήσεις ότι η Denuvo δημιουργεί προβλήματα σε νόμιμους πελάτες που πληρώνουν.

Η Denuvo ισχυρίζεται ότι αυτό είναι ανοησία. Το επίσημο Ιστοσελίδα Denuvo λέει “Το Anti-Tamper δεν έχει καμία αισθητή επίδραση στην απόδοση του παιχνιδιού ούτε φταίει το Anti-Tamper για τυχόν σφάλματα παιχνιδιού γνήσιων εκτελέσιμων αρχείων.”

Υπάρχουν όμως πολλά στοιχεία για το αντίθετο. Ο διευθυντής του TEKKEN 7 κατηγόρησε το DRM της Denuvo για προβλήματα απόδοσης στην έκδοση του παιχνιδιού για υπολογιστή, για παράδειγμα—μια σπάνια περίπτωση όπου ένας προγραμματιστής παιχνιδιών, και όχι απλώς ένας παίκτης, χτύπησε το Denuvo.

Ορισμένοι προγραμματιστές παιχνιδιών έχουν αφαιρέσει το Denuvo από τα παιχνίδια τους μετά την κυκλοφορία. Το Overlord Gaming έτρεξε ορισμένα σημεία αναφοράς για τις εκδόσεις με Denuvo και χωρίς Denuvo αυτών των παιχνιδιών. Οπως και Extreme Tech Σημειώσεις, το Denuvo προκαλεί προβλήματα απόδοσης σχεδόν σε κάθε δοκιμασμένο παιχνίδι. Από μεγαλύτερους χρόνους φόρτωσης έως μειώσεις ρυθμού καρέ, η προστασία του Denuvo φαίνεται να επιβραδύνει τα πράγματα. Η απόδοση μερικές φορές βελτιώνεται κατά 50% μετά την κατάργηση του Denuvo από τον προγραμματιστή.

Σταματά τις ρωγμές;

Είναι ξεκάθαρο γιατί στους παίκτες δεν αρέσει το Denuvo. Αλλά οι προγραμματιστές παιχνιδιών συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν επειδή επιβραδύνει τα crackers και κάνει την πειρατεία πιο δύσκολη—μερικές φορές.

  Ποιοι ιστότοποι Torrenting εξακολουθούν να λειτουργούν;

Μπορείς να δεις πόσος χρόνος χρειάστηκε για να σπάσουν τα παιχνίδια Denuvo. Μερικά παιχνίδια, όπως το DOOM, είχαν σπάσει την ημέρα της κυκλοφορίας τους. Κάποια, όπως το Sonic Mania, σπασμένα μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία. Αλλά η Denuvo φαίνεται να αγοράζει πολύ χρόνο για αρκετά παιχνίδια—το Assassin’s Creed: Origins δεν είχε σπασθεί για 99 ημέρες.

Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους προγραμματιστές παιχνιδιών. Σημαίνει ότι οι παίκτες έπρεπε να αγοράσουν το παιχνίδι αν ήθελαν να το παίξουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες, κάτι που —θεωρητικά— εξασφαλίζει περισσότερες πωλήσεις.

Ο ιστότοπος της Denuvo διαθέτει περήφανα μια φράση που αποδίδεται στην Square Enix: “Χάρη σε εσάς, οι άνθρωποι πρέπει να αγοράσουν το παιχνίδι.”

Ακόμα κι αν το Denuvo προκαλεί προβλήματα στους νόμιμους παίκτες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι προγραμματιστές παιχνιδιών επιλέγουν να το χρησιμοποιούν στα παιχνίδια τους. Ευτυχώς, ορισμένοι —αλλά όχι ακόμη και οι περισσότεροι— προγραμματιστές είναι αρκετά καλοί για να διορθώσουν το Denuvo αργότερα. Είναι πολύ περιττό αφού το παιχνίδι έχει ήδη σπασθεί.

Στους παίκτες δεν αρέσει το Denuvo, αλλά οι προγραμματιστές παιχνιδιών

Στην καλύτερη περίπτωση, η Denuvo δεν θα έκανε απολύτως τίποτα για εσάς εάν είστε παίκτης που αγόρασε νόμιμα το παιχνίδι. Στη χειρότερη περίπτωση, το Denuvo προκαλεί προβλήματα απόδοσης και σημαίνει ότι χρειάζεστε μια πιο ακριβή κάρτα βίντεο και πιο γρήγορη CPU για να παίξετε τα πιο πρόσφατα παιχνίδια. Επιδεινώνει την εμπειρία για τους πελάτες που πληρώνουν. Τα άτομα με υλικό κατώτερης τεχνολογίας δέχονται το κύριο βάρος της ζημιάς, καθώς οι υπολογιστές παιχνιδιών υψηλότερης τεχνολογίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και εξακολουθούν να προσφέρουν πολύ δυνατές επιδόσεις.

  Πώς να διορθώσετε το Surface Pen να μην γράφει στο Surface Tablet

Για λόγους επιχειρηματολογίας, ας πούμε ότι η Denuvo έχει δίκιο και ότι η ίδια η Denuvo δεν είναι πρόβλημα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι προγραμματιστές παιχνιδιών συχνά προκαλούν προβλήματα όταν προσθέτουν το Denuvo στα παιχνίδια τους. Ίσως λοιπόν το πρόβλημα είναι ότι οι προγραμματιστές παιχνιδιών δεν καταλαβαίνουν σωστά το Denuvo. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μια χειρότερη εμπειρία για τους παίκτες.

Δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι οι προγραμματιστές παιχνιδιών δεν πρόκειται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Denuvo σύντομα. Αποκλείοντας ένα σοβαρό μποϊκοτάζ παιχνιδιών που περιλαμβάνουν το Denuvo—κάτι που εμφανίζεται στην περιστασιακή αρνητική κριτική του Steam, αλλά δεν φαίνεται σαν απειλή για την οποία ανησυχούν οι προγραμματιστές παιχνιδιών— οι προγραμματιστές παιχνιδιών πιστεύουν ότι θα βγάλουν περισσότερα χρήματα συμπεριλαμβάνοντας το Denuvo και μπορεί να είναι σωστό.

Ας ελπίσουμε ότι μια μελλοντική έκδοση του Denuvo ή άλλο ανταγωνιστικό πρόγραμμα κατά της πειρατείας μπορεί να επιτύχει τους ίδιους στόχους για τους προγραμματιστές, ενώ θα είναι πιο ελαφριά σε πόρους.

Δεν χρησιμοποιούν όλοι το Denuvo

Μερικοί προγραμματιστές παιχνιδιών ακολουθούν την αντίθετη κατεύθυνση, φυσικά. Το CD Projekt Red δεν χρησιμοποιεί καθόλου λογισμικό κατά της πειρατείας στο The Witcher 3. Οποιοσδήποτε μπορεί να το κατεβάσει και να το παίξει. Ως συνιδρυτής της CD Projekt Red και της GOG το βάζει:

Αλλά ο παράγοντας της πειρατείας ήταν άσχετος, γιατί δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να αγοράσουν πράγματα. Μπορούμε μόνο να τους πείσουμε να το κάνουν. Πιστεύουμε απόλυτα στο καρότο, όχι στο ραβδί.

Αν δεν ακολουθήσουν την ίδια στάση πολλοί περισσότεροι προγραμματιστές παιχνιδιών, η Denuvo και παρόμοιες λύσεις θα υπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα. Αλλά ελπίζουμε ότι θα βελτιωθούν. Εάν ένα τέτοιο λογισμικό είναι απαραίτητο, οι παίκτες θα πρέπει τουλάχιστον να περιμένουν καλύτερα από τις επιβραδύνσεις της Denuvo.

Πίστωση εικόνας: Γκοροντένκοφ/Shutterstock.com.