Πώς να διορθώσετε θολές εφαρμογές μετά την κλιμάκωση στα Windows 10

Οι οθόνες μας, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, έχουν βελτιωθεί εκθετικά σε ποιότητα τα τελευταία χρόνια. Έχουμε περισσότερη πυκνότητα pixel στα τηλέφωνά μας από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να φανταστούμε για μια οθόνη επιτραπέζιου υπολογιστή πριν από περίπου δέκα χρόνια. Οι οθόνες 4K θα γίνουν κοινές πολύ σύντομα. Τα λειτουργικά συστήματα πρέπει επίσης να συμβαδίζουν με το νέο υλικό. Σε μεγάλες οθόνες HD, τα πράγματα τείνουν να φαίνονται πολύ μικρότερα και συχνά, είναι πιο δύσκολο να διαβάσετε κείμενο ή να αναγνωρίσετε εικονίδια. Τα Windows 10 έχουν κλιμάκωση για την καταπολέμηση αυτού. Η κλιμάκωση είναι ένα είδος ζουμ σε όλο το σύστημα που αυξάνει το μέγεθος των πάντων κατά ένα ορισμένο ποσοστό. Δυστυχώς, μερικές φορές οδηγεί σε θολές εφαρμογές.

  Πώς να βρείτε εφαρμογές που διαβάζουν ή γράφουν σε δίσκο στα Windows 10

Η δυνατότητα κλιμάκωσης στα Windows 10 δεν είναι μια συμφωνία που ταιριάζει σε όλους, αν και αυτός είναι ο στόχος της. Οι εφαρμογές πρέπει επίσης να υποστηρίζουν την κλιμάκωση. Στις παλαιότερες μέρες των Windows 10, οι κλιμακωμένες οθόνες είχαν ως αποτέλεσμα θολό κείμενο σε εφαρμογές όπως το Chrome. Αυτά που δεν είχαν θολό κείμενο, είχαν εικονίδια που ήταν πολύ μικρά ακόμα και μετά την κλιμάκωση.

Στην Ενημέρωση του παραθύρου 10 Απριλίου, η Microsoft επιτέλους κάνει κάτι γι’ αυτό. Μπορείτε να το ρυθμίσετε έτσι ώστε να διορθώνει προληπτικά θολές εφαρμογές όποτε τις εντοπίζει. Υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα που μπορεί να διορθώσει θολές εφαρμογές που μπορείτε να ενεργοποιήσετε.

  Πώς να ανοίξετε και να προβάλετε εικόνες HEIC στα Windows 10

Διορθώστε τις θολές εφαρμογές

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην ομάδα ρυθμίσεων συστήματος. Επιλέξτε την καρτέλα Εμφάνιση και μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα Κλίμακα και διάταξη. Κάντε κλικ στην επιλογή “Σύνθετες ρυθμίσεις κλίμακας”.

Στην παρακάτω οθόνη, θα δείτε μια ενότητα Διόρθωση κλιμάκωσης για εφαρμογές. Ενεργοποιήστε τον διακόπτη «Αφήστε τα Windows να προσπαθήσουν να διορθώσουν τις εφαρμογές ώστε να μην είναι θολές». Αυτό είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις. Εάν γνωρίζετε μια εφαρμογή που είναι πάντα θολή, ανοίξτε την και τα Windows 10 θα πρέπει να σας εμφανίσουν μια ειδοποίηση τοστ λέγοντας ότι εντόπισε μια θολή εφαρμογή που θα προσπαθήσει να τη διορθώσει. Επιτρέψτε στα Windows 10 να κάνουν αυτό που κάνουν και ελέγξτε αν η εφαρμογή είναι καλύτερη.

  Πώς να καταλάβετε εάν τα Windows 10 είναι μια νέα εγκατάσταση ή μια αναβάθμιση

Υπάρχει μια προσαρμοσμένη επιλογή κλιμάκωσης στην ίδια οθόνη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ορίσετε ένα προσαρμοσμένο επίπεδο κλίμακας. Αυτή ήταν μια επιλογή που υπήρχε στον Πίνακα Ελέγχου και καταργήθηκε κατά λάθος σε μια ενημέρωση των Windows 10. Η Microsoft δεν συνιστά να το χρησιμοποιήσετε, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί.

Δεν έχουμε στιγμιότυπα οθόνης πριν ή μετά, αλλά αυτή η δυνατότητα ήταν πολύ απαραίτητη. Πολλές δημοφιλείς εφαρμογές υποφέρουν από θολό κείμενο και μικρό περιβάλλον εργασίας χρήστη και οι προγραμματιστές δεν έχουν κάνει πολλά για να τις ενημερώσουν για οθόνες HD.