Τι είναι το Bluetooth 5.3; Επεξήγηση των εκδόσεων Bluetooth 5

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Το Bluetooth 5.3 εισήγαγε υποβάθμιση σύνδεσης για ταχύτερες μεταβάσεις λειτουργίας, βελτιωμένο έλεγχο κρυπτογράφησης και βελτιωμένη απόδοση δικτύου.
  • Το Bluetooth 5.0 προσέφερε αυξημένες ταχύτητες και εμβέλεια δεδομένων, ενώ το Bluetooth 5.1 βελτίωσε τις υπηρεσίες που βασίζονται στην τοποθεσία και την ποιότητα ήχου.
  • Το Bluetooth 5.4 περιλαμβάνει λειτουργίες όπως περιοδικές διαφημίσεις, κρυπτογραφημένα δεδομένα, επίπεδα ασφάλειας GATT και βελτιστοποιημένη απόδοση.

Η έκδοση Bluetooth της συσκευής σας καθορίζει τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, την κατανάλωση ενέργειας και τη σταθερότητα της σύνδεσης. Ωστόσο, με τόσες πολλές εκδόσεις Bluetooth, είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν χρησιμοποιείτε την καλύτερη έκδοση.

Το Bluetooth 5.3 γίνεται γρήγορα το πρότυπο για νέες συσκευές. Χρειάζεται όμως πραγματικά να αναβαθμίσετε το υλικό σας για να συμβαδίζετε με τα πιο πρόσφατα πρότυπα Bluetooth;

Τι είναι το Bluetooth 5.3;

Το Bluetooth 5.3 κυκλοφόρησε το 2021 και εισήγαγε αρκετές βελτιώσεις για καταναλωτές και προγραμματιστές.

Μια σημαντική βελτίωση είναι η υποβάθμιση σύνδεσης. Συχνά, οι συσκευές λειτουργούν σε σύνδεση κύκλου χαμηλής λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, όταν απαιτείται υποστήριξη υψηλού εύρους ζώνης, οι παράμετροι σύνδεσης θα πρέπει να αλλάζουν σχεδόν αμέσως. Διαφορετικά, υπάρχει καθυστέρηση.

Η υποβάθμιση σύνδεσης κάνει τη μετάβαση μεταξύ των λειτουργιών χαμηλής και υψηλής ισχύος ταχύτερη, εξαλείφοντας τις καθυστερήσεις και προσφέροντας καλύτερη εμπειρία χρήστη. Για παράδειγμα, ο ήχος ακουστικών που χρησιμοποιεί μια σύνδεση δευτερεύουσας αξιολόγησης θα έχει λιγότερη καθυστέρηση σε σύγκριση με έναν που δεν έχει, ειδικά εάν τα ακουστικά δεν βρίσκονται κοντά στη συσκευή υποδοχής.

Το Bluetooth 5.3 ενίσχυσε επίσης το Bluetooth BR/EDR, τους ελεγκτές που είναι υπεύθυνοι για τη διαπραγμάτευση του μεγέθους του κλειδιού κρυπτογράφησης κατά τη δημιουργία μιας σύνδεσης Bluetooth. Η αλλαγή επιτρέπει στη συσκευή υποδοχής να ορίσει ένα ελάχιστο αποδεκτό μέγεθος κλειδιού, παρέχοντας καλύτερο έλεγχο και ευελιξία στη διαδικασία κρυπτογράφησης. Αυτό επιτρέπει στον κεντρικό υπολογιστή να προσδιορίσει το επίπεδο ασφάλειας που απαιτεί με βάση την ευαισθησία των δεδομένων που ανταλλάσσονται ή τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας.

  Κάντε την εκμάθηση γλωσσών διασκεδαστική για παιδιά με το Mondly

Δύο άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης Bluetooth 5.3 περιλαμβάνουν την ταξινόμηση καναλιών και τις περιοδικές βελτιώσεις διαφήμισης. Η πρώτη, η ταξινόμηση καναλιών, επιτρέπει στις περιφερειακές συσκευές Bluetooth να επικοινωνούν με μια κεντρική συσκευή με βάση τις πραγματικές συνθήκες ραδιοσυχνοτήτων των περιφερειακών, αποφεύγοντας έτσι παρεμβολές και ενισχύοντας την αξιοπιστία.

Η δεύτερη, η περιοδική βελτίωση της διαφήμισης, απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές μοιράζονται πληροφορίες. Κανονικά, οι συσκευές Bluetooth στέλνουν επανειλημμένα τα ίδια δεδομένα για να διασφαλίσουν ότι παραδίδονται αξιόπιστα. Τώρα, οι συσκευές που χρησιμοποιούν Bluetooth 5.3 μπορούν να ελέγξουν μία φορά για διπλότυπα και να παρακάμψουν τις περιττές επαναλήψεις, εξοικονομώντας ενέργεια και δυνητικά επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής.

Bluetooth 5.0 έναντι 5.1 έναντι 5.2 έναντι 5.3

Έκδοση Bluetooth

5.0

5.1

5.2

5.3

Έτος κυκλοφορίας

2016

2019

2020

2021

Μεταφορά δεδομένων

2 Mbps

Καμία σημαντική βελτίωση

Καμία σημαντική βελτίωση

Καμία σημαντική βελτίωση

Εύρος επικοινωνίας

120 πόδια υπαίθρια εμβέλεια

Βελτιωμένη ακρίβεια τοποθέτησης σε εσωτερικούς χώρους σε 1 cm.

Καμία σημαντική βελτίωση

Καμία σημαντική βελτίωση

Νέα χαρακτηριστικά

Χωρητικότητα μηνυμάτων 255 byte

Βελτιωμένος ήχος Bluetooth LE

EATT—πιο αποτελεσματικές μεταφορές δεδομένων, κωδικοποιητής LC3 για βελτιωμένη ποιότητα ήχου και CTKD για βελτιωμένη ασφάλεια

Ταξινόμηση καναλιών για μειωμένες παρεμβολές συχνότητας και περιοδικές βελτιώσεις διαφήμισης για καλύτερη απόδοση δικτύου

Το Bluetooth 5.3 προσφέρει μια σειρά από νέες δυνατότητες, αλλά ας δούμε πώς συγκρίνεται με τις προηγούμενες εκδόσεις Bluetooth 5.

Bluetooth 5.0

Το Bluetooth 5.0 κυκλοφόρησε το 2016 και ήταν μια σημαντική βελτίωση από το Bluetooth 4.2. Έρχεται με χωρητικότητα μηνυμάτων 255 byte, οκτώ φορές μεγαλύτερη από τα 31 byte του Bluetooth 4.2. Αυτό διπλασίασε τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και τετραπλασίασε το εύρος επικοινωνίας, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό ρυθμό κατανάλωσης ενέργειας.

  Πώς να καταλάβετε εάν δύο κελιά στο Excel περιέχουν την ίδια τιμή

Οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αυξήθηκαν από 1 Mbps σε 2 Mbps, η εμβέλεια έφτασε τα 120 πόδια σε εσωτερικά περιβάλλοντα και οι συσκευές που χρησιμοποιούν Bluetooth 5 μπορούσαν να παραμείνουν ενεργοποιημένες πολύ περισσότερο από τις παλαιότερες αντίστοιχές τους.

Bluetooth 5.1

Η αναβάθμιση Bluetooth 5.1 κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2019, επιτρέποντας στις συσκευές να εντοπίζουν συνδεδεμένες συσκευές σε μικρή απόσταση και να προσδιορίζουν από πού προέρχεται το σήμα. Η βελτίωση των υπηρεσιών που βασίζονται στην τοποθεσία βελτίωσε τις δυνατότητες πλοήγησης και παρακολούθησης σε εσωτερικά περιβάλλοντα.

Άλλες ενημερώσεις περιελάμβαναν την προσωρινή αποθήκευση Generic Attribute Profile (GATT), η οποία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές χειρίζονται επαναλαμβανόμενες μεταφορές δεδομένων, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, βελτιώνοντας τις δυνατότητες διαφήμισης και βελτιώνοντας τη συνύπαρξη με άλλες ασύρματες τεχνολογίες. Ο ήχος Bluetooth Low Energy (LE) βελτιώθηκε επίσης για καλύτερη ποιότητα ήχου και συγχρονισμό.

Bluetooth 5.2

Το Bluetooth 5.2, που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2020, επικεντρώθηκε στη βελτίωση της ποιότητας του ήχου.

Ο Έλεγχος χαμηλής ενέργειας Bluetooth εισήχθη για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας σε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Εισήγαγε επίσης τη λειτουργία Low Complexity Communication Codec (LC3), η οποία παρείχε υψηλότερη ποιότητα ήχου, βελτιώνοντας τις εμπειρίες ροής μουσικής και gaming. Μαζί, αυτά τα δύο στοιχεία τροφοδοτούν το Bluetooth Auracast, το οποίο επιτρέπει την ταυτόχρονη ροή ήχου από μία συσκευή.

Το Bluetooth 5.2 εισήγαγε επίσης το Πρωτόκολλο Ενισχυμένου Χαρακτηριστικού (EATT). Προηγουμένως, οι συσκευές Bluetooth ανταλλάσσονταν αναποτελεσματικά δεδομένα χαρακτηριστικών για να μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δυνατότητές τους. Η EATT βελτίωσε τη διαδικασία ανταλλαγής αυτών των δεδομένων, καθιστώντας την πιο άμεση και αποδοτική από πλευράς πόρων και βελτιστοποιώντας το κανάλι επικοινωνίας.

  10 Αποκλειστική φιλοξενία διακομιστή AMD για τις εφαρμογές της επιχείρησής σας

Το Bluetooth 5.2 εισήγαγε επίσης το Cross-Transport Key Derivation, ένα πρωτόκολλο που απλοποιεί τη διαχείριση των κλειδιών κρυπτογράφησης σε συσκευές πολλαπλών μεταφορών, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια.

Τι είναι το Bluetooth 5.4;

Το Bluetooth 5.4 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση, που κυκλοφόρησε επίσημα στις αρχές του 2023. Διαθέτει μερικές ενημερώσεις που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του Bluetooth, επιτρέποντας αμφίδρομη και ασφαλή επικοινωνία μεταξύ συσκευών χαμηλής κατανάλωσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

  • Περιοδική Διαφήμιση με Απαντήσεις (PAwR). Εκπέμπει δεδομένα σε μικρά πακέτα που αποστέλλονται μέσα σε δευτερεύοντα συμβάντα που μπορούν να συγχρονιστούν και να απαντηθούν από τους παρατηρητές. Αυτό επιτρέπει στους παρατηρητές να πραγματοποιούν σάρωση δεδομένων μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και έτσι να είναι πιο αποδοτικοί στην κατανάλωση ενέργειας.
  • Κρυπτογραφημένα δεδομένα διαφήμισης. Μια τυπική μέθοδος κρυπτογράφησης διαφημίσεων-δεδομένων που επιτρέπει τη μερική ή πλήρη κρυπτογράφηση των κοινόχρηστων δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα Bluetooth μπορεί να λάβει δεδομένα διαφήμισης από έναν κεντρικό υπολογιστή, αλλά μόνο όσες διαθέτουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης (εξουσιοδοτημένες συσκευές) μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα.
  • Χαρακτηριστικό Επιπέδων Ασφαλείας Χαμηλής Ενέργειας GATT. Επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν τα απαιτούμενα επίπεδα ασφάλειας για πρόσβαση πριν επιχειρήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εάν η συσκευή δεν πληροί το επίπεδο ασφαλείας, ο πελάτης τους ζητά να την αναβαθμίσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση. Αυτό το σύστημα αποτρέπει διακοπές στις μεταβάσεις εφαρμογών, προσφέροντας μια πιο ομαλή και ασφαλή εμπειρία.
  • Επιλογή Κωδικοποίησης Διαφήμισης. Επιτρέπει σε μια κεντρική συσκευή να προσδιορίσει το σύστημα κωδικοποίησης που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη μετάδοση διαφημιστικών δεδομένων σε έναν ελεγκτή. Αυτή η βελτίωση παρέχει περισσότερο έλεγχο στην ισορροπία μεταξύ του ρυθμού δεδομένων και του εύρους, επιτρέποντας βελτιστοποιημένη απόδοση με βάση συγκεκριμένες ανάγκες επικοινωνίας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για περιπτώσεις χρήσης μεγάλου όγκου, όπως εφαρμογές λιανικής Electronic Shelf Label (ESL) όπου υπάρχει πληθώρα συνδεδεμένων και συγχρονισμένων συσκευών, αλλά θα φιλτράρουν και σε προϊόντα τεχνολογίας καταναλωτών, όπως ακουστικά και ακουστικά.