Πώς να υπολογίσετε τις πληρωμές για ένα δάνειο στο Excel με τη συνάρτηση PMT

Η κατανόηση των υποχρεώσεών σας είναι ζωτικής σημασίας στον κόσμο των οικονομικών. Είτε είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης, φοιτητής ή κάποιος που θέλει να αγοράσει κάτι, το να γνωρίζετε πώς να υπολογίζετε τις πληρωμές του δανείου σας μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι.

Το Microsoft Excel προσφέρει ένα απλό εργαλείο για να διευκολύνει αυτήν την εργασία: τη συνάρτηση PMT. Αυτή η λειτουργία σάς επιτρέπει να υπολογίζετε τις μηνιαίες πληρωμές για ένα δάνειο και να λαμβάνετε σοφές οικονομικές αποφάσεις.

Η συνάρτηση PMT στο Excel

Η κατανόηση των περιπλοκών των πληρωμών δανείου, όπως το πόσα θα πληρώνετε μηνιαίως ή ετησίως, μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Το Microsoft Excel είναι μια ισχυρή πλατφόρμα για οικονομική ανάλυση και η συνάρτηση PMT είναι ένα εργαλείο που απλοποιεί τον υπολογισμό των πληρωμών δανείων.

Η συνάρτηση PMT είναι μια οικονομική συνάρτηση στο Excel που επιστρέφει το ποσό περιοδικής πληρωμής για ένα δάνειο ή μια επένδυση. Το PMT υποθέτει ότι οι πληρωμές και το επιτόκιο είναι σταθερά. Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PMT τόσο για λογαριασμούς ταμιευτηρίου όσο και για δάνεια, εδώ θα εστιάσουμε στα δάνεια. Η σύνταξη για το PMT είναι η παρακάτω:

 =PMT(rate, nper, pv, [fv], [type]) 

Οπου:

  • επιτόκιο είναι το επιτόκιο για το δάνειο για κάθε περίοδο.
  • nper είναι ο συνολικός αριθμός των περιόδων πληρωμής.
  • pv (παρούσα αξία) είναι το αρχικό ποσό.
  • Το fv (μελλοντική τιμή) είναι ένα προαιρετικό όρισμα, που συνήθως αφήνεται κενό ή ορίζεται στο 0 για δάνεια.
  • Ο τύπος είναι επίσης προαιρετικός, υποδεικνύοντας πότε οφείλονται πληρωμές (0 = τέλος της περιόδου, 1 = αρχή της περιόδου).
  Λύση επόμενης γενιάς SaaS για Web Hosting

Η συνάρτηση PMT παρέχει ακριβή αποτελέσματα μόνο όταν οι τιμές συχνότητας και nper βρίσκονται στην ίδια περίοδο. Για παράδειγμα, εάν έχετε εισαγάγει τον αριθμό των μηνιαίων πληρωμών στο NPER, θα πρέπει να εισαγάγετε το μηνιαίο επιτόκιο για το όρισμα του επιτοκίου.

Στην περίπτωση δανείων, το ΦΒ ή η παρούσα αξία ισοδυναμεί με το αρνητικό του ποσού του δανείου. Οι θετικές τιμές PMT θα προστεθούν στο αρνητικό PV μέχρι να μηδενιστεί. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι η εξόφληση του δανείου, η τιμή FV ή η μελλοντική αξία ορίζεται στο μηδέν από προεπιλογή όταν μείνει κενό. Είναι καλύτερο να αφήσετε το τελικό επιχείρημα, πληκτρολογήστε, επίσης κενό. Οι περισσότερες τράπεζες πραγματοποιούν πληρωμές στο τέλος των περιόδων πληρωμής, η οποία είναι η προεπιλεγμένη επιλογή όταν ο τύπος είναι κενός.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το PMT για τον υπολογισμό των πληρωμών δανείου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PMT για να υπολογίσετε το ποσό των πληρωμών περιόδου σε οποιαδήποτε σειρά πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των δανείων. Ενώ το PMT επιστρέφει το ποσό πληρωμής από μόνο του, με μερικούς απλούς τύπους και τροποποιήσεις, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να υπολογίσετε άλλες διορατικές τιμές.

Δεδομένου ότι το PMT λαμβάνει μερικά ορίσματα, είναι καλύτερο να εισάγετε τα ορίσματα του PMT σε ξεχωριστά κελιά και να αναφέρετε τα κελιά αντί να εισάγετε απευθείας τις τιμές στη συνάρτηση.

Ας ξεκινήσουμε με το απλό παράδειγμα στο παραπάνω υπολογιστικό φύλλο. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να πάρετε ένα δάνειο 15.000 $ με ετήσιο επιτόκιο 10% που καταβάλλεται σε διάστημα πέντε ετών. Οι τόκοι και οι πληρωμές οφείλονται στο τέλος κάθε περιόδου (μήνας) και θέλετε να υπολογίσετε πόσα θα πρέπει να πληρώνετε κάθε μήνα.

Το πρώτο βήμα εδώ είναι να καταλάβουμε τα επιχειρήματα για το PMT. Σε αυτό το παράδειγμα, το PV θα είναι αρνητικό για το ποσό του δανείου (-15.000$), το επιτόκιο θα είναι το μηνιαίο επιτόκιο (10%/12) και ο αριθμός πληρωμών θα είναι 60 μήνες, που ισοδυναμεί με πέντε χρόνια.

  Πώς να μετακινήσετε όλα τα νέα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν φάκελο στο Outlook μέσω Γρήγορων Βημάτων

Μόλις καταλάβετε τα επιχειρήματα, μπορείτε να υπολογίσετε γρήγορα τις πληρωμές του δανείου με τη συνάρτηση PMT.

 =PMT(B2/12, D2, A2) 

Αφήνοντας το FV και τον τύπο κενά σε αυτόν τον τύπο, μηδενίζονται και τα δύο, κάτι που μας ταιριάζει πολύ. Μπορείτε να παίξετε με τις τιμές για να δείτε πώς επηρεάζουν τις πληρωμές.

Υπολογίστε το σύνολο των πληρωμών του δανείου

Η τιμή PMT δεν είναι όλη η εικόνα που μπορείτε να αποκτήσετε για το δάνειό σας. Ένας απλός τύπος μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ο παρακάτω τύπος καθορίζει το συνολικό ποσό που θα πληρώσετε κατά τη διάρκεια του δανείου:

=C2*D2

Αυτός ο τύπος πολλαπλασιάζει την τιμή PMT με NPER. Με απλούστερους όρους, αυτό είναι το σταθερό ποσό πληρωμής πολλαπλασιασμένο με τον αριθμό των πληρωμών, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που θα πληρώσετε.

Υπολογίστε τον συνολικό τόκο του δανείου

Μια άλλη χρήσιμη εικόνα είναι ο συνολικός τόκος του δανείου. Αυτό σας βοηθά να δείτε πόσα θα πληρώσετε στην τράπεζα επιπλέον του ποσού του δανείου.

 =C4-ABS(A2) 

Αυτός ο τύπος αφαιρεί τις συνολικές πληρωμές του δανείου από το ποσό του δανείου. Σημειώστε ότι επειδή το ποσό του δανείου είναι αρνητικό, ο τύπος χρησιμοποιεί τη συνάρτηση ABS για να πάρει την απόλυτη τιμή του κελιού.

Χρήση Goal Seek με PMT στο Excel

Μέχρι στιγμής, έχετε χρησιμοποιήσει το PMT για να καθορίσετε το ποσό περιοδικής πληρωμής για ένα δάνειο. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να έχετε ήδη υπόψη σας ένα συγκεκριμένο ποσό PMT, ας πούμε 500 $ το μήνα για ένα δάνειο 15.000 $. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση PMT μαζί με τη δυνατότητα αναζήτησης στόχου του Excel για να προσδιορίσετε τα ορίσματα που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό PMT.

  7 Εργαλεία αυτοπροστασίας εφαρμογής χρόνου εκτέλεσης (RASP) για σύγχρονες εφαρμογές

Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε αυτόματα διαφορετικά επιχειρήματα μέχρι να φτάσετε στον στόχο που έχετε στο μυαλό σας για το PMT. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό:

  • Ρυθμίστε τη λειτουργία PMT.
  • Μεταβείτε στην καρτέλα Δεδομένα και επιλέξτε What-If Analysis από την ομάδα Forecast.
  • Επιλέξτε Αναζήτηση Στόχου.
  • Στο πλαίσιο Ορισμός κελιού, επιλέξτε το κελί με τη λειτουργία PMT.
  • Στο πλαίσιο Προς τιμή, εισαγάγετε την επιθυμητή μηνιαία πληρωμή.
  • Στο πλαίσιο Με αλλαγή κελιού, επιλέξτε τη μεταβλητή που θέλετε να προσαρμόσετε (π.χ. επιτόκιο).
  • Κάντε κλικ στο OK.
  • Το Excel θα δοκιμάσει τώρα διαφορετικές τιμές για τα κελιά που αλλάζουν μέχρι να φτάσει στον στόχο PMT. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε το Goal Seek να αλλάζει πολλά κελιά (π.χ. επιτόκιο και διάρκεια δανείου) για να επιτευχθεί ο στόχος PMT.

    Εάν έχετε ήδη καθορίσει τη συνολική πληρωμή και το συνολικό τόκο για το δάνειο, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως το κελί-στόχο για την Αναζήτηση Στόχου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην ζητήσετε από το Goal Seek να αλλάξει απευθείας την τιμή PMT, καθώς θα αντικαθιστούσε τον τύπο. Μπορείτε να αλλάξετε τη διάρκεια και το επιτόκιο του δανείου όπως κάνατε πριν.

    Εάν προσπαθείτε να προσδιορίσετε το επιτόκιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση RATE του Excel για να το υπολογίσετε γρήγορα. Σημειώστε ότι η συνάρτηση RATE θα επιστρέψει ένα σταθερό επιτόκιο. θα χρειαστεί να δημιουργήσετε μια αριθμομηχανή για σύνθετα συμφέροντα.

    Η κατανόηση των οικονομικών σας υποχρεώσεων είναι πρωταρχικής σημασίας στο σημερινό γρήγορο οικονομικό περιβάλλον. Με τη λειτουργία PMT του Excel, έχετε ένα ισχυρό εργαλείο για να περιηγηθείτε στην πολυπλοκότητα των πληρωμών δανείων.

    Είτε σχεδιάζετε υποθήκη, δάνειο αυτοκινήτου ή οποιαδήποτε άλλη οικονομική υποχρέωση, η συνάρτηση PMT, σε συνδυασμό με άλλες δυνατότητες του Excel, όπως το Goal Seek, μπορεί να προσφέρει σαφήνεια και εμπιστοσύνη στις οικονομικές σας αποφάσεις. Αγκαλιάστε τη δύναμη του Excel και πάρτε τον έλεγχο του οικονομικού σας μέλλοντος.