Πώς να χρησιμοποιήσετε την εντολή τοίχου στο Linux

Θέλετε να λάβετε ένα γρήγορο μήνυμα σε όλους τους συνδεδεμένους χρήστες; Η εντολή τοίχου του Linux είναι πιο δυνατή από το email και στοχεύει αυτόματα τους συνδεδεμένους χρήστες. Μεταδίδει ένα μήνυμα σε όλους που χρησιμοποιούν ένα τερματικό σε ένα σύστημα.

Η εντολή του τοίχου

Εάν πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα —γρήγορα— στους συνδεδεμένους χρήστες του υπολογιστή σας, πώς το κάνετε; Το email δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις. Δεν ξέρετε πότε θα διαβαστεί το email. Αν χρειάζεται ο κόσμος να μάθει κάτι αυτή τη στιγμή, αυτό δεν το κόβει. Και ούτως ή άλλως, δεν θέλετε να φράξετε τα εισερχόμενα των αποσυνδεδεμένων χρηστών που δεν χρειάζεται να δουν το μήνυμα.

Χωρίς να καταβάλετε λίγη επιπλέον προσπάθεια και να χάσετε λίγο χρόνο, δεν πρόκειται να μάθετε ποιος είναι συνδεδεμένος και από πού. Το σύστημά σας θα μπορούσε να βρίσκεται σε Αμπερντίν, Ουάσιγκτον αλλά μπορεί να έχετε απομακρυσμένους χρήστες που έχουν συνδεθεί από Αμπερντίν, Σκωτία. Πώς μπορείτε λοιπόν να στοχεύσετε ένα μήνυμα ειδικά στους συνδεδεμένους χρήστες;

Το Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix σάς προσφέρουν έναν απλό τρόπο για να το κάνετε αυτό. Η εντολή τοίχου είναι σαν ένα ισχυρό τηλεγράφημα. Θα παραδώσει ένα μήνυμα σε όλους τους χρήστες τερματικού και θα απορρίψει το μήνυμα ακριβώς κάτω από τη μύτη τους. Οι χρήστες δεν μπορούν να το χάσουν και ξέρετε ότι το έχουν. Δεν χρειάζεται να επιλέξουν να ανοίξουν μια εφαρμογή για να δουν αν έχουν ένα μήνυμα σε αναμονή.

  Πώς να εγκαταστήσετε λογισμικό από το αποθετήριο χρηστών του Arch Linux

Η παράδοση είναι τόσο λεπτή όσο μια κρέμα κρέμα στο πρόσωπο.

Αποστολή μηνύματος

Το μηχάνημα δοκιμής με το οποίο έγινε έρευνα αυτού του άρθρου εγκαταστάθηκε Fedora Linux, αλλά η εντολή τοίχου θα συμπεριφέρεται ακριβώς το ίδιο σε άλλες διανομές.

Η μόνη διαφορά που μπορεί να συναντήσετε είναι ότι ορισμένες διανομές Linux απαιτούν από εσάς να χρησιμοποιείτε sudo στην επιλογή αποστολής μηνύματος από ένα αρχείο κειμένου, ενώ άλλες διανομές απαιτούν να χρησιμοποιείτε πάντα sudo με τοίχο όλη την ώρα. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια διαφορά μεταξύ των διανομών Linux, όχι μια διαφορά στη λειτουργία της ίδιας της εντολής τοίχου.

Για να στείλετε ένα μήνυμα σε όλους τους χρήστες, πληκτρολογήστε τοίχο, ένα κενό και μετά το μήνυμα που θέλετε να στείλετε. Με το Fedora Linux, πρέπει να χρησιμοποιήσετε sudo.

sudo wall Main printer offline until further notice.

Το μήνυμά σας θα σταλεί σε όλους τους χρήστες που έχουν ανοιχτό παράθυρο τερματικού.

Οι τοπικοί χρήστες RIa και Tom λαμβάνουν το μήνυμα, όπως και ο απομακρυσμένος χρήστης Dick, ο οποίος τυγχάνει να εργάζεται σε έναν υπολογιστή με Ubuntu.

  Οι 5 καλύτεροι πελάτες Torrent για Linux

Λαμβάνουν όλοι το μήνυμα ταυτόχρονα και δεν μένεις να αναρωτιέσαι αν το έχουν δει.

Αποστολή μηνύματος από αρχείο

Μπορείτε να προετοιμάσετε το μήνυμά σας σε ένα αρχείο κειμένου και να το αποθηκεύσετε έτοιμο για αποστολή. Εάν έχετε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο μηνυμάτων που πρέπει να σταλούν, μπορείτε να δημιουργήσετε μια βιβλιοθήκη με προσυσκευασμένα μηνύματα, ώστε να μην χρειάζεται να τα πληκτρολογείτε ξανά και ξανά.

Το μήνυμα στο αρχείο κειμένου message.txt έχει εμφανιστεί στο παράθυρο του τερματικού με την εντολή cat για να βεβαιωθούμε ότι είναι αυτό που θέλουμε να στείλουμε.

Στη συνέχεια, το μήνυμα αποστέλλεται περνώντας το όνομα του αρχείου κειμένου στην εντολή τοίχου ως παράμετρος γραμμής εντολών:

cat message.txt
sudo wall message.txt

Όπως και πριν, οι τοπικοί χρήστες Ria και Tom (και όλοι οι άλλοι που είναι συνδεδεμένοι με ένα ανοιχτό παράθυρο τερματικού) και ο απομακρυσμένος χρήστης Dick λαμβάνουν το μήνυμα.

Εθιμοτυπία μηνυμάτων

Επειδή η εντολή τοίχου θα ωθήσει το μήνυμα σε όλους τους χρήστες τερματικού ανεξάρτητα από το τι, μπορεί να είναι μια ενοχλητική εμπειρία να λάβετε ένα. Η χρήση της εντολής τοίχου θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο και να χρησιμοποιείται μόνο όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Διαφορετικά, θα γίνει γρήγορα πολύ τρίψιμο.

Ένα μήνυμα τοίχου θα σφραγίσει ό,τι άλλο υπάρχει στο τερματικό του χρήστη. Στην πραγματικότητα δεν αντικαθιστά τίποτα – δεν θα αλλάξει το κείμενο στο οποίο έχει προσγειωθεί – αλλά θα το κρύψει. Και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για έναν χρήστη που δεν το γνωρίζει αυτό.

  Πώς να εγκαταστήσετε το σταθμό εργασίας ήχου Tracktion στο Linux

Φανταστείτε ότι ένας από τους τοπικούς χρήστες μας επεξεργάζεται ένα σημαντικό αρχείο στο Vi ακριβώς τη στιγμή που στέλνεται το μήνυμα τοίχου.

Το μήνυμα φτάνει ακριβώς στη μέση του αρχείου της.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης μας για να επαναφέρει τη σωστή προβολή του αρχείου είναι να κάνει σελίδα πάνω-κάτω λίγο μέσα στο αρχείο.

Είναι αρκετά εύκολο να επαναφέρετε την οθόνη σε μια κατάσταση όπου η εργασία μπορεί να συνεχιστεί και η αρτηριακή πίεση μπορεί να υποχωρήσει, αλλά πάρα πολλές διακοπές αυτού του είδους θα σας αφήσουν με ένα πολύ ενοχλητικό σύνολο χρηστών.

Έτσι, όσο εύχρηστος είναι ο τοίχος, χρησιμοποιήστε τον με μέτρο.

Τι γίνεται με τους χρήστες γραφικών επιτραπέζιων υπολογιστών;

Η εντολή τοίχου φτάνει σε όλους όσους έχουν συνδεθεί με ανοιχτό τερματικό, αλλά δεν θα φτάσει σε κανέναν που χρησιμοποιεί ένα γραφικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας χωρίς ανοιχτό παράθυρο τερματικού.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί μια επιφάνεια εργασίας γραφικών και έχει ανοιχτό παράθυρο τερματικού, θα το δει στο παράθυρο του τερματικού—αλλά μέχρι εκεί. Μην υπολογίζετε στον τοίχο για να φτάσετε σε κανέναν εκτός του τερματικού σταθμού.

Λεπτό δεν είναι, αλλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι μεταδίδει το μήνυμα — δηλαδή σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον τερματικού.