Τι είναι το Azure ExpressRoute και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιείτε

Αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κατά την εφαρμογή λύσεων cloud από άκρο σε άκρο είναι η ασφάλεια αυτών των πολύπλοκων υποδομών. Εκεί βοηθά το Azure ExpressRoute!

Το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται στο cloud. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το cloud στον οργανισμό σας, χρειάζεστε την υποδομή δικτύου που είναι κατάλληλη για εσάς – για να καλύψετε τις ανάγκες ασφάλειας, απόδοσης και εμπειρίας χρήστη.

Το Azure ExpressRoute είναι μια υπηρεσία που παρέχει μια αποκλειστική και ιδιωτική σύνδεση μεταξύ των εσωτερικών κέντρων δεδομένων ενός οργανισμού και της πλατφόρμας cloud Azure της Microsoft. Επιτρέπει στους οργανισμούς να παρακάμψουν το δημόσιο Διαδίκτυο και να δημιουργήσουν μια ασφαλή σύνδεση υψηλού εύρους ζώνης με τις υπηρεσίες Azure.

Το ExpressRoute εισήχθη το 2014 για να παρέχει πιο αξιόπιστη και ασφαλή συνδεσιμότητα στο Azure για επιχειρήσεις με αυστηρές απαιτήσεις δικτύου. Μεταξύ 2015-2019 το Azure ExpressRoute πρόσθεσε υποστήριξη για πρόσθετες λειτουργίες όπως το ExpressRoute Direct και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Office 365 και Dynamics 365.

Τι είναι το Microsoft Azure ExpressRoute;

Το Azure ExpressRoute είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται στο Azure που αποτελείται από ιδιωτικές συνδέσεις δικτύου που επιτρέπουν στις εταιρείες να έχουν μια επέκταση στο cloud των κέντρων δεδομένων τους.

Ως υπηρεσία Azure προσανατολισμένη προς μη δημόσιες συνδέσεις, η ExpressRoute υπόσχεται κυρίως μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, το ExpressRoute προσφέρει βελτιωμένη ταχύτητα και μειωμένη καθυστέρηση σε σύγκριση με τις κανονικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Μειώνεται επίσης η πιθανότητα αστοχίας της σύνδεσης.

Το Azure ExpressRoute προσφέρει συνδέσεις με έως και 100 gigabits ανά δευτερόλεπτο εύρους ζώνης. Η υπηρεσία απευθύνεται σε χρήστες που πραγματοποιούν τακτικές και γρήγορες μεταφορές δεδομένων. Περιλαμβάνει σενάρια για μετεγκατάσταση επιχειρηματικών δεδομένων ή ανάκτηση από καταστροφές. Όσον αφορά τη διασφάλιση υψηλής διαθεσιμότητας, το Azure ExpressRoute είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο.

Άλλοι τομείς εφαρμογής για τις γρήγορες ιδιωτικές συνδέσεις με το Azure ExpressRoute είναι εφαρμογές στον τομέα των υπολογιστών υψηλής απόδοσης και της μετάδοσης μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων για VM μεταξύ ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης ή δοκιμής και ενός τοπικού περιβάλλοντος παραγωγής.

  8 Ηλεκτρονικοί σαρωτές θυρών για εύρεση ανοιχτών θυρών στο διακομιστή και την IP

Το Azure ExpressRoute προσφέρει επίσης ένα ιδιωτικό cloud για αποθήκευση και ανάκτηση. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την παροχή ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης. Από εδώ, μεγάλες ποσότητες δεδομένων μπορούν επίσης να ανταλλάσσονται με το τοπικό περιβάλλον παραγωγής μέσω ιδιωτικής σύνδεσης.

Η σύνδεση με τις υπηρεσίες cloud της Microsoft περιλαμβάνει τόσο το Microsoft Azure όσο και το Microsoft 365. Το Microsoft 365 έχει σχεδιαστεί για ασφαλή πρόσβαση μέσω Διαδικτύου. Ο κατασκευαστής, επομένως, συνιστά τη χρήση του Azure ExpressRoute για ορισμένα σενάρια.

Αν και με τη βοήθεια ενός Azure ExpressRoute, μπορείτε να εφαρμόσετε μια αξιόπιστη σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Microsoft Azure μακριά από το δημόσιο διαδίκτυο, διαφέρει ουσιαστικά από μια κλασική σύνδεση VPN μέσω Διαδικτύου. Οι πιο σημαντικές διαφορές παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Τα Azure ExpressRouteVPNI είναι διαθέσιμα μόνο από το τελικό σημείο της σήραγγας που δημιουργείτεΕίναι συνήθως διαθέσιμα από οποιαδήποτε τοποθεσία στο Διαδίκτυο. Είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο με αποκλειστικό εύρος ζώνηςΕίναι ένα δημόσιο δίκτυο που ενδέχεται να υπόκειται σε συμφόρησηΠροσφέρει εύρος ζώνης έως 10 GbpsΣυνήθως προσφέρει σημαντικά χαμηλότερο εύρος ζώνης Κατάλληλο για αποκλειστικό, Υπηρεσίες cloud που σχετίζονται με απόδοση/λανθάνοντα χρόνο για κέντρα δεδομένων. Είναι κατάλληλο για κλασικές υπηρεσίες cloud για τελικούς χρήστες χωρίς ειδικές απαιτήσεις απόδοσης/λανθάνοντος χρόνου.

Επιλογές συνδεσιμότητας ExpressRoute

Το ExpressRoute προσφέρει ιδιωτικό peering μέσω τεσσάρων διαφορετικών επιλογών συνδεσιμότητας δικτύου:

#1. Μοντέλο δικτύου από σημείο σε σημείο

Σε αυτό το μοντέλο, ένας οργανισμός δημιουργεί μια αποκλειστική σύνδεση μεταξύ δύο σημείων, όπως μεταξύ ενός κέντρου δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης και μιας περιοχής Azure. Αυτή η σύνδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των δύο σημείων και δεν μοιράζεται με άλλους οργανισμούς.

#2. Μοντέλο δικτύου από οποιοδήποτε προς οποιοδήποτε

Σε αυτό το μοντέλο, ένας οργανισμός δημιουργεί μια σύνδεση με ένα σημείο ανταλλαγής, όπως μια ανταλλαγή δικτύου ή μια ανταλλαγή Διαδικτύου, η οποία του επιτρέπει να συνδεθεί με άλλα δίκτυα και υπηρεσίες. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει στους οργανισμούς να δημιουργούν συνδέσεις με πολλούς συνεργάτες και παρόχους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν δεδομένα με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών.

#3. Μοντέλο εικονικού δικτύου διασύνδεσης

Αυτό το μοντέλο είναι παρόμοιο με το μοντέλο από οποιοδήποτε προς οποιοδήποτε. Ωστόσο, περιλαμβάνει εικονικές διασυνδέσεις, λογικές συνδέσεις που επιτρέπουν στους οργανισμούς να συνδέονται σε πολλαπλά δίκτυα και υπηρεσίες χωρίς να χρειάζονται φυσική καλωδίωση.

#4. Άμεση σύνδεση ExpressRoute

Αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει μια αποκλειστική, ιδιωτική σύνδεση μεταξύ των εσωτερικών πόρων ενός οργανισμού και του Azure. Αυτή η σύνδεση δημιουργείται χρησιμοποιώντας μια άμεση σύνδεση, όπως μια μισθωμένη γραμμή ή ένα ιδιωτικό κύκλωμα, και δεν είναι κοινόχρηστη με άλλους οργανισμούς.

Αυτό το μοντέλο ωφελεί τους οργανισμούς που πρέπει να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων μεταξύ των πόρων εσωτερικής εγκατάστασης και του Azure, καθώς προσφέρει συνδεσιμότητα υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης.

  Πώς να αλλάξετε τον κατάλογο στη γραμμή εντολών (CMD)

Χαρακτηριστικά του Azure ExpressRoute

Εδώ είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του Azure ExpressRoute:

Συνδεσιμότητα με διαφορετικές περιοχές Azure

Το ExpressRoute υποστηρίζει διαφορετικές περιοχές Azure. Αυτά είναι παγκόσμια κατανεμημένα κέντρα δεδομένων που περιέχουν πόρους αποθήκευσης, υπολογιστών και δικτύου. Όταν το Azure δημιουργεί έναν συγκεκριμένο πόρο, οι χρήστες επιλέγουν μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Η θέση αποθήκευσης πόρων καθορίζει ποιο από τα κέντρα δεδομένων Azure ή σε ποια περιοχή δημιουργείται ο πόρος.

Microsoft Azure: λίστα τοποθεσιών

Η Microsoft χρησιμοποιεί το τυπικό πρωτόκολλο BGP (Border Gateway Protocol) για το ExpressRoute, το οποίο επιτρέπει τη δυναμική δρομολόγηση. Επιτρέπει την ανταλλαγή διαδρομών μεταξύ των τοπικών δικτύων, των παρουσιών τους στο Azure και των δημόσιων διευθύνσεων της Microsoft. Μπορούν να ρυθμιστούν πολλαπλές συνεδρίες BGP στο δίκτυο για διαφορετικά προφίλ κίνησης δεδομένων.

ExpressRoute Local

Χρησιμοποιώντας το ExpressRoute, είναι δυνατή η φθηνή μεταφορά δεδομένων εάν οι χρήστες ενεργοποιήσουν ένα τοπικό SKU (μονάδα διατήρησης αποθεμάτων, εδώ: μοναδική αναγνώριση). Τα τοπικά SKU επιτρέπουν την παράδοση των δεδομένων σε μία από τις τοποθεσίες ExpressRoute κοντά στη στοχευμένη περιοχή Azure. Ως μέρος του ExpressRoute Local, η μετάδοση δεδομένων είναι ήδη ενσωματωμένη στο λιμενικό τέλος.

ExpressRoute Global Reach

Η λειτουργία ExpressRoute Global Reach μπορεί να ενεργοποιηθεί για ανταλλαγή μεταξύ διαφορετικών τοπικών τοποθεσιών. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, όταν οι χρήστες λειτουργούν πολλά ιδιωτικά κέντρα δεδομένων σε διαφορετικές τοποθεσίες. Αυτά τα κέντρα δεδομένων μπορούν να συνδεθούν μέσω των κυκλωμάτων ExpressRoute. Η προκύπτουσα κίνηση δεδομένων στα κέντρα δεδομένων εκτελείται μέσω του δικτύου της Microsoft.

Φυσική Απομόνωση

Το ExpressRoute Direct προσφέρει την επιλογή φυσικής απομόνωσης για τις προκλήσεις διαφόρων ευαίσθητων βιομηχανιών. Αυτή η φυσική απομόνωση είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών σε κλάδους όπως οι τράπεζες ή οι κρατικοί φορείς. Επιπλέον, η διανομή ισχύος μπορεί να ελέγχεται με ακρίβεια και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές επιχειρηματικές μονάδες σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.

Κύρια πλεονεκτήματα του ExpressRoute

Το ExpressRoute επιτρέπει την ιδιωτική, υψηλού εύρους ζώνης και χαμηλής καθυστέρησης δικτύωση μεταξύ Azure και κέντρων δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης ή μεταξύ περιοχών Azure. Παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη χρήση του δημόσιου διαδικτύου για σύνδεση στο Azure:

Βελτιωμένη ασφάλεια

Το ExpressRoute προσφέρει προηγμένους ελέγχους ασφαλείας πολλαπλών επιπέδων που προστατεύουν τους πόρους σας. Επιπλέον, οι συνδέσεις δεν περνούν μέσω του δημόσιου διαδικτύου, καθιστώντας τις λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις και άλλους κινδύνους ασφαλείας.

Χαμηλότερη καθυστέρηση

Οι συνδέσεις ExpressRoute έχουν χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο από τις συνδέσεις μέσω του δημόσιου Διαδικτύου, κάτι που μπορεί να είναι επωφελές για εφαρμογές που απαιτούν γρήγορους χρόνους απόκρισης. Κάθε σύνδεση στο ExpressRoute αποτελείται από δύο συνδέσεις, η καθεμία με δύο MSEE (Microsoft Enterprise Edge Routers) σε μία από τις τοποθεσίες ExpressRoute.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να επιλέξουν να μην παρέχουν περιττές συνδέσεις. Ωστόσο, οι ίδιοι οι πάροχοι συνδεσιμότητας χρησιμοποιούν πλεονάζουσες συσκευές. Είναι για να διασφαλιστεί ότι η σύνδεση πηγαίνει περιττή στη Microsoft.

  Πώς να αφαιρέσετε τον ήχο από ένα βίντεο με το VLC Player

Αυξημένο εύρος ζώνης

Οι συνδέσεις ExpressRoute μπορούν να υποστηρίξουν μεγαλύτερο εύρος ζώνης από αυτό που είναι συνήθως διαθέσιμο μέσω του δημόσιου Διαδικτύου, κάτι που είναι ευεργετικό για εφαρμογές που απαιτούν μεγάλες ποσότητες μεταφοράς δεδομένων.

Καλύτερη συμμόρφωση και έλεγχος

Το ExpressRoute μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης που μπορεί να μην είναι δυνατές με μια δημόσια σύνδεση στο Διαδίκτυο. Με το ExpressRoute, οι οργανισμοί έχουν περισσότερο έλεγχο στην υποδομή του δικτύου τους και μπορούν να την προσαρμόσουν ώστε να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους.

Ενοποίηση με πόρους εσωτερικού χώρου

Το ExpressRoute δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να ενσωματώνουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες Azure με τους πόρους των εγκαταστάσεων τους. Οι δυνατότητες των υπαρχόντων κέντρων δεδομένων μπορούν να επεκταθούν ή να συνδεθούν μέσω του Azure ExpressRoute.

Πώς να ρυθμίσετε το Azure ExpressRoute

Η ρύθμιση του Azure ExpressRoute, απαιτεί την πραγματοποίηση των αντίστοιχων συνδέσεων με τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου συνεργάτη Azure και περιλαμβάνει αρκετά βήματα:

#1. Προσδιορίστε τις απαιτήσεις συνδεσιμότητας σας

Το πρώτο βήμα για τη ρύθμιση του Azure ExpressRoute είναι ο καθορισμός των απαιτήσεων συνδεσιμότητας, όπως το εύρος ζώνης και οι τοποθεσίες στις οποίες πρέπει να συνδεθείτε. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τυχόν απαιτήσεις συμμόρφωσης ή άλλους περιορισμούς που επηρεάζουν τις επιλογές συνδεσιμότητας σας, όπως η τιμή. Μπορείτε να υπολογίσετε το εκτιμώμενο κόστος χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή τιμής Azure:

#2. Επιλέξτε έναν πάροχο συνδεσιμότητας

Οι συνδέσεις ExpressRoute μπορούν να δημιουργηθούν μέσω παρόχων συνδεσιμότητας με πιστοποίηση Microsoft, όπως παρόχους υπηρεσιών δικτύου (NSP), παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) ή άλλους συνεργάτες. Θα χρειαστεί να επιλέξετε έναν πάροχο που μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις συνδεσιμότητας σας και είναι διαθέσιμος στις τοποθεσίες που πρέπει να συνδεθείτε.

#3. Αγοράστε ένα κύκλωμα ExpressRoute

Αφού επιλέξετε έναν πάροχο συνδεσιμότητας, πρέπει να αγοράσετε ένα κύκλωμα ExpressRoute. Το κύκλωμα είναι μια αποκλειστική σύνδεση μεταξύ των πόρων εσωτερικής εγκατάστασης και του Azure για τη μεταφορά δεδομένων.

#4. Διαμορφώστε το κύκλωμα ExpressRoute

Αφού αγοράσετε το κύκλωμα, θα πρέπει να το διαμορφώσετε σύμφωνα με τις απαιτήσεις συνδεσιμότητας σας. Μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό του εύρους ζώνης του κυκλώματος, τις τοποθεσίες και άλλες επιλογές.

#5. Ρυθμίστε τη σύνδεση στο Azure

Αφού διαμορφωθεί το κύκλωμα, πρέπει να ρυθμίσετε τη σύνδεση Azure. Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πόρου ExpressRoute στο Azure και τη σύνδεσή του στο κύκλωμα. Θα χρειαστεί επίσης να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις δρομολόγησης και δικτύωσης για τη σύνδεση.

#6. Δοκιμάστε και επαληθεύστε τη σύνδεση

Αφού ρυθμιστεί η σύνδεση, θα πρέπει να τη δοκιμάσετε και να την επαληθεύσετε για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί όπως αναμένεται. Μπορεί να περιλαμβάνει τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των πόρων εσωτερικής εγκατάστασης και του Azure και την επαλήθευση της σωστής μεταφοράς τους.

Τελικές Λέξεις

Η λήψη αποφάσεων που αφορούν σημαντικές αλλαγές υποδομής απαιτεί να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόφαση για την τροποποίηση ή όχι της υποδομής απαιτεί τη γνώση των πιο σημαντικών στοιχείων της επιχείρησης.

Για αυτόν τον λόγο, όταν σκέφτεστε υπηρεσίες ικανές να υποστηρίζουν με ασφάλεια τη μετάδοση δεδομένων μεγάλης κλίμακας και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της επιχείρησης, το Microsoft Azure ExpressRoute αναμφίβολα τοποθετείται ως μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες που παρέχουν αποκλειστική και ασφαλή σύνδεση.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μερικά καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης και αντιμετώπισης προβλημάτων απόδοσης Azure.