Πώς να χτίσετε την καριέρα σας ως μηχανικός λογισμικού;

Οι μηχανικοί λογισμικού μπορούν να ονομαστούν οι αφανείς ήρωες του ψηφιακού κόσμου.

Κάθε φορά που περιηγείστε σε μια ιστοσελίδα ή εργάζεστε σε μια εφαρμογή λήψης που υποστηρίζεται από το Διαδίκτυο, είναι δουλειά ενός μηχανικού λογισμικού. Η δουλειά των μηχανικών λογισμικού μπορεί να φαίνεται τρομακτική.

Οι μηχανικοί λογισμικού είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένα άτομα που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες. Εάν θεωρείτε ότι η μηχανική λογισμικού είναι μια πορεία σταδιοδρομίας, αυτός είναι ο τέλειος οδηγός για εσάς.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε μηχανικός λογισμικού.

Πριν ξεκινήσουμε με τη διαδρομή, ας παρουσιάσουμε εν συντομία έναν μηχανικό λογισμικού.

Ποιος είναι Μηχανικός Λογισμικού;

Οι Μηχανικοί Λογισμικού εκτελούν το έργο της κατασκευής λογισμικού. Δεν υπάρχει περιορισμός πλατφόρμας για τους μηχανικούς λογισμικού για την κατασκευή προϊόντων λογισμικού. Μπορούν να συνδυάζονται με τη δημιουργία προγραμμάτων επιτραπέζιου υπολογιστή, εφαρμογών για κινητά ή εφαρμογών που βασίζονται στον ιστό.

Οι Μηχανικοί Λογισμικού εκτιμώνται ιδιαίτερα σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό, επειδή μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό χτίζοντας κάτι για να λύσει όλα τα προβλήματα. Ένα προϊόν λογισμικού σε οποιονδήποτε οργανισμό μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εργασία χιλιάδων ανθρώπων.

Υπάρχει τεράστια ζήτηση για μηχανικούς λογισμικού στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος που αποδεικνύεται μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές. Κάποιος πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεχή αναβάθμιση και μάθηση για να πετύχει σε αυτόν τον τομέα.

Τώρα, ας δούμε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει μηχανικός λογισμικού.

Βήμα 1: Προσδιορίστε τον τελικό στόχο σας.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε επαγγελματική πορεία, είναι σημαντικό να είστε σαφείς σχετικά με τον τελικό στόχο σας. Το να γίνεις μηχανικός λογισμικού απαιτεί συνεπείς προσπάθειες, σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Έχετε στο μυαλό σας τον τελικό προορισμό πριν καν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Ο πιο προφανής τρόπος με τον οποίο θα σας πουν οι άνθρωποι για αυτό είναι να αποκτήσετε πανεπιστημιακό πτυχίο στη μηχανική λογισμικού ή σε σχετικό τομέα και να γίνετε μηχανικός λογισμικού. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται να κάνετε πολύ περισσότερα από αυτό. Σύμφωνα με α Έρευνα προγραμματιστών 2019, μόνο το 62% των μηχανικών λογισμικού είχαν ειδικευτεί στους τομείς τους. Ένα πτυχίο δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεστε για να γίνετε μηχανικός λογισμικού.

Αυτή θεωρείται η παραδοσιακή προσέγγιση που ακολουθεί η πλειοψηφία των φοιτητών για να γίνουν μηχανικοί λογισμικού. Με τη βοήθεια ενός πτυχίου, οι μαθητές ξεκαθαρίζουν σε βάθος τις θεωρητικές έννοιες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της μηχανικής λογισμικού. Μερικά από τα βασικά θέματα που μελετώνται στο πρόγραμμα σπουδών είναι Συστήματα Βάσεων Δεδομένων, Δίκτυα Υπολογιστών, Τεχνολογία Ιστού, Δομές Δεδομένων, Γλώσσες Προγραμματισμού και πολλά άλλα.

  8 καλύτερα εργαλεία και λογισμικό ρύθμισης παραμέτρων δικτύου

Αυτά τα θέματα βοηθούν στην αποσαφήνιση των θεμελιωδών αρχών της μηχανικής λογισμικού και στην κατανόηση των σύγχρονων προσεγγίσεων για την ανάπτυξη λογισμικού. Ορισμένες εταιρείες θέτουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως τετραετές πτυχίο. Οπότε, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε μια επιλογή για πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών ή σε σχετικό τομέα.

Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε πτυχίο για να γίνετε μηχανικός λογισμικού. Μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε διαφορετικά διαδικτυακά μαθήματα και στρατόπεδα εκκίνησης για να αποκτήσετε αρκετές γνώσεις για να εργαστείτε σε έργα σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό το βήμα είναι να γίνει ξεκάθαρο με τη θεωρητική γνώση. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα ήθελαν πάντα να βλέπουν την πρακτική σας προσέγγιση σε οποιονδήποτε τομέα. Θα πρέπει να εφαρμόσετε τις θεωρητικές σας γνώσεις και να απεικονίσετε τις δεξιότητές σας.

Βήμα 3: Μάθετε διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού.

Η βάση για οποιοδήποτε λογισμικό είναι η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται πίσω από αυτό. Το πτυχίο σας δεν θα έχει καμία αξία εάν δεν κατέχετε βαθύτερη κατανόηση οποιασδήποτε συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε λογισμικό. Επομένως, πρέπει να πάρετε τον έλεγχο της διαδρομής και να αποφασίσετε για μια γλώσσα προγραμματισμού που θέλετε να εξερευνήσετε.

Μόλις αποφασίσετε για μια συγκεκριμένη γλώσσα, πρέπει να αρχίσετε να αποκτάτε εις βάθος γνώση για αυτήν. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αρχίσετε να μαθαίνετε 3-4 γλώσσες προγραμματισμού ταυτόχρονα. Θα πρέπει να λάβετε εντολή σε μία γλώσσα και μετά να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε άλλες γλώσσες. Η απόκτηση γνώσης μιας γλώσσας καθιστά επίσης εύκολη την εκμάθηση της άλλης.

Η απόφαση για μια γλώσσα προγραμματισμού είναι εντελώς δική σας επιλογή. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι:

  • Πύθων
  • JavaScript
  • Ρουμπίνι
  • C++
  • Ιάβα
  • .ΚΑΘΑΡΑ

Εξοικειωθείτε με τη σύνταξη κάθε γλώσσας προγραμματισμού που μαθαίνετε. Εξασκηθείτε γράφοντας διάφορα προγράμματα. Μην ξεχάσετε να καλύψετε όλες τις βιβλιοθήκες, τους κανόνες, τις δυνατότητες και ορισμένα έργα στη συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού. Τα έργα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε τις θεμελιώδεις γνώσεις σας και επίσης να ξεκαθαρίσετε τις έννοιες.

Βήμα 4: Μάθετε πρόσθετα εργαλεία κωδικοποίησης.

Το Github είναι το καλύτερο μέρος για να βρείτε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές. Ανεξάρτητα από τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε, θα βρείτε πολλούς προγραμματιστές να ενώνονται για να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τα έργα ανοιχτού κώδικα. Εδώ, θα γνωρίσετε επίσης άλλους μηχανικούς λογισμικού παγκοσμίως.

Ανατρέξτε στις ενότητες διαφορετικών μαθημάτων και κορυφαίων άρθρων για να εξερευνήσετε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν ευρέως οι προγραμματιστές. Μόλις μάθετε τα εργαλεία, πρέπει να αρχίσετε να τα μαθαίνετε για να τα αξιοποιήσετε.

  Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βήμα 5: Εργαστείτε σε έργα σε πραγματικό χρόνο

Για να αποκτήσετε πρακτικές γνώσεις, πρέπει να εργαστείτε σε έργα σε πραγματικό χρόνο και να δημιουργήσετε προϊόντα λογισμικού. Κάθε φορά που βγαίνετε στην αγορά για να βρείτε δουλειά, οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα σας ζητήσουν πρακτική εμπειρία. Η πρακτική εμπειρία σας θα είναι πάντα πιο πολύτιμη από τις ακαδημαϊκές σας βαθμολογίες. Δεν έχει νόημα να μάθεις όλες τις θεωρητικές έννοιες και να μην έχεις ιδέα για την εφαρμογή τους.

Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε κάποια προσωπικά έργα είτε ακόμα και να εργαστείτε σε κάποια επαγγελματικά ομαδικά έργα. Εκτός από αυτό, μπορείτε ακόμη και να συνεισφέρετε στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα δημιουργώντας κάποιο έργο σε πραγματικό χρόνο και τοποθετώντας το στο διαδίκτυο. Τα ζωντανά έργα θα προσθέσουν περισσότερη αξία στο χαρτοφυλάκιό σας όταν τα απεικονίζετε μπροστά στους υπεύθυνους προσλήψεων.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού σας αρέσει και επιθυμείτε να συνεχίσετε. Δεν υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο όταν πρόκειται για την κατασκευή έργων για το χαρτοφυλάκιό σας.

Βήμα 6: Κάντε μερικές πρακτικές

Η πρακτική άσκηση θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε βιομηχανική έκθεση και εργασιακή εμπειρία σε επίπεδο βιομηχανίας. Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν σε ένα πραγματικό βιομηχανικό έργο υπό μια ομάδα και να κατανοήσουν καλύτερα την εταιρική κουλτούρα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εργασίας που διατίθενται στους φοιτητές αφού αποκτήσουν πρακτική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης.

Έννοια της επιχειρηματικής γνώσης για την ανάπτυξη κατάρτισης πρακτικής άσκησης

Συνιστάται ιδιαίτερα για κάθε φοιτητή να παρακολουθήσει προγράμματα πρακτικής άσκησης διάρκειας τριών έως έξι μηνών ενώ βρίσκεται στο κολέγιο. Μόλις ολοκληρώσετε μια πρακτική άσκηση σε μια εταιρεία, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να λάβετε μια θέση πλήρους απασχόλησης στην ίδια εταιρεία.

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιό σας θα φαίνεται πολύ καλύτερο όταν αναφέρετε μια πρακτική άσκηση, καθώς αυτό θα μετρούσε ως βιομηχανική εμπειρία. Οι εταιρείες βλέπουν την πρακτική άσκηση ως ένα θετικό σημείο, επειδή θεωρούν ότι οι φοιτητές γνωρίζουν την εταιρική κουλτούρα και τα προσόντα για να εργαστούν με μια ομάδα.

Βήμα 7: Δημιουργήστε το χαρτοφυλάκιό σας

Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα γιατί θα βρείτε δουλειά με βάση τον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπείτε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας στο χαρτοφυλάκιο. Ένα χαρτοφυλάκιο θεωρείται το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για κάθε επίδοξο μηχανικό λογισμικού που ανυπομονεί να χτίσει την καριέρα του. Το χαρτοφυλάκιό σας είναι η πρώτη εντύπωση που έχουν για εσάς οι υπεύθυνοι προσλήψεων.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν συχνά οι άνθρωποι είναι να προσθέτουν πάρα πολλά έργα στα χαρτοφυλάκια τους. Θα βοηθούσε αν δημιουργήσατε ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο που καλύπτει όλες τις δεξιότητες που πρέπει να γνωρίζει ο υπεύθυνος προσλήψεων. Εδώ, πρέπει να προσθέσετε διάφορα έργα για να βοηθήσετε τους υπεύθυνους προσλήψεων να κατανοήσουν την ευέλικτη φύση της εργασίας σας ως μηχανικός λογισμικού.

  Μπορείτε να αποστείλετε ένα Snap; Κατά μια έννοια

Στο χαρτοφυλάκιο, πρέπει να αναφέρετε μια λεπτομερή περιγραφή όλων των εργαλείων και τεχνολογιών που έχετε μάθει και των ρόλων εργασίας που έχετε αναλάβει στο παρελθόν. Η υποβολή αίτησης για τη θέση του μηχανικού λογισμικού θα έχει καλύτερες πιθανότητες εάν έχετε εργαστεί καλά στη δημιουργία του χαρτοφυλακίου σας.

Βήμα 8: Ξεκινήστε να αναζητάτε ευκαιρίες εργασίας.

Μόλις ολοκληρώσετε και τα επτά βήματα που αναφέρονται παραπάνω, πρέπει να αναζητήσετε εργασία. Δημιουργήστε ένα τέλειο βιογραφικό και ένα εντυπωσιακό προφίλ σε διαφορετικές πύλες εργασίας. Τώρα, πρέπει να συνεχίσετε να ελέγχετε καθημερινά αυτές τις πύλες εργασίας και να κάνετε αίτηση για θέσεις εργασίας όπου όλα φαίνονται καλά για εσάς.

Η δικτύωση μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία αρκετά απλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι μια εξαιρετική επιλογή να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn και να αναφέρετε τα έργα σας εκεί. Θα σας είναι εύκολο να συνδεθείτε με υπαλλήλους προσλήψεων, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εξαιρετικές ευκαιρίες.

Μπορείτε επίσης να λάβετε μέρος σε διάφορες συναντήσεις, σεμινάρια και συνέδρια, τα οποία θα σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με ομοϊδεάτες σας από τον τομέα της μηχανικής λογισμικού. Μπορείτε ακόμη και να υποβάλετε αίτηση απευθείας επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο οποιασδήποτε εταιρείας και περνώντας από την ενότητα θέσεων εργασίας. Εάν το προφίλ σας μπει στη βραχεία λίστα, τότε ο υπεύθυνος προσλήψεων θα επικοινωνήσει μαζί σας.

Εάν ακολουθήσετε αυτά τα βασικά βήματα, θα είναι πολύ εύκολο να χτίσετε την καριέρα σας ως μηχανικός λογισμικού.

Αρμοδιότητες Μηχανικού Λογισμικού

Ως μηχανικός λογισμικού, θα έχετε συγκεκριμένες ευθύνες. Αυτοί είναι:

  • Ανάλυση των απαιτήσεων των χρηστών
  • Σύνταξη και δοκιμή κώδικα μαζί με την τροποποίησή του με βάση τις απαιτήσεις
  • Έρευνα, σχεδίαση και κατασκευή νέων προϊόντων λογισμικού
  • Αξιολόγηση του λογισμικού και των συστημάτων που εργάζονται στο υλικό
  • Τροποποίηση υφιστάμενων προϊόντων λογισμικού
  • Γράψτε την επιχειρησιακή τεκμηρίωση
  • Διατήρηση συστημάτων αναλύοντας και επιλύοντας ελαττώματα
  • Συνεργαστείτε στενά με τους διαχειριστές έργων, τους αναλυτές συστημάτων, τους επαγγελματίες μάρκετινγκ, τους προγραμματιστές UI/UX και άλλα μέλη του προσωπικού.
  • Συμβουλευτική πελατών από την άποψη της απόδοσης του συστήματος και των αναβαθμίσεων
  • Ενημέρωση τεχνικών γνώσεων με παρακολούθηση μαθημάτων και παρακολούθηση σεμιναρίων για τη βελτίωση των συστημάτων της εταιρείας

Κορυφαίες δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνετε Μηχανικός Λογισμικού

Κάθε προφίλ εργασίας απαιτεί ένα συγκεκριμένο σύνολο δεξιοτήτων. Ομοίως, πρέπει να έχετε συγκεκριμένες τεχνικές και μη δεξιότητες για να γίνετε μηχανικός λογισμικού.

Μερικές από τις σημαντικές δεξιότητες στις οποίες πρέπει να εστιάσετε είναι:

  • Προγραμματισμός και Κωδικοποίηση Υπολογιστών
  • Ανάπτυξη λογισμικού
  • Αντικειμενοστραφής Σχεδίαση (OOD)
  • Δοκιμή λογισμικού και εντοπισμός σφαλμάτων
  • Επίλυση προβλημάτων και λογική σκέψη
  • Γραπτή και Προφορική Επικοινωνία
  • Ικανότητα συνεργασίας με ομάδα

Μισθός Μηχανικού Λογισμικού

Κατά μέσο όρο, το μισθός μηχανικού λογισμικού είναι 53.213 £. Ο μισθός κυμαίνεται από 33.000 £ έως 85.000 £. Ο μισθός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εταιρεία στην οποία εργάζεστε, τη γεωγραφική περιοχή, την εμπειρία και άλλους παράγοντες. Με περισσότερη εμπειρία, μπορείτε να περιμένετε υψηλότερο μισθό.

Συμπέρασμα 👨‍💻

Οι Μηχανικοί Λογισμικού έχουν ζήτηση στην αγορά. Ως εκ τούτου, εάν σκέφτεστε να χτίσετε την καριέρα σας ως μηχανικός λογισμικού, δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από τώρα. Θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε το ταξίδι αμέσως ξεκινώντας με τη διαδικασία εκμάθησης και αποκτώντας περισσότερη πρακτική εμπειρία.

Χρειάζεστε να εξασκηθείτε στην κωδικοποίηση; Ρίξτε μια ματιά στον διαδικτυακό μεταγλωττιστή grtechpc.org