Τα καλύτερα προγράμματα Windows Bloatware για απεγκατάσταση

Κάθε νέος φορητός υπολογιστής συνοδεύεται από μια σειρά από προεγκατεστημένες εφαρμογές, πολλές από τις οποίες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ. Αυτά τα προγράμματα αναφέρονται ως bloatware. Το Bloatware καταλαμβάνει πολύ χώρο στον σκληρό σας δίσκο, περιορίζοντας τον αριθμό των φωτογραφιών, των εγγράφων και άλλου περιεχομένου που μπορείτε να αποθηκεύσετε.

Εάν θέλετε να ελευθερώσετε χώρο αποθήκευσης στη συσκευή σας καταργώντας την εγκατάσταση του bloatware, αυτός ο οδηγός είναι για εσάς. Θα τονίσει ορισμένα κοινά bloatware που μπορείτε να διαγράψετε με ασφάλεια από τον νέο σας φορητό υπολογιστή.

Πώς να βρείτε το Bloatware σε υπολογιστή με Windows

Πριν ξεκινήσουμε, ας καταλάβουμε πρώτα πού μπορείτε να δείτε αυτά τα προγράμματα bloatware. Είναι σημαντικό να δείτε τη λίστα των εφαρμογών που είναι προεγκατεστημένες στον υπολογιστή σας για να προσδιορίσετε ποια προγράμματα είναι απαραίτητα και ποια όχι. Μόλις προσδιορίσετε μια εφαρμογή που θέλετε να καταργήσετε, τα παρακάτω βήματα θα σας δείξουν πώς να την απεγκαταστήσετε.

Λάβετε υπόψη ότι όλο το λογισμικό που διαγράφετε μπορεί να εγκατασταθεί ξανά, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αφαίρεση κάτι που μπορεί να χρειαστείτε σε μελλοντική ημερομηνία. Δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε και να διαγράψετε τη λίστα των εφαρμογών που είναι αποθηκευμένες στη συσκευή σας:

  • Ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις” και μεταβείτε στις “Εφαρμογές”.
  • Μεταβείτε στην ενότητα “Εφαρμογές και δυνατότητες”, όπου θα δείτε μια λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές.
  • Πατήστε το κουμπί με τις τρεις κουκκίδες δίπλα στην εφαρμογή που θέλετε να διαγράψετε και επιλέξτε “Κατάργηση εγκατάστασης”.
  • Η εφαρμογή μπορεί να απεγκατασταθεί αμέσως ή μπορεί να συναντήσετε ένα πλαίσιο διαλόγου με προτροπές που πρέπει να ακολουθήσετε για να απαλλαγείτε από το πρόγραμμα.

      Πώς να διορθώσετε τα σφάλματα εγκατάστασης των Windows 10 "Τι χρειάζεται την προσοχή σας".

    Τα καλύτερα προγράμματα Windows Bloatware για απεγκατάσταση

    Τώρα που γνωρίζετε πού αποθηκεύονται τα προγράμματα bloatware και πώς να τα απεγκαταστήσετε, ας δούμε τις εφαρμογές που πρέπει να καταργήσετε από τα Windows.

    Γρήγορη ώρα

    Η Apple δεν έχει υποστηρίξει την έκδοση Windows του προγράμματος αναπαραγωγής βίντεο της, QuickTime, από το 2016. Η εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Trend Micro αποκάλυψε ότι το λογισμικό είχε αρκετά κρίσιμα τρωτά σημεία. Η Apple είναι απίθανο να επιδιορθώσει αυτά τα ζητήματα, καθώς έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι το QuickTime δεν είναι πλέον ασφαλές στη χρήση.

    Η διαγραφή αυτής της εφαρμογής δεν θα διαταράξει την προβολή των βίντεο, καθώς το iTunes δεν εξαρτάται από τη λειτουργία της. Αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση QuickTime, το VLC θα ήταν μια καλή επιλογή.

    CCleaner

    Πριν το αποκτήσει η Avast, το CCleaner ήταν μια δημοφιλής εφαρμογή για τον καθαρισμό παλαιών αρχείων και προγραμμάτων. Έκτοτε, η φήμη του έχει κατρακυλήσει λόγω προβλημάτων με αναγκαστικές ενημερώσεις και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων.

    Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά προγράμματα εκεί έξω που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας. Εφαρμογές όπως το System Mechanic Ultimate Defense ή το MyCleanPC θα κάνουν εξαιρετική δουλειά στη διαγραφή ανεπιθύμητων δεδομένων από τη συσκευή σας. Τα Windows διαθέτουν επίσης ένα εργαλείο καθαρισμού δίσκου που κάνει αξιοπρεπή δουλειά.

    Adobe Flash player

    Από τον Ιανουάριο του 2021, το Flash Player της Adobe δεν υποστηρίζεται πλέον. Το πρόγραμμα μπορεί να είναι αποκλεισμένο, αλλά θα πρέπει να αφαιρέσετε αντίγραφα από υπολογιστή για να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα ασφαλείας.

    Το Shockwave Player της Adobe καταργήθηκε επίσης το 2019 και είναι απίθανο να βρείτε έναν ιστότοπο που να το απαιτεί. Επομένως, θα πρέπει να διαγράψετε τόσο το Flash Player όσο και το Shockwave Player από το σύστημά σας καθώς δεν χρησιμοποιούνται πλέον.

    Ιάβα

    Η Java είναι ένας χρόνος εκτέλεσης πολυμέσων που αποτελείται από Java στην επιφάνεια εργασίας και την προσθήκη Java για προγράμματα περιήγησης. Κάποτε ήταν αρκετά τυπικό, αλλά οι περισσότεροι ιστότοποι δεν το χρησιμοποιούν πλέον. Οι σύγχρονες εκδόσεις του Firefox και του Chrome δεν υποστηρίζουν Java, πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός και αν είστε προγραμματιστής, δεν υπάρχει λόγος να έχετε αυτό το λογισμικό στον υπολογιστή σας. Η διαγραφή του θα ελευθερώσει πολύτιμο χώρο.

      Τρόπος εμφάνισης των κρυφών πλωτών επιδόσεων των Windows 10

    Microsoft Silverlight

    Όπως το Adobe Flash, το Silverlight είναι ένα πλαίσιο web που χρησιμοποιείται για να επιτρέπει την εμφάνιση περιεχομένου εμπλουτισμένων μέσων στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Δυστυχώς, αυτές οι προσθήκες δεν είναι πλέον χρήσιμες. Τα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης δεν υποστηρίζουν πλέον το Silverlight. Το Chrome, ο Firefox και ο Edge δεν λειτουργούν με το Silverlight. Μόνο ο Internet Explorer εξακολουθεί να υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα και η Microsoft σχεδιάζει να το αποσύρει το 2022.

    Η κατάργηση του Microsoft Silverlight δεν θα κάνει διαφορά στον τρόπο προβολής πολυμέσων στον υπολογιστή σας. Μπορεί να απεγκατασταθεί με ασφάλεια.

    Κατασκευαστής Bloatware

    Εάν αγοράσατε τον υπολογιστή σας με ήδη εγκατεστημένα Windows, το πιθανότερο είναι ότι ο κατασκευαστής του υπολογιστή έχει φορτώσει πολλά περιττά προγράμματα στη συσκευή σας. Αυτά τα προγράμματα δεν απαιτούνται για τη λειτουργία των Windows, επομένως μπορούν να διαγραφούν με ασφάλεια. Ορισμένες από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, όπως οι εφαρμογές φωτογραφιών και τα εργαλεία παιχνιδιών, δεν είναι απαραίτητες, καθώς αντιγράφουν προγράμματα ήδη στα Windows.

    Τα προγράμματα κατασκευαστή που πρέπει να παραμείνουν στον υπολογιστή σας περιλαμβάνουν βοηθητικά προγράμματα και προγράμματα οδήγησης ενημέρωσης BIOS. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε μια συγκεκριμένη λίστα με όλα τα προγράμματα που πρέπει να καταργήσετε από το σύστημά σας. Αντίθετα, σας προτείνουμε να ελέγξετε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται “Πρέπει να το αφαιρέσω;” για να δείτε από τι μπορείτε να απαλλαγείτε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να αφήσετε τα προγράμματα του κατασκευαστή μόνοι σας, εκτός εάν γνωρίζετε σε τι χρησιμοποιούνται.

    Windows Bloatware

    Εκτός από τον κατασκευαστή bloatware, η Microsoft περιλαμβάνει επίσης αρκετά από τα προγράμματά της με τη μορφή εφαρμογών Store. Ορισμένα από αυτά, όπως το Weather και το Xbox, είναι χρήσιμα σε μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλα είναι περιττά και μπορούν να αφαιρεθούν. Μεταβείτε στις εφαρμογές του Microsoft Store και δείτε τι μπορείτε να κάνετε χωρίς.

      Πώς να διορθώσετε το C:windowssystem32configsystemprofiledesktop Δεν είναι διαθέσιμο στα Windows 10 1803 Είσοδος

    WinRAR

    Αν και είναι χρήσιμο να έχετε ένα εργαλείο εξαγωγής αρχείων, το WinRAR δεν είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά. Η παλιά του άδεια shareware το κάνει λίγο περίγελο και θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσετε νεότερο λογισμικό. Ένα πρόγραμμα όπως το 7-Zip είναι δωρεάν στη χρήση και είναι πολύ καλύτερο στην εξαγωγή αρχείων από το WinRAR.

    Εκτυπωτής κουπονιών

    Ο στόχος του Coupon Printer είναι να παρέχει στους χρήστες πρόσβαση σε προσφορές από το Coupons.com. Ωστόσο, αυτό το λογισμικό συνήθως συνοδεύεται από άλλα προγράμματα και το πιθανότερο είναι ότι δεν εκτυπώνετε αρκετά κουπόνια για να είναι απαραίτητο αυτό το εργαλείο. Εάν είστε πιστός χρήστης του ιστότοπου, αφήστε αυτήν την εφαρμογή εγκατεστημένη. Εάν δεν είστε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν άλλο ιστότοπο κουπονιών. Δεν θα χρειαστεί να κατεβάσετε μια εφαρμογή για να το κάνετε αυτό, κάτι που θα εξοικονομήσει χώρο στον σκληρό σας δίσκο.

    Επεκτάσεις γραμμής εργαλείων και προγράμματος περιήγησης

    Τα προγράμματα περιήγησης όπως το Google Chrome έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά καταπολεμώντας τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης και της γραμμής εργαλείων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Ωστόσο, προγράμματα όπως το Bing Bar ή το Yahoo Toolbar ενδέχεται να συνδέονται στη γραμμή εργαλείων σας κάθε τόσο.

    Ελέγξτε τα εγκατεστημένα πρόσθετα για να δείτε εάν μεταφέρετε ανεπιθύμητες επεκτάσεις. Αν είστε, ξεφορτωθείτε τα. Ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα μπορεί να προέρχονται από αναξιόπιστες πηγές.

    Ελαφρώσε το φορτίο

    Τα περισσότερα από τα προγράμματα αυτής της λίστας δεν είναι πλέον χρήσιμα και μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια από τον υπολογιστή σας. Μπορείτε πάντα να τα εγκαταστήσετε ξανά εάν χρειαστεί, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα ξανασκεφτείτε ποτέ. Είναι καλό να καθαρίζετε τακτικά το σύστημά σας για να αφαιρείτε παλιά ή άχρηστα προγράμματα. Όχι μόνο ελευθερώνει πολύτιμο χώρο, αλλά κάποιο από αυτό το λογισμικό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια.

    Έχετε απεγκαταστήσει το bloatware από τα Windows; Ποιες εφαρμογές διαγράψατε; Ενημερώστε μας στην παρακάτω ενότητα σχολίων.