Πώς το iOS 13 θα ξεκλειδώσει το δυναμικό του NFC

Το NFC έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό από την Apple να μην το υποστηρίζει—μόνο το Android το έκανε. Τώρα που και οι δύο μεγάλες πλατφόρμες smartphone θα υποστηρίζουν σύντομα NFC, η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Από κλειδαριές χωρίς κλειδί μέχρι ψηφιακά αναγνωριστικά, το μέλλον είναι εδώ.

Γιατί είναι το NFC και γιατί έχει σημασία;

Το Apple Pay χρησιμοποιούσε πάντα το NFC για ανέπαφες πληρωμές. Εάν έχετε πληρώσει ποτέ για κάτι χρησιμοποιώντας το iPhone ή το Apple Watch σας, έχετε χρησιμοποιήσει NFC.

Το NFC σημαίνει Near Field Communications και είναι ένα σύνολο προτύπων που επιτρέπουν στις συσκευές να επικοινωνούν μέσω ραδιοκυμάτων όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Έμφαση στο κλείσιμο, καθώς οι συσκευές πρέπει να απέχουν 4 ίντσες ή λιγότερο.

Με το NFC, μπορείτε να εκτελέσετε μια ποικιλία εργασιών, είτε πρόκειται για κοινή χρήση δεδομένων, πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου ή ανάγνωση και εγγραφή ετικετών.

Το NFC δεν είναι μια νέα τεχνολογία σε καμία περίπτωση, αλλά η ολοκληρωμένη υποστήριξη είναι κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ. Τα τηλέφωνα Android απολαμβάνουν από καιρό την πλήρη υποστήριξη NFC, μαζί με τα Blackberry και Windows Phone. Αλλά η υιοθέτηση του NFC δεν εγγυάται την επιτυχία μιας πλατφόρμας για κινητά.

Ωστόσο, για όλες τις κινητές συσκευές που διαθέτουν NFC, υπήρχε ένα σημαντικό στοιχείο: τα iPhone. Ενώ το τηλέφωνο Android με υλικό NFC (το Nexus S) κυκλοφόρησε το 2010, χρειάστηκε μέχρι το 2014 για να δούμε ένα iPhone με υλικό NFC (το iPhone 6). Και στην αρχή, κλειδώθηκε αποκλειστικά για την επεξεργασία πληρωμών.

Αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και με το iOS 13, ένα iPhone που επιστρέφει στο iPhone 7 θα έχει ξεκλειδώσει τις δυνατότητες NFC του. Οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν σε ετικέτες NFC, να διαβάζουν κομμένα διαβατήρια και ταυτότητες, να ξεκλειδώνουν πόρτες με δυνατότητα NFC και πολλά άλλα.

Χρησιμοποιήστε το iPhone σας για να ξεκλειδώσετε πόρτες

Μία από τις υποσχέσεις του NFC είναι η πρόσθετη άνεση στη ζωή σας. Με την εκτεταμένη υποστήριξη στο iOS 13, θα μπορούσατε όχι μόνο να αφήσετε το πορτοφόλι σας στο σπίτι, αλλά ίσως και τα κλειδιά του σπιτιού σας.

  Οι 7 καλύτεροι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για iOS το 2019

Ορισμένα ξενοδοχεία, όπως το Starwood, διαθέτουν ήδη μια παρόμοια λειτουργία που βασίζεται στο Bluetooth και το τηλέφωνό σας ή το Apple Watch για να ξεκλειδώσει το δωμάτιό σας, αλλά η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εξίσου εύκολα το NFC (και σε πολλά ξενοδοχεία). Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κάρτες NFC για να παρέχουν πρόσβαση σε γραφεία ή ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές ενός χώρου εργασίας. Αντί να θυμάστε να στερεώσετε το σήμα σας στη ζώνη σας με ένα καρούλι σήμα, τραβήξτε το τηλέφωνό σας και κουνήστε το πάνω από τον αισθητήρα.

Μπορείτε επίσης να ξεκλειδώσετε μερικές έξυπνες κλειδαριές με NFC. Εάν εγκαταστήσατε ένα Κλείδωμα NFC στο σπίτι σας, μπορείτε να ξεχάσετε ένα ακόμη κλειδί που κουβαλούσατε παντού. Ορισμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων μετακινούνται και στα μπρελόκ NFC, και αν έχετε την επιλογή, θα είναι πιο βολικό να μεταφέρετε μόνο ένα τηλέφωνο.

Ψηφιακές ταυτότητες για το τηλέφωνό σας

Με το iOS 13, τα iPhone θα μπορούν να σαρώνουν αναγνωριστικά με τσιπ NFC και να αποθηκεύουν τα στοιχεία τους. Με τις κατάλληλες εφαρμογές, μπορείτε στη συνέχεια να αποθηκεύσετε ένα ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητάς σας στο iPhone σας και να το τραβήξετε προς τα πάνω όταν χρειάζεται.

Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ την εφαρμογή Πορτοφόλι στο iPhone, θα ξέρετε γιατί είναι ισχυρή και κάτι που σας ενθουσιάζει. Επί του παρόντος, μπορείτε να ψηφιοποιήσετε πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες, ακόμη και ορισμένες κάρτες επιβράβευσης και να τις αποθηκεύσετε στην εφαρμογή Πορτοφόλι. Ωστόσο, έπρεπε να κουβαλάς το πορτοφόλι ή το πορτοφόλι σου, γιατί χρειαζόσουν την ταυτότητά σου. Σε εκείνο το σημείο, γιατί να μην φέρετε τις φυσικές κάρτες και να τις χρησιμοποιήσετε κι εσείς;

Αλλά αν μπορείτε να αποθηκεύσετε ακόμη και την ταυτότητά σας σε ένα smartphone, τότε μπορείτε να αφήσετε το πορτοφόλι ασφαλές στο σπίτι και να έχετε λιγότερο να μεταφέρετε.

Θα πρέπει να περιμένουμε τις ταυτότητες για να προλάβουμε και να υποστηρίξουμε τόσο τα τσιπ NFC όσο και την ψηφιοποίηση, αλλά εταιρείες όπως RealID εργάζονται ήδη για την υποστήριξη του iOS 13 με την υπηρεσία ψηφιοποίησης διαβατηρίων.

Αλλά οι κάτοικοι της ΕΕ της Μεγάλης Βρετανίας θα επωφεληθούν ακόμη νωρίτερα με την κυκλοφορία του iOS 13. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησε μια εφαρμογή για την έξοδο από την ΕΕ που επιτρέπει στους κατοίκους να σαρώνουν τα διαβατήριά τους και να υποβάλλουν αίτηση για να πουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Αλλά η Apple δεν υποστήριζε τη χρήση NFC για τη σάρωση του διαβατηρίου πριν. Η μόνη επιλογή ήταν στο Android, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε δανεισμό φίλου όπως πρότεινε το ΗΒ. Τώρα, η Apple θα υποστηρίξει τη δυνατότητα και μια εφαρμογή για την έξοδο από την ΕΕ για iOS είναι στα σκαριά.

  Το vHome προσθέτει ένα πιο ακριβές εικονικό κουμπί αρχικής οθόνης στο iOS [Jailbreak]

Οι συναλλαγές με ετικέτα σας επιτρέπουν να εγκαταλείψετε τις εφαρμογές

Αυτήν τη στιγμή, εάν θέλετε να νοικιάσετε ένα σκούτερ ή ποδήλατο από τη Lime ή το Bird, πρέπει πρώτα να κατεβάσετε μια σχετική εφαρμογή. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό εάν έχετε χαμηλά όρια δεδομένων ή η εφαρμογή υπερβαίνει το όριο λήψης κινητής τηλεφωνίας. Μια εταιρεία μπορεί να επιλέξει να υποστηρίξει το Apple Pay, αλλά αυτό απαιτεί ένα τερματικό πληρωμής, όπως τα μηχανήματα πιστωτικών καρτών tap and pay που βλέπετε στα καταστήματα.

Με το iOS 13, οι εταιρείες μπορούν να τοποθετήσουν στρατηγικά αυτοκόλλητα NFC (για παράδειγμα, στο σκούτερ) και να τα χρησιμοποιήσουν για να κανονίσουν την πληρωμή αντί να κάνουν λήψη μιας εφαρμογής. Η διαδικασία θα πρέπει να είναι πιο γρήγορη συνολικά, καθώς δεν θα χρειαστεί να δημιουργήσετε λογαριασμό ή να περιμένετε για εγκατάσταση εφαρμογής. Η αλλαγή θα πρέπει να ωφελήσει και τις εταιρείες, καθώς η δυνατότητα παραίτησης από τη λήψη μιας εφαρμογής πιθανότατα θα προκαλέσει παρορμητικές αγορές. Όσο περισσότερα εμπόδια μπορεί να αφαιρέσει μια εταιρεία, τόσο πιο πιθανό είναι να δοκιμάσετε μια νέα υπηρεσία, έστω και μία φορά.

Το iPhone σας μπορεί ήδη να είναι πάσο συγκοινωνίας

Οι σταθμοί μεταφοράς αλλάζουν σιγά σιγά σε ανέπαφες μεθόδους πληρωμής και check-in. Σε συνδυασμό με την πληρωμή Apple, μπορείτε εύκολα να πληρώσετε για τις βόλτες σας εκ των προτέρων και να σαρώσετε σε οποιεσδήποτε περιοχές ελέγχου χρειάζεται. Μπορείτε ήδη να το κάνετε αυτό μέσα Νέα Υόρκη, Πόρτλαντ, Ιαπωνία, Πεκίνο και Σαγκάη.

Σε συνδυασμό με τις επερχόμενες δυνατότητες ψηφιακής ταυτότητας και ξεκλειδώματος πόρτας παραπάνω, θα μπορούσατε να φύγετε από το σπίτι, να μπείτε στο μετρό και να ξεκλειδώσετε το γραφείο σας χωρίς να χρειάζεστε πορτοφόλι ή κλειδιά. Εάν το μετρό είναι πολύ απασχολημένο, το να πιάσετε ένα ταξί ή να νοικιάσετε ένα σκούτερ μόνο με μια εφαρμογή ή σύντομα οι παραπάνω ετικέτες NFC, γίνεται πιο εύκολο κάθε μέρα.

Συντομεύσεις Επιταχύνουν τους Αυτοματισμούς

Οι συντομεύσεις Siri σάς επιτρέπουν να αυτοματοποιείτε ακολουθίες ενεργειών, όπως μείωση της φωτεινότητας της οθόνης και ρύθμιση “μην ενοχλείτε” ή αποστολή μηνυμάτων σε τρεις φίλους που βρίσκεστε στο σπίτι μετά από ένα μακρύ ταξίδι.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο μεγεθυντικού φακού στο iOS

Αν και είναι βολικό, πρέπει είτε να μιλήσετε στο iPhone σας είτε να το ενεργοποιήσετε από μια εφαρμογή. Στο iOS 13, μπορείτε να δημιουργήσετε συντομεύσεις που ενεργοποιούνται όταν αγγίζετε το τηλέφωνό σας σε μια ετικέτα NFC.

Φανταστείτε για μια στιγμή ότι είχατε δύο ετικέτες στο αυτοκίνητό σας. Θα μπορούσατε να ορίσετε μία ετικέτα για να ανοίξετε την προτιμώμενη εφαρμογή χαρτών, ώστε να μην χρειάζεται να την αναζητάτε στους φακέλους σας. Η άλλη ετικέτα θα μπορούσε επίσης να ανοίξει την εφαρμογή χαρτών και να εισαγάγει τη διεύθυνση του σπιτιού σας. Αν και αυτές οι ιδέες ακούγονται ασήμαντες, είναι βολικές, ειδικά αν είστε εξαντλημένοι μετά από μια κουραστική μέρα ταξιδιού.

Θα μπορούσατε επίσης να κολλήσετε μια ετικέτα NFC στον φορητό υπολογιστή σας που ενεργοποιεί το iPhone σας να ενεργοποιήσει το hotspot όταν το πατήσετε, παρακάμπτοντας έτσι την ταλαιπωρία της αναζήτησης στις ρυθμίσεις του hotspot.

Αυτά τα σενάρια δεν είναι μόνο θεωρία. χρησιμοποιήσαμε ετικέτες NFC και τηλέφωνο Android για να επιτύχουμε τους ίδιους στόχους.

Οι δύο μεγάλες πλατφόρμες smartphone υποστηρίζουν τώρα NFC

Το NFC βλέπει χρήση σε πολλά σενάρια που η Apple δεν έχει ακόμη ρητά υποσχεθεί να υποστηρίξει, αλλά θα μπορούσε. Τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τσιπ NFC και μπρελόκ για να παρέχουν πρόσβαση σε δωμάτια ή γραφείο. Αντί για άλλη κάρτα ή fob, θα μπορούσαν να προσθέσουν ένα ψηφιακό αντίγραφο στο smartphone σας, δίνοντας ένα λιγότερο αντικείμενο να ανησυχείτε μήπως ξεχάσετε όταν βγείτε από την πόρτα. Αντί να πιέζετε την κάρτα ή το fob σας σε έναν αναγνώστη, θα τραβάτε το τηλέφωνό σας και θα το σαρώνετε.

Άλλες πλατφόρμες όπως το Android και το Windows Phone έχουν από καιρό υπερασπιστεί το NFC και τις δυνατότητές του και μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες πιθανές δυνατότητες. Τα Windows Phone χρησιμοποιούσαν το NFC για τη σύζευξη και την κοινή χρήση πληροφοριών επαφών και άλλων δεδομένων, όπως φωτογραφίες. Αντί να περάσετε από μια περίπλοκη διαδικασία σύνδεσης μέσω Bluetooth σε δύο τηλέφωνα, επιλέξατε μια φωτογραφία ή φωτογραφίες και, στη συνέχεια, επιλέξατε να στείλετε μέσω NFC. Μόλις αγγίξατε τα τηλέφωνα μαζί, ζευγαρώθηκαν και φρόντισαν για τα υπόλοιπα. Το Android έχει παρόμοιες δυνατότητες κοινής χρήσης που ονομάζονται Android Beam και χρησιμοποιούσαν NFC.

Η ίδια δυνατότητα επεκτείνεται και στις επαγγελματικές κάρτες. Αντί να μεταφέρετε δεκάδες επαγγελματικές κάρτες, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια ψηφιακή κάρτα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας και να τη μοιραστείτε μέσω NFC. Είναι ένα πλεονέκτημα διπλής όψης, όχι μόνο έχετε λιγότερα να μεταφέρετε (και να αγοράσετε), αλλά θα γνωρίζετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας