Η Google και η Amazon σκοτώνουν το Smarthome Hub και αυτό είναι υπέροχο

Από την αρχή του έξυπνου σπιτιού, ο έξυπνος κόμβος ήταν ο εγκέφαλος στο επίκεντρο της λειτουργίας. Όμως, χάρη στην Google και την Amazon, οι κόμβοι είναι λιγότερο απαραίτητοι και ενδέχεται σύντομα να γίνουν παρελθόν.

Τα Hubs ήταν οι εγκέφαλοι του Smarthome

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν θέλατε να ελέγχετε όλες τις συσκευές smarthome σας σε ένα μέρος από μία εφαρμογή, ο καλύτερος τρόπος ήταν να έχετε έναν κόμβο smarthome. Οι κόμβοι Smarthome έκαναν την καλύτερη δουλειά συνδέοντας τα πάντα, από πρίζες Wi-Fi έως έξυπνες κλειδαριές Z-wave. Εισήγαγαν ρουτίνες, αυτοματισμό και ένα εύχρηστο ταμπλό για τον έλεγχο των πάντων σε ένα αποκλειστικό μέρος. Οι συσκευές που κατασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές θα μπορούσαν να λειτουργούν παράλληλα όταν συνδέονται σε έναν διανομέα. Δεν περιοριζόσασταν σε μία μόνο μάρκα ή δεν είχατε τύχη εάν η αγαπημένη σας επωνυμία δεν κατασκεύαζε έναν συγκεκριμένο τύπο συσκευής.

Οι κόμβοι Smarthome έκαναν επίσης τις συσκευές Z-wave και Zigbee πραγματικά έξυπνες. Χωρίς ένα, δεν θα μπορούσατε να ελέγξετε μια έξυπνη κλειδαριά από απόσταση και η διαχείριση κωδικών ήταν πολύ πιο δύσκολη. Θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε μια συσκευή Z-wave ή Zigbee και να τη διαχειριστείτε τοπικά από μια αποκλειστική εφαρμογή του κατασκευαστή, αλλά χρειαζόσασταν ένα διανομέα για να επεκτείνετε περαιτέρω τη δυνατότητα.

Οι κόμβοι έχουν μειονεκτήματα

Δυστυχώς, η επιχείρηση smarthome hub δεν ήταν ιδιαίτερα σταθερή. Ο Λόου έχει εγκατέλειψε την πλατφόρμα Iris του εξ ολοκλήρου, και υπάρχουν πολλοί άλλοι κόμβοι που πιθανώς δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στον τομέα των smarthome hub, οι Wink και SmartThings, έχουν προχωρήσει σε εξαγορές που δεν είχαν τεράστια επιτυχία.

  Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε τοποθεσίες δικτύου σε Mac

Το SmartThings απαιτεί επί του παρόντος δύο διαφορετικές εφαρμογές για να αποκτήσει όλες τις δυνατότητες του και το να γνωρίζεις ποια εφαρμογή να χρησιμοποιήσεις όταν είναι συχνά μπερδεμένο, κάτι που νικάει εντελώς τη γραμμή σκέψης «μία εφαρμογή για να τα ελέγχεις όλα».

Η ιστορία του Wink μπορεί να είναι ακόμη πιο γεμάτη, ο Quirky ανήκε στο παρελθόν την επιχείρηση αλλά χρεοκόπησε και πούλησε τον Wink στη Flex. Η Flex, με τη σειρά της, πούλησε την Wink i.am+, η οποία ιδρύθηκε από τον Will.iam.

Η Wink δεν έχει ανακοινώσει νέες ενσωματώσεις προϊόντων τρίτων κατασκευαστών από τον Σεπτέμβριο του 2017 και το τελευταίο νέο προϊόν που ανακοίνωσε η Wink (Lookout) ήρθε Οκτώβριος 2017. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το χαμηλό απόθεμα των κόμβων είναι ένα συχνό ζήτημα, όπως φαίνεται στο πολλαπλούς Reddit κλωστές.

Η Google και η Amazon έχουν αρνηθεί την αναγκαιότητα των κόμβων

Ευτυχώς, η Google και η Amazon εγκαινίασαν μια νέα εναλλακτική λύση για κόμβους. Όχι μόνο το Google Assistant και η Alexa προσφέρουν φωνητικό έλεγχο των συσκευών σας, αλλά αναπαράγουν σχεδόν κάθε δυνατότητα που προσφέρουν οι έξυπνοι κόμβοι. Μπορείτε να ορίσετε ρουτίνες στην εφαρμογή Google και Amazon. μπορείτε να συνδέσετε συσκευές από διαφορετικούς κατασκευαστές, να δημιουργήσετε ομαδοποιήσεις, ροές και άλλες αυτοματοποιημένες εργασίες.

  Πώς να επεξεργαστείτε την αυτόματη διόρθωση και το λεξικό στα Windows 10

Αυτοί οι βοηθοί φωνής μπορούν επίσης να συνδεθούν με μια ποικιλία συσκευών, μέσω Wi-Fi ή ενσωμάτωσης εφαρμογών τρίτων. Εάν έχετε Echo Show ή Echo Plus, μπορείτε επίσης να συνδεθείτε σε συσκευές ZigBee. Ουσιαστικά, εκτός από το Z-Wave και το Zigbee (για συσκευές Voice Assistant που δεν αναφέρονται παραπάνω), είναι πολύ πιθανό η συσκευή σας Google Home ή Amazon Alexa να λειτουργεί με οποιαδήποτε από τις συσκευές smarthome σας.

Θα λάβετε τα ίδια πλεονεκτήματα του ελέγχου απλής πρόσβασης και του αυτοματισμού και θα λάβετε το μπόνους του φωνητικού ελέγχου. Δεδομένου του μεγέθους και της ισχύος της Google και της Amazon, ο φόβος τερματισμού λειτουργίας είναι ελάχιστος. Αυτή η δύναμη φάνηκε στο CES 2019. Σχεδόν κάθε συσκευή smarthome ανακοίνωσε τη συμβατότητα με αυτές τις πλατφόρμες. Τι έλειπε; Z-wave, ZigBee (εκτός Philips Hue), Wink, Smartthings.

Ωστόσο, το κύριο θέμα ανησυχίας σε ένα μέλλον χωρίς Hubs είναι το Wi-Fi και τα προβλήματα που παρουσιάζει.

Το Wi-Fi είναι δύσκολο αλλά γίνεται πιο εύκολο

Εάν κάθε έξυπνη συσκευή που συνδέετε στο δίκτυό σας είναι Wi-Fi, θα αντιμετωπίσετε γρήγορα μερικά προβλήματα. Το Wi-Fi δεν έχει την απόλυτη εμβέλεια που μπορεί να επιτύχει ένα δικτυωτό σύνολο συσκευών ZigBee ή Z-Wave. Επίσης, δεν είναι φιλικό προς την μπαταρία και όσο περισσότερες συσκευές συνδέετε, τόσο μεγαλύτερη συμφόρηση μπορεί να προκαλέσετε στο δίκτυο.

Το επερχόμενο πρότυπο Wi-Fi 6 βοηθά στην επίλυση των περισσότερων από αυτά τα προβλήματα. Το Wi-Fi 6 είναι πιο εύκολο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, βελτιώνει την ταχύτητα στο φάσμα των 2,4 GHz και θα πρέπει να μειώσει τα γενικά προβλήματα συμφόρησης.

  Πώς να σαρώσετε ένα έγγραφο στα Windows 10

Αλλά αυτό είναι ένα πρότυπο που έρχεται και δεν λύνει εντελώς όλα τα προβλήματα. Η Google και η Amazon το γνωρίζουν αυτό και έχουν προετοιμαστεί για το μέλλον μπαίνοντας στα δίκτυα Mesh. Η Google είχε ήδη ένα δικό της σύστημα δρομολογητή πλέγματος και η Amazon απλώς ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την Eero, η εταιρεία που ξεκίνησε την Mesh.

Με τους δρομολογητές Mesh, οι συσκευές σας θα έχουν όλη την εμβέλεια που χρειάζονται και η συμφόρηση θα είναι πρόβλημα του παρελθόντος. Επιπλέον, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τη λειτουργία ενός δικτύου 2,4 GHz και ενός δικτύου 5 GHz και τι να χρησιμοποιήσετε πότε. Τα δίκτυα πλέγματος λειτουργούν και για εσάς και το κάνουν απρόσκοπτα, επιλέγοντας για εσάς ποιο ταιριάζει καλύτερα, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο, καθώς πολλές έξυπνες συσκευές λειτουργούν μόνο σε δίκτυα 2,4 GHz.

Τα Hubs φαίνεται να έρχονται σιγά σιγά σε έναν οδυνηρό θάνατο και οι Voice Assistants είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση τους θριαμβευτικά. Συνολικά, αυτό είναι καλό, καθώς η Google και η Amazon είναι αρκετά μεγάλες ώστε να αντέχουν σε δύσκολες στιγμές και μπορούν να προωθήσουν την υιοθέτηση και να εργαστούν προς χαμηλότερες τιμές. Έχουν ήδη ενσωματώσει όλα τα καλύτερα χαρακτηριστικά των κόμβων, ενώ παράλληλα φέρνουν τις μοναδικές τους δυνατότητες, είτε πρόκειται για οθόνη που δείχνει καλύτερες φωτογραφίες, ή ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας χωρίς όλες τις καλωδιώσεις.

Η υλοποίηση των Smarthomes είναι συνεχώς σε κατάσταση ροής και το μέλλον των κόμβων είναι μόνο ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα. Και πόσο πόνο πρέπει να είστε διατεθειμένοι να αποδεχτείτε για να αποκτήσετε ένα έξυπνο σπίτι τώρα, αντί να περιμένετε έως ότου τα πρότυπα είναι πραγματικά πρότυπα και όχι μόνο βαριές υποσχέσεις.