Τα καλύτερα εργαλεία και λογισμικό παρακολούθησης υποδομής πληροφορικής που αναθεωρήθηκαν το 2020

Δεδομένου ότι κανένας διαχειριστής δεν μπορεί να έχει μάτια παντού και ωστόσο όλοι πρέπει να παρακολουθούν τα πάντα, τα εργαλεία παρακολούθησης της υποδομής πληροφορικής είναι μια αναγκαιότητα για τους περισσότερους από εμάς. Αυτά τα εργαλεία θα παρακολουθούν αποτελεσματικά τα πράγματα και θα σας ενημερώνουν όταν κάτι χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με αυτά τα εργαλεία είναι ότι υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε. Μπορεί όλα να φαίνονται πολύ παρόμοια, αλλά το καθένα έχει κάποιο μοναδικό χαρακτηριστικό που θα το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ψάξαμε στο διαδίκτυο για ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά και σας παρουσιάζουμε τώρα τη λίστα με τα καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης υποδομής πληροφορικής.

Προτού αποκαλύψουμε τα δέκα κορυφαία προϊόντα μας, θα θέλαμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε την παρακολούθηση της υποδομής γενικά. Όπως πρόκειται να ανακαλύψετε, διαφορετικοί διαχειριστές και διαφορετικοί οργανισμοί έχουν διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά την παρακολούθηση. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε τους διαφορετικούς τύπους συστημάτων παρακολούθησης από τα πιο βασικά έως τα περίπλοκα. Και αν είστε περίεργοι και σας αρέσει να μάθετε πώς λειτουργούν τα πράγματα, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σας εξηγήσουμε τα βασικά στοιχεία του τρόπου λειτουργίας αυτών των εργαλείων. Οπλισμένοι με όλη αυτή τη γνώση, θα είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τη συλλογή εργαλείων και λογισμικού μας.

Παρακολούθηση Υποδομών

Η ανάγκη για παρακολούθηση των υποδομών είναι αρκετά προφανής. Τα δίκτυα γίνονται όλο και μεγαλύτερα και έχουν περισσότερα στοιχεία από ποτέ. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους διαχειριστές να πρέπει να παρακολουθούν δεκάδες συσκευές, αν όχι εκατοντάδες. Αυτό είναι απλώς πάρα πολύ για να το χειριστεί ένα άτομο. Και είναι κουραστική και βαρετή δουλειά, ακριβώς το είδος της εργασίας που συνήθως αφήνεται καλύτερα σε ένα μηχάνημα.

Όσο απαραίτητη είναι η παρακολούθηση, τόσο ποικίλη. Διαφορετικοί τύποι συστημάτων έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, ενώ κάποιος πιθανότατα θα ενδιαφερόταν περισσότερο για τη χρήση εύρους ζώνης διεπαφών εξοπλισμού δικτύωσης, είναι η CPU και τα φορτία μνήμης που θα ήταν ενδιαφέροντα σε έναν διακομιστή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν συχνά διαφορετικοί τύποι συστημάτων παρακολούθησης για διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: 12 Καλύτερα Λογισμικά και Εργαλεία Παρακολούθησης Δικτύου που εξετάστηκαν το 2018

Τα εικονικά περιβάλλοντα είναι μια ειδική περίπτωση και έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες παρακολούθησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα εργαλεία παρακολούθησης ειδικεύονται σε αυτά. Πρόσφατα εξετάσαμε τα Καλύτερα Εργαλεία Παρακολούθησης VM για να παρακολουθείτε προσεκτικά τις εικονικές σας μηχανές.

Για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των διαφορετικών τύπων παρακολούθησης, ορισμένα από τα διαθέσιμα εργαλεία μπορούν να παρακολουθούν πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Το κάνουν είτε μέσω ενσωματωμένης λειτουργικότητας είτε χρησιμοποιώντας εξωτερικά πρόσθετα ή πρόσθετα.

Διαφορετικοί τύποι συστημάτων παρακολούθησης

Ανεξάρτητα από τον τύπο του εξοπλισμού που πρέπει να παρακολουθήσετε, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι συστημάτων παρακολούθησης το καθένα με αυξανόμενο επίπεδο λεπτομέρειας. Στο πιο βασικό επίπεδο, έχετε απλά εργαλεία παρακολούθησης προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Απλώς θα ελέγξουν ότι οι συσκευές είναι σε λειτουργία – και συνήθως σας ειδοποιούν όταν πέφτει κάποια. Δεν θα ελέγξουν καμία από τις λειτουργικές παραμέτρους της συσκευής και συνήθως χρησιμοποιούν δοκιμές ping για να επαληθεύσουν ότι οι συσκευές ανταποκρίνονται.

Το επόμενο επίπεδο παρακολούθησης θα κάνει δημοσκόπηση των συσκευών –ή θα λαμβάνει δεδομένα ώθησης από τις ίδιες τις συσκευές ή από έναν πράκτορα– για να ληφθούν διαφορετικές λειτουργικές παραμέτρους. Συνήθως αποθηκεύουν αυτές τις παραμέτρους σε μια βάση δεδομένων και τις εμφανίζουν σε κάποια μορφή πίνακα ή γραφικού πίνακα εργαλείων.

Το ανώτατο επίπεδο παρακολούθησης προσθέτει κάποιο είδος δυνατότητας ειδοποίησης. Μπορεί να βασίζεται σε μετρημένα ή υπολογισμένα δεδομένα με προκαθορισμένα ή καθορισμένα από τον χρήστη όρια ειδοποίησης. Ορισμένα συστήματα χρησιμοποιούν επίσης μια ενσωματωμένη βάση γνώσεων για την ενεργοποίηση ειδοποιήσεων με βάση ορισμένες λειτουργικές παραμέτρους ή συνδυασμό παραμέτρων. Δεδομένου ότι ο σκοπός της χρήσης εργαλείων παρακολούθησης είναι να απαλλάξει τους διαχειριστές από το να χρειάζεται να παρακολουθούν συνεχώς συστήματα, περιττό να πούμε ότι αυτά τα συστήματα είναι μακράν τα πιο δημοφιλή.

  Πώς να αλλάξετε την αρχική σας σελίδα στον Microsoft Edge

Πώς λειτουργούν τα συστήματα παρακολούθησης;

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αρκετά απλή ερώτηση, η απάντηση δεν είναι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένας καθολικός τρόπος που χρησιμοποιούν όλα τα συστήματα παρακολούθησης. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές μέθοδοι και πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από πολλά εργαλεία. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς λειτουργούν ορισμένα από αυτά.

Στη βάση πολλών εργαλείων παρακολούθησης βρίσκεται το Simple Network Management Protocol ή SNMP. Καθορίζει ένα σχήμα επικοινωνίας μεταξύ μιας πλατφόρμας παρακολούθησης και της παρακολουθούμενης συσκευής καθώς και τη δομή των παρακολουθούμενων δεδομένων. Τα εργαλεία παρακολούθησης SNMP συνδέονται με συσκευές παρακολούθησης σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διαβάζουν τις λειτουργικές παραμέτρους. Για παράδειγμα, η χρήση της CPU ή οι μετρητές χρήσης μνήμης μπορούν να διαβαστούν μέσω του SNMP.

Για την παρακολούθηση εξοπλισμού δικτύου, ορισμένοι μετρητές που ονομάζονται bytes in και bytes out μπορούν επίσης να διαβαστούν μέσω SNMP. Ο τυπικός εξοπλισμός δικτύου έχει ένα ζευγάρι από αυτούς τους μετρητές για κάθε διεπαφή δικτύου. Ωστόσο, αυτά δεν είναι μετρητές. Είναι μετρητές που υποδεικνύουν πόσα byte έχουν μεταδοθεί και ληφθεί από την τελευταία επαναφορά του εξοπλισμού. Γνωρίζοντας το διάστημα ψηφοφορίας, τα απλά μαθηματικά θα επιτρέψουν στο σύστημα παρακολούθησης να υπολογίσει τη μέση χρήση εύρους ζώνης.

Για την παρακολούθηση διακομιστών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες τεχνικές. Στον κόσμο των Windows, το πρωτόκολλο WMI (Windows Management Instrumentation) χρησιμοποιείται συνήθως για την επικοινωνία μεταξύ συστημάτων παρακολούθησης και διακομιστών παρακολούθησης. Άλλα πρωτόκολλα όπως το WBEM (Web-Based Enterprise Management) ή το CIM (Common Information Model) χρησιμοποιούνται με παρόμοιο τρόπο στον κόσμο εκτός των Windows.

Πολλά συστήματα παρακολούθησης επικοινωνούν με κεντρικούς υπολογιστές που παρακολουθούνται μέσω ενός τοπικά εγκατεστημένου παράγοντα. Η χρήση παραγόντων έχει πολλά πλεονεκτήματα. Παρέχει στους προγραμματιστές συστημάτων παρακολούθησης την καλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των πληροφοριών και του τρόπου ανταλλαγής. Και με τον πράκτορα να εκτελείται τοπικά στο σύστημα παρακολούθησης, θα έχει συνήθως πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που είναι διαθέσιμες χρησιμοποιώντας τυπικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, οι πράκτορες έχουν ένα τίμημα. Λειτουργούν στο σύστημα παρακολούθησης και, ως εκ τούτου, καταναλώνουν κάποιους από τους πόρους του.

Τα 10 καλύτερα εργαλεία και λογισμικό παρακολούθησης υποδομής πληροφορικής

1. Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds (Δωρεάν δοκιμή)

Το κορυφαίο προϊόν της SolarWinds ονομάζεται Network Performance Monitor ή NPM. Είναι μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης δικτύου. Τα κύρια πλεονεκτήματα του εργαλείου είναι η απλότητα, η επεκτασιμότητα και η προσαρμοστικότητά του. Το GUI του εργαλείου είναι πολύ διαισθητικό και εύκολο στη χρήση και στην εκμάθηση. Θα κλιμακωθεί από το μικρότερο δίκτυο έως τις τεράστιες εγκαταστάσεις με χιλιάδες συσκευές σε πολλαπλούς ιστότοπους. Όσο για την παραμετροποίηση, είναι παντού: στο ταμπλό, τις προβολές, τις αναφορές, τις ειδοποιήσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: Παρακολούθηση απόδοσης δικτύου SolarWinds

Το σύστημα ειδοποίησης του Network Performance Monitor είναι από τα καλύτερα. Μπορεί είτε να προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες σας είτε να χρησιμοποιηθεί εκτός συσκευασίας με ελάχιστες διαμορφώσεις. Η ενσωματωμένη ευφυΐα της μηχανής ειδοποίησης δεν θα στέλνει ειδοποιήσεις για «ασήμαντα» συμβάντα στη μέση της νύχτας ούτε θα στέλνει εκατοντάδες ειδοποιήσεις «απρόσιτης συσκευής» για μια συσκευή που βρίσκεται πίσω από έναν δρομολογητή ή διακόπτη δικτύου.

Το SolarWinds Network Performace Monitor ξεκινά από κάτι λιγότερο από 3.000 $ και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών που πρέπει να παρακολουθούνται και τα επιλεγμένα προαιρετικά εξαρτήματα. Θα παρακολουθεί μόνο συσκευές δικτύου. Εάν έχετε επίσης διακομιστές για παρακολούθηση, θα χρειαστείτε επίσης τον Διακομιστή SolarWinds και την Παρακολούθηση Εφαρμογών που εξετάζονται παρακάτω. Εάν προτιμάτε να δοκιμάσετε το προϊόν πριν το αγοράσετε, μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών είναι διαθέσιμη για λήψη από τον ιστότοπο της SolarWinds.

2. Διακομιστής SolarWinds και Παρακολούθηση Εφαρμογών (Δωρεάν δοκιμή)

Αν, αντί για εξοπλισμό δικτύωσης, αυτό που πρέπει να παρακολουθείτε είναι οι διακομιστές και οι διαδικασίες τους, τότε αυτό που χρειάζεστε είναι ο Διακομιστής και η Παρακολούθηση Εφαρμογών, επίσης από τη SolarWinds. Όπως θα μαντέψετε από το όνομά του, παρακολουθεί τις εφαρμογές καθώς και τον διακομιστή που τις φιλοξενεί. Το λογισμικό μπορεί να κλιμακωθεί από πολύ μικρά δίκτυα σε μεγάλα με εκατοντάδες διακομιστές –φυσικούς ή εικονικούς– διασκορπισμένους σε πολλούς ιστότοπους. Το εργαλείο μπορεί επίσης να παρακολουθεί υπηρεσίες που φιλοξενούνται στο cloud, όπως αυτές από τις Υπηρεσίες Web της Amazon και το Microsoft Azure.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΚΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: SolarWinds Server & Application Monitor

  Διαβάστε & Αποθήκευση Τεχνικών Ειδήσεων που απευθύνονται ειδικά σε εσάς

Η ρύθμιση του εργαλείου είναι εύκολη και η αρχική διαμόρφωση γίνεται με τη βοήθεια μιας διαδικασίας αυτόματης ανακάλυψης. Είναι μια διαδικασία δύο περασμάτων που θα ανακαλύψει πρώτα διακομιστές και μετά εφαρμογές. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, μπορεί να παρέχεται μια λίστα εφαρμογών που πρέπει να αναζητήσετε. Μετά την αρχική εγκατάσταση, το φιλικό προς το χρήστη GUI διευκολύνει τη χρήση του διακομιστή και της παρακολούθησης εφαρμογών. Οι πληροφορίες μπορούν να εμφανίζονται σε μορφή πίνακα ή γραφικών.

Η τιμολόγηση για τον διακομιστή SolarWinds και την παρακολούθηση εφαρμογών είναι παρόμοια με αυτή του Παρακολούθησης Επιδόσεων Δικτύου. Και όπως και ο ξάδερφός του, μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών είναι διαθέσιμη για λήψη.

3. PRTG

Το PRTG είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που θα παρακολουθεί οποιοδήποτε σύστημα, συσκευή, κίνηση και εφαρμογή στην υποδομή πληροφορικής σας. Το PRTG εγκαθίσταται πιο γρήγορα και πιο εύκολα από τα περισσότερα άλλα εργαλεία παρακολούθησης δικτύου. Ο εκδότης ισχυρίζεται ότι θα μπορούσατε να ξεκινήσετε την παρακολούθηση εντός δύο λεπτών. Το σύστημα αυτόματης ανακάλυψης του PRTG θα σαρώσει τμήματα δικτύου και θα αναγνωρίσει αυτόματα ένα ευρύ φάσμα συσκευών και συστημάτων. Στη συνέχεια θα δημιουργήσει αισθητήρες από προκαθορισμένα πρότυπα συσκευών.

Η πλατφόρμα προτείνει επίσης ένα εξαιρετικά ευέλικτο και προσαρμόσιμο σύστημα ειδοποίησης. Μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις ειδοποίησης στην κινητή συσκευή σας όταν χρησιμοποιείτε τις δωρεάν εφαρμογές πελάτη για Android, iOS και Windows Phone. Μπορείτε επίσης να τα λάβετε μέσω email ή SMS ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Υπάρχει μια δωρεάν, πλήρεις δυνατότητες έκδοσης του PRTG που περιορίζεται σε 100 αισθητήρες. Υπάρχει επίσης μια απεριόριστη δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών για τη συσκευή. Για να παρακολουθήσετε περισσότερους από 100 αισθητήρες, θα χρειαστεί να αγοράσετε μια άδεια. Η τιμή αυξάνεται με τον αριθμό των αισθητήρων να ξεκινά από 1 600 $ για 500 αισθητήρες έως 14 500 $ για απεριόριστους αισθητήρες. Σημειώστε ότι κάθε παρακολουθούμενη παράμετρος –όχι συσκευή– μετράει ως ένας αισθητήρας. Για παράδειγμα, η παρακολούθηση του εύρους ζώνης σε κάθε θύρα ενός μεταγωγέα 48 θυρών θα υπολογίζεται ως 48 αισθητήρες.

4. WhatsUp Gold

Το WhatsUp Gold, που ήταν απλώς ένας τύπος εργαλείου παρακολούθησης προς τα πάνω ή προς τα κάτω, έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης με όλες τις καμπάνες και σφυρίχτρες. Διαθέτει, για παράδειγμα, ένα από τα καλύτερα συστήματα ειδοποίησης και μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να μεταδίδει ειδοποιήσεις χρησιμοποιώντας πολλούς τρόπους, όπως email και SMS, για να αναφέρουμε μερικούς.

Το WhatsUp Gold δεν θα παρακολουθεί μόνο συσκευές, αλλά θα παρακολουθεί επίσης επιλεγμένες υπηρεσίες και διαδικασίες. Θα παρακολουθεί, για παράδειγμα, διακομιστές Exchange και SQL, Active Directory, υπηρεσίες IIS και Apache Web. Και αν ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί εξοπλισμό που βασίζεται σε σύννεφο, το WhatsUp Gold θα παρακολουθεί επίσης τις εγκαταστάσεις AWS ή Azure.

5. Nagios (Core και XI)

Δύο εκδόσεις του Nagios είναι διαθέσιμες. Υπάρχει μια δωρεάν έκδοση ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται Nagios core και ένα εμπορικό προϊόν που ονομάζεται Nagios XI. Και οι δύο χρησιμοποιούν τον ίδιο πυρήνα –εξ ου και το όνομα της δωρεάν έκδοσης– αλλά ενώ η δωρεάν βασίζεται σε πρόσθετα και προσθήκες που έχουν αναπτυχθεί από την κοινότητα για τις περισσότερες εργασίες παρακολούθησης, το εμπορικό προϊόν τα περιλαμβάνει.

Το Nagios είναι μια εξαιρετική λύση παρακολούθησης για εφαρμογές, υπηρεσίες, λειτουργικά συστήματα, πρωτόκολλα δικτύου, μετρήσεις συστημάτων και υποδομή δικτύου. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τα πρόσθετα τρίτων σάς επιτρέπουν να παρακολουθείτε σχεδόν οτιδήποτε.

Το Nagios XI είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις Standard και Enterprise. Η Enterprise Edition έχει ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες και διαθέτει δυνατότητες που βοηθούν στη διαμόρφωση μεγάλης κλίμακας, την πρόβλεψη και την προγραμματισμένη αναφορά. Η τυπική έκδοση ξεκινά από 1 995 $ ενώ η Enterprise από 3 495 $. Μια δωρεάν έκδοση του Nagios XI είναι διαθέσιμη αλλά περιορίζεται στην παρακολούθηση επτά συσκευών.

6. ManageEngine OpManager

Το ManageEngine OpManager είναι ένα άλλο πακέτο all-in-one που θα παρακολουθεί τις ζωτικές ενδείξεις τόσο των διακομιστών σας (φυσικά και εικονικά) όσο και του εξοπλισμού δικτύου σας και σας ειδοποιεί μόλις κάτι είναι εκτός προδιαγραφών. Το εργαλείο διαθέτει μια διαισθητική διεπαφή χρήστη που θα σας επιτρέψει να βρείτε εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Περιλαμβάνεται μια εξαιρετική μηχανή αναφοράς μαζί με ορισμένες προκατασκευασμένες αναφορές καθώς και προσαρμοσμένες. Τα χαρακτηριστικά ειδοποίησης του προϊόντος είναι επίσης πολύ πλήρη.

Το ManageEngine OpManager διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η έκδοση Essential προορίζεται για μικρούς και μεσαίους οργανισμούς με έως και χίλιες συσκευές με τιμές που ξεκινούν από περίπου 700 $ για 25 συσκευές. Για μεγαλύτερους οργανισμούς, επιλέξτε την έκδοση Enterprise που μπορεί να κλιμακώσει έως και δέκα χιλιάδες συσκευές. Η τιμή του ξεκινά από κάτω από 20.000 $ για 500 συσκευές. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παρόμοια εμπορικά εργαλεία παρακολούθησης, είναι επίσης διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή 30 ημερών.

  40 χρόνια μετά, το «Pac-Man» εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει τις καρδιές μας

7. Οθόνη OP5

Το OP5 Monitor είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης δικτύου ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε ένα Naemon, ένα πιρούνι του Nagios. Διαφημίζεται ως «η λύση παρακολούθησης ανοιχτού κώδικα σε επίπεδο επιχείρησης». Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών του, μπορούμε να αναφέρουμε τον πλήρως προσαρμόσιμο ταμπλό του, όπου μπορείτε να επιλέξετε να εμφανίζετε μόνο ό,τι είναι σημαντικό για εσάς. Έχει επίσης εξαιρετική επεκτασιμότητα, ιδιαίτερα σε κατανεμημένα περιβάλλοντα.

Οι λειτουργίες ειδοποίησης της οθόνης OP5 είναι επίσης πολύ ολοκληρωμένες. Οι ειδοποιήσεις δεν ενεργοποιούν μόνο ειδοποιήσεις, αλλά μπορούν επίσης να εκκινήσουν προγράμματα χειρισμού συμβάντων. σενάρια που μπορούν να κάνουν τα προβλήματα να αυτοθεραπεύονται. Το εργαλείο ενσωματώνεται εύκολα με άλλα συστήματα –όπως διαχείριση εισιτηρίων ή CRM– και διαθέτει ένα φιλικό προς προγραμματιστές API, εάν θέλετε να επεκτείνετε τη λειτουργικότητά του

Μπορείτε να λάβετε τις τιμές για την οθόνη OP5 επικοινωνώντας απευθείας με το OP5. Αν και δεν υπάρχει διαθέσιμη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση, μια διαθέσιμη διαδικτυακή επίδειξη εάν θέλετε να δείτε το προϊόν σε δράση πριν το αγοράσετε.

8. Zabbix

Το Zabbix είναι γνωστό ότι είναι μια από τις καλύτερες δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα παρακολούθησης συστήματος. Αυτό το εταιρικό σύστημα μπορεί να κλιμακωθεί από μικρά έως πολύ μεγάλα δίκτυα. Το Zabbix μπορεί να παρακολουθεί δίκτυα, τόσο τοπικούς όσο και διακομιστές που βασίζονται σε cloud, και τις υπηρεσίες που εκτελούνται σε αυτά.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Zabbix είναι μοναδικό. Το προϊόν είναι δωρεάν, αλλά οι βοηθητικές υπηρεσίες μπορούν να αγοραστούν από το Zabbix. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που μπορείτε να αγοράσετε θα βρείτε πέντε επίπεδα τεχνικής υποστήριξης και ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα πιστοποίησης. Αυτό είναι εντελώς προαιρετικό καθώς η υποστήριξη της κοινότητας είναι επίσης διαθέσιμη δωρεάν και πολύ καλή. Τέλος, τα χαρακτηριστικά ειδοποίησης του είναι εξαιρετικά, όπως και ο κινητήρας αναφοράς του.

Το Zabbix έχει όλα όσα θα περιμένατε από ένα εργαλείο παρακολούθησης εταιρικής ποιότητας εκτός από την υψηλή τιμή. Το μόνο πράγμα που θα χρειαστεί να ξοδέψετε για να δοκιμάσετε το Zabbix είναι ο χρόνος σας.

9. Icinga

Όπως και η προηγούμενη επιλογή μας, η Icinga είναι μια πλατφόρμα παρακολούθησης ανοιχτού κώδικα με ένα σύνολο χαρακτηριστικών που ταιριάζει με τα περισσότερα από τα καλύτερα εμπορικά προϊόντα. Μία από τις κύριες διαφορές στο Icinga είναι η εκτεταμένη χρήση προσθηκών. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες από αυτά για να εκτελούν διάφορες εργασίες παρακολούθησης και να επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του προϊόντος. Και αν έχετε μια ειδική ανάγκη για την οποία δεν υπάρχει πρόσθετο, μπορείτε πάντα να γράψετε ένα μόνοι σας.

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Icinga είναι η ειδοποίηση και η ειδοποίηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ειδοποιήσεις ώστε να ενεργοποιούνται από οποιαδήποτε κατάσταση μπορείτε να σκεφτείτε. Και είναι εξίσου ευέλικτο στον τρόπο μετάδοσης των ειδοποιήσεων. Το προϊόν έχει τμηματοποιημένες ειδοποιήσεις που του επιτρέπουν να στέλνει ορισμένες ειδοποιήσεις σε ορισμένους διαχειριστές και άλλες ειδοποιήσεις σε διαφορετικούς για την καλύτερη ευελιξία.

10. Παρατηρητήριο

Το Observium είναι μια άλλη πλατφόρμα παρακολούθησης ανοιχτού κώδικα της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι μια όμορφη, διαισθητική και απλή αλλά ισχυρή διεπαφή χρήστη που δείχνει την υγεία και την κατάσταση του δικτύου σας. Μπορεί να παρακολουθεί τις περισσότερες τεχνολογίες και προμηθευτές όπως Cisco, Windows, Linux, HP, Juniper, Dell, FreeBSD, Brocade, Netscaler, NetApp. Αυτό το εργαλείο τρέχει μόνο σε Linux.

Το Observium είναι εύκολο στη ρύθμιση και σχεδόν διαμορφώνεται μόνο του, χάρη στη δυνατότητα αυτόματης ανακάλυψης. Όπως και άλλα προϊόντα, μπορεί να χρειαστεί κάποιες τροποποιήσεις για να λειτουργήσει όπως ακριβώς θέλετε. Το εργαλείο προσφέρει όρια ειδοποίησης που ορίζονται από τον χρήστη. Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Observium είναι ο τρόπος με τον οποίο ενσωματώνεται με άλλα συστήματα, αντλώντας τις πληροφορίες τους και εμφανίζοντάς τις στο ταμπλό του.

Το Observium διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Υπάρχει η Observium Community, η πραγματικά δωρεάν και ανοιχτού κώδικα προσφορά που ενημερώνεται δύο φορές το χρόνο. Υπάρχει επίσης το Observium Professional με μερικές ακόμη δυνατότητες και καθημερινές ενημερώσεις.

συμπέρασμα

Ανεξάρτητα από τα δέκα κορυφαία εργαλεία μας που θα επιλέξετε, θα έχετε μια εξαιρετική πλατφόρμα παρακολούθησης. Αν και όλα είναι λειτουργικά ισοδύναμα, δεν είναι πανομοιότυπα. Η κύρια διαφορά είναι συχνά η εμφάνιση και η αίσθηση του ταμπλό του εργαλείου, ένα πολύ υποκειμενικό θέμα. Η επιλογή του σωστού συστήματος παρακολούθησης είναι μια δύσκολη δουλειά, αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να δοκιμάσετε μερικά. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα και εύκολα.