Πώς να φτιάξετε bootable Linux USB σε Windows/Mac OS (4 τρόποι) – 2024

Όπως το λειτουργικό σύστημα Windows, το Linux OS μπορεί επίσης να είναι εκκινήσιμο στη μονάδα USB για να εγκαταστήσει το Linux στο σύστημά μας. Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα ή λειτουργικό σύστημα Linux, είναι ένα ελεύθερα διανεμητικό λειτουργικό σύστημα πολλαπλών πλατφορμών που βασίζεται στο Unix.

Το Linux έχει πολλές διαφορετικές γεύσεις. Οι δημοφιλείς διανομές λειτουργικού συστήματος Linux περιλαμβάνουν Ubuntu, Debian, Fedora, open SUSE και Red Hat.

Το Linux OS υποστηρίζει multitasking που είναι πολλά προγράμματα που εκτελούνται ταυτόχρονα, multiuser, multiplatform, multiprocessing κ.λπ.

Οι μονάδες UBS είναι εύχρηστες συμπαγείς και προσφέρουν άφθονη χωρητικότητα. Τώρα, αυτές τις μέρες υπάρχει μια τάση εγκατάστασης λειτουργικών συστημάτων χρησιμοποιώντας μονάδες USB, επειδή οι μονάδες USB έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το CD/DVD και δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα DVD εγγραφής.

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας, εξηγήσαμε επίσης τη μέθοδο δημιουργίας ενός bootable USB χρησιμοποιώντας μια γραμμή εντολών για Windows.

Μέθοδος 1:- Χρήση του Universal USB Installer. (Μόνο για Windows)

Το Universal USB installer είναι η καλύτερη επιλογή για τη δημιουργία εκκινήσιμων USB διαφόρων λειτουργικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Windows, Unix, Linux και διαφορετικών γεύσεων Unix και Linux.

  Τα Windows 7 πεθαίνουν σήμερα: Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης, είναι συμβατό με κάθε έκδοση των Windows όπως τα Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10 & 11. Το Universal USB Installer είναι ένας Live Linux USB Creator που σας επιτρέπει να επιλέξετε από μια επιλογή διανομών Linux για να βάλετε στη μονάδα flash USB σας.

Δεν απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για τη λειτουργία αυτού του λογισμικού. Το Universal USB Installer είναι εύκολο στη χρήση.

Επιλέξτε μια Ζωντανή διανομή Linux, το αρχείο ISO, τη μονάδα Flash σας και κάντε κλικ στην Εγκατάσταση. Αυτό το λογισμικό είναι λογισμικό κλικ και αναπαραγωγής, επομένως δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε αυτό το λογισμικό και απαιτεί μόνο 1,05 MB χώρου.

Χρειάζεται μόνο να βάλουμε το αρχείο exe του λογισμικού κάπου στον υπολογιστή και να κάνουμε διπλό κλικ για να το τρέξουμε όποτε θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα bootable USB.

Βήματα για τη δημιουργία ενός USB με δυνατότητα εκκίνησης χρησιμοποιώντας το Universal USB Installer.

Βήμα 1:- Επιλέξτε μια διανομή Linux από την αναπτυσσόμενη λίστα ή ένα άλλο λειτουργικό σύστημα που θέλετε να εκκινήσετε στο USB σας.

Βήμα 2: – Περιηγηθείτε στο αρχείο ISO ή Zip του λειτουργικού συστήματος από το σύστημά σας.

Βήμα 3:- Επιλέξτε τη μονάδα USB από την αναπτυσσόμενη λίστα.

  Πώς να διορθώσετε το "Σφάλμα εισόδου δεδομένων πυρήνα" στα Windows [Fixed by Experts]

Βήμα 4: – Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία.

Μέθοδος 2:- Χρήση Linux Live USB Creator (LiLi) (μόνο για Windows).


Το Linux Live USB Creator είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση διαφόρων συλλογών, διανομών και εκδόσεων Linux σε μια μονάδα Flash USB.

Το Lili USB Creator, παλαιότερα γνωστό ως Ubuntu Live Creator, μπορεί να δημιουργήσει το Linux USB Flash Drive σας από μια εικόνα πηγής ISO< ή CD. Επίσης, μπορεί να κατεβάσει το IMG ή το ISO για εσάς.

Το Lili USB Creator μπορεί να εγκαταστήσει ένα φορητό Virtualbox σε αυτό. Στη συνέχεια, μπορείτε είτε να εκκινήσετε την εγκατάσταση Linux από το εσωτερικό των Windows που προσομοιώνεται χρησιμοποιώντας το Virtualbox σε USB είτε να εκκινήσετε από USB εγγενώς.

Βήμα 1:- Κατεβάστε το Linux Live USB Creator και εξαγάγετε το zip στον υπολογιστή σας.

Βήμα 2: – Εκτελέστε το LiLi USB Creator.exe από το φάκελο Linux Live USB Creator.

Ακολουθήστε τα βήματα 1-5 από το Μενού. Μετά την ολοκλήρωση, θα πρέπει να έχετε το Portable Linux Distribution. , Μπορείτε να το έχετε μαζί σας στην τσέπη σας για να εκτελείται σε οποιονδήποτε υπολογιστή είτε προσομοιωμένο με το Virtual Box Portable είτε εγγενώς.

Μέθοδος 3: – mintStick (Μόνο για Linux).

Το mintStick είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή στο
Linux Mint. Είναι ένα εργαλείο με δυνατότητα εκκίνησης USB που προσφέρεται από το Linux και πολλές άλλες διανομές Linux.

  (ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ) Το μικρόφωνο Google Meet δεν λειτουργεί, "Απενεργοποιημένο λόγω του μεγέθους της κλήσης"

Βήματα για να δημιουργήσετε bootable USB χρησιμοποιώντας το mintStick.

1. Εκκινήστε το USB Image Writer από το μενού.

2. Επιλέξτε την εικόνα ISO σας.
3. Επιλέξτε τη συσκευή USB σας.
4. Πατήστε Εγγραφή στη συσκευή.

Μέθοδος 4:- Χρήση του τερματικού (μόνο για Linux)

Είναι αβίαστο. Μεταβείτε στο τερματικό και πληκτρολογήστε:

sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdx oflag=direct bs=1048576

Εδώ, το ‘~/Desktop/linuxmint.iso’ είναι η τοποθεσία και το όνομα της εικόνας που κατεβάσατε (η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια εργασίας σε αυτό το παράδειγμα). Ενώ το ‘/dev/sdx’ είναι η μονάδα USB-στόχος.

Σε περίπτωση που το σύστημά σας δεν υποστηρίζει «oflag=direct». Στη συνέχεια, μπορείτε να το αφήσετε εκτός, καθώς προορίζεται να επιταχύνει τη διαδικασία.

Ωστόσο, εάν δεν γνωρίζετε τη διαδρομή προορισμού της μονάδας USB, εκτελέστε αυτήν την εντολή και βρείτε τον φάκελο προορισμού.

sudo fdisk -l

Προειδοποίηση: Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ορίσει τη σωστή διαδρομή συσκευής γιατί αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που υπήρχαν στη συσκευή πριν

Θυμηθείτε, να μην συμπεριλάβετε έναν ακέραιο αριθμό για τη μονάδα USB, π.χ. ‘/dev/sdx1’, γιατί στη συνέχεια θα αναφέρεται στο υπάρχον διαμέρισμα σε αυτήν τη μονάδα δίσκου και όχι στην ίδια τη μονάδα. Μόλις το USB έχει δημιουργηθεί σωστά από το ‘dd’, θα πρέπει να υπάρχει μια έξοδος παρόμοια με αυτήν:

sudo dd if=~/Desktop/linuxmint.iso of=/dev/sdb oflag=direct bs=1048576
706+1 εγγραφές σε
706+1 εγγραφές
740601856 byte (741 MB) αντιγράφηκαν, 91,7024 s, 8,1 MB/s
Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι αυτή η ανάρτηση είναι χρήσιμη για εσάς. Μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε και με τους φίλους σας. Για οποιαδήποτε βοήθεια, μη διστάσετε να μας γράψετε στα σχόλια παρακάτω.