Σε τι χρησιμεύει ένα Chromebook;

Βασικά Takeaways

  • Τα Chromebook είναι οικονομικά αποδοτικά, συχνά με τιμή έως και 50% φθηνότερα από τους φορητούς υπολογιστές Windows, χάρη στο βελτιωμένο λειτουργικό τους σύστημα και την εξάρτηση από την αποθήκευση cloud.
  • Το ChromeOS είναι εξαιρετικά ασφαλές, με περιορισμένη ευπάθεια σε επιθέσεις και κρυπτογραφημένο τοπικό χώρο αποθήκευσης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των αρχείων και των δεδομένων σας.
  • Πολλά Chromebook είναι συσκευές δύο σε ένα, που λειτουργούν τόσο ως φορητοί υπολογιστές όσο και ως tablet, με πρόσβαση στο Google Play Store για την εγκατάσταση εφαρμογών Android.

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα Chromebook ως φθηνό φορητό υπολογιστή, αλλά δεν είστε σίγουροι αν θα καλύψει τις ανάγκες σας; Ας εξερευνήσουμε ακριβώς τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα Chromebook και σε τι είναι καλό.

1. Bang for Your Buck

Κατά μέσο όρο, ένας φορητός υπολογιστής Chromebook κοστίζει πολύ λιγότερο από έναν αντίστοιχο φορητό υπολογιστή με Windows, μερικές φορές 50% φθηνότερος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ChromeOS που εστιάζεται στον ιστό είναι ένα πολύ λιγότερο φουσκωμένο λειτουργικό σύστημα από τα Windows και απαιτεί λιγότερους πόρους υπολογιστή για να τρέξει τα πάντα στην επιφάνεια εργασίας. Ένα Chromebook είναι ένα λιτό και γρήγορο μηχάνημα—και επίσης εύκολο στη χρήση, χάρη στο ChromeOS που απαιτεί λίγη συντήρηση εκτός από την περιστασιακή ενημέρωση συστήματος, την οποία μπορεί να χειριστεί αυτόματα.

  Πώς να εισαγάγετε σημειώσεις από το Google Keep στα Έγγραφα Google

Τα Chromebook απαιτούν επίσης λιγότερο τοπικό χώρο αποθήκευσης, συνήθως με χωρητικότητα περίπου 64 GB, επειδή ως επί το πλείστον θα έχετε πρόσβαση σε έγγραφα που είναι αποθηκευμένα στο cloud, γεγονός που καθιστά επίσης εύκολη την κοινή χρήση τους με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο για τα οποία έχουν δημιουργηθεί αντίγραφα ασφαλείας από οποιαδήποτε συσκευή με το Google Photos.

2. Ασφαλές σύστημα

Δεδομένου ότι ελάχιστο λογισμικό εγκαθίσταται τοπικά, το ChromeOS είναι γνωστό ότι είναι ένα πολύ πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα από τα Windows και άλλα. Το ChromeOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα μόνο για ανάγνωση, ενώ το sandboxing χρησιμοποιείται για την απομόνωση διαδικασιών, περιορίζοντας το εύρος κάθε απόπειρας επίθεσης. Ακόμη και τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα τοπικά στο Chromebook είναι κρυπτογραφημένα χρησιμοποιώντας υλικό ανθεκτικό σε παραβιάσεις, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση των χάκερ στα αρχεία σας.

3. Δύο συσκευές σε μία

Πολλά σύγχρονα Chromebook είναι στην πραγματικότητα συσκευές δύο σε ένα, που διπλασιάζονται ως tablet. Οι ειδικοί μεντεσέδες σάς επιτρέπουν να περιστρέφετε την οθόνη μέχρι το πίσω μέρος του πληκτρολογίου, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε την οθόνη αφής του Chromebook ως tablet. Όχι μόνο αυτό, αλλά η πρόσβαση στο Google Play Store σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε μια τεράστια ποικιλία εφαρμογών Android, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών παιχνιδιών.

Μπορείτε επίσης να συνδέσετε το τηλέφωνό σας Android μέσω Bluetooth για να συγχρονίσετε μηνύματα και ειδοποιήσεις και να τα διαβάσετε στο Chromebook. Το τηλέφωνο μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα του Chromebook αντί για την εισαγωγή κωδικού πρόσβασης.

  Λάβετε ειδοποίηση στιγμιότυπου οθόνης για εικόνες που αποστέλλονται μέσω iMessage

Εκτός από την αναπαραγωγή παιχνιδιών Android, μπορείτε να απολαύσετε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες στο Chromebook σας, από τις περισσότερες από τις σημαντικότερες υπηρεσίες ροής, είτε χρησιμοποιώντας μια πύλη Ιστού είτε εγκαθιστώντας τη σχετική εφαρμογή Android. Η εφαρμογή Google TV μπορεί επίσης να συγκεντρώσει το περιεχόμενο από τις αγαπημένες σας υπηρεσίες ροής, ώστε να μπορείτε να βρείτε τα πάντα σε ένα μέρος για περιήγηση και αναζήτηση.

Φυσικά, το YouTube της Google είναι επίσης καλά ενσωματωμένο σε ένα Chromebook, μαζί με τη Μουσική YouTube και τα Βιβλία Google. Έτσι καλύπτονται όλες οι ανάγκες ψυχαγωγίας σας.

Εάν θέλετε να παίξετε περισσότερα σκληροπυρηνικά παιχνίδια, είναι επίσης δυνατό να εγκαταστήσετε το Steam σε ένα Chromebook, με την προϋπόθεση ότι έχετε ένα αρκετά ισχυρό μοντέλο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Android Steam Link για να παίξετε παιχνίδια που εκτελούνται σε άλλον υπολογιστή.

5. Γραφείο και Παραγωγικότητα

Ενσωματωμένες στον λογαριασμό σας Google, οι εφαρμογές Google Workspace περιλαμβάνουν τα Έγγραφα Google (επεξεργαστής κειμένου), τα Φύλλα Google (υπολογιστικά φύλλα), τις Παρουσιάσεις Google (παρουσιάσεις), το Gmail, το Google Drive και το Ημερολόγιο Google. Τα αρχεία μπορούν να ρυθμιστούν σε πρόσβαση εκτός σύνδεσης, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά ακόμα και όταν δεν έχετε σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Εκτός από τις εφαρμογές της Google, χρησιμοποιείτε πολλά άλλα λογισμικά γραφείου και παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής πρόσβασης στο Microsoft 365. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε όλες τις σημαντικές υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, όπως το Google Meet, το Zoom, το Skype και το Microsoft Teams. Έτσι δεν θα νιώθετε έξω από τη συζήτηση.

  Μάθετε Photoshop Online με αυτά τα 6 Tutorials

6. Εγκαταστήστε το Linux OS

Εφόσον το ChromeOS βασίζεται στον πυρήνα του Linux, είναι δυνατή η εγκατάσταση και η ενημέρωση του Linux στο Chromebook σας. Πολλά νεότερα Chromebook διαθέτουν προεγκατεστημένα κοντέινερ Linux που μπορείτε απλά να τα ενεργοποιήσετε και να τα απενεργοποιήσετε. Φυσικά, η ενεργοποίηση του Linux ανοίγει πολλές δυνατότητες, καθώς στη συνέχεια μπορείτε να εγκαταστήσετε μια μεγάλη ποικιλία τυπικού λογισμικού Linux και να το χρησιμοποιήσετε.

7. Εκτελέστε τις εφαρμογές των Windows

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι ακόμη δυνατή η εγκατάσταση και εκτέλεση εφαρμογών και παιχνιδιών των Windows σε ένα Chromebook. Αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση της εφαρμογής CrossOver για ChromeOS, η οποία εκτελεί τα Windows σε εικονικό περιβάλλον. Επομένως, θα μπορούσατε ακόμα να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα αγαπημένα σας λογισμικό Windows που δεν είναι διαθέσιμο για το ChromeOS, όπως την έκδοση για υπολογιστές της σουίτας του Microsoft Office ή δημιουργικές εφαρμογές όπως το Adobe Photoshop. Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να μην λειτουργούν όλα όπως αναμένεται ή να λειτουργούν ομαλά.

Γιατί να αγοράσετε φορητό υπολογιστή Chromebook;

Καθώς είναι εστιασμένο στον ιστό, ένα Chromebook μπορεί να μην μπορεί να εκτελέσει όλο το αγαπημένο σας λογισμικό ή παιχνίδια εγγενώς—αν και υπάρχουν λύσεις, όπως συζητήθηκε παραπάνω—αλλά μπορείτε ακόμα να κάνετε τα περισσότερα πράγματα που θα κάνατε σε έναν τυπικό φορητό υπολογιστή. Πολλά μοντέλα Chromebook μπορούν να λειτουργήσουν ως tablet Android, ώστε να έχετε ακόμα μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ευελιξία για τα χρήματά σας.