Τι είναι ένας ασύρματος φορτιστής “Qi-Certified”;

Αν έχετε αφιερώσει χρόνο για να αγοράστε έναν ασύρματο φορτιστή, τότε μάλλον έχετε συναντήσει τον όρο “Qi-Certified”. Αλλά τι στο καλό είναι το Qi και γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ασύρματο φορτιστή με πιστοποίηση Qi;

Το Qi είναι απλώς ένα πρότυπο ασύρματης φόρτισης

Το Qi (προφέρεται “chee”) είναι ένα πρότυπο για ασύρματη μετάδοση ενέργειας. Είναι μια μορφή που διατηρείται από το Κοινοπραξία Wireless Power (WPC), και στοχεύει στην τυποποίηση της ασύρματης φόρτισης σε όλες τις συσκευές με τον ίδιο τρόπο που τα πρότυπα USB ή Bluetooth έχουν τυποποιημένη μετάδοση δεδομένων σε όλες τις συσκευές.

Γιατί όμως πρέπει να τυποποιηθεί η ασύρματη φόρτιση;

Λοιπόν, χωρίς ένα πρότυπο όπως το Qi, η ασύρματη φόρτιση θα ήταν σοβαρός πόνος. Φανταστείτε αν κάθε smartphone χρησιμοποιούσε το δικό του μοναδικό καλώδιο αντί για Micro-USB, USB-C ή Lightning. Χωρίς το πρότυπο Qi, αυτή είναι η ανοησία που θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε.

Λέμε “βασικά” επειδή, τεχνικά μιλώντας, είναι δυνατό για μη τυποποιημένους ασύρματους φορτιστές να λειτουργούν με μη τυποποιημένα τηλέφωνα. Ωστόσο, ο συνδυασμός προτύπων ισχύος με μη υποστηριζόμενες συσκευές είναι τόσο αναποτελεσματικός όσο και επικίνδυνος.

  Τι είναι το βοηθητικό πρόγραμμα IPCONFIG στα Windows

Το Qi Standard διατηρεί τα πράγματα ασφαλή και εύκολα

Οι ασύρματοι φορτιστές βασίζονται σε μαγνητική επαγωγή ή μαγνητικό συντονισμό για τη μετάδοση ενέργειας (το Qi χρησιμοποιεί και τα δύο). Είναι κάτι σαν το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη. Το τηλέφωνό σας περιέχει ένα πηνίο που μετατρέπει αυτή τη μαγνητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια φορτίζει την μπαταρία. Απλό, σωστά;

Γι’ αυτό είναι τεχνικά δυνατό για μη τυποποιημένους ασύρματους φορτιστές να λειτουργούν μη τυποποιημένους δέκτες σε τηλέφωνα. Ας φανταστούμε όμως έναν κόσμο χωρίς πρότυπα ασύρματης φόρτισης. Θα αντιμετωπίσετε τρία μεγάλα προβλήματα:

Υπερφόρτωση τηλεφώνων: Τα smartphone διαθέτουν ενσωματωμένους περιοριστές τάσης που εμποδίζουν την ενσύρματη υπερφόρτιση. Αλλά η ασύρματη φόρτιση βασίζεται σε ένα πηνίο, όπως ένα πηνίο σε μια ηλεκτρική εστία. Χωρίς ένα πρότυπο ασύρματης φόρτισης, ένας ασύρματος φορτιστής υψηλής ισχύος (ας πούμε, 25 watt) θα μπορούσε να καταστρέψει το πηνίο ενός ασύρματου τηλεφώνου χαμηλής κατανάλωσης (το οποίο μπορεί να έχει περιορισμένη εμβέλεια 0-5 Watt) μαζί με την μπαταρία και άλλα εσωτερικά του στοιχεία.
Υπερθέρμανση: Αυτό είναι ήδη κοινό πρόβλημα για ασύρματους φορτιστές υψηλής τάσης (ή φθηνούς). Χωρίς σωστή διαχείριση ενέργειας ή εξαερισμό, θα συσσωρευτεί θερμότητα και θα καταστρέψει το τηλέφωνό σας. Η αρκετή θερμότητα μπορεί να προκαλέσει φθορά μιας μπαταρίας, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πυρκαγιές.
Μεταφορά θερμότητας σε κοντινά αντικείμενα: Χωρίς ενσωματωμένη ανίχνευση ξένων αντικειμένων (FOD), ένας ασύρματος φορτιστής μπορεί να έχει την τάση να σπρώχνει μαγνητική ενέργεια σε πράγματα που δεν είναι τηλέφωνα, όπως κομμάτια μετάλλου ή κοντινά αντικείμενα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση, πυρκαγιές ή εγκαύματα.

  Πώς να μεταβείτε σε Mini View στην εφαρμογή Movies & TV στα Windows 10

Το πρότυπο ασύρματης φόρτισης Qi διασφαλίζει αποτελεσματικά ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ αυτά τα προβλήματα. Όταν ένα τηλέφωνο ή φορτιστής διαθέτει πιστοποίηση Qi, ελέγχεται από την κοινοπραξία Wireless Power για ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και συμβατότητα. Οι συσκευές με πιστοποίηση Qi πρέπει να λειτουργούν από 0-30 watt (το πρότυπο Qi μπορεί να φτάσει έως και 1 κιλοβάτ, αλλά όχι για τηλέφωνα), να περάσουν δοκιμές θερμοκρασίας και να συμμορφώνονται με τα πρότυπα Qi FOD. Πρέπει επίσης να είναι συμβατές με όλες τις άλλες συσκευές με πιστοποίηση Qi (τηλέφωνα ή φορτιστές), με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν όλες οι κάρτες Micro-SD με όλες τις θύρες Micro-SD.

  Η Google και η Amazon σκοτώνουν το Smarthome Hub και αυτό είναι υπέροχο

Υπάρχουν άλλα πρότυπα ασύρματης φόρτισης και είναι νεκρά

Το Powermat του 2009. Λειτουργεί με το πρότυπο φόρτισης PMA, όχι με το Qi.

Μιλάμε για το Qi σαν να είναι το μόνο πρότυπο για ασύρματη φόρτιση. Αυτό οφείλεται στο ότι, ενώ υπάρχουν άλλα πρότυπα ασύρματης φόρτισης, δεν είναι πλέον πραγματικά σχετικά.

Ειλικρινά, είμαστε εντάξει με αυτό. Τα διαφορετικά πρότυπα ασύρματης φόρτισης δεν παίζουν καλά μαζί, επομένως είναι καλύτερο (σε επίπεδο καταναλωτή) όλα τα τηλέφωνα και οι ασύρματοι φορτιστές να υποστηρίζουν μια ενιαία μορφή. Αλλά για χάρη της γνώσης και της ιστορίας της τεχνολογίας, ποια είναι μερικά από τα άλλα πρότυπα ασύρματης φόρτισης;

Λοιπόν, υπάρχει το Powermat (PMA), το οποίο χρησιμοποιεί μαγνητική επαγωγή για τη φόρτιση συσκευών. Θυμηθείτε αυτά funky χαλάκια φόρτισης από το 2008 ή το 2009; Αυτοί ήταν ασύρματοι φορτιστές PMA. Τα τηλέφωνα Samsung Galaxy (τα S8, S9 και S10) εξακολουθούν να υποστηρίζουν το πρότυπο PMA (μαζί με το Qi), αλλά οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι το S10 δεν λειτουργεί με όλους τους φορτιστές PMA.

Το άλλο αξιοσημείωτο πρότυπο ασύρματης φόρτισης ονομάζεται AirFuel (πρώην Rezence) που βασίζεται σε μαγνητικό συντονισμό για τη φόρτιση συσκευών. Υποστηρίζεται από ένα μια χούφτα απαρχαιωμένες συσκευές αυτό όχι