Τι είναι μια Συμφωνία Μη Αποκάλυψης (NDA) & Πότε πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε;

Κρατήστε μυστικές τις ευαίσθητες επιχειρηματικές σας πληροφορίες υπογράφοντας μια συμφωνία μη αποκάλυψης (NDA) με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Κάθε εταιρεία έχει κάποια εμπορικά μυστικά που της δίνουν ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Οι συμφωνίες μη αποκάλυψης (NDA) λειτουργούν ως κρίσιμο εργαλείο για την προστασία εμπιστευτικών και ευαίσθητων δεδομένων. Αυτή η νομική συμφωνία συνάπτεται μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών κατά τη διάρκεια της απασχόλησης, της συγχώνευσης και της εξαγοράς.

Εάν θέλετε να προστατεύσετε τις ιδέες και τις στρατηγικές σας από ξένους ενώ τις μοιράζεστε με τους υπαλλήλους σας, η NDA είναι η σωστή προσέγγιση.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα συζητήσουμε το NDA και τα οφέλη του. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πότε να χρησιμοποιείτε το NDA και τα βήματα που μπορούν να ληφθούν σε περίπτωση παραβίασης του NDA.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το NDA;

Μια συμφωνία μη αποκάλυψης (NDA) ή συμφωνία εμπιστευτικότητας, είναι μια νομική σύμβαση. Σε μια NDA, ένα μέρος συμφωνεί να κοινοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση με το δεύτερο μέρος. Οι τελευταίοι, από την άλλη πλευρά, συμφωνούν να μην μοιράζονται τις πληροφορίες με κανέναν άλλο για καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο στόχος των NDA είναι η προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών, της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) και του εμπορικού μυστικού από την έκθεση σε ανταγωνιστές. Αυτό το συμβόλαιο χρειάζεται συνήθως όταν δύο μέρη σχεδιάζουν να εμπλακούν σε μια επιχείρηση μαζί αλλά θέλουν να προστατεύσουν το δικό τους συμφέρον.

Με το NDA, η κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με επιχειρήσεις ή σχέδια σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος καθίσταται νομικά απαγορευμένη. Τα μέρη που εμπλέκονται σε μια NDA θα μπορούσαν να είναι εργοδότες και εργαζόμενοι/εργολάβοι ή δύο εταιρείες.

Τύποι NDA

Υπάρχουν διάφοροι τύποι NDA και πρέπει να γνωρίζετε όλα αυτά για να επιλέξετε το κατάλληλο για τον σκοπό σας.

#1. Μονομερής NDA

Τα μονομερή NDA είναι μονόδρομα NDA. Εδώ, μόνο ένα μέρος αποκαλύπτει τις εμπιστευτικές του πληροφορίες σε ένα άλλο μέρος που θέλει να διαφυλάξει. Όταν οι οργανισμοί χρειάζεται να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με τους υπαλλήλους, τους εργολάβους ή τους ενδιαφερόμενους και θέλουν να μην αποκαλύπτουν αυτές τις πληροφορίες σε κανέναν άλλο, αυτές οι NDA υπογράφονται. Για το λόγο αυτό, είναι ο πιο κοινός τύπος NDA.

#2. Αμοιβαία NDA

Αυτά είναι επίσης γνωστά ως αμφίδρομα NDA ή διμερή NDA. Σε αυτήν, και τα δύο μέρη ανταλλάσσουν ιδιωτικές επιχειρηματικές πληροφορίες μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και υπάρχει περιορισμός στον τρόπο με τον οποίο το άλλο μέρος θα χρησιμοποιήσει και θα μοιραστεί τις πληροφορίες. Οι αμοιβαίες NDA εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια συγχωνεύσεων και εξαγορών, εταιρικών εξαγορών και κοινοπραξιών.

  Υπάρχει κάποιο Uber Free Ride Hack;

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα NDA;

Προσλήψεις Υπαλλήλων

Όταν προσλαμβάνετε κάποιον ως υπάλληλο σας, του δίνετε πρόσβαση σε μια σειρά από εμπιστευτικά και ιδιόκτητα δεδομένα. Έτσι, οι εργοδότες πρέπει να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα NDA για να προστατεύσουν τις πληροφορίες και να τους εμποδίσουν να μοιράζονται ευαίσθητα δεδομένα στο παρόν και στο μέλλον.

Ένας υπάλληλος που προσπαθεί να φύγει από την εταιρεία σας μπορεί να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά. Επομένως, πρέπει να απαγορεύσετε την κοινή χρήση με υποψήφιους υπαλλήλους μέσω μιας NDA.

Ενοικίαση Πωλητή

Πολλές εταιρείες προτιμούν να προσλαμβάνουν ελεύθερους επαγγελματίες ή εργολάβους για βραχυπρόθεσμα έργα. Ακόμη και αυτοί πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και εμπορικά μυστικά για να κατανοήσουν την επιχείρηση και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τους αγνοούν και να υπογράφουν NDA μαζί τους κατά την πρόσληψη.

Ενσωμάτωση πελάτη

Όταν ξεκινάτε να παρέχετε υπηρεσίες σε έναν νέο πελάτη, έχετε πρόσβαση στις εμπιστευτικές πληροφορίες αυτής της εταιρείας. Ακόμη και σε αυτό το σενάριο, πρέπει να υπογράψετε ένα NDA για να δηλώσετε τις αποδεκτές χρήσεις των κοινόχρηστων δεδομένων.

Είσοδος σε επιχειρηματικές συνεργασίες

Κάθε επιχειρηματική σχέση πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Για να εδραιωθεί η πίστη, τα NDA είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορούν να διασφαλίσουν τους περιορισμούς της χρήσης κοινών πληροφοριών. Ειδικά οι εταιρείες που σχεδιάζουν να εμπλακούν μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υπογραφή μιας NDA.

Καθώς αυτές οι εταιρείες πρέπει να μοιράζονται κρίσιμα οικονομικά και λειτουργικά δεδομένα μεταξύ τους κατά τη φάση της δέουσας επιμέλειας, οι NDA μπορούν να διασφαλίσουν πώς χρησιμοποιούν τις πληροφορίες.

Πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών

Όταν πουλάτε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, υπάρχει πιθανότητα ο παραλήπτης να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες με οποιοδήποτε τρίτο μέρος. Εδώ πρέπει να έχετε μαζί τους ένα NDA για να προστατεύσετε τις πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές σας.

Οφέλη από την ύπαρξη NDA

#1. Καθορίζει ξεκάθαρα τις Εμπιστευτικές Πληροφορίες

Ένα NDA σας βοηθά καθορίζοντας εμπιστευτικές πληροφορίες. Επομένως, εάν αποκαλύπτετε εμπιστευτικές πληροφορίες στο άλλο μέρος, φροντίστε να διατηρήσετε αυτόν τον ορισμό όσο το δυνατόν ευρύτερο.

#2. Προσφέρει εμπιστοσύνη για την κοινή χρήση ευαίσθητων δεδομένων

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με πολύτιμες, ευαίσθητες πληροφορίες μπορεί να είναι απρόθυμες να τις μοιραστούν με άλλα μέρη. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και οι σχέσεις μπορεί να περιοριστούν για αυτούς. Με ένα NDA, μπορούν να παραμείνουν χωρίς ανησυχία και να μοιράζονται δεδομένα με σιγουριά.

#3. Προσελκύει Επενδυτές

Οι επενδυτές προτιμούν να επενδύουν σε μια εταιρεία που λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών της μέσω NDA. Ως εκ τούτου, μια συμφωνία μη γνωστοποίησης μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια για εταιρείες που αναζητούν ανάπτυξη.

#4. Προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες

Το κύριο όφελος των NDA είναι η προστασία των κρίσιμων για την αποστολή πληροφοριών (εμπορικά μυστικά, οικονομικά δεδομένα, λίστες πελατών, κ.λπ.) από την αποκάλυψη σε μη εξουσιοδοτημένα μέρη. Μπορείτε να εξασφαλίσετε την εμπιστευτικότητα αναγκάζοντας τους υπαλλήλους και άλλα επιχειρηματικά μέρη να υπογράψουν NDA.

#5. Διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Τα NDA είναι κρίσιμα για τις βιομηχανίες που ασχολούνται με την πνευματική ιδιοκτησία και τα εμπορικά μυστικά. Με τις συμφωνίες μη αποκάλυψης, οι οργανισμοί μπορούν να διατηρήσουν τις πληροφορίες και τις στρατηγικές τους εμπιστευτικές, κερδίζοντας έτσι ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Όταν υπάρχει παραβίαση NDA, το θιγόμενο μέρος μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον του άλλου μέρους ζητώντας αποζημίωση για οποιαδήποτε βλάβη προκληθεί από την παραβίαση. Μια υπογεγραμμένη NDA προσφέρει ένα νομικό πλαίσιο ενώ επιδιώκει νομική δράση εάν είναι απαραίτητο.

  Πώς να αποκλείσετε κάποιον στο Badoo

#7. Ενισχύει τη Διαπραγματευτική Δύναμη

Οι συμφωνίες μη γνωστοποίησης είναι επίσης πολύτιμες για τα μέρη που συμμετέχουν σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές ή πελάτες. Όταν έχετε υπογράψει το NDA, οι ευαίσθητες πληροφορίες σας προστατεύονται νομικά. Όλα αυτά σας δίνουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτείτε από θέση ισχύος.

#8. Εξασφαλίζει Συμμόρφωση

Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του επιχειρηματικού κόσμου. Οι εταιρείες που ασχολούνται με την υγειονομική περίθαλψη, τα οικονομικά και την τεχνολογία πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανονισμούς που διαχειρίζονται τον χειρισμό εμπιστευτικών πληροφοριών.

Με τις συμφωνίες μη αποκάλυψης, οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση παρέχοντας διαφανείς και άμεσες κατευθυντήριες γραμμές χειρισμού και κοινής χρήσης δεδομένων. Οι NDA τους βοηθούν επίσης να αποφύγουν νομικές κυρώσεις και πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

#9. Εξομαλύνει τη συνεργασία

Ανεξάρτητα από το πόσο μυστικές είναι οι πληροφορίες, μερικές φορές είναι απαραίτητο να τις μοιραστείτε με τους συνεργάτες και τους συνεργάτες σας. Ένα NDA προσφέρει ένα πλαίσιο για την ασφαλή ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών για κοινά έργα και συνεργασίες χωρίς κανέναν κίνδυνο.

#10. Δημιουργεί εμπιστοσύνη

Η υπογραφή μιας NDA σημαίνει ότι παίρνετε στα σοβαρά την προστασία ευαίσθητων δεδομένων. Επιδεικνύει επίσης δέσμευση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας σας και, ως εκ τούτου, συμβάλλει στη δημιουργία εμπιστοσύνης με τα ενδιαφερόμενα μέρη σας. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της εικόνας και της φήμης της επωνυμίας σας στην αγορά.

Βασικά στοιχεία που πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα NDA

Συμμετέχοντες στη Συμφωνία

Το πιο βασικό στοιχείο μιας συμφωνίας μη αποκάλυψης είναι τα μέρη της. Κάθε NDA θα πρέπει να προσδιορίζει τα μέρη που αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνίας. Το μέρος που λαμβάνει τις ευαίσθητες πληροφορίες μπορεί να είναι ένα άτομο, όλοι οι υπάλληλοι μιας εταιρείας ή οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αυτοπροσδιορίζονται στο NDA. Ειδικά όταν εταιρείες με πολύπλοκες νομικές δομές αποτελούν μέρος μιας NDA, πρέπει να προσδιορίζουν σε ποια νομική οντότητα κατέχει τις πληροφορίες.

Σαφής ορισμός εμπιστευτικών πληροφοριών

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα στοιχεία για τον κατάλληλο ορισμό. Ωστόσο, μια NDA πρέπει να αναφέρει σαφώς ποιες πληροφορίες θεωρούνται εμπιστευτικές βάσει της παρούσας σύμβασης.

Οι εταιρείες δεν πρέπει να υποθέτουν ότι όλα τα μέρη θα κατανοήσουν τις ιδιόκτητες πληροφορίες. Ως εκ τούτου, αποτελεί ευθύνη τους να εντοπίσουν και να αναφέρουν τις πληροφορίες που δεν πρέπει να κοινοποιούνται σε άλλους.

Κατά τον καθορισμό εμπιστευτικών πληροφοριών, υπάρχει πιθανότητα να αποκαλυφθούν εντός της NDA. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες συνήθως εκχωρούν το απόρρητο σε έναν μεγάλο όμιλο.

Αποκλεισμοί NDA

Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται ευκολότερο να ορίσετε τι δεν είναι εμπιστευτικό αντί να ορίσετε τι θεωρείτε ευαίσθητο. Εάν βρεθείτε σε τέτοιες καταστάσεις, θα μπορούσατε να αναφέρετε στο NDA ότι όλα όσα μοιράζεστε με εξωτερικό μέρος θα είναι εμπιστευτικά εκτός από αυτά που αναφέρονται.

Κατάλληλες χρήσεις πληροφοριών

Ακριβώς επειδή μια πληροφορία δεν είναι εμπιστευτική δεν σημαίνει ότι τα μέρη μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για προσωπικό όφελος. Για παράδειγμα, το πώς λειτουργούν τα πράγματα μέσα σε έναν οργανισμό μπορεί να μην είναι εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ωστόσο, ένα μέρος δεν θα πρέπει να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με έναν ανταγωνιστή για οικονομικά οφέλη ή να τις αναπαράγει στη δική του εταιρεία. Ως εκ τούτου, οι NDA θα πρέπει πάντα να αναφέρουν πώς το εξωτερικό μέρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μη εμπιστευτικές πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση.

Εγκυρότητα / Χρόνος

Το NDA σας θα πρέπει να περιλαμβάνει την εγκυρότητα της σύμβασης. Ορισμένες πληροφορίες γίνονται λιγότερο πολύτιμες με την πάροδο του χρόνου ή ακόμη και λήγουν, ειδικά αυτές που σχετίζονται με την έρευνα και την ανάπτυξη. Τα μέρη θα πρέπει να εξετάσουν τις περιστάσεις τους και να αναφέρουν το χρόνο μέχρι τον οποίο θα ισχύει η NDA.

  Πώς να αποτρέψετε τους φορείς επίθεσης στο δίκτυό σας;

Άλλες Διατάξεις

Περιττό να πούμε ότι τα NDA μπορούν να προσαρμοστούν για να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Για παράδειγμα, οι κρατικές υπηρεσίες μπορεί να χρειαστεί να συμπεριλάβουν αυστηρές διατάξεις για να διατηρήσουν ιδιωτικές ευαίσθητες πληροφορίες.

Ομοίως, μια NDA μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Ως εκ τούτου, ανάλογα με τις ανάγκες του κλάδου σας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε άλλες κατάλληλες ρήτρες σε μια NDA.

Συνέπειες της κατάρρευσης της NDA

Οι συνέπειες μιας παραβίασης της συμφωνίας μη αποκάλυψης (NDA) εξαρτώνται από τους όρους της συμφωνίας, τη δικαιοδοσία και άλλους παράγοντες. Μερικές από τις κοινές συνέπειες είναι:

Εάν είστε το μέρος που επηρεάστηκε από την παραβίαση του NDA, μπορείτε να κινηθείτε νομικά κατά του μέρους που εμπλέκεται στην παραβίαση του NDA. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να κυμαίνονται από την υποβολή αγωγής, την αναζήτηση ασφαλιστικών μέτρων έως την επιδίωξη εναλλακτικής επίλυσης.

#2. Οικονομικές Συνέπειες

Ορισμένες NDA έχουν διατάξεις για οικονομικές κυρώσεις κατά τις παραβιάσεις της NDA. Οι οικονομικές κυρώσεις συχνά περιγράφονται στη συμφωνία ή θα μπορούσαν να καθοριστούν από δικαστήριο.

#3. Τερματισμός συμβολαίου

Εάν κάποιος παραβιάσει ένα NDA, μπορεί να απολυθεί ως υπάλληλος ή εργολάβος. Η πιθανότητα αυτής της συνέπειας είναι υψηλή όταν η καταγγελία σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν προϋπόθεση της σύμβασης.

#4. Βλάβη φήμης

Τα άτομα που εμπλέκονται σε παραβιάσεις της NDA μπορούν επίσης να υποστούν ζημιά στη φήμη τους, ειδικά μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάζει μια αρνητική εικόνα του δράστη, και ως αποτέλεσμα, χάνουν την εμπιστοσύνη και τις μελλοντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

#5. Ποινικές διώξεις

Πάνω απ ‘όλα, η παραβίαση της NDA μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ποινικές διώξεις. Επομένως, όλα τα μέρη θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με την εθνική ασφάλεια, κυβερνητικά μυστικά ή άλλες κρίσιμες για την αποστολή πληροφορίες.

Τι συμβαίνει όταν λήξει το NDA;

Πριν εμπλακείτε σε μια NDA, θα πρέπει επίσης να έχετε μια σαφή ιδέα για το τι συμβαίνει μετά τη λήξη μιας NDA. Κάθε NDA συνοδεύεται από ένα χρονικό πλαίσιο, το οποίο δηλώνει την εγκυρότητα αυτής της νομικής σύμβασης. Όταν η ισχύς λήξει ή λήξει, τα μέρη δεν δεσμεύονται πλέον νομικά να διατηρήσουν τις πληροφορίες εμπιστευτικές.

Σημαίνει επίσης ότι οι πληροφορίες που αναφέρονται στο NDA δεν θεωρούνται πλέον νόμιμες και η ελεύθερη αποκάλυψή τους δεν συνεπάγεται νομικές συνέπειες. Ωστόσο, εάν οι εμπιστευτικές πληροφορίες προστατεύονται από άλλους νόμους ή συμφωνίες, θα πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές.

Μερικές φορές, οι συμφωνίες μη αποκάλυψης έχουν διατάξεις που διασφαλίζουν ότι ορισμένες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές ακόμη και μετά τη λήξη της NDA. Στην περίπτωση αυτή, ο παραλήπτης εξακολουθεί να δεσμεύεται από τις διατάξεις περί εμπιστευτικότητας για τις εν λόγω πληροφορίες.

Πρότυπα NDA

#1. LegalZoom

Το LegalZoom προσφέρει πρότυπα NDA για κοινοπραξίες, προσλήψεις υπαλλήλων ή εργολάβων, σχόλια για επιχειρηματικά σχέδια και κοινοποίηση πληροφοριών από ένα μέρος. Πρέπει να παρέχετε βασικές πληροφορίες σχετικά με το NDA. αυτή η πλατφόρμα θα συνεχίσει να τα προσθέτει στο έγγραφο.

Όταν παρέχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το NDA είναι έτοιμο. Μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτήν την πλατφόρμα με τον λογαριασμό σας και να χρησιμοποιήσετε τη συμφωνία.

#2. Νομικά Πρότυπα

Το LegalTemplates είναι ένας πόρος όπου μπορείτε να λάβετε δωρεάν πρότυπα NDA. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρότυπο NDA μεταξύ προτύπου, απασχόλησης, αγοράς και εφεύρεσης.

Πρέπει να εισαγάγετε πληροφορίες όπως το μέρος αποκάλυψης, το μέρος παραλαβής, τους όρους εμπιστευτικότητας και τα στοιχεία της συμφωνίας και να ετοιμάσετε το NDA σας σε μορφή PDF ή Word. Μπορεί επίσης να γίνει προεπισκόπηση του NDA πριν από την αποθήκευση και τη λήψη.

Τελικές Λέξεις

Οι συμφωνίες μη αποκάλυψης (NDAs) είναι ένα ισχυρό εργαλείο στο επιχειρηματικό περιβάλλον για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών. Κάνοντας υπαλλήλους, συνεργάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να υπογράψουν μια NDA, μπορείτε να εξασφαλίσετε την πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας σας και να διατηρήσετε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τώρα που ξέρετε πότε να χρησιμοποιήσετε ένα NDA, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα με τα πρότυπα που αναφέρονται παραπάνω. Επίσης, μπορείτε να λάβετε βοήθεια από παρόχους υπηρεσιών νομικών εγγράφων σχετικά με αυτό.