Τι είναι ένα VPN και πώς λειτουργεί;

Ένας επεξηγητής τεχνολογίας σχετικά με τα VPN, τον τρόπο λειτουργίας τους, τους τύπους, τα οφέλη, τις ανησυχίες για την ασφάλεια και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με την Surfshark, μια κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών VPN, πάνω από το 31% των χρηστών του Διαδικτύου εγγραφείτε σε VPN. Αυτό είναι το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι λόγοι είναι πολλοί.

Πρώτον, δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα 100% χωρίς επιτήρηση σε αυτόν τον πλανήτη. Και υπάρχουν πολλοί εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες πίσω από αυτό. Ορισμένα από αυτά, πιστεύω ότι υπηρετούν θεμιτά το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες κυβερνήσεις υπάρχουν για να παρακολουθούν τους πολίτες τους.

Εξάλλου, η λογοκρισία στο Διαδίκτυο είναι ένα άλλο θέμα που μας επηρεάζει όλους.

Παράγοντες στις δημόσιες απάτες WiFi, και το Διαδίκτυο είναι λίγο λιγότερο από το να είναι μια ψηφιακή καταστροφή, που λαχανιάζει απεγνωσμένα για σωτήρια. Επιπλέον, πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο; Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, τα VPN αναδεικνύονται σίγουρα ως σωτήρες!

VPN: Οι Σωτήρες!

Το Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο, με απλά λόγια, βάζει μια κουβέρτα απορρήτου στα δεδομένα σας στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε να παραμένει μυστικό ακόμη και στον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου, την κυβέρνηση ή οποιονδήποτε κατασκοπευτή.

Ο διακομιστής VPN λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της συσκευής σας και του υπόλοιπου Διαδικτύου. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι βλέπουν τη διεύθυνση IP του διακομιστή VPN και όχι τη δική σας, με αποτέλεσμα να είστε ανώνυμοι.

Η κρυπτογράφηση πραγματοποιείται στο μηχάνημα του χρήστη με πρωτόκολλα VPN (OpenVPN, WireGuard κ.λπ.). Αφήνοντας κατά μέρος μερικές δυνατότητες, οι πελάτες VPN είναι απλώς ένας γραφικός τρόπος ανάπτυξης αυτών των πρωτοκόλλων στους υπολογιστές μας. Έτσι, όταν λέμε ότι κάποιος χρησιμοποιεί ένα VPN, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο VPN μέσω του πελάτη.

Αυτά τα πρωτόκολλα κρυπτογραφούν τα δεδομένα στο μηχάνημά σας και τα στέλνουν στον διακομιστή VPN, όπου δεν κρυπτογραφούνται και αποστέλλονται στους σεβαστούς προορισμούς στις υποστηριζόμενες μορφές. Η απάντηση κρυπτογραφείται ξανά στον διακομιστή VPN πριν σταλεί πίσω στον χρήστη.

Αυτός ο συνεχής κύκλος κρυπτογράφησης-αποκρυπτογράφησης διατηρεί ιδιωτικές τις δραστηριότητές σας στο Διαδίκτυο.

Στην πραγματικότητα, αυτή η κρυπτογράφηση είναι τόσο δύσκολο να σπάσει που ορισμένες χώρες (όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ κ.λπ.) έχουν απαγορεύσει εντελώς τα VPN, ενώ άλλες (όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία κ.λπ.) ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση τους.

Σε επίπεδο χρήστη, μπορείτε επίσης να ελέγξετε εάν τα δεδομένα είναι πραγματικά κρυπτογραφημένα με εργαλεία ανάλυσης δικτύου, όπως το Wireshark. Είναι ενδιαφέρον ότι τώρα έχετε και προγράμματα περιήγησης με ενσωματωμένο VPN!

  Πώς να συνδεθείτε σε ένα VPN στο iPhone 8 και το iPhone 8 Plus

Τύποι VPN

Με βάση παράγοντες όπως η πλατφόρμα, οι περιπτώσεις χρήσης κ.λπ., υπάρχουν πολλοί τύποι VPN, όπως:

  • Απομακρυσμένη πρόσβαση VPN
  • VPN από ιστότοπο σε ιστότοπο
  • Extranet VPN
  • Intranet VPN
  • VPN για κινητά
  • Mesh VPN
  • Cloud VPN
  • SSL/TLS VPN
  • SSH VPN

Ακόμη και τα πρωτόκολλα, OpenVPN, WireGuard, IKEv2 κ.λπ., είναι τεχνικά ανεξάρτητα VPN. Μπορούμε επίσης να χωρίσουμε χονδρικά όλα τα VPN σε δύο τύπους με βάση την εφαρμογή τους: προσωπικά και επαγγελματικά VPN.

Οφέλη από τη χρήση VPN

Γιατί λοιπόν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN εκτός από την προσπάθεια να ανωνυμοποιήσετε το αποτύπωμά σας στο Διαδίκτυο; Εδώ είναι μερικοί λόγοι:

  • Το δημόσιο WiFi δεν είναι ποτέ ασφαλές. Μερικά δίκτυα που θεωρούμε «δημόσια» είναι στην πραγματικότητα δίκτυα ad-hoc που έχουν δημιουργηθεί από έναν κοντινό κυβερνοεγκληματία. Μπορούν να καταγράφουν δραστηριότητες στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν κωδικών πρόσβασης ή οικονομικών πληροφοριών που εισάγουμε. Η χρήση ενός VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα και διασφαλίζει την ασφάλεια ακόμη και σε τέτοια ανασφαλή δίκτυα.
  • Πρόσβαση σε προσφορές για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Δεν έχουν όλα όσα αγοράζουμε την ίδια τιμή παντού. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μάρκες επηρεάζουν την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης για την τιμολόγηση των προϊόντων τους σε διαφορετικές αγορές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί κανείς να επωφεληθεί από ένα VPN για να αγοράσει αγαθά σε μειωμένη τιμή.
  • Απεριόριστη ψυχαγωγία. Ομοίως, τα VPN μας βοηθούν να απολαμβάνουμε ψυχαγωγικό περιεχόμενο στην ξηρά, πλαστογραφώντας την πραγματική μας τοποθεσία. Στην πραγματικότητα, τα VPN για ροή είναι από τους κυριότερους λόγους που πολλοί χρήστες εγγράφονται αρχικά σε VPN.
  • Όταν γνωρίζουμε τι κάνει ένα VPN, είναι εξίσου σημαντικό να δούμε και την άλλη πλευρά.

    Περιορισμοί των VPN!

    Μερικοί χρήστες σκέφτονται το VPN ως μια ανίκητη ασπίδα που τους προστατεύει από κάθε απειλή στο διαδίκτυο, κάτι που ΔΕΝ είναι αλήθεια. Έτσι, ενώ είναι καλό στο μέτωπο της ιδιωτικής ζωής, πρέπει κανείς να κατανοήσει και την πτυχή της ασφάλειας.

    Τα VPN είναι αβοήθητα έναντι κακόβουλου λογισμικού. Αν και ορισμένα VPN έχουν προγράμματα αποκλεισμού κακόβουλου λογισμικού, τα περισσότερα δεν διαθέτουν τέτοια δυνατότητα. Και ακόμα κι αν διαθέτουν προστασία από κακόβουλο λογισμικό, ένα αποκλειστικό antivirus θα κάνει τη δουλειά πολύ καλύτερα στις περισσότερες περιπτώσεις. Για να επαναλάβουμε, μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό που αποκτάται από την επίσκεψη σε έναν κακόβουλο ιστότοπο προκαλεί παρόμοια ζημιά με και χωρίς VPN.

    Οι απάτες είναι επικίνδυνες ακόμη και για τους χρήστες VPN. Συμβάντα όπως απάτες phishing, επιθέσεις ransomware, spyware, κοινωνική μηχανική κ.λπ., είναι απρόσβλητα από VPN. Τέτοιες απάτες μπορεί να είναι τα αποτελέσματα λήψης κακόβουλου λογισμικού ή επίσκεψης πλαστών αντιγράφων νόμιμων ιστότοπων, ακολουθούμενη από εισαγωγή προσωπικών στοιχείων.

    Οι χρήστες VPN παρακολουθούνται επίσης. Οι περισσότεροι ιστότοποι χρησιμοποιούν κάποιο είδος παρακολούθησης που βασίζεται σε cookie. Αυτό γίνεται για στοχευμένη διαφήμιση και αναλυτικά στοιχεία επισκεπτών. Αν και ένα VPN σας δίνει μια τυχαία διεύθυνση IP, δεν μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτήν τη μορφή παρακολούθησης.

      Κριτική NordVPN 2022. Απόψεις, Μειονεκτήματα, Πλεονεκτήματα, Τιμές, Δοκιμή

    Κατά συνέπεια, τα VPN αποτελούν μέρος του ευρύτερου παζλ της κυβερνοασφάλειας, με πολλά άλλα κρίσιμα στοιχεία, όπως λογισμικό προστασίας από ιούς, διαχειριστές κωδικών πρόσβασης, έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, κ.λπ., που θα πρέπει να αναπτύξει ένας χρήστης παράλληλα.

    Επιλέγοντας ένα καλό VPN

    Η βιομηχανία είναι πλημμυρισμένη από παρόχους υπηρεσιών VPN. Και όπως κάθε κατηγορία προϊόντων, ο αριθμός των κακών είναι πολύ μεγαλύτερος από τα καλά VPN.

    Εδώ, παραθέτω μερικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά VPN.

  • Έδρα: Όχι μόνο οι δικτατορίες, ακόμη και οι λεγόμενες «δημοκρατίες του πρώτου κόσμου» δεν είναι τόσο φιλικές προς την ιδιωτική ζωή. Μπορείτε να διαβάσετε για μια τέτοια περίπτωση όπου α VPN «χωρίς καταγραφές». συνεργάστηκε με το FBI, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του χρήστη του. Επομένως, προσπαθήστε να επιλέξετε VPN που δεν βασίζονται σε χώρες που είναι μέλη οποιασδήποτε συμμαχίας παρακολούθησης, όπως Five, Nine και Fourteen Eyes.
  • Πρωτόκολλα: Όταν λέμε VPN, εννοούμε στην πραγματικότητα τη χρήση πρωτοκόλλων. Δυστυχώς, μερικά VPN παρακάμπτουν ορισμένα από τα ασφαλή και εξακολουθούν να προσφέρουν απαρχαιωμένα πρωτόκολλα, ακόμη και σε βάρος του απορρήτου των χρηστών. Επί του παρόντος, το OpenVPN και το WireGuard είναι δύο από τα καλύτερα διαθέσιμα που πρέπει να αναζητήσετε.
  • Κρυπτογράφηση: Αυτό καθορίζει πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσετε τα κρυπτογραφημένα δεδομένα. Βασισμένο σε έναν πάροχο υπηρεσιών VPN, ένα πρωτόκολλο VPN μπορεί να χρησιμοποιεί πολλαπλούς κρυπτογράφησης κρυπτογράφησης. Από τώρα, η κρυπτογράφηση AES-256-bit χρησιμοποιείται περισσότερο από κορυφαία VPN. Επιπλέον, το ChaCha20 είναι ένα άλλο καλό, το οποίο χρησιμοποιείται στο πρωτόκολλο WireGuard.
  • Δίκτυο διακομιστή: Αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για κάποιον που χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς. Επομένως, ελέγξτε εάν το VPN έχει διακομιστές στη χώρα που σας ενδιαφέρει. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην επηρεαστείτε από τον ισχυρισμό των «παγκόσμιων διακομιστών», καθώς θα καταλήξετε να χρησιμοποιείτε μόνο λίγους και υπάρχουν πολλά περισσότερα στην απόδοση από τους αριθμούς.
  • Γενικά χαρακτηριστικά: Το ελάχιστο που θα συμβούλευα είναι η διαίρεση της σήραγγας. Επιπλέον, οι διακομιστές ροής και βελτιστοποιημένοι P2P, ο αποκλεισμός διαφημίσεων, η αυτόματη σύνδεση, η στατική IP κ.λπ., είναι ωραίο να έχετε. Να θυμάστε ότι αυτές οι δυνατότητες ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των εφαρμογών της ίδιας υπηρεσίας VPN. Για παράδειγμα, ένα VPN μπορεί να διαφημίζει split tunneling, ακόμα κι αν μόνο η εφαρμογή Windows του έχει αυτή τη δυνατότητα, ενώ οι άλλες εφαρμογές (για macOS, Android κ.λπ.) δεν το έχουν.
  • Χαρακτηριστικά ασφαλείας: Δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, δεν πρέπει να τακτοποιήσετε χωρίς διακόπτη kill. Και είναι πολύ καλύτερα αν μπορείτε επίσης να αποκτήσετε multihop, Tor μέσω VPN, αποκλεισμό κακόβουλου λογισμικού, υποστήριξη IPv6 και εναλλαγή IP.
  • Γεω-απεμπλοκή: Είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε VPN. Πολλές χώρες, οργανισμοί και υπηρεσίες αποκλείουν τους χρήστες του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν VPN. Η συσκότιση διακομιστή είναι μια συγκεκριμένη δυνατότητα που λειτουργεί από αυτή την άποψη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόνο λίγοι πάροχοι VPN προσφέρουν ασαφείς διακομιστές και ακόμη και τότε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα λειτουργήσει λόγω των συνεχώς εξελισσόμενων περιορισμών. Αυτό που είναι χρήσιμο εδώ είναι η άμεση υποστήριξη πελατών και μια εγγύηση επιστροφής χρημάτων εάν τίποτα δεν λειτουργεί.
  •   8 πράγματα που πρέπει να προσέχετε πριν χρησιμοποιήσετε ένα VPN

    Επιπλέον, ελέγξτε τι μιλούν οι υπάρχοντες χρήστες. Το Reddit μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να περάσετε από «κυρίως αμερόληπτες» κριτικές χρηστών για τα καλύτερα δωρεάν VPN κ.λπ.

    Επιπλέον, υπάρχουν μερικά ακόμη πράγματα που έχουμε ήδη καλύψει στις λειτουργίες VPN που πρέπει να προσέξετε.

    Κίνδυνοι από τη χρήση VPN

    Αν και ακούγεται σαν να μετατρέπονται σε ένα ασφαλές καταφύγιο, πολλά VPN, με απλά λόγια, είναι επικίνδυνα. Και παρόλο που αυτό είναι κοινό με τα δωρεάν VPN για την πώληση δεδομένων χρήστη ή εύρους ζώνης για κέρδος, ακόμη και όλα τα επί πληρωμή δεν είναι τόσο ασφαλή όσο διαφημίζονται.

    Στην πραγματικότητα, η χρήση VPN σημαίνει επιλογή μιας εταιρείας που εδρεύει σε άλλη χώρα έναντι του παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου και της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, είναι ένα στοίχημα που μπορεί να πάει με κάθε τρόπο.

    Πρώτον, η εταιρεία VPN σας μπορεί να δει όλα όσα θέλετε να αποκρύψετε από τον ISP σας. Μπορεί να υπάρχουν μερικές ρήτρες στους όρους παροχής υπηρεσιών που οι περισσότεροι από εμάς δεν ενδιαφέρονται ποτέ όταν ψωνίζουμε.

    Επιπλέον, η χώρα σας μπορεί να σας βάλει στη φυλακή για απλή χρήση ενός VPN. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγξετε σε βάθος τους τοπικούς κανόνες για τη χρήση VPN.

    Ένας άλλος κίνδυνος είναι η ψευδής αίσθηση ασφάλειας. Έτσι, ενώ ένα καλό VPN κρυπτογραφεί δεδομένα, υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να μπορείτε να παρακολουθείτε με εξελιγμένους μηχανισμούς, όπως επιθέσεις συσχέτισης κυκλοφορίας. Επιπλέον, ο κίνδυνος κακόβουλου λογισμικού και απάτες στον κυβερνοχώρο παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε VPN.

    Τέλος, η χρήση VPN για παράνομες δραστηριότητες δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, καθώς η εταιρεία πίσω από αυτό μπορεί να λυγίσει υπό την πίεση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα σαν 100% χωρίς logs υπηρεσία VPN.

    VPN: Η ανάγκη της ώρας;

    Τα VPN δημιουργήθηκαν έχοντας κατά νου τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα VPN για επιχειρήσεις αποδείχτηκαν επίσης η αναγκαιότητα ενός μέσου χρήστη του Διαδικτύου.

    Εν ολίγοις, προστατεύουν τις δραστηριότητές σας στο Διαδίκτυο έτσι ώστε κανείς άλλος να μην μπορεί να “ρίξει μια ματιά”. Σκοπεύω να βασίσω τη μελλοντική μου ψηφιακή ζωή σε αυτά.

    Η μόνη πτυχή που πρέπει να έχετε κατά νου είναι να χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστα VPN. Και για αυτό, σας προτείνω να δοκιμάσετε το ProtonVPN. Windscrib είναι επίσης καλό.

    Στη συνέχεια, διαβάστε γιατί εάν εκτελείτε αυτές τις 6 διαδικτυακές δραστηριότητες, ένα VPN είναι απαραίτητο για εσάς.