Τι είναι οι Crushed Shadows και Blown Highlights;

Οι “θρυμματισμένες σκιές” και οι “φουσκωμένες ανταύγειες” είναι και τα δύο κοινά προβλήματα έκθεσης στη φωτογραφία. Ας δούμε τι είναι, πώς να τα αναγνωρίσετε και τι μπορείτε να κάνετε για αυτά.

Οι θρυμματισμένες σκιές και οι φουσκωμένες ανταύγειες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όταν συνθλίβετε τις σκιές σας, υποεκθέτετε την εικόνα σας τόσο πολύ που υπάρχουν μεγάλες περιοχές καθαρού μαύρου στην εικόνα σας, όπως σε αυτήν τη λήψη.

Όταν φυσάτε τα highlights σας κάνετε το αντίθετο: υπερεκθέτετε την εικόνα σας τόσο πολύ που υπάρχουν μεγάλες περιοχές καθαρού λευκού.

Το πρόβλημα με τις θρυμματισμένες σκιές και τα φουσκωμένα highlights είναι ότι δεν μπορείτε να τα ανακτήσετε στο post-production ακόμα κι αν τραβάτε εικόνες RAW. Ακολουθεί η υποέκθεση λήψης φωτισμένη, δείτε πώς οι σκιές είναι ακόμα μαύρες; Το μόνο που κάναμε είναι να προσθέσουμε πολύ ψηφιακό θόρυβο στις πιο σκοτεινές περιοχές.

  Πώς να διορθώσετε θολές εφαρμογές μετά την κλιμάκωση στα Windows 10

Και εδώ είναι η υπερβολική έκθεση, σκοτεινή. Ο ουρανός μόλις έγινε γκρίζος. Απλώς δεν υπάρχουν δεδομένα εικόνας για ανάκτηση.

Πώς να αποφύγετε τις θρυμματισμένες σκιές και τα φουσκωμένα highlights

Μπορείτε κανονικά να αναγνωρίσετε τις θρυμματισμένες σκιές ή τις φουσκωμένες ανταύγειες με το μάτι. Απλά πρέπει να κοιτάξετε τη φωτογραφία στο πίσω μέρος της φωτογραφικής σας μηχανής. Εάν μεγάλες περιοχές της εικόνας είναι κατάμαυρες, έχετε υποεκτεθεί σε μεγάλο βαθμό. εάν μεγάλες περιοχές της εικόνας είναι καθαρό λευκό, έχετε υπερεκτεθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το πρόβλημα είναι στις πιο λεπτές λήψεις, όπου οι περιοχές της εικόνας είναι καλά εκτεθειμένες, αλλά δεν είστε σίγουροι εάν οι ακραίες σκιές ή οι ανταύγειές σας είναι εντάξει. Αυτό συμβαίνει πολύ όταν τραβάτε σκηνές με υψηλό δυναμικό εύρος.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα της έκθεσής σας είναι να χρησιμοποιήσετε το ιστόγραμμα που είναι ενσωματωμένο στην κάμερά σας. Εάν υπάρχει μια μεγάλη ακίδα ή όλα τα δεδομένα σας είναι συγκεντρωμένα σε κάθε άκρο του γραφήματος – θυμηθείτε, το κάτω σημείο είναι καθαρό μαύρο και το επάνω σημείο είναι καθαρό λευκό – τότε πιθανότατα έχετε πρόβλημα. Ας δούμε το ιστόγραμμα από την υποέκθεση πλάνο από παλαιότερα.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Bluetooth στα Windows 10 (Απενεργοποίηση Bluetooth)

Και ο υπερεκτεθειμένος επίσης.

Στο υποέκθεση ιστόγραμμα, η μεγάλη ακίδα στο κάτω μέρος του γραφήματος είναι όλα τα καθαρά μαύρα pixel. Στο υπερέκθεση ιστόγραμμα, η ακίδα είναι τα καθαρά λευκά pixel.

Τώρα, μια ακίδα καθαρού λευκού ή καθαρού μαύρου δεν είναι πάντα πρόβλημα. Εάν τραβάτε μια πολύ φωτεινή σκηνή, είναι φυσιολογικό να έχετε μια μικρή ποσότητα από καθαρά λευκά «κατανόητα σημεία» ή ο ήλιος να είναι μια λευκή μπάλα στον ουρανό.

Με την ίδια λογική, αν φωτογραφίζετε σε χαμηλό φωτισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα για λίγο καθαρό μαύρο στη σκιά.

Αυτή η τελευταία λήψη έχει λίγο καθαρό λευκό στον ήλιο και λίγο καθαρό μαύρο στους βράχους και τις σκιές, αλλά, αφού όλα τα άλλα φαίνονται σωστά, δεν είναι πρόβλημα.

  Πώς να διαγράψετε, να αρχειοθετήσετε, να επεξεργαστείτε ένα χαλαρό κανάλι (Πλήρης οδηγός)

Η αποφυγή θρυμματισμένων σκιών και φουσκωμένων ανταύγειων έχει να κάνει περισσότερο με τη διασφάλιση ότι δεν θα χάσετε καμία σημαντική λεπτομέρεια, επομένως θα πρέπει να εστιάσετε στο να έχετε μια καλή έκθεση σε όλη την επιφάνεια. Τα μάτια σας έχουν μεγαλύτερο δυναμικό εύρος από την κάμερά σας, επομένως πρέπει να εργαστείτε με τα όρια του εξοπλισμού σας. Έχω γράψει ένα πλήρες άρθρο σχετικά με τη σωστή προβολή της τοποθεσίας. Τα κύρια μέτρα για την αποφυγή σπασμένων σκιών ή φυσημένων σημείων είναι να τραβήξετε RAW, να ελέγξετε το ιστόγραμμά σας και να τραβήξετε μερικές λήψεις ασφαλείας.

Εάν το δυναμικό εύρος της σκηνής είναι πολύ υψηλό για τη φωτογραφική μηχανή σας για να τα καταγράψει όλα σε μία λήψη, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη φωτογραφία HDR.