Πώς οι διαρροές DNS μπορούν να καταστρέψουν την ανωνυμία κατά τη χρήση ενός VPN και πώς να τις σταματήσετε

Όταν προσπαθείτε να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο, ένα VPN είναι η απλούστερη λύση. Με ένα ή δύο κλικ, η διεύθυνση IP, ο πάροχος υπηρεσιών και η τοποθεσία σας θα καλυφθούν από οποιονδήποτε ιστότοπο επισκέπτεστε και οποιονδήποτε προσπαθεί να κατασκοπεύσει τη σύνδεσή σας.

Αλλά μια διαρροή DNS μπορεί να υπονομεύσει εντελώς τον σκοπό ενός VPN, θέτοντας σε κίνδυνο το απόρρητό σας. Δείτε πώς να μην συμβεί αυτό.

Τι είναι η διαρροή DNS;

Το σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) είναι ένα σύστημα για τη σύνδεση διευθύνσεων URL και διευθύνσεων IP. Όταν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησής σας για να μεταβείτε σε έναν ιστότοπο, στέλνει ένα αίτημα σε έναν διακομιστή DNS με τη διεύθυνση URL που πληκτρολογήσατε και δείχνει τη σωστή διεύθυνση IP.

Συνήθως, οι διακομιστές DNS εκχωρούνται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), που σημαίνει ότι μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες κάθε φορά που στέλνετε ένα αίτημα στον διακομιστή. Όταν χρησιμοποιείτε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), το αίτημα DNS θα πρέπει να κατευθύνεται σε έναν ανώνυμο διακομιστή DNS μέσω του VPN σας και όχι απευθείας από το πρόγραμμα περιήγησής σας. Αυτό εμποδίζει τον ISP σας να παρακολουθεί τη σύνδεσή σας.

Δυστυχώς, μερικές φορές το πρόγραμμα περιήγησής σας απλώς αγνοεί ότι έχετε ρυθμίσει ένα VPN και στέλνει το αίτημα DNS απευθείας στον ISP σας. Αυτό ονομάζεται διαρροή DNS. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στο να πιστεύετε ότι έχετε μείνει ανώνυμος και ότι είστε ασφαλείς από την online παρακολούθηση, αλλά δεν θα προστατεύεστε.

  Τι είναι ένα VPN και πώς λειτουργεί;

Μια διαρροή DNS είναι μόνο μια ανησυχία για το απόρρητο εάν ανησυχείτε για την παρακολούθηση της περιήγησής σας από τον ISP. Δεν έχει καμία σχέση με την παρακολούθηση της NSA ή άλλες μορφές ψηφιακής κατασκοπείας.

Προφανώς, αυτό απέχει πολύ από το ιδανικό. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στη διάγνωση και τη διακοπή της.

Πώς να διαγνώσετε μια διαρροή DNS

Εάν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του και δεν δρομολογεί αιτήματα DNS μέσω του διακομιστή DNS του VPN, δεν θα είναι προφανές. θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα τεστ διαρροής. Ευτυχώς, υπάρχει ένα εύκολο να θυμάστε: www.dnsleaktest.com.

Απλώς μεταβείτε στον ιστότοπο και κάντε κλικ στο κουμπί Τυπική δοκιμή. Εάν ανησυχείτε πραγματικά για την επιτήρηση, μπορείτε να κάνετε κλικ στην Εκτεταμένη δοκιμή—είναι ελαφρώς πιο ολοκληρωμένη, αλλά διαρκεί λίγο περισσότερο.

Αν δείτε τη δική σας χώρα και τον ISP στη σελίδα αποτελεσμάτων, θα γνωρίζετε ότι ο ISP σας μπορεί να παρακολουθεί τη σύνδεσή σας. Αυτό δεν είναι καλό.

Πώς να σταματήσετε μια διαρροή DNS

Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να σταματήσετε τη διαρροή DNS και να αποτρέψετε μελλοντικά περιστατικά.

1. Αλλάξτε τους διακομιστές DNS

Εάν ο προεπιλεγμένος διακομιστής DNS σας είναι αυτός που έχει εκχωρηθεί από τον ISP σας, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μην βλέπουν τι κάνετε στο διαδίκτυο είναι να αλλάξετε τον διακομιστή DNS. Ακόμα κι αν δεν ανησυχείτε για διαρροές DNS, η αλλαγή του προεπιλεγμένου διακομιστή DNS μπορεί να είναι καλή ιδέα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ταχύτητες Διαδικτύου.

  7 λάθη VPN που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε

Οι ακόλουθοι διακομιστές DNS είναι καλά συντηρημένοι και θα σας παρέχουν υψηλή απόδοση και ασφάλεια:

  • Ανοιχτό DNS (προτιμώμενο: 208.67.222.222, εναλλακτικό: 208.67.222.220)
  • Comodo Secure DNS (προτιμάται: 8.26.56.26, εναλλακτικό: 8.20.247.20)
  • Google Public DNS (προτιμάται: 8.8.8.8, εναλλακτικό: 8.8.4.4)

Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για την αλλαγή των ρυθμίσεων DNS στα Windows 11, εάν θέλετε να αλλάξετε διακομιστή.

2. Χρησιμοποιήστε ένα VPN με προστασία διαρροής DNS

Ορισμένα VPN διαθέτουν μια δυνατότητα που θα παρακολουθεί τα αιτήματά σας DNS για να βεβαιωθεί ότι περνούν μέσω του VPN αντί απευθείας στον ISP σας (δηλαδή χρησιμοποιείτε τους διακομιστές DNS του VPN αντί για τους ISP).

Για να δείτε εάν το VPN σας διαθέτει αυτήν την προστασία, ανοίξτε τις ρυθμίσεις. θα πρέπει να δείτε μια επιλογή που θα ελέγχει και θα αποτρέπει διαρροές DNS.

Οι ακόλουθοι πάροχοι VPN προσφέρουν προστασία από διαρροές DNS ή/και δοκιμές διαρροής:

  • NordVPN.
  • ExpressVPN.
  • SurfShark.
  • PureVPN.
  • Astrill VPN.
  • IPVanish.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα από αυτά τα VPN, βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις σας έχουν ρυθμιστεί σωστά. Εάν δεν είστε, και ανησυχείτε για την επιτήρηση ISP, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αλλαγής.

3. Χρήση λογισμικού παρακολούθησης VPN

Ορισμένο λογισμικό παρακολούθησης VPN περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη για τη διόρθωση διαρροών DNS. Η επαγγελματική έκδοση του VPNCheck θα το κάνει αυτό για εσάς, όπως και το OpenVPN Watchdog (αν χρησιμοποιείτε OpenVPN).

Επειδή οι επιλογές για τη διόρθωση μιας διαρροής με αυτόν τον τρόπο είναι μόνο με λογισμικό premium, αυτή πιθανότατα δεν θα είναι η στρατηγική επιλογής για πολλούς ανθρώπους, εκτός εάν χρησιμοποιείτε ήδη λογισμικό παρακολούθησης VPN για να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας VPN είναι απόλυτα ασφαλής.

  Πώς να αποκτήσετε δωρεάν λογαριασμό NordVPN

4. Απενεργοποιήστε τη λειτουργία Teredo Tunneling

Το Teredo είναι μια τεχνολογία που βασίζεται στα Windows που, στην ουσία, επιτρέπει την επικοινωνία μέσω δύο πρωτοκόλλων IP: IPv4 και IPv6. Και τα δύο είναι παρόντα στο διαδίκτυο και σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν το Teredo για να τους επιτρέψετε να επικοινωνούν. Ωστόσο, το Teredo μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει διαρροές DNS, επομένως μπορεί να θέλετε να το απενεργοποιήσετε.

Για να απενεργοποιήσετε το Teredo, ανοίξτε τη γραμμή εντολών και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

 netsh interface teredo set state disabled 

Εάν χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ξανά το Teredo κάποια στιγμή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την εντολή:

 netsh interface teredo set state type=default 

Με το Teredo πλέον απενεργοποιημένο, η πιθανότητα διαρροών DNS στη συσκευή σας θα είναι σημαντικά μικρότερη.

5. Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα περιήγησης Ιστού που εστιάζει στο απόρρητο

Ενώ πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε Chrome, Firefox ή Safari όταν σερφάρουμε στον ιστό, υπάρχουν ορισμένα προγράμματα περιήγησης που έχουν σχεδιαστεί για να σας κρατούν ανώνυμους, όπως το Tor. Το Tor χρησιμοποιεί τη δρομολόγηση onion για να κρύψει τη διεύθυνση IP και τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει την απόκρυψη των αιτημάτων σας DNS, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα διαρροών DNS.

Λάβετε υπόψη ότι τα προγράμματα περιήγησης απορρήτου όπως το Tor δεν έχουν πλήρη ανοσία σε διαρροές DNS. Αντίθετα, τους κάνουν λιγότερο πιθανούς. Για να μειώσετε δραστικά την πιθανότητα διαρροών DNS, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα περιήγησης απορρήτου και ένα VPN.

Συνδέστε αυτές τις διαρροές

Εάν χρησιμοποιείτε VPN, μια διαρροή DNS θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες από αυτές που γνωρίζετε. Επομένως, ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα για να βεβαιωθείτε ότι δεν διαρρέετε πληροφορίες και, εάν διαρρέετε, συνδέστε τη διαρροή για να διατηρήσετε ιδιωτικές τις ευαίσθητες πληροφορίες και τη δραστηριότητά σας.