Τι είναι η ασφάλεια εφαρμογών και γιατί είναι σημαντική;

Σχεδόν κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιούμε έχει κάποιο είδος ευπάθειας.

Λοιπόν, αυτό είναι τρομακτικό και ενδιαφέρον. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για αυτό;

Αν μάθουμε τι είναι η Ασφάλεια Εφαρμογών (AppSec) και πώς να την εφαρμόσουμε καλύτερα, τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Σε αυτό το άρθρο, επιτρέψτε μου να σας πω τα πάντα για αυτό.

Τι είναι η ασφάλεια εφαρμογών;

Ασφάλεια Εφαρμογών είναι η πρακτική της ασφάλισης μιας εφαρμογής λογισμικού από μέσα προς τα έξω κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής της.

Με άλλα λόγια, η ασφάλεια της εφαρμογής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τη φάση του σχεδιασμού έως το τέλος της ζωής της. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η εφαρμογή είναι εγγενώς όσο το δυνατόν ασφαλέστερη.

Γνωρίζατε ότι το επιβλητικό 99% των επαγγελματιών ασφαλείας λέει ότι οι εφαρμογές στην παραγωγή περιλαμβάνουν τουλάχιστον τέσσερα τρωτά σημεία; ο Αναφορά κατάστασης DevSecOps by Contrast Security το αναφέρει αυτό.

Έτσι, για να βελτιώσουμε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια εφαρμογών και να την εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι περνάει όμως από τη διαδικασία ασφάλειας της εφαρμογής; Τι πρέπει να γίνει? Πώς λειτουργεί και γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επιτρέψτε μου να τονίσω περισσότερα σχετικά με αυτό καθώς διαβάζετε.

Πώς λειτουργεί η ασφάλεια εφαρμογών;

Η Ασφάλεια Εφαρμογών ονομάζεται επίσης “AppSec” για συντομία. Τεχνικά, κάθε παξιμάδι λογισμικού οδηγεί στην ασφάλειά του.

Για παράδειγμα, εάν μια εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τρόπο που μόνο οι χρήστες με ενεργοποιημένο τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της. Αυτό κάνει το λογισμικό να αποτρέπει οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη απόπειρα πρόσβασης σε λογαριασμούς, καθώς κάθε χρήστης θα έχει ενεργοποιημένο το 2FA.

Ένας σχεδιασμός λογισμικού όπως αυτός θα πρέπει να σταματήσει τις μισές από τις κυβερνοεπιθέσεις που μαντεύουν τους κωδικούς πρόσβασης για να πάρουν τον έλεγχο των διαδικτυακών λογαριασμών. Και, όμως, ακούγεται τόσο εύκολο να το φροντίσεις στη φάση του σχεδιασμού λογισμικού, σωστά; 🤷

Παρόμοιες ιδέες σχεδίασης λογισμικού θα διασφαλίσουν ότι οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως επηρεαστούν από παραδοσιακές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Τα σημαντικά σημεία πόνου στα οποία πρέπει να εστιάσουμε για την ασφάλεια των εφαρμογών θα πρέπει να είναι η ελεγχόμενη πρόσβαση στα δεδομένα, η ασφάλεια των API, η ασφάλεια των δεδομένων και η ασφάλεια της εφαρμογής για την αποτροπή τυχόν τροποποιήσεων σε αυτήν από εισβολείς.

Φυσικά, πράγματα όπως το να ακολουθείτε το Cyber ​​Kill Chain δεν είναι καθόλου ασήμαντο και για τη θεμελιώδη ασφάλεια της εφαρμογής.

Και μια ισχυρή λύση τείχους προστασίας θα πρέπει πάντα να προχωρά πολύ.

Αν και όλα αυτά θα πρέπει να διατηρούν την εφαρμογή προστατευμένη όταν αναπτύσσεται, η συνήθεια των τακτικών δοκιμών ασφαλείας και της επιδιόρθωσης ευπαθειών μέσω ενημερώσεων είναι επίσης σημαντική.

Για να επιβάλει όλα τα βασικά, το AppSec πρέπει να θεσπίσει ορισμένα πρότυπα και ελέγχους μέσω εργαλείων και λύσεων για να διασφαλίσει ότι λαμβάνεται η μέγιστη δυνατή προσοχή για το σχεδιασμό, τη δοκιμή και την ανάπτυξη μιας εφαρμογής λογισμικού.

  9 API μετάφρασης για να κάνετε την εφαρμογή σας πολύγλωσση

Θα ασχοληθώ με τα εργαλεία και τις λύσεις δοκιμής αφού μάθουμε γιατί η ασφάλεια εφαρμογών είναι κρίσιμη.

Γιατί είναι σημαντική η ασφάλεια εφαρμογών;

Παρόλο που οι διακομιστές/κέντρα δεδομένων φροντίζονται, εάν η εφαρμογή είναι ανασφαλής, ανοίγει δυνατότητες στους εισβολείς να εκμεταλλευτούν διάφορες τεχνικές για να κλέψουν δεδομένα ή να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Για παράδειγμα, εάν ο κώδικας της εφαρμογής είναι ανεπαρκής στο χειρισμό της ασφαλούς επικοινωνίας μεταξύ της εφαρμογής και του cloud, ένας εισβολέας μπορεί να τον εκμεταλλευτεί για να κατασκοπεύσει και να εξαγάγει βασικές πληροφορίες.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα όπου το λογισμικό περιλαμβάνει μια ιδιόκτητη τεχνολογία που υποτίθεται ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, ο κώδικας εκτίθεται σε κλοπή από εισβολείς, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την επιχείρηση και τους πελάτες της τελικά.

Και τι γίνεται αν ένα σφάλμα στο λογισμικό δημιουργεί ένα ζήτημα ασφαλείας από το πουθενά;

Για να μην ξεχνάμε – στις μέρες μας, ένας τεράστιος όγκος δεδομένων εμπλέκεται κάθε φορά που αλληλεπιδράτε με το λογισμικό. Έτσι, οτιδήποτε μπορεί να παραβιαστεί ή να κλαπεί εν αγνοία σας. Ως προγραμματιστής, δεν θα θέλατε τα δεδομένα του πελάτη σας να πέφτουν θύμα κλοπής ταυτότητας, σωστά;

Θα το θεωρήσω ως ναι και θα το προσθέσω στον λόγο που η ασφάλεια της εφαρμογής είναι σημαντική 😉

Είτε είναι από επιχειρηματική σκοπιά είτε από πλευράς χρήστη, η ασφάλεια εφαρμογών θα πρέπει να βοηθήσει όλους.

Διαφορετικοί τύποι απειλών ασφαλείας εφαρμογών

Θα πρέπει να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις απειλές με τις οποίες θα αντιμετωπίσετε. Μερικές από τις πιο κοινές απειλές εφαρμογών ιστού περιλαμβάνουν:

  • SQL injection: Είναι μια αρκετά κοινή και επικίνδυνη απειλή στον κυβερνοχώρο. Ο στόχος αυτής της απειλής είναι η βάση δεδομένων σας. Κάποιος μπορεί να τροποποιήσει ή να καταστρέψει ολόκληρη τη βάση δεδομένων σας εάν καταφέρει να πετύχει. Μπορείτε να διαβάσετε τον πόρο μας για την ένεση SQL και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε για να μάθετε περισσότερα.
  • XSS: Η δέσμη ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών, ή XSS, είναι μία από τις δημοφιλείς επιθέσεις έγχυσης εφαρμογών ιστού. Αυτό επιτρέπει σε έναν εισβολέα να προσθέσει κακόβουλα σενάρια σε μια ιστοσελίδα. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες και να οδηγήσει σε παραβίαση δεδομένων. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε το XSS με ορισμένα εργαλεία σάρωσης.
  • CSRF: Το Forgery αιτήματος μεταξύ τοποθεσιών εκμεταλλεύεται τα διακριτικά πρόσβασης που είναι αποθηκευμένα στο πρόγραμμα περιήγησής σας για να διατηρήσει ζωντανή την περίοδο σύνδεσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είστε συνδεδεμένοι, ένας εισβολέας θα χρησιμοποιήσει το διακριτικό για να σας παρέχει έναν σύνδεσμο για να ενεργήσετε μέσω της κοινωνικής μηχανικής.
  • Κατεστραμμένος έλεγχος ταυτότητας και διαχείριση περιόδων σύνδεσης: Παρόμοια με το CSRF, αναφέρεται επίσης στην έλλειψη 2FA και στην έλλειψη διαχείρισης συνεδριών στις υπηρεσίες. Εάν ο χρήστης δεν μπορεί να ελέγξει τις συνδεδεμένες περιόδους σύνδεσης και να τις ελέγξει, θα είναι ευκολότερο για έναν εισβολέα να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό χωρίς καμία γνώση του χρήστη.
  • Κακόβουλο λογισμικό: Θα μπορούσατε να κάνετε λήψη μιας έκδοσης της εφαρμογής που έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, εάν δεν κάνετε λήψη της εφαρμογής από την επίσημη πηγή. Οι πελάτες θα πρέπει πάντα να ενημερώνονται για τον σωστό τρόπο λήψης μιας έκδοσης της εφαρμογής σας χωρίς κακόβουλο λογισμικό.
  • Απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα: Οποιοδήποτε άγνωστο σενάριο ή κώδικας που χρησιμοποιείται στην εφαρμογή χωρίς έλεγχο θα μπορούσε να βοηθήσει έναν εισβολέα να πάρει τον έλεγχο της εφαρμογής από απόσταση.
  • Λανθασμένη ρύθμιση παραμέτρων ασφαλείας: Συχνά, ένα ανθρώπινο σφάλμα κατά τη διαμόρφωση μιας βασικής δυνατότητας ασφαλείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβιβασμό ασφαλείας. Ανεξάρτητα από το πόσα εργαλεία/δυνατότητες είναι ενεργά για την προστασία της εφαρμογής, οι διαμορφώσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν για να διατηρηθεί η εφαρμογή ασφαλής.
  • Phishing: Η εφαρμογή μπορεί να είναι απολύτως ασφαλής, αλλά ένας εξωτερικός σύνδεσμος, μέρος μιας απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πληροφορίες ενός χρήστη. Έτσι, η ευαισθητοποίηση των χρηστών της εφαρμογής σας για τη διαχείριση των συνδέσμων με προειδοποιήσεις μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτού.
  • Επιθέσεις ωμής βίας: Η διαρκώς διαδεδομένη κυβερνοεπίθεση, που αυτοματοποιεί ένα bot για να δοκιμάσει πολλαπλούς συνδυασμούς αναγνωριστικών χρηστών και κωδικών πρόσβασης για να συνδεθεί σε μια υπηρεσία. Εάν ο κωδικός πρόσβασης ενός χρήστη είναι εύκολα μαντέψιμος, μπορεί να πέσει θύμα επιθέσεων ωμής βίας. Ως εκ τούτου, η διαδικασία σύνδεσης θα πρέπει να έχει κάποια προστασία έναντι πολλαπλών δοκιμών και να προειδοποιεί τον χρήστη όταν ορίζει έναν αδύναμο κωδικό πρόσβασης.
  10 Πρότυπα Διαχείρισης Ψηφιακών Περιουσιακών Στοιχείων για να βελτιστοποιήσετε τη δημιουργική σας ροή εργασίας

Πολλά εργαλεία βοηθούν στη διαδικασία ασφάλειας της εφαρμογής. Μερικά από τα καλύτερα που μπορώ να σκεφτώ περιλαμβάνουν:

#1. Τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF)

Ένα τείχος προστασίας καθιστά τα πράγματα αυτοματοποιημένα για την προστασία του cloud και των δεδομένων διασφαλίζοντας παράλληλα μια ασφαλή σύνδεση χρήστη με το cloud. Παρέχει προστασία all-in-one από απειλές στον κυβερνοχώρο, γνωστές και άγνωστες ευπάθειες και πολλά άλλα.

Υπάρχουν πολλά τείχη προστασίας εφαρμογών ιστού με πολλές δυνατότητες που προσφέρονται. Ανάλογα με το σύνολο χαρακτηριστικών τους, η τιμολόγηση των υπηρεσιών θα διαφέρει.

Μπορείτε να βρείτε μια λύση all-in-one που σας προστατεύει από απειλές, διορθώνει τα τρωτά σημεία και διαχειρίζεται όλες τις βασικές εργασίες ασφαλείας για εσάς. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα τείχος προστασίας που σας δίνει περισσότερο έλεγχο και τη δυνατότητα να ορίσετε κανόνες για το δίκτυο.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής σας, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με ορισμένες δημοφιλείς επιλογές όπως το Cloudflare και το Sucuri WAF. Σας συνιστώ να ερευνήσετε περισσότερο τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα μάθετε τι θέλετε.

#2. Δοκιμή ασφάλειας εφαρμογών για κινητά (MAST)

Η ασφάλεια της εφαρμογής σε κινητές συσκευές είναι αδιαπραγμάτευτη στην ψηφιακή εποχή. Έτσι, η εκτέλεση δοκιμών για την αξιολόγηση και την εύρεση τρωτών σημείων ασφαλείας όταν η εφαρμογή εκτελείται σε κινητό θα πρέπει να βοηθήσει κάθε είδους χρήστες.

Σχεδόν τα πάντα γίνονται πρώτα από τα κινητά. Και είναι το πρώτο ή το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πράγμα για τους πελάτες σας. Επομένως, εάν δώσετε προτεραιότητα στις δοκιμές ασφαλείας εφαρμογών για κινητά, θα μπορούσατε να κερδίσετε τους πελάτες σας με την παρεχόμενη εμπειρία χρήστη.

Ορισμένες συμβουλές ασφάλειας εφαρμογών για κινητά θα περιλαμβάνουν τακτικούς ελέγχους και επιδιορθώσεις μέσω ενημερώσεων.

Υπάρχουν διάφοροι σαρωτές ασφαλείας εφαρμογών για κινητά που θα σας βοηθήσουν επίσης στη διαδικασία.

#3. Δοκιμή δυναμικής ασφάλειας εφαρμογών (DAST)

Δεν αρκεί να διατηρείτε τα πράγματα ασφαλή για συγκεκριμένα γνωστά ζητήματα ή απειλές. Ως εκ τούτου, ο προληπτικός έλεγχος για ασφάλεια στην εφαρμογή θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τυχόν προβλήματα καθώς εξελίσσεται η εφαρμογή.

Με το DAST, εκτελούνται προσομοιωμένες επιθέσεις για την εύρεση τρωτών σημείων και τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή ανταποκρίνεται σε αυτά. Καθιστά εύκολο να προετοιμαστείτε ενάντια σε άγνωστες απειλές χρησιμοποιώντας δυναμικές δοκιμές.

Όχι μόνο προληπτικές δοκιμές για ολοκληρωμένη ασφάλεια, μια λύση DAST μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε εύκολα τις απαιτήσεις συμμόρφωσης (όπως το PCI-DSS).

Μπορείτε να εξερευνήσετε τους καλύτερους σαρωτές DAST για να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε.

#4. Δοκιμή στατικής ασφάλειας εφαρμογών (SAST)

Εάν ο κώδικας είναι κακογραμμένος, καμία άλλη λύση δεν μπορεί να τον προστατεύσει από απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ελέγξετε τον κώδικα που δημιουργεί την εφαρμογή χρησιμοποιώντας αυτήν τη μεθοδολογία.

  Πώς να ξεκινήσετε μια βιντεοκλήση στο Slack

Παρομοίως, υπάρχουν διάφορες τεχνικές ασφαλείας για εφαρμογές που προέρχονται από το cloud, εφαρμογές με προτεραιότητα σε κινητά και εφαρμογές που βασίζονται σε προγράμματα περιήγησης.

Ανάλογα με τον τύπο της εφαρμογής και τις απαιτήσεις, μια επιχείρηση μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αμέτρητα εργαλεία για την ασφάλεια της εφαρμογής.

Ενώ τόσο το SAST όσο και το DAST είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της ασφάλειας των εφαρμογών, μπορείτε να ανατρέξετε στον πόρο μας σχετικά με τη σύγκριση SAST και DAST για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες.

Οφέλη από την εφαρμογή της ασφάλειας εφαρμογών

Το προφανές όφελος είναι η διατήρηση των δεδομένων ασφαλή. Τι ακριβώς όμως αποκομίζουν οι επιχειρήσεις από την ασφάλεια εφαρμογών;

Δημιουργήστε εμπιστοσύνη στην επωνυμία διατηρώντας ασφαλή τα δεδομένα του πελάτη

Όταν υπάρχει παραβίαση δεδομένων σε μια επιχείρηση, χάνετε πελάτες και η εμπιστοσύνη δημιουργείται με τα χρόνια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης LastPass. Ήταν μια δημοφιλής υπηρεσία για πολλούς χρήστες. Ωστόσο, αφού επηρεάστηκε από μια μεγάλη παραβίαση δεδομένων, οι χρήστες μετακινήθηκαν σε άλλους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης.

Και, εάν η επιχείρησή σας διατηρεί ασφαλή τα δεδομένα του πελάτη. Οι χρήστες θα έχουν έναν λιγότερο λόγο να σκεφτούν τη μετάβαση σε άλλες υπηρεσίες.

Προστατέψτε τις εμπιστευτικές πληροφορίες

Δεν περιορίζεται μόνο στην απώλεια χρηστών, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύσετε τις εμπιστευτικές πληροφορίες εάν η επιχείρησή σας ασχολείται με αυτές.

Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αξίζουν εκατομμύρια εάν διαρρεύσουν. Έτσι, η ασφάλεια εφαρμογών θα πρέπει να συμβάλλει στην προστασία της αξίας σημαντικών πληροφοριών.

Δώστε εμπιστοσύνη στους επενδυτές

Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν επενδυτές, οι περισσότερες από αυτές έχουν. Οι επενδυτές θα πρέπει να εντυπωσιαστούν αν έχετε ένα σταθερό μοντέλο ασφάλειας στην εφαρμογή σας. Ακόμα κι αν μπορεί να μην εμπιστεύονται ολόψυχα την επιχειρηματική σας ιδέα, μια καλή πρακτική για την προστασία της εφαρμογής σας μπορεί να τους δείξει την ευθύνη σας.

Μειώνει την προσπάθεια διατήρησης της ανάπτυξης λογισμικού

Όσο λιγότερα ζητήματα ασφαλείας στην εφαρμογή σας, τόσο λιγότερη συντήρηση απαιτείται. Η ομάδα σας μπορεί να επικεντρωθεί σε εξελίξεις και βελτιώσεις χαρακτηριστικών αντί να είναι απασχολημένη με την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας.

Βέλτιστες Πρακτικές Ασφάλειας Εφαρμογών

Η Ασφάλεια Εφαρμογών πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο αρχών και μεθόδων για να διατηρείτε τα πράγματα ασφαλή. Μερικές από τις καλύτερες μεθοδολογίες που μπορεί κανείς να ακολουθήσει περιλαμβάνουν:

Εκτίμηση απειλών: Εάν γνωρίζετε τις απειλές σας, είναι ευκολότερο να προστατευτείτε από αυτές. Ο εντοπισμός και η ανάλυση των πιθανών απειλών είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας από κυβερνοεπιθέσεις.

Παρακολούθηση γνωστών τρωτών σημείων: Γνωρίζετε τις απειλές που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε. Τι γίνεται όμως με τα τρωτά σημεία που ανακαλύφθηκαν στη φύση; Μπορείτε να παρακολουθείτε μια βάση δεδομένων CVE ή ένα δημόσιο δελτίο ευπάθειας για να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις εκμεταλλεύσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την εφαρμογή σας.

Προτεραιότητα επίλυσης: Φυσικά, γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφάλειας που αναδύονται πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό. Αλλά με ποια σειρά; Αυτό θα μπορούσε να κάνει έναν κόσμο διαφορά. Επομένως, είναι καλύτερο να δίνετε προτεραιότητα στην επίλυση ζητημάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν περισσότερο την εφαρμογή/κίνδυνο για τα δεδομένα.

Έλεγχοι ασφαλείας εφαρμογών: Για κάθε πρακτική, μια αναφορά την καθιστά χρήσιμη. Παρακολουθείτε την πρόοδο, αξιολογείτε πόσο καλά πηγαίνει η διαδικασία και, στη συνέχεια, παίρνετε αποφάσεις για να τη βελτιώσετε. Ομοίως, πρέπει να ελέγξετε εάν το AppSec υλοποιείται όπως θα έπρεπε και πώς βελτιώνει το λογισμικό.

Τυλίγοντας

Πρέπει να προστατεύσουμε τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε (και φτιάχνουμε). Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την ασφάλειά του κάνει τη διαφορά.

Εάν τηρηθούν όλες οι ιδανικές αρχές ασφάλειας εφαρμογών, θα έχουμε λιγότερα τρωτά σημεία από την παραγωγή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούν ποτέ να υπάρχουν μηδενικά τρωτά σημεία ασφαλείας, καθώς οι απειλές στον κυβερνοχώρο εξελίσσονται συνεχώς για να παρακάμψουν.

Ομοίως, η έννοια του AppSec πρέπει να εξελιχθεί μαζί του για να είναι χρήσιμη.

Στη συνέχεια, μπορείτε να εξερευνήσετε κάποιο καλύτερο λογισμικό μυστικής διαχείρισης για την ασφάλεια εφαρμογών.