Πώς σας βοηθά η υπηρεσία Web of Trust να επαληθεύσετε τη νομιμότητα του ιστότοπου

Πιθανότατα έχετε συναντήσει πολλούς ύποπτους ιστότοπους κατά την περιήγησή σας. Ο ακριβής προσδιορισμός αυτών των ιστότοπων και η αξιοπιστία τους μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολος. Η υπηρεσία Web of Trust (WOT) επιδιώκει να το διευκολύνει.

Τι είναι λοιπόν το WOT και πώς σας βοηθά να επαληθεύσετε τη νομιμότητα ενός ιστότοπου;

Τι είναι η υπηρεσία Web of Trust (WOT);

Το Web of Trust είναι αρχικά μια κοινότητα χρηστών Ιστού που έχει ξεκινήσει και διαχειρίζεται η WOT Services LP. Είναι επίσης μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που υποδεικνύει την αξιοπιστία των τοποθεσιών.

Υπηρεσίες WOT LP δηλώνει ότι το WOT είναι «μια παγκόσμια κοινότητα εκατομμυρίων χρηστών που είναι αφοσιωμένοι στη δημιουργία και τη διατήρηση μιας ασφαλούς και αξιόπιστης εμπειρίας ιστού». Τα μέλη της κοινότητας μοιράζονται κριτικές ιστότοπων και εφαρμογών που έχουν χρησιμοποιήσει και η υπηρεσία, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης, δημιουργεί βαθμολογίες εμπιστοσύνης για αυτούς τους ιστότοπους και τις εφαρμογές. Ο στόχος είναι ότι με αυτές τις βαθμολογίες, μπορείτε να αποφύγετε κακόβουλους ιστότοπους κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο WOT μέσω του ιστότοπού του, ως επέκταση προγράμματος περιήγησης και στις κινητές συσκευές Android και iOS.

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία Web of Trust (WOT);

Το WOT ενθαρρύνει τα μέλη της κοινότητάς του να μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες και να παρέχουν σχόλια σε ιστότοπους που έχουν επισκεφτεί, επιτρέποντας στους άλλους να ενημερώνονται και να προστατεύονται από κακόβουλους ιστότοπους. Μετά τη συλλογή αυτών των δεδομένων, το WOT αναλύει και τα συγκρίνει με πληροφορίες τρίτων για να διασφαλίσει ότι είναι αξιόπιστα.

  Πώς να καταργήσετε την εγγραφή της συσκευής Amazon

Όταν ζητάτε πληροφορίες σχετικά με έναν ιστότοπο, το WOT αναλύει τον Ενιαίο Εντοπιστή Πόρων (URL) του ιστότοπου και τον συγκρίνει με την εκτενή βάση δεδομένων αξιολογήσεων, κριτικών και σχολίων που δημιουργούνται από τους χρήστες. Το WOT εκτελεί επίσης τακτικούς ελέγχους ασφαλείας ιστότοπου χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης για να βρει στοιχεία κακόβουλων δραστηριοτήτων ιστότοπου. Με βάση τη βάση δεδομένων του, το WOT εκχωρεί αξιολογήσεις εμπιστοσύνης (προσβάσιμες μόνο μέσω της επέκτασης του προγράμματος περιήγησης) χρησιμοποιώντας έγχρωμα εικονίδια.

Ένα πράσινο εικονίδιο υποδηλώνει ότι ένας ιστότοπος θεωρείται ασφαλής και αξιόπιστος από την κοινότητα του WOT. θα πρέπει να αισθάνεστε σίγουροι επισκεπτόμενοι αυτούς τους ιστότοπους.

Ένα κίτρινο εικονίδιο υποδηλώνει ότι ο ιστότοπος έχει μικτές κριτικές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή.

Τέλος, ένα κόκκινο εικονίδιο υποδεικνύει ότι ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής και μπορεί να συνδέεται με απάτες και κακόβουλες δραστηριότητες.

Όταν συναντήσετε έναν ιστότοπο που δεν περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων, θα βρείτε ένα ερωτηματικό ή ένα γκρι εικονίδιο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την επέκταση προγράμματος περιήγησης Web of Trust και την εφαρμογή για κινητά

Για να χρησιμοποιήσετε το WOT κατά την περιήγηση στον υπολογιστή σας, πρέπει να εγκαταστήσετε την επέκταση. Επισκέψου το Ιστοσελίδα WOTκαι μετακινηθείτε στο τέλος της σελίδας, ακριβώς πριν από τους συνδέσμους. Θα βρείτε εικονίδια με συνδέσμους προς όλες τις σχετικές σελίδες καταστήματος επεκτάσεων προγράμματος περιήγησης WOT.

Μόλις επιλέξετε ένα εικονίδιο (για παράδειγμα, το εικονίδιο του Chrome), θα κατευθυνθείτε στη σελίδα επέκτασης WOT στο κατάστημα του προγράμματος περιήγησής σας (σε αυτήν την περίπτωση, στο Chrome Web Store). Στη σελίδα επέκτασης, κάντε κλικ στο Προσθήκη στο (Το όνομα του προγράμματος περιήγησής σας).

Αφού εγκαταστήσετε το WOT, κάθε φορά που κάνετε μια αναζήτηση στον ιστό, θα βρείτε έγχρωμα εικονίδια ή ερωτηματικά δίπλα στα αποτελέσματα. Επίσης, εάν κάνετε δεξί κλικ σε έναν σύνδεσμο, θα είναι διαθέσιμη η επιλογή να ελέγξετε τις αξιολογήσεις WOT του.

Εναλλακτικά, όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επέκταση για να ελέγξετε την κατάταξη του ιστότοπου.

  Οι 10 καλύτερες θήκες iPhone 14 για να κάνετε το τηλέφωνό σας κομψό

Σε κινητά, το WOT το πηγαίνει παραπέρα. Μπορείτε να σαρώσετε το smartphone σας για να δείτε εάν έχουν εγκατασταθεί κακόβουλες εφαρμογές, να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία προστασίας email για να αποτρέψετε απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος και να ενεργοποιήσετε την ασφαλή περιήγηση για να προσδιορίσετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής πριν κάνετε κλικ.

Ποια είναι τα οφέλη του WOT;

Το WOT προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε όποιον θέλει να βελτιώσει την ασφάλειά του στο διαδίκτυο.

1. Σύστημα αρχικής προειδοποίησης

Το Web of Trust σάς βοηθά να εντοπίζετε γρήγορα επιβλαβείς και ύποπτους ιστότοπους. Όταν αντιμετωπίζετε ιστότοπους με πιθανούς κινδύνους phishing, κακόβουλου λογισμικού ή απάτης, το WOT σάς προειδοποιεί για τον παράγοντα υψηλού κινδύνου του ιστότοπου χρησιμοποιώντας τις αξιολογήσεις και τις κριτικές των χρηστών.

Αυτά ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, επομένως οι βαθμολογίες ιστοτόπων είναι συνήθως σχετικές.

2. Εύκολο στη χρήση

Η διαισθητική διεπαφή του Web of Trust διευκολύνει την πλοήγηση. Τα απλά χρωματικά κωδικοποιημένα οπτικά στοιχεία καθιστούν εύκολη την αναγνώριση ασφαλών και επικίνδυνων ιστοτόπων. Αυτή η φιλική προς το χρήστη διεπαφή είναι ευρέως προσβάσιμη, ανεξάρτητα από την τεχνική τεχνογνωσία σας.

3. Με βάση αξιολογήσεις ομοτίμων

Η προσέγγιση του Web of Trust βασίζεται σε δεδομένα από τα μέλη της κοινότητάς του. το σύστημα δεν βασίζεται σε μια κεντρική αρχή. Με τη συλλογή αυτών των δεδομένων, το WOT στοχεύει να δημιουργήσει ένα κατανεμημένο και αποκεντρωμένο δίκτυο εμπιστοσύνης για τη βέλτιστη αξιολόγηση του ιστότοπου.

Επιπλέον, η φύση του WOT καθιστά πιο δύσκολο για ένα άτομο ή οργανισμό να πλαστογραφεί αξιολογήσεις.

4. Απόρρητο και ανωνυμία

Δεν απαιτείται να παρέχετε προσωπικά στοιχεία για τη δημιουργία προφίλ ή την πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις δυνατότητες του WOT. Επίσης, δεν απαιτείται να αποκαλύπτετε την ταυτότητά σας όταν κάνετε κριτικές ή αξιολογήσεις.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του WOT;

Ενώ η υπηρεσία WOT έχει πλεονεκτήματα, υπάρχουν και σοβαροί περιορισμοί.

1. Μη διαφανής συλλογή και χρήση δεδομένων

Οι ανησυχίες περί απορρήτου σχετικά με το WOT έχουν κάνει την υπηρεσία να χάσει την εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων. Υπήρξαν αρκετές υποτιθέμενες αποκαλύψεις ότι η WOT πούλησε αποθηκευμένα δεδομένα περιήγησης χρηστών σε τρίτες εταιρείες για μάρκετινγκ και ανάλυση.

  Πώς να αλλάξετε τη φωτογραφία προφίλ σας στο Strava

Επιπλέον, η έκταση και η φύση της συλλογής δεδομένων του WOT δεν είναι απολύτως σαφείς, γεγονός που δείχνει την έλλειψη διαφάνειας του συστήματος και τον συμβιβασμό στην ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών.

2. Βασίζεται κυρίως στην ενεργή συμμετοχή χρηστών

Το Web of Trust βασίζεται σε μια τεράστια κοινότητα χρηστών και τις γνώσεις τους. Το WOT χρειάζεται μια σταθερή ροή αξιολογήσεων και κριτικών που συνεισφέρουν οι χρήστες για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια. Εάν υπάρχει μικρότερη ή λιγότερο ενεργή βάση χρηστών, τότε οι αξιολογήσεις εμπιστοσύνης του WOT γίνονται λιγότερο ακριβείς και αξιόπιστες.

3. Ευάλωτο σε χειρισμούς δεδομένων

Το Web of Trust εξαρτάται πλήρως από δεδομένα που συνεισφέρουν οι χρήστες, αυξάνοντας τους κινδύνους χειραγώγησης από κακόβουλους χρήστες. Ορισμένα κακόβουλα άτομα ενδέχεται να χρησιμοποιούν bots ή να παρέχουν με μη αυτόματο τρόπο πολλές θετικές κριτικές και αξιολογήσεις για να εξαπατήσουν τους χρήστες να εμπιστευτούν τους δόλιες τοποθεσίες τους.

Ομοίως, ορισμένοι χρήστες μπορούν να δώσουν αρνητικές κριτικές για να βλάψουν αξιόπιστους ανταγωνιστικούς ιστότοπους. Μπορεί επίσης να αναπαριστούν άθελά τους έναν ιστότοπο εσφαλμένα, ίσως μετά από σφάλμα δικτύου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικές ή αρνητικές κριτικές.

4. Δυνατότητα Υπερ-Εξάρτησης

Το Web of Trust μπορεί να σας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, εάν δείξετε υπερβολική εμπιστοσύνη στις αξιολογήσεις εμπιστοσύνης της επέκτασης. Πολλά άτομα μπορεί να βασίζονται στις απλοποιημένες αξιολογήσεις αξιοπιστίας του WOT με χρωματική κωδικοποίηση χωρίς να λαμβάνουν υπόψη εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου και μέτρα ασφαλείας.

5. Περιορισμένη υιοθεσία WOT

Επειδή η υιοθέτηση του WOT εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, πολλοί ιστότοποι δεν έχουν αξιολογηθεί. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ιστότοπος που θέλετε να επαληθεύσετε να μην έχει αξιολογηθεί, ειδικά αν δεν είναι δημοφιλής.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Web of Trust;

Το WOT είναι χρήσιμο για την απόκτηση γρήγορης αξιολόγησης ενός ιστότοπου πριν ξεκινήσετε. Ωστόσο, όπως όλη η τεχνολογία, η πλήρης αξιοπιστία είναι αμφισβητήσιμη και η αξιοπιστία της WOT είναι ακόμη πιο αβέβαιη λόγω προηγούμενων ισχυρισμών σχετικά με τις πρακτικές δεδομένων της.

Παρόλο που η προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα του WOT για την ασφάλεια του ιστότοπου είναι έξυπνη, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε άλλα αξιόπιστα εργαλεία ασφάλειας ιστού με ισχυρότερα χαρακτηριστικά απορρήτου και ασφάλειας για την περιήγηση στον ιστό.

Αλλά καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση του εργαλείου και εφαρμόζονται καλύτερα χαρακτηριστικά κατά του χειρισμού, το WOT μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστο με την πάροδο του χρόνου.

Μην εξαρτάστε μόνο από την υπηρεσία Web of Trust (WOT).

Το WOT είναι ένα εργαλείο για τον εντοπισμό αξιόπιστων και κακόβουλων ιστοσελίδων. Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του WOT, οι περιορισμοί του υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία ως κύριο ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας.