Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή man στο Linux

Η κατανόηση των αποχρώσεων κάθε εντολής Linux μπορεί να είναι μια τρομακτική εργασία τόσο για τους νεοφερμένους όσο και για τους έμπειρους χρήστες. Ωστόσο, ένα εργαλείο που ξεχωρίζει ως βασικός πόρος είναι η εντολή man. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εντολή man στο Linux, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης της και του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να ξεφύγετε από την αντίληψή της όταν τελειώσετε.

Τι είναι το man Command στο Linux;

Η εντολή man, συντομογραφία του “manual”, είναι μια απαραίτητη εντολή Linux. Λειτουργεί ως ένα ενσωματωμένο σύστημα τεκμηρίωσης που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με άλλες εντολές, λειτουργίες και αρχεία διαμόρφωσης Linux.

  Τα 5 καλύτερα λειτουργικά συστήματα για να τροφοδοτήσετε τον διακομιστή σας Linux

Με τον άνθρωπο, μπορείτε να αποκτήσετε ολοκληρωμένες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης μιας εντολής, τις διάφορες επιλογές της, ακόμη και παραδείγματα πρακτικής χρήσης της.

Για να χρησιμοποιήσετε την εντολή man, απλώς ανοίξτε το τερματικό σας και πληκτρολογήστε man ακολουθούμενο από το όνομα της εντολής για την οποία θέλετε να μάθετε περισσότερα. Για παράδειγμα, για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εγχειρίδιο για την εντολή ls (χρησιμοποιείται για τη λίστα αρχείων και καταλόγων), πληκτρολογήστε:

 man ls 

Μετά την εκτέλεση αυτής της εντολής, θα εμφανιστεί μια λεπτομερής σελίδα με το εγχειρίδιο που περιλαμβάνει μια περιγραφή του σκοπού της εντολής, μια λίστα με τις διαθέσιμες επιλογές της και παραδείγματα χρήσης. Μπορείτε να πλοηγηθείτε στο εγχειρίδιο χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους του πληκτρολογίου σας ή άλλα καθορισμένα πλήκτρα πλοήγησης, ανάλογα με το τερματικό σας.

  Πώς να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Hiri σε Linux

Η εντολή man μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ μεγάλη και περιεκτική, αλλά για να μην ανησυχείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντολές όπως tldr για να συντομεύσετε τη σελίδα man.

Πώς να βγείτε από την τεκμηρίωση εντολών man

Ενώ η εντολή man είναι απίστευτα κατατοπιστική, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να βγείτε από αυτό το σύστημα τεκμηρίωσης μόλις αποκτήσετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Η έξοδος από αυτό είναι μια απλή εργασία. Για να επιστρέψετε στην προτροπή τερματικού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Πατήστε Q: Ο πιο απλός τρόπος για έξοδο είναι να πατήσετε το πλήκτρο Q. Αυτή η ενέργεια θα σας επιστρέψει αμέσως στο τερματικό σας.
  • Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα Ctrl + Z και bg: Μπορείτε να θέσετε σε παύση τον άνδρα χρησιμοποιώντας Ctrl + Z για να εκτελεστεί στο παρασκήνιο. Μπορείτε επίσης να το επαναφέρετε στιγμιαία στο προσκήνιο πληκτρολογώντας fg και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το πλήκτρο Q για έξοδο.
  •   Πώς να εκτελέσετε ευκολότερα το λογισμικό Windows σε Linux με τα Bottles

    Λήψη βοήθειας γραμμής εντολών στο Linux With man

    Η εντολή man δεν είναι ο μόνος πόρος που έχετε στη διάθεσή σας. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η προσθήκη της επιλογής -h σε μια εντολή, η οποία παρέχει μια γρήγορη και συνοπτική σελίδα βοήθειας.

    Επιπλέον, εργαλεία όπως το TLDR και το ExplainShell προσφέρουν απλοποιημένες επεξηγήσεις εντολών και μοντέρνα λίστα αρχείων, αντίστοιχα, κάνοντας το ταξίδι σας στο σύμπαν του Linux πιο προσιτό και αποτελεσματικό.