Πώς να υπολογίσετε τη μελλοντική αξία με τη συνάρτηση FV του Excel

Βασικά Takeaways

  • Η συνάρτηση FV στο Excel υπολογίζει τη μελλοντική αξία μιας σειράς πληρωμών με βάση τα επιτόκια και τις περιοδικές πληρωμές.
  • Το FV μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού που οφείλεται σε ένα δάνειο, λαμβάνοντας υπόψη το κεφάλαιο, τους δεδουλευμένους τόκους και τις προμήθειες.
  • Το FV μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της μελλοντικής αξίας ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου, λαμβάνοντας υπόψη το επιτόκιο και τις τακτικές εισφορές.

Η συνάρτηση FV του Excel είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον οικονομικό προγραμματισμό. Προβλέπει τη μελλοντική αξία των πληρωμών λογιστικοποιώντας τους τόκους των δανείων ή την αύξηση των αποταμιεύσεων με την πάροδο του χρόνου. Ας εμβαθύνουμε στις περιπλοκές της συνάρτησης FV και ας δούμε την εφαρμογή της σε διαφορετικά σενάρια.

Τι σημαίνει Μελλοντική Αξία (FV);

Η μελλοντική αξία (FV) αντιπροσωπεύει την αξία ενός χρηματικού ποσού σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τα επιτόκια και τις περιοδικές εισφορές. Στον πυρήνα της, η έννοια του FV περιστρέφεται γύρω από τη χρονική αξία του χρήματος, η οποία δηλώνει ότι ένα δολάριο σήμερα αξίζει περισσότερο από ένα δολάριο στο μέλλον. Αυτό οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα κερδοφορίας του χρήματος και του πληθωρισμού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση FV τόσο για σενάρια δανείου όσο και για σενάρια αποταμίευσης. Όταν συνάπτετε ένα δάνειο, ο δανειστής χρεώνει τόκους ως το κόστος δανεισμού. Αυτός ο τόκος συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια του δανείου. Το FV βοηθά να προσδιορίσετε πόσα θα οφείλετε συνολικά, συμπεριλαμβανομένου αυτού του συσσωρευμένου τόκου.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση, η δύναμη της σύνθεσης είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές τους. Κερδίζετε τόκους τόσο για το αρχικό κεφάλαιο όσο και για τους συσσωρευμένους τόκους με την πάροδο του χρόνου, μια έννοια γνωστή ως σύνθετος τόκος. Η λειτουργία FV βοηθά στη σύλληψη αυτής της ανάπτυξης της ένωσης.

  Σερφάρετε με ασφάλεια και ελεύθερα ενώ βρίσκεστε στην Ινδία

Η έννοια του FV δεν είναι απλώς θεωρητική. έχει απτές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Για παράδειγμα, λόγω της δύναμης της σύνθεσης, ακόμη και μια μικρή διαφορά στα επιτόκια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφορές στο FV για μεγάλες περιόδους. Μπορείτε να το παρατηρήσετε καλύτερα δοκιμάζοντας έναν υπολογιστή σύνθετου ενδιαφέροντος στο Excel.

Τι είναι η συνάρτηση FV στο Excel;

Το FV είναι μια από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες στο Excel. Υπολογίζει τη μελλοντική αξία μιας επένδυσης ή ενός δανείου με βάση σταθερές πληρωμές και σταθερό επιτόκιο. Η σύνταξη έχει ως εξής:

 =FV(rate, nper, pmt, [pv], [type]) 

Οπου:

  • επιτόκιο είναι το επιτόκιο για κάθε περίοδο, εκφρασμένο ως δεκαδικό σε μορφή ποσοστού (π.χ. 5% ως 0,05).
  • nper είναι ο συνολικός αριθμός των περιόδων πληρωμής.
  • pmt είναι οι πληρωμές που γίνονται κάθε περίοδο. δεν μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια ζωής της επένδυσης.
  • pv (προαιρετικό) είναι η παρούσα αξία ή το εφάπαξ ποσό για το οποίο θέλετε να βρείτε τη μελλοντική τιμή. Το Excel υποθέτει ότι αυτό είναι μηδέν εάν μείνει κενό.
  • τύπος (προαιρετικός) είναι ο αριθμός 0 ή 1 και αντιπροσωπεύει το χρόνο πληρωμής (0 = τέλος της περιόδου, 1 = αρχή της περιόδου). Το Excel θα υποθέσει μηδέν εάν αυτό το όρισμα είναι κενό.

Κατά τον υπολογισμό των πληρωμών δανείου, βεβαιωθείτε ότι το επιτόκιο, το NPER και το PMT χρησιμοποιούν τα ίδια χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, εάν κάνετε μηνιαίες συνεισφορές, διαιρέστε το ετήσιο επιτόκιο με το 12. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση RATE στο Excel για να υπολογίσετε τα επιτόκια για διαφορετικά σενάρια.

Υπολογισμός της μελλοντικής αξίας ενός δανείου με FV στο Excel

Στο πλαίσιο των δανείων, η μελλοντική αξία αντιπροσωπεύει το συνολικό οφειλόμενο ποσό σε μελλοντική ημερομηνία, λαμβανομένου υπόψη του κεφαλαίου (το αρχικό ποσό δανεισμού), των τόκων που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο του χρόνου και τυχόν πρόσθετες αμοιβές ή επιβαρύνσεις.

  Είναι ο απόλυτος φύλακας του διαδικτυακού σας απορρήτου;

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση FV για ένα δάνειο, θα πρέπει να έχετε το επιτόκιο του δανείου, τον αριθμό των πληρωμών που έχετε πραγματοποιήσει σε εκείνο το σημείο στο μέλλον (NPER), την πληρωμή που έγινε ανά περίοδο (PMT) και το ποσό του δανείου (PV). Η FV υπολογίζει τη μελλοντική αξία, η οποία, σε αυτήν την περίπτωση, είναι το ποσό που οφείλετε στον δανειστή.

Μόλις ξεκινήσατε με τις οικονομικές λειτουργίες του Excel; Συνιστούμε να διαβάσετε τον οδηγό μας για τη συνάρτηση NPER του Excel, όπου καλύπτουμε τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με αυτές τις συναρτήσεις. Η κατανόηση αυτών των εννοιών θα διευκολύνει πολύ την εργασία με αυτές τις λειτουργίες.

Εάν το FV δείχνει θετική αξία, σημαίνει ότι εξακολουθείτε να οφείλετε στον δανειστή, ενώ το μηδέν σημαίνει ότι έχετε εξοφλήσει το χρέος σας. Εάν το FV εμφανίσει αρνητική αξία, σημαίνει ότι όχι μόνο έχετε εξοφλήσει το χρέος σας, αλλά έχετε δανείσει και κάποια χρήματα και έχετε γίνει δανειστής.

Ας το δείξουμε αυτό με το υπολογιστικό φύλλο παραπάνω. Φανταστείτε ότι έχετε λάβει ένα δάνειο 15.000 $ (PV) με ετήσιο επιτόκιο 5%, και συνεισφέρετε 500 $ κάθε μήνα (PMT) για να το εξοφλήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση FV για να δείτε πόσα θα οφείλετε στην τράπεζα 20 μήνες (NPER) μετά τη λήψη του δανείου. Δείτε πώς:

  • Επιλέξτε το κελί όπου θέλετε να εξάγετε FV.
  • Εισαγάγετε τον παρακάτω τύπο:
     =FV(5%/12, 20, 500, -15000) 
  • Πατήστε Enter.
  • Σε αυτήν την περίπτωση, ο τύπος δείχνει ότι αφού πραγματοποιήσετε 20 μηνιαίες πληρωμές, θα εξακολουθείτε να οφείλετε στην τράπεζα 5.894 $. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές τιμές NPER για να δείτε πόσα θα οφείλετε στην τράπεζα σε διάφορα σημεία. Ο διαχειριστής σεναρίων του Excel μπορεί να σας βοηθήσει να αναλύσετε διαφορετικά σενάρια πιο αποτελεσματικά.

    Υπολογισμός της μελλοντικής αξίας ενός ταμιευτικού λογαριασμού με FV στο Excel

    Για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία FV για λογαριασμό ταμιευτηρίου, χρειάζεστε τρεις εισόδους:

      Πώς να αποκτήσετε προσαρμοσμένα μεγέθη πινέλου στο MS Paint
  • Το επιτόκιο του λογαριασμού.
  • Ο αριθμός των πληρωμών που έχετε πραγματοποιήσει σε εκείνο το σημείο στο μέλλον (NPER).
  • Η πληρωμή που πραγματοποιείται ανά περίοδο (PMT).
  • Η μελλοντική αξία που υπολογίζεται από το FV, σε αυτήν την περίπτωση, είναι το υπόλοιπο αποταμίευσής σας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα δάνεια, το FV μπορεί να είναι θετικό μόνο σε σενάρια αποταμίευσης. Μια άλλη διαφορά είναι ότι θα πρέπει να εισαγάγετε την τιμή PMT ως αρνητική, δεδομένου ότι είστε αυτός που δανείζει χρήματα.

    Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να εξοικονομήσετε 300 $ μηνιαίως (PMT) σε έναν λογαριασμό με ετήσιο επιτόκιο 12%. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία FV με τις εισόδους που αναφέρθηκαν προηγουμένως για να καθορίσετε πόσα θα εξοικονομήσετε σε δύο χρόνια.

    Δεδομένου ότι τα ορίσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις ίδιες μονάδες χρόνου, μπορείτε να εισαγάγετε 24 μήνες αντί για δύο έτη για το NPER. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση FV για αυτό το σενάριο:

  • Επιλέξτε το κελί όπου θέλετε να εξάγετε FV.
  • Εισαγάγετε τον παρακάτω τύπο:
     =FV(12%/12, 24, -300) 
  • Πατήστε Enter.
  • Σημειώστε ότι αυτός ο τύπος επιστρέφει τη μελλοντική αξία του λογαριασμού ταμιευτηρίου δύο χρόνια μετά την έναρξη της αποταμίευσης και προϋποθέτει ότι το υπόλοιπο ταμιευτηρίου ήταν μηδενικό εκ των προτέρων. Εάν έχετε ήδη αποθηκεύσει ένα συγκεκριμένο ποσό, θα πρέπει να εισαγάγετε την αρνητική τιμή ως όρισμα PV.

    Έτσι, εάν έχετε ήδη 1.000 $ στον λογαριασμό ταμιευτηρίου, ο παρακάτω τύπος θα σας δώσει τη μελλοντική αξία σε δύο χρόνια:

     =FV(12%/12, 24, -300, -1000) 

    Εάν έχετε κατά νου ένα συγκεκριμένο FV, το Goal Seek του Excel μπορεί να προσαρμόσει αυτόματα άλλα ορίσματα στον τύπο για να επιτύχετε τον στόχο σας.

    Η συνάρτηση FV του Excel είναι ένα ευέλικτο εργαλείο για χρηματοοικονομικές προβλέψεις, είτε αξιολογείτε τις μελλοντικές επιπτώσεις ενός δανείου είτε προβάλλετε την αύξηση των αποταμιεύσεών σας. Αυτή η προνοητικότητα είναι ανεκτίμητη, ειδικά όταν σχεδιάζετε μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους.

    Μόλις αισθανθείτε άνετα χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση FV, δοκιμάστε να τη συνδυάσετε με τα εργαλεία πρόβλεψης του Excel, όπως το Goal Seek, για να λάβετε πιο στρατηγικές οικονομικές αποφάσεις.