Πώς να χρησιμοποιήσετε το Meld για να συγκρίνετε τις αλλαγές σε αρχεία στο Linux

Εάν κάνετε πολλή ανάπτυξη ή έλεγχο κώδικα στο Linux, η αναζήτηση μέσω κώδικα για να βρείτε ανεπαίσθητες αλλαγές μπορεί να είναι πολύ κουραστική. Ευτυχώς, υπάρχει μια εύκολη λύση: απλώς χρησιμοποιήστε το Meld. Με το Meld μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα αλλαγές σε αρχεία, καταλόγους και πολλά άλλα.

Εγκαταστήστε το Meld

Για να χρησιμοποιήσετε το Meld, πρέπει να εκτελείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora, OpenSUSE ή ένα λειτουργικό σύστημα Linux που μπορεί να εγκαταστήσει Flatpaks.

Ubuntu

sudo apt install meld

Debian

sudo apt-get install meld

Arch Linux

Η λήψη της εφαρμογής Meld στο Arch Linux δεν είναι δυνατή χωρίς την ενεργοποίηση της πηγής λογισμικού “Extra”. Αυτό το αποθετήριο συχνά κλείνεται από προεπιλογή σε πολλές εγκαταστάσεις Arch, καθώς διαθέτει λογισμικό που δεν είναι κρίσιμο για την πλειονότητα των συστημάτων.

Η ενεργοποίηση της πηγής λογισμικού Extra γίνεται κάνοντας μια μικρή επεξεργασία στο αρχείο διαμόρφωσης Pacman. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα τερματικό και αποκτήστε πρόσβαση root με την εντολή su. Εάν επιλέξετε να μην επιτρέψετε το su, ένα sudo -s θα αρκεί.

su -

ή

sudo -s

Χρησιμοποιώντας την πρόσβαση root, ανοίξτε το αρχείο διαμόρφωσης Pacman στην εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου Nano.

nano /etc/pacman.conf

Στο Nano, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα κάτω βέλους για να πλοηγηθείτε προς τα κάτω στο αρχείο Αναζήτηση για την καταχώριση “Εξτρα”. Υπάρχουν τρεις γραμμές στο repo “Extra”. Αφαιρέστε και τα # σύμβολα μπροστά από τις γραμμές και πατήστε Ctrl + O για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας. Βγείτε από το πρόγραμμα επεξεργασίας πατώντας Ctrl + X και συγχρονίστε ξανά το εργαλείο συσκευασίας Arch.

pacman -Syy

Η εκτέλεση ενός εκ νέου συγχρονισμού λαμβάνει νέες πληροφορίες αποθετηρίου για ήδη ρυθμισμένα αποθετήρια λογισμικού. Θα κατεβάσει επίσης τις λίστες πακέτων και θα ρυθμίσει το Extra. Όταν ληφθεί μέριμνα για αυτό, είναι ασφαλές να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Meld στο Arch Linux.

pacman -S meld

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install meld

OpenSUSE

sudo zypper install meld

Γενικό Linux μέσω Flatpak

Το Meld είναι μέρος του έργου Gnome, επομένως το λογισμικό βρίσκει το δρόμο του σχεδόν σε κάθε διανομή Linux με τη μορφή ενός εγγενούς δυαδικού πακέτου. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε μια διανομή Linux που για κάποιο λόγο δεν έχει πρόσβαση σε εγγενές πρόγραμμα εγκατάστασης, το επόμενο καλύτερο πράγμα είναι να αποκτήσετε την εφαρμογή μέσω του Flatpak.

  Πώς να παίξετε το Tyranny στο Linux

Πριν εγκαταστήσετε το Meld μέσω Flathub, ακολουθήστε τον οδηγό μας για να μάθετε πώς να ρυθμίσετε το σύστημα συσκευασίας Flatpak στον υπολογιστή σας Linux. Όταν έχετε λειτουργήσει το Flatpaks, ανοίξτε ένα τερματικό και εισαγάγετε τις ακόλουθες εντολές για να εγκαταστήσετε το Meld.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
flatpak install flathub org.gnome.meld

Αφού εκτελέσετε τις παραπάνω εντολές για να εγκαταστήσετε το Meld, ξεκινήστε το για πρώτη φορά με:

flatpak run org.gnome.meld

Χρησιμοποιήστε το Meld για σύγκριση αρχείων

Ο πρωταρχικός σκοπός του Meld είναι να βρει λεπτές διαφορές στο κείμενο και μπορεί να ανιχνεύσει τις αλλαγές πολύ γρήγορα. Ακόμα καλύτερα, το Meld έχει υποστήριξη για πολλούς διαφορετικούς τύπους κειμένου και αρχείων, διασφαλίζοντας ότι ανεξάρτητα από το τι, οι αλλαγές σας είναι ανιχνεύσιμες.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το DNSCrypt για να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία DNS στο Linux

Εάν δεν είστε βέβαιοι πώς να ελέγξετε για “διαφορές” στα αρχεία στην εφαρμογή Meld, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

Βήμα 1: Στη σελίδα εκκίνησης του Meld, αναζητήστε “Σύγκριση αρχείων”. Κάτω από την επιλογή “Σύγκριση αρχείων”, θα παρατηρήσετε ένα κουμπί που λέει “κανένα”. Κάντε κλικ σε αυτό και χρησιμοποιήστε το για να αναζητήσετε το πρώτο αρχείο στη σύγκριση.

Βήμα 2: Η φόρτωση του πρώτου αρχείου σε meld θα μετατρέψει την εφαρμογή σε λειτουργία split-screen. Στην αριστερή πλευρά της διαίρεσης οθόνης, θα δείτε το πρώτο αρχείο που έχετε προσθέσει. Στα δεξιά, θα δείτε μια κενή σελίδα. Κάντε κλικ στον τίτλο της σελίδας και φορτώστε το αρχείο που θέλετε να συγκρίνετε με το προηγούμενο.

Βήμα 3: Όταν ολοκληρωθεί η φόρτωση των δύο αρχείων στο Meld, θα επισημάνει τις αλλαγές που βλέπει στο κείμενο με το μπλε χρώμα και τις ομοιότητες με το πράσινο lime. Κάντε κύλιση και δείτε το κείμενο. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τις διαφορές, κάντε κλικ στο εικονίδιο με το βέλος πάνω από τη “διαφορά” και επιτρέψτε στο Meld να το αλλάξει.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Spotify σε Linux

Όταν είστε ικανοποιημένοι με τις αλλαγές που κάνατε με το Meld, κάντε κλικ στο κουμπί “αποθήκευση”.

Χρησιμοποιήστε το Meld για σύγκριση καταλόγων

Εκτός από τον έλεγχο διαφόρων αρχείων για διαφορές στο κείμενο, το Meld μπορεί να βρει διαφορές στους καταλόγους. Η σύγκριση καταλόγου είναι μια χρήσιμη δυνατότητα εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε δύο διαφορετικούς φακέλους ίδιους, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε αν έχουν το ίδιο περιεχόμενο.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα, ξεκινήστε το Meld, κοιτάξτε στην οθόνη εκκίνησης και κάντε κλικ στο κουμπί «Σύγκριση καταλόγου».

Αφού επιλέξετε «Σύγκριση καταλόγου», θα εμφανιστούν δύο πλαίσια με «κανένα». Κάντε κλικ και στα δύο πλαίσια και χρησιμοποιήστε το μενού για να ορίσετε τους φακέλους που προσπαθείτε να συγκρίνετε. Όταν οριστούν οι φάκελοι, κάντε κλικ στο «σύγκριση» και η εφαρμογή Meld θα φορτώσει αμέσως και τους δύο φακέλους και θα επισημάνει τις διαφορές και στους δύο καταλόγους.

Αντιγραφή αρχείων/φακέλων

Θέλετε να αντιγράψετε ένα αρχείο ή φάκελο από τη μια πλευρά στην άλλη; Κάντε κύλιση στη λίστα, επιλέξτε έναν κατάλογο ή ένα αρχείο και κάντε δεξί κλικ πάνω του. Αφού κάνετε δεξί κλικ, κάντε κλικ στην επιλογή «αντιγραφή σε» για να μετακινήσετε τα δεδομένα.