Τελικά αισθάνεται σαν μια “Pro” συσκευή

Βασικά Takeaways

  • Το iPhone 15 Pro προσφέρει λεπτές αλλά εκτιμώμενες βελτιώσεις που το καθιστούν πιο αντάξιο του ονόματος “Pro”, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του USB-C, της εγγραφής βίντεο LOG και ενός προσαρμόσιμου κουμπιού δράσης.
  • Το iPhone 15 Pro είναι αναμφισβήτητα το πιο ολοκληρωμένο smartphone της Apple μέχρι σήμερα, με τους λιγότερους συμβιβασμούς.
  • Η εισαγωγή του iPhone 15 Pro της εγγενούς υποστήριξης για εγγραφή βίντεο LOG αλλάζει το παιχνίδι για τους δημιουργούς περιεχομένου, επιτρέποντας μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και ευελιξία στη λήψη βίντεο.

Έχουμε συνηθίσει τις σταδιακές ενημερώσεις με τα iPhone μας, και παρόλο που αυτό εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό, το φετινό iPhone 15 Pro προσφέρει κάτι περισσότερο για να μασήσει κανείς. Το πιο πρόσφατο Pro της Apple δεν επιδεικνύει μια δραματική αναμόρφωση, αλλά έρχεται με μια δέσμη λεπτών αλλά πολύ εκτιμώμενων βελτιώσεων που, όταν συνδυάζονται, κάνουν αυτά τα smartphone πιο άξια του ονόματος «Pro» από ποτέ.

Paul Antill / MakeUseOf Apple iPhone 15 Pro

Η επιλογή των συντακτών

Από την πολυαναμενόμενη υιοθέτηση του USB-C έως το προσαρμόσιμο κουμπί δράσης και τη βελτιωμένη απόδοση της κάμερας, αυτό το iPhone υπόσχεται μια βελτιωμένη εμπειρία χρήστη. Το χαρακτηριστικό του επίκεντρου είναι η εγγενής υποστήριξη για εγγραφή βίντεο LOG, που αλλάζει το παιχνίδι για τους δημιουργούς, αν και η συσκευή δεν είναι χωρίς ιδιορρυθμίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής υπερθέρμανσης και της ευαισθησίας του Titanium σε γρατσουνιές.

Μάρκα Apple

Τσιπ SoC A17 Pro

Οθόνη OLED 6,1″, 2556 x 1179 px 460 ppi

RAM 8 GB

Αποθηκευτικός χώρος 128 GB

Θύρες USB-C (έως 10 Gb/s)

Μπροστινή κάμερα Κάμερα 12MP ƒ/1,9 διάφραγμα

Πίσω κάμερα 48MP Κύρια: 24 mm, διάφραγμα ƒ/1,78, 12MP Ultra Wide: 13 mm, διάφραγμα ƒ/2,2, 12MP 3x Τηλεφακός: 77 mm, διάφραγμα ƒ/2,8

Χρώματα Μαύρο τιτάνιο, λευκό τιτάνιο, μπλε τιτάνιο, φυσικό τιτάνιο

Βάρος 6,60 oz (187 g)

Ταχύτητα φόρτισης Έως και 50% φόρτιση σε 30 λεπτά με προσαρμογέα 20W

Υλικό Τιτάνιο

Πλεονεκτήματα

  • Πιο «Pro» από ποτέ
  • Φόρτιση USB-C & μεταφορά δεδομένων 10 Gbps
  • Εγγενής εγγραφή βίντεο LOG
  • Το κουμπί δράσης είναι πολύ προσαρμόσιμο
  • Βελτιωμένη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό
  • Υποστηρίζει εξωτερική εγγραφή σε SSD και κάρτες SD

Μειονεκτήματα

  • Το τιτάνιο μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτικό
  • Πρώιμες αναφορές υπερθέρμανσης
  • Η κάμερα 5X περιορίζεται στο Pro Max

Με την εισαγωγή του USB-C, η Apple κάνει ένα σημαντικό βήμα (αν και εξαναγκασμένο από την ΕΕ) στην αντιμετώπιση ενός από τα κύρια εμπόδια που απέτρεψαν τους σκληροτράχηλους χρήστες Android από το να αγκαλιάσουν το οικοσύστημα της Apple. Πέρα από την ευκολία της τυποποιημένης φόρτισης, η σειρά iPhone 15, ιδιαίτερα τα Pro και Pro Max, αντιμετωπίζει ένα μακροχρόνιο μειονέκτημα της χρήσης ενός iPhone: την έλλειψη υποστήριξης για εξωτερικά αξεσουάρ και τις εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.

Paul Antill / MakeUseOf

Είναι ασφαλές να πούμε ότι αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο ολοκληρωμένο smartphone της Apple μέχρι σήμερα. Έχει γίνει η αγαπημένη μου αναβάθμιση iPhone μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, ένα καυτό θέμα έχει ρίξει τη σκιά αυτής της παρέλασης. Φαίνεται ότι κάποιος συνδυασμός της νέας κατασκευής Titanium, ένα πιο λεπτό προφίλ και η ενισχυμένη επεξεργαστική ισχύς του τσιπ A17 Pro έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες αναφορές υπερθέρμανσης και θερμικού στραγγαλισμού στα iPhone 15 Pro και Pro Max. Ενώ οι πιθανές επιδιορθώσεις λογισμικού είναι στα σκαριά, αυτά τα νέα μοντέλα Pro έχουν δαγκωθεί λίγο περισσότερο από όσο μπορούν να μασήσουν;

Τιμές εκκίνησης και πιθανή μελλοντική αύξηση των τιμών

Το βασικό μοντέλο του iPhone 15 Pro ξεκινά από τα ίδια $999 με πέρυσι, με 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Αφήνοντας την επιλογή των 128 GB, το iPhone 15 Pro Max ξεκινά τώρα από 1.199 $. Αν και αυτή η τιμή ταιριάζει με τη διαμόρφωση αποθήκευσης και το κόστος του 256GB 14 Pro Max, για όσους δεν χρειάζονται απαραίτητα τα επιπλέον 128 GB αποθηκευτικού χώρου, αυτό το επιπλέον κενό $200 μεταξύ των δύο μοντέλων Pro μπορεί να είναι αρκετό για να τα απομακρύνει από τα μεγαλύτερα Pro Max.

Υποψιάζομαι ότι αυτό είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Apple για σταδιακή κατάργηση της επιλογής των 128 GB από τη σειρά Pro, πιθανώς επεκτείνοντας αυτήν την τάση σε ολόκληρη τη γκάμα τους. Αυτή η κίνηση μπορεί να είναι ο πρόδρομος της Apple να τυποποιήσει τα 256 GB ως τη νέα βασική επιλογή αποθήκευσης για όλες τις συσκευές της. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την τιμή των 100 $ σε γενικές γραμμές.

Paul Antill / MakeUseOf

Τι νέο υπάρχει στο iPhone 15 Pro;

Εκτέλεση

Οι επιδόσεις ήταν πάντα ένα σημαντικό σημείο συζήτησης στις βασικές σημειώσεις του iPhone της Apple και το iPhone 15 Pro δεν απογοητεύει. Όπως ήταν αναμενόμενο, είναι το ταχύτερο iPhone μέχρι σήμερα, αλλά φυσικά θα ήταν. Η ώθηση ταχύτητας έρχεται χάρη στον νέο επεξεργαστή 3nm A17 Pro και, ενώ δεν θα κάνει τις καθημερινές σας εργασίες, όπως την εκκίνηση εφαρμογών, την περιήγηση στον ιστό ή τα παιχνίδια να αισθάνονται δραστικά πιο ομαλά, φέρνει ορισμένες αξιοσημείωτες βελτιώσεις.

Κάτω από την κουκούλα, το A17 Pro διαθέτει CPU 6 πυρήνων, που υπόσχεται αύξηση απόδοσης 10 τοις εκατό σε σύγκριση με το A16. Η GPU 6 πυρήνων, από την άλλη πλευρά, αυξάνει ακόμη περισσότερο τα πονταρίσματα, παρέχοντας έως και 20 τοις εκατό ταχύτερη απόδοση. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι η νέα υποστήριξη της GPU για σκίαση πλέγματος και ιχνηλάτηση ακτίνων με επιτάχυνση υλικού. Αυτές οι τεχνολογίες γραφικών αιχμής μπορούν ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν λειτουργίες που συνήθως σχετίζονται με παιχνίδια υπολογιστή ή κονσόλες τρέχουσας γενιάς.

  Αποκτήστε πρόσβαση σε διακόπτη WiFi, δίκτυο και πληροφορίες από οποιαδήποτε οθόνη [Jailbreak]

Paul Antill / MakeUseOf

Η Apple μας έδωσε μια γεύση από το μέλλον με teaser επερχόμενων παιχνιδιών όπως το Death Stranding, το Resident Evil Village και το Resident Evil 4. Αυτοί οι τίτλοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν την πρόσθετη απόδοση GPU σε αυτά τα νέα τηλέφωνα Pro. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, λαμβάνοντας υπόψη τον αποθηκευτικό χώρο που απαιτούν αυτά τα παιχνίδια και τις σχετικά μικρές οθόνες smartphone, θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ικανότητας παιχνιδιού σε μια φορητή συσκευή.

Ενώ τα iPhone μπορεί να μην είναι έτοιμα να ανατρέψουν τις αποκλειστικές πλατφόρμες gaming όπως το Steam Deck σύντομα, είναι αναμφισβήτητα ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι συνεχείς προσπάθειες της Apple να προσελκύσει προγραμματιστές και να επεκτείνει το οικοσύστημα παιχνιδιών της. Πέρα από τα παιχνίδια, το iPhone 15 Pro κάνει ένα πρακτικό βήμα αυξάνοντας τη μνήμη RAM από 6 GB σε 8 GB. Αυτό δεν αφορά μόνο την ακατέργαστη ισχύ. η συσκευή μπορεί να κρατήσει περισσότερες εφαρμογές αποθηκευμένες στη μνήμη στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα ελαφρώς βελτιωμένες δυνατότητες πολλαπλών εργασιών. Αυτές οι λεπτές βελτιώσεις είναι που συχνά κάνουν αισθητή διαφορά στη συνολική εμπειρία χρήστη.

USB-C: Περισσότερα από φόρτιση

Η άφιξη του USB-C στο οικοσύστημα του iPhone ξεκλειδώνει πολλές δυνατότητες. Για χρόνια, το iPhone μου ένιωθα σαν το περίεργο ανάμεσα στις τεχνολογικές συσκευές μου, αναγκάζοντάς με να θυμάμαι να κουβαλάω ένα παλιό καλώδιο lightning όπου κι αν πήγαινα. Η υιοθέτηση του USB-C είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή και είναι αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές. Ναι, η Apple υποστηρίχθηκε από την ΕΕ για να κάνει αυτή την κίνηση, αλλά τα οφέλη ξεπερνούν την απλή ευκολία χρέωσης.

Paul Antill / MakeUseOf

Η Apple, ως Apple, συνδυάζει το iPhone 15 Pro με καλώδιο USB 2.0. Θα διαφημίσουν τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα, ωστόσο θα εξακολουθούν να ωθούν τους χρήστες να αγοράσουν ένα άλλο καλώδιο μετά το γεγονός. Το καλώδιο που περιλαμβάνεται είναι επαρκές για φόρτιση, αλλά εάν διαθέτετε ή αγοράσετε ένα πιο γρήγορο καλώδιο USB 3, μπορείτε να απελευθερώσετε το πλήρες δυναμικό των ταχυτήτων μεταφοράς 10 Gbps. Αυτό σημαίνει ότι η αντιγραφή αυτών των σημαντικών αρχείων βίντεο και φωτογραφιών “Pro” γίνεται μια εξαιρετικά πιο βολική εργασία. Η συμπερίληψη του USB 3.2 Gen 1 είναι αποκλειστική για τη σειρά 15 Pro φέτος, αλλά δεν θα ήταν περίεργο αν η Apple συνεχίσει αυτό ως χαρακτηριστικό Pro signature σε μελλοντικά μοντέλα.

Το πιο συναρπαστικό είναι με την ενίσχυση των ταχυτήτων USB-C, τώρα έχετε τη δύναμη να εγγράφετε βίντεο απευθείας σε εξωτερικούς SSD ή ακόμα και σε κάρτες SD! Περιέργως, στην προεπιλεγμένη εφαρμογή κάμερας της Apple, αυτό δεν είναι μόνο μια επιλογή, αλλά και μια απαίτηση εάν σκοπεύετε να εγγράψετε LOG στα 4K60FPS. Είμαι περίεργος να δω τις δυνατότητες μελλοντικών θηκών και αξεσουάρ τρίτων που ενσωματώνουν πιο απρόσκοπτα αυτές τις λύσεις εξωτερικής αποθήκευσης ή ακόμα και τους προσαρμογείς αξεσουάρ.

Προς το παρόν, ωστόσο, εξακολουθώ να μου προκαλεί το μυαλό ότι μπορώ να εγγράψω βίντεο απευθείας σε μια κάρτα SD και στη συνέχεια να μεταφέρω αβίαστα αυτό το υλικό στο MacBook σας χωρίς περίπλοκες διαδικασίες. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το LOG, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που απλοποιεί τη διαδικασία εγγραφής και απλοποιεί τη ροή εργασίας μετά την παραγωγή για τους δημιουργούς περιεχομένου.

Paul Antill / MakeUseOf

Κουμπί δράσης

Ενώ μερικοί από εμάς μπορεί να χάσουμε την απτική ικανοποίηση του να ολισθήσουμε στη σιωπή και να γνωρίζουμε με μια γρήγορη ματιά ότι το τηλέφωνό σας δεν θα σβήσει κατά τη διάρκεια ενός γάμου, το νέο κουμπί δράσης είναι πολύ πιο χρήσιμο.

Paul Antill / MakeUseOf

Έχω ρυθμίσει το δικό μου για γρήγορη εκκίνηση της κάμερας στη λειτουργία βίντεο, αποδεικνύοντας βολικό για αυτές τις αυτοσχέδιες λήψεις βίντεο. Όσο απλό και αν φαίνεται, ήταν μια τεράστια έκπληξη για μένα.

Paul Antill / MakeUseOf

Συγχαρητήρια στην Apple που επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν αυτό το κουμπί όπως θέλουν και δεν περιορίζουν τις ενέργειες στις εφαρμογές ή τις συντομεύσεις της ίδιας της Apple. Αυτό είναι ένα απίστευτο βήμα προς την ευελιξία: ένα κουμπί συντόμευσης του Google Assistant σε ένα iPhone, κανείς;

Αλλά αυτή τη στιγμή, το αισθάνομαι λίγο βαρετό, και είναι κάπως ανάμεικτο για μένα.

Paul Antill / MakeUseOf

Η απουσία υποστήριξης για διπλά κλικ για την ενεργοποίηση πρόσθετων ενεργειών πέρα ​​από αυτό που έχετε αντιστοιχίσει σε ένα μόνο πάτημα φαίνεται σαν παράβλεψη ή ίσως σκόπιμος περιορισμός. Μας αφήνει να θέλουμε να διατηρήσουμε την ευκολία της σίγασης των τηλεφώνων μας, ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε μια δευτερεύουσα λειτουργία.

Ενώ ορισμένοι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης τρίτων χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές, ελπίζω η Apple να προσφέρει εγγενή υποστήριξη για αυτό σε μελλοντική ενημέρωση. Είναι ένα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν μεγάλες δυνατότητες και απλά χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη για να ανθίσει πλήρως.

Αξίζει την αναβάθμιση ένας τηλεφακός 5X;

Το 15 Pro διαθέτει τρεις γνωστές κάμερες: μια Κύρια κάμερα 24mm 48MP με διάφραγμα f/1,78, μια κάμερα f/2,2 13mm 12MP Ultra Wide και έναν τηλεφακό f/2,8 77mm 12MP. Είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με το 14 Pro, ειδικά όταν τραβάτε φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες άλλες αναβαθμίσεις iPhone, τα οφέλη γίνονται πιο αισθητά σε χαμηλό φωτισμό. Τόσο το 15 Pro όσο και το 15 Pro Max διαθέτουν μεγαλύτερο αισθητήρα 48 megapixel στην κύρια κάμερα, ο οποίος βοηθά στη λήψη περισσότερων λεπτομερειών.

  Πώς να συνδέσετε τα Apple AirPods με Mac

Paul Antill / MakeUseOf

Δοκιμάζοντας το iPhone 15 Pro και το 14 Pro αργότερα μέσα στην ημέρα, στο ηλιοβασίλεμα και τη νύχτα, ήταν προφανές ότι το νέο iPhone 15 Pro δεν χρειαζόταν να ενεργοποιεί τη νυχτερινή λειτουργία τόσο συχνά. Ο αναβαθμισμένος φωτονικός κινητήρας κάνει τα μαγικά του στα παρασκήνια, με αποτέλεσμα εικόνες χαμηλού φωτισμού με βελτιωμένο έλεγχο θορύβου και διατηρούμενη ευκρίνεια.

Paul Antill / MakeUseOf

Μια αξιοσημείωτη ευκολία, χάρη στον ταχύτερο επεξεργαστή του, εξαλείφει την ανάγκη εναλλαγής μεταξύ των λειτουργιών φωτογραφίας και πορτρέτου. Εάν εντοπιστεί άτομο, γάτα ή σκύλος στο κάδρο, η κάμερα συλλέγει αυτόματα δεδομένα βάθους, επιτρέποντάς σας να αποφασίσετε αργότερα εάν θέλετε μια τυπική φωτογραφία ή ένα πορτρέτο. Συχνά δεν τράβηξα ποτέ σε πορτρέτο, καθώς ήξερα ότι τα αποτελέσματα ήταν χτυπημένα ή χαμένα, ή τραβούσα άλλα θέματα που δεν απαιτούσαν αυτό το βλέμμα, έτσι απλά αποφάσισα να παραμείνω στην κανονική λειτουργία φωτογραφίας.

Ο τηλεφακός 5X tetraprism αποκλειστικά για το iPhone 15 Pro Max μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν πρέπει να εξοφλήσετε τα επιπλέον μετρητά και να κάνετε αναβάθμιση στο μεγαλύτερο μοντέλο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή κατά τη λήψη θεμάτων σε σημαντική απόσταση, κυρίως ορόσημα. Ωστόσο, έχει ορισμένα μειονεκτήματα που μπορεί να κάνουν τον φακό 3X που βρίσκεται στο Pro μια πιο λογική επιλογή για σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Συγκεκριμένα, ο φακός 5X παρουσιάζει μειωμένη ποιότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και στερείται αποτελεσματικής σταθεροποίησης για βίντεο.

Το πιο σημαντικό – και η Apple κατάφερε να το παρακάμψει αυτό στην κεντρική της ομιλία – δημιουργεί ένα σημαντικό κενό στα εστιακά εύρη από 24 mm έως 120 mm. Με τη μετάβαση του iPhone 15 Pro Max στο οπτικό ζουμ 5X, οτιδήποτε από 24 mm έως 120 mm γίνεται ψηφιακό ζουμ, με αποτέλεσμα αισθητή απώλεια ποιότητας. Το ζουμ 5X μπορεί συχνά να είναι υπερβολικό, καθιστώντας δύσκολο το καδράρισμα λήψεων, ιδιαίτερα για πορτρέτα. Πρέπει ήδη να κάνετε αρκετά πίσω για να βάλετε το πρόσωπο κάποιου στο κάδρο, πόσο μάλλον να βάλετε ολόκληρο το σώμα του. Ενώ μπορεί να λάμπει σε συγκεκριμένα σενάρια όπως η αθλητική φωτογραφία ή ακόμα και κάποια φωτογραφία δρόμου, για καθημερινή ευελιξία, ο φακός 3X / 77mm που βρίσκεται σε αυτό το μοντέλο Pro παραμένει η καλύτερη επιλογή συνολικά.

Επαγγελματικό βίντεο (επιτέλους)

Αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο να «αναβαθμίσω» στο iPhone 15 Pro από το 14 Pro Max μου είναι η προσθήκη εγγενούς υποστήριξης για εγγραφή βίντεο LOG. Αν και ήμουν πολύ χαρούμενος που ταξιδεύω πιο ελαφριά και αφήνω πίσω τις «πραγματικές» κάμερές μου για να τραβήξω φωτογραφίες με το iPhone μου, αυτό δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα με τα βίντεο. Ως λάτρης του βίντεο που καταγράφει τουλάχιστον ένα κομμάτι περιεχομένου την ημέρα, αυτό ήταν στη λίστα επιθυμιών μου για το iPhone εδώ και τέσσερα χρόνια. Η δύναμη λήψης βίντεο με μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και ευελιξία αλλάζει το παιχνίδι για τους δημιουργούς και είναι ένα χαρακτηριστικό που περίμενα με ανυπομονησία. Το να αποκτήσετε τελικά όλα αυτά σε ένα iPhone ταυτόχρονα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση.

(Σημείωση, τα δείγματα βίντεο πλήρους ανάλυσης μπορούν να είναι προβλήθηκε στο YouTube)

Paul Antill / MakeUseOf

Ενώ τα iPhone παρέδιδαν πάντα εντυπωσιακή ποιότητα βίντεο με εξαιρετική σταθεροποίηση, ζωντανά χρώματα και ευκρίνεια, η Apple τείνει να εφαρμόζει μια κάπως βαριά επεξεργασία που μπορεί να κάνει τα βίντεο να αισθάνονται υπερβολικά στυλιζαρισμένα. Είναι εξαιρετικό για βίντεο με δυνατότητα γρήγορης κοινής χρήσης, αλλά υστερεί όταν πρόκειται να δημιουργήσετε πιο επαγγελματικό περιεχόμενο. Η ταξινόμηση χρωμάτων LOG μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να αξίζουν τον κόπο.

Ακόμη και με την εισαγωγή του Cinematic Mode σε προηγούμενες επαναλήψεις, συχνά φαινόταν σαν ένα τέχνασμα. Φέτος είναι διαφορετικό. Έχουμε ακόμη πλήρη υποστήριξη για το ProRes LOG με την μπροστινή κάμερα. Στη δοκιμή δίπλα-δίπλα, μπορείτε γρήγορα να παρατηρήσετε πώς το LOG με διαβάθμιση χρώματος αφαιρεί την υπερβολικά ακονισμένη εμφάνιση που εξακολουθεί να μαστίζει το τυπικό προφίλ.

Paul Antill / MakeUseOf

Εφαρμογές τρίτων όπως το Moment ή το Filmic Pro πρόσφεραν περισσότερα χειροκίνητα χειριστήρια και διαφορετικά προφίλ βίντεο, συμπεριλαμβανομένου του προσομοιωμένου LOG, αλλά δεν μπορούσαν να παρέχουν κάποιο πραγματικό αυξημένο δυναμικό εύρος για να σας επιτρέψουν να αντλήσετε πληροφορίες από σκιές και επισημάνσεις.

Paul Antill / MakeUseOf

Αφού σκάψετε μερικές σελίδες ρυθμίσεων, μπορείτε τώρα να ενεργοποιήσετε την κωδικοποίηση ProRes με υποστήριξη για LOG, HDR ή SDR. Αν και η μετάβαση στο LOG δεν θα μετατρέψει τα βίντεό σας στην ποιότητα, ας πούμε, ενός Sony a7siii πλήρους κάδρου, ανοίγει ένα νέο επίπεδο ευελιξίας επεξεργασίας που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμο με αρχεία βίντεο iPhone. Πέρα από τη διευκόλυνση της διόρθωσης χρώματος και τη βελτίωση της εμφάνισης, το LOG εξαλείφει επίσης την υπερβολική ευκρίνεια που τείνουν να εφαρμόζουν τα iPhone.

Με αυτά τα λόγια, η Apple εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τους χρήστες της. Πέρα από τον ρυθμό καρέ και την επιλογή της κάμερας με την οποία θα εγγράψει, η Apple δεν πιστεύει ότι «χρειάζεται» να έχουμε τον έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου, του ISO ή της ισορροπίας λευκού. Κατανοώ την επιθυμία να διατηρήσουμε την εφαρμογή της κάμερας εύκολη στη χρήση, αλλά φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι χρήστες που κινηματογραφούν στο LOG, αναζητούν επίσης αυτά τα πιο προηγμένα στοιχεία ελέγχου. Δεδομένης της ώθησής τους προς το βίντεο “Pro”, το γιατί η Apple εξακολουθεί να μην έχει προσθέσει αυτές τις πολύ βασικές λειτουργίες “Pro” παραμένει μυστήριο. Ίσως κυκλοφορήσουν τη δική τους Apple Camera σε λίγα χρόνια.

  Πώς να παρακολουθήσετε διακριτικά το Netflix στην εργασία

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εφαρμογή κάμερας της Apple δεν υποστηρίζει το ProRes LOG στα 4K60FPS, εκτός εάν έχετε υποστηριζόμενη εξωτερική μονάδα δίσκου ή κάρτα SD.

Σε μια πιο θετική σημείωση, η Blackmagic, η εταιρεία πίσω από το εργαλείο επεξεργασίας βίντεο DaVinci Resolve, κυκλοφόρησε την εφαρμογή Blackmagic Cam την ώρα που έπρεπε. Αυτή η εφαρμογή καλύπτει το κενό παρέχοντας πρόσβαση σε εκείνες τις λειτουργίες που λείπουν και πολλά άλλα. Δεν υποστηρίζει μόνο το Apple LOG, αλλά επιτρέπει επίσης την εγγραφή σε Apple ProRes 4444. Τα μεγέθη των αρχείων σας θα είναι τρελά μεγάλα και στην πραγματικότητα, τα επιπλέον δεδομένα σε αυτούς τους λιγότερο συμπιεσμένους κωδικοποιητές εξακολουθούν να είναι υπερβολικά για βίντεο iPhone, αλλά αυτό είναι τεράστιο νίκη για τους δημιουργούς βίντεο iPhone.

Paul Antill / MakeUseOf

Λεπτή κατασκευή τιτανίου, αλλά λιγότερη απαγωγή θερμότητας;

Δίπλα, το iPhone 15 Pro μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπο με τον προκάτοχό του. Το αγαπάτε ή το μισείτε, γιατί αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το Dynamic Island είναι εδώ για να μείνει.

Φέτος, η Apple αντικατέστησε το πλαίσιο από ανοξείδωτο χάλυβα, το οποίο χρησιμοποιούσε στη σειρά Pro εδώ και αρκετά χρόνια, προς όφελος του βουρτσισμένου Titanium με πιο ματ φινίρισμα. Δεν ήμουν οπαδός των πιο λαμπερών πλαισίων που βρέθηκαν σε προηγούμενα Pro. Έδειχναν premium για περίπου 5 λεπτά, αλλά γρήγορα έγιναν μαγνήτης για μουντζούρες και γρατσουνιές. Οι χρωματικές σας επιλογές φέτος είναι όλες με θέμα το τιτάνιο: φυσικό τιτάνιο, μπλε τιτάνιο, λευκό τιτάνιο και μαύρο τιτάνιο.

Τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max έχουν επίσης στενότερα και πιο στρογγυλεμένα πλαίσια γύρω από την οθόνη. Κρατώντας τα 15 Pro και 14 Pro στο χέρι, παρατήρησα αμέσως τη διαφορά λόγω του τρόπου με τον οποίο οι πιο στρογγυλεμένες άκρες επέτρεπαν στα χέρια μου να τυλίγονται γύρω από τις πλευρές και πόσο πιο ελαφρύ ένιωθα. Η μετάβαση στο Titanium και η εξομάλυνση των πλευρών του επέτρεψε στα μοντέλα iPhone 15 Pro να πέσουν 19 γραμμάρια από τους προκατόχους τους. Αν και ήμουν δύσπιστος στην αρχή, μαζί αυτό κάνει τις φετινές συσκευές Pro πολύ πιο εύκολες και άνετες στο κράτημα. Χαίρομαι που βλέπω τη μετάβαση στο Titanium, αν και φαίνεται ότι έχει μερικά μειονεκτήματα.

Τα μειονεκτήματα του τιτανίου

Για αρχή, υπάρχουν πολλά (οδυνηρά δύσκολο να τα δεις) βίντεο από YouTubers όπως το JerryRigEveryThing που δείχνουν πόσο μαλακότερο είναι το Titanium. Αποδεικνύεται ότι, εκτός από την παραλλαγή Natural Titanium, όλα τα άλλα χρώματα του iPhone 15 Pro είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο να εμφανίζουν τις γρατσουνιές και τα χτυπήματά τους. Ενώ προτιμώ να χρησιμοποιώ μια θήκη από την πρώτη μέρα για να προστατεύσω τη συσκευή μου, για όσους προτιμούν να κουνιάζουν ένα γυμνό τηλέφωνο, θα απαιτείται επιπλέον προσοχή για να διατηρείται η συσκευή σας παρθένα.

Ωστόσο, αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι το θέμα της υπερθέρμανσης. Η ακριβής αιτία αυτού του ευρέως διαδεδομένου προβλήματος δεν έχει εντοπιστεί, αλλά υπάρχει η υποψία ότι το πιο ισχυρό τσιπ A17 Pro 3nm παράγει περισσότερη θερμότητα, ενώ το κέλυφος Titanium μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη διάχυση της.

Σε φαινομενικά τυχαίες στιγμές, έχω βιώσει στιγμές όπου το iPhone 15 Pro μου ζεσταίνεται άβολα στην αφή, ακόμη και με μια θήκη ανοιχτή. Δεν μιλάω για σενάρια όπως η χρήση του σε εξωτερικούς χώρους σε άμεσο ηλιακό φως κατά την εγγραφή 4K60FPS LOG για εκτεταμένες περιόδους. Αντίθετα, έχω συναντήσει περιπτώσεις όπου η απλή φόρτιση του τηλεφώνου σε εσωτερικούς χώρους ενώ διάβαζα ανέμελα το Apple News πυροδότησε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι «η φόρτιση έχει τεθεί σε αναμονή έως ότου οι θερμοκρασίες του τηλεφώνου επανέλθουν στο φυσιολογικό».

Αν και είναι φυσιολογικό για τα νέα iPhone να ζεσταίνονται ελαφρώς τις πρώτες ημέρες χρήσης καθώς ευρετηριάζουν και βελτιστοποιούν τις διαδικασίες παρασκηνίου, είναι πολύ ασυνήθιστο αυτά τα ζητήματα να επιμένουν για μια εβδομάδα τακτικής χρήσης.

Η Apple πρόσφατα αναγνώρισε αυτό το ζήτημα και το απέδωσε σε σφάλματα λογισμικού για τα οποία εργάζεται ενεργά για να αντιμετωπίσει. Λίγο πριν από την κυκλοφορία αυτής της αναθεώρησης, η Apple απώθησε το iOS 17.1, το οποίο φαίνεται να έχει επιλύσει αυτές τις ανησυχίες χωρίς καμία αξιοσημείωτη μείωση στην απόδοση. Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για μόνιμη διόρθωση.

Μια αξιόλογη αναβάθμιση, αν και κυρίως για δημιουργούς περιεχομένου

Το iPhone 15 Pro είναι μια συναρπαστική αναβάθμιση, ιδιαίτερα για δημιουργούς περιεχομένου όπως εγώ. Η πολυαναμενόμενη στροφή στο USB-C απλοποιεί τη φόρτιση και τις μεταφορές δεδομένων, ενώ το προσαρμόσιμο κουμπί δράσης προσθέτει μια νότα εξατομίκευσης, κάτι που δεν είναι χαρακτηριστικό της Apple. Η φωτογραφία δεν έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, αλλά ως δημιουργός, είναι η εγγενής υποστήριξη για εγγραφή βίντεο LOG που κάνει το iPhone 15 Pro να αισθάνεται πραγματικά επαγγελματίας.

Υποθέτοντας ότι η Apple μπορεί να προσφέρει μια κατάλληλη λύση για τα προβλήματα υπερθέρμανσης που δεν επηρεάζει την απόδοση, αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά iPhone που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό.

Paul Antill / MakeUseOf Apple iPhone 15 Pro

Η επιλογή των συντακτών

Από την πολυαναμενόμενη υιοθέτηση του USB-C έως το προσαρμόσιμο κουμπί δράσης και τη βελτιωμένη απόδοση της κάμερας, αυτό το iPhone υπόσχεται μια βελτιωμένη εμπειρία χρήστη. Το χαρακτηριστικό του επίκεντρου είναι η εγγενής υποστήριξη για εγγραφή βίντεο LOG, που αλλάζει το παιχνίδι για τους δημιουργούς, αν και η συσκευή δεν είναι χωρίς ιδιορρυθμίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής υπερθέρμανσης και της ευαισθησίας του Titanium σε γρατσουνιές.