Πώς να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες iPhone τη νύχτα ή σε χαμηλό φωτισμό

Τα σύγχρονα iPhone μπορούν να τραβούν εκπληκτικές φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό. Ακόμα κι αν δεν έχετε το πιο πρόσφατο, καλύτερο μοντέλο, αυτές οι συμβουλές φωτογραφίας θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες μετά τη δύση του ηλίου.

Χρησιμοποιήστε τη νυχτερινή λειτουργία (αν την έχετε)

Η νυχτερινή λειτουργία είναι διαθέσιμη μέσω της ενσωματωμένης εφαρμογής κάμερας iPhone. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό πατώντας το εικονίδιο στην Αρχική οθόνη, μέσω της συντόμευσης του Κέντρου Ελέγχου ή από την οθόνη κλειδώματος.

Η δυνατότητα ενεργοποιείται αυτόματα σε υποστηριζόμενα μοντέλα κάθε φορά που μια σκηνή είναι αρκετά σκοτεινή. Προς το παρόν, μόνο τα iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max υποστηρίζουν τη νυχτερινή λειτουργία. Θα καταλάβετε ότι είναι ενεργό όταν δείτε το κίτρινο εικονίδιο της Σελήνης και τον αριθμό των δευτερολέπτων που θα χρειαστούν για μια έκθεση.

Τεχνικά, η Νυχτερινή λειτουργία λειτουργεί μόνο χρησιμοποιώντας τον τυπικό ευρυγώνιο φακό 1x. ο υπερευρυγώνιος φακός 0,5x δεν τον υποστηρίζει καθόλου. Στο iPhone 11 Pro, μπορείτε να κάνετε λήψη σε νυχτερινή λειτουργία χρησιμοποιώντας τον τηλεφακό 2x, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την τυπική κάμερα 1x με ψηφιακό ζουμ.

Για καλύτερα αποτελέσματα σε οποιοδήποτε μοντέλο iPhone 11, θα θελήσετε να τραβήξετε φωτογραφίες Νυχτερινής λειτουργίας με τον ευρυγώνιο φακό 1x.

Δεν μπορείτε να αναγκάσετε το iPhone σας να κάνει λήψη σε νυχτερινή λειτουργία, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε την έκθεση μόλις εμφανιστεί το εικονίδιο. Πατήστε το για να δείτε ένα ρυθμιστικό στο κάτω μέρος της σκηνής. Σύρετε το ρυθμιστικό προς τα αριστερά για να αυξήσετε τη διάρκεια της έκθεσης—αυτό θα επιτρέψει περισσότερο φως στη σκηνή σας.

Στις παρακάτω εικόνες, μπορείτε να δείτε πόσο καλύτερη είναι η Νυχτερινή λειτουργία για λήψη σε σκοτεινές συνθήκες. Η περικομμένη εικόνα στα αριστερά τραβήχτηκε με iPhone X, ενώ η εικόνα στα δεξιά τραβήχτηκε με iPhone 11.

Η Apple σχεδίασε τη Νυχτερινή λειτουργία για να λειτουργεί ενώ κρατάτε το iPhone σας, έτσι μια μικρή κίνηση δεν θα καταστρέψει τις λήψεις σας. Ωστόσο, θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα εάν μπορείτε να διατηρήσετε το iPhone σας όσο πιο ακίνητο γίνεται. Τα μακρινά σημεία, όπως τα αστέρια, θα φαίνονται ακόμα καλύτερα εάν το iPhone σας παραμένει εντελώς ακίνητο κατά τη διάρκεια μιας λήψης.

  Πώς να "κρύψετε" μια εφαρμογή στο iPhone ή το iPad σας

Έχοντας αυτό υπόψη, το iOS 14 πρόσθεσε οδηγούς στη Νυχτερινή λειτουργία. Είναι ακριβώς όπως οι οδηγοί που εμφανίζονται αν προσπαθήσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία με το iPhone σας στραμμένο προς τα κάτω. Όταν φωτογραφίζετε σε νυχτερινή λειτουργία, δύο σύμβολα συν (+) θα εμφανιστούν στην οθόνη. Διατηρήστε τα επικαλυπτόμενα για να μειώσετε τη θολότητα στις εικόνες σας.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το iPhone σας σε τρίποδο για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Apple Watch σας ως απομακρυσμένη σκανδάλη ή να ρυθμίσετε το ενσωματωμένο χρονόμετρο να ενεργοποιείται, ώστε να μην χρειάζεται να αγγίζετε το iPhone σας και να κινδυνεύετε να το μετακινήσετε.

Δεν υπάρχει νυχτερινή λειτουργία; Κανένα πρόβλημα!

Είτε έχετε το πιο πρόσφατο iPhone είτε όχι, η διατήρηση της συσκευής σας όσο πιο ακίνητη γίνεται όταν φωτογραφίζετε σε χαμηλό φωτισμό θα σας δώσει καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή το iPhone πρέπει να επιβραδύνει την ταχύτητα κλείστρου για να επιτρέψει περισσότερο φως σε μια σκηνή, οποιαδήποτε κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα μια θολή εικόνα. Εξαιτίας αυτού, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε τρίποδο.

Είναι επίσης χρήσιμο να εργάζεστε εντός των περιορισμών της συσκευής σας. Οι κάμερες smartphone διαθέτουν διαβόητα μικρούς αισθητήρες, οι οποίοι περιορίζουν επίσης μαζικά τις ικανότητές τους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι μεγαλύτεροι αισθητήρες σε κάμερες χωρίς καθρέφτη και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR μπορούν να συλλάβουν πολύ περισσότερο φως.

Ωστόσο, η γνώση όλων αυτών θα σας επιτρέψει να φωτογραφίζετε χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα της συσκευής σας.

Μια νυχτερινή σκηνή τραβηγμένη με iPhone 4.

Αρχικά, επιλέξτε θέματα με καλό φωτισμό και χρησιμοποιήστε το φως με σύνεση στις εικόνες σας. Τοποθετήστε τα θέματά σας κάτω από προβολείς ή χρησιμοποιήστε τη λάμψη ενός κεριού για να φωτίσετε διακριτικά μέρη μιας σκηνής εάν τα υπόλοιπα είναι σκοτεινά στο σκοτάδι.

Στην εφαρμογή Κάμερα, ρυθμίστε με ακρίβεια την τελική έκθεση πατώντας παρατεταμένα για να κλειδώσετε την εστίαση και να εκθέσετε ένα συγκεκριμένο μέρος μιας σκηνής. Στη συνέχεια, μπορείτε να σύρετε το δάχτυλό σας πάνω και κάτω στην οθόνη για να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα φωτός στη σκηνή.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τον φακό στο iPhone

Δεν θα λάβετε αποτελέσματα σε σχέση με τη Νυχτερινή λειτουργία όσον αφορά την οπτική πιστότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φωτογραφίες σας δεν θα εξακολουθούν να φαίνονται καλές.

Προσθέστε τη νυχτερινή λειτουργία σε οποιοδήποτε iPhone με τη NeuralCam

Νυχτερινή λειτουργία NeuralCam (4,99 $) χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση και υπολογιστική φωτογραφία όπως ακριβώς η Νυχτερινή λειτουργία στο iPhone 11. Η εφαρμογή παίρνει μερικά καρέ από μια ακίνητη σκηνή και στη συνέχεια τα συνδυάζει για να αυξήσει την τιμή έκθεσης και τη συνολική πιστότητα. Το αποτέλεσμα είναι χρησιμοποιήσιμες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε πολύ χαμηλό φωτισμό.

@neuralcamapp #NeuralCam iPhoneXR stock vs Neuralcam στο iPhoneXR vs nightmode στο iPhone11 pro ? pic.twitter.com/brosFe0SgE

— Mark Bether (@bether69) 7 Νοεμβρίου 2019

Η τεχνολογία της Apple είναι στενά συνδεδεμένη με το υλικό που βρίσκεται στα πιο πρόσφατα iPhone, επομένως μην περιμένετε πανομοιότυπα αποτελέσματα. Η διαδικασία μπορεί επίσης να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ότι σε ένα iPhone 11, ανάλογα με την ηλικία της συσκευής σας. Τα παλαιότερα iPhone διαθέτουν επίσης λιγότερο προηγμένους αισθητήρες και επεξεργασία σήματος εικόνας, τα οποία θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά εδώ για να δικαιολογήσουν την τιμή των 5 $, εάν σκοπεύετε να διατηρήσετε το τρέχον iPhone σας για άλλα δύο χρόνια. Η εφαρμογή ενισχύει ακόμη και φωτογραφίες χαμηλού φωτισμού που λαμβάνονται με την μπροστινή κάμερα.

Μεταβείτε πλήρως χειροκίνητα με μακριές εκθέσεις

Εάν είστε έτοιμοι να δουλέψετε λίγο περισσότερο στις λήψεις σας, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες στο σκοτάδι τραβώντας μεγάλες εκθέσεις 30 δευτερολέπτων ή περισσότερο. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε μια εφαρμογή όπως Κάμερα αργού κλείστρου (1,99 $), που σας επιτρέπει να τραβάτε μακριές εκθέσεις.

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο εμφανείς εφαρμογές χειροκίνητης κάμερας, μεταξύ των οποίων Εγχειρίδιο (3,99 $), 645 PRO Mk III (3,99 $) και ProCam 7 (13,99 $). Ωστόσο, επέτρεπαν μόνο μεγάλες εκθέσεις 1/4 δευτερολέπτου ή μικρότερης διάρκειας. Αυτό είναι πιθανόν ένας περιορισμός στο Camera API που παρέχεται από την Apple.

Ο τρόπος με τον οποίο η κάμερα αργού κλείστρου τραβάει τόσο μεγάλες εκθέσεις παραμένει ένα μυστήριο. Είναι πιθανό η εφαρμογή να τραβάει πολλαπλές εκθέσεις 1/4 του δευτερολέπτου και στη συνέχεια να τις συνδυάζει ενώ ενισχύει την έκθεση. Αν και δεν πρόκειται για μια πραγματική μακροχρόνια έκθεση, τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

  Πώς να ανοίξετε γρήγορα μια σελίδα ρυθμίσεων χρησιμοποιώντας συντομεύσεις σε iPhone και iPad

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, διαπιστώσαμε ότι έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι η σκηνή δεν ήταν εκτεθειμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε τα κυριότερα σημεία να σβήσουν.

Για να χρησιμοποιήσετε το Slow Shutter Cam, απλώς πραγματοποιήστε λήψη και εκκίνηση και, στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο Ρυθμίσεις. Εδώ, μπορείτε να επιλέξετε τη λειτουργία λήψης (πατήστε «Χαμηλό φως» για νυχτερινές λήψεις) και τον συνολικό χρόνο έκθεσης. Πειραματιστείτε για τα καλύτερα αποτελέσματα. Ένα τρίποδο είναι επίσης απολύτως απαραίτητο.

Πατήστε το κουμπί Μενού για να δείτε μερικές από τις άλλες δυνατότητες της εφαρμογής. Ο προσαρμόσιμος χρονοδιακόπτης είναι χρήσιμος για να αποφύγετε να αγγίζετε την οθόνη κατά τη λήψη και το διαστημόμετρο σάς επιτρέπει να τραβάτε σεκάνς με χρονική καθυστέρηση μεγάλης έκθεσης.

Το Flash είναι η τελευταία λύση

Η κάμερα του iPhone σας έχει φλας. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε πατώντας το εικονίδιο του κεραυνού στην εφαρμογή Κάμερα. Ενώ το φλας θα φωτίσει τη σκηνή σας σε κάποιο βαθμό, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τυχαία. Είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε μόνο για πορτρέτα και μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη πηγή φωτός.

Επειδή το φλας είναι στραμμένο μπροστά, δεν θα καταγράψει μια σκηνή με ιδιαίτερα κολακευτικό φως. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το φλας στο iPhone σας, επιμείνετε στο φλας selfie που βλέπει μπροστά. Αυτό χρησιμοποιεί την οθόνη του iPhone σας για να εκτοξεύει γρήγορα ένα έντονο φως στο πρόσωπό σας.

Δεδομένου ότι η οθόνη είναι λίγο μεγαλύτερη από το φλας της κάμερας, το φως διαχέεται με πιο κολακευτικό τρόπο. Γεμίζει μερικά από τα λιγότερο επιθυμητά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως ρυτίδες και ατέλειες.

Η απόδοση του iPhone σε χαμηλό φωτισμό βελτιώνεται

Η νυχτερινή λειτουργία είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για την Apple. Το iPhone 11 δεν ήταν η πρώτη συσκευή που το συμπεριέλαβε, αλλά η εφαρμογή του είναι πλέον από τις καλύτερες για την παραγωγή εικόνων με φυσική εμφάνιση.

Ωστόσο, εάν θέλετε πραγματικά να εξερευνήσετε τη νυχτερινή φωτογραφία, όπως η λήψη τοπίων πόλεων ή ακόμα και η αστροφωτογραφία, ένα smartphone εξακολουθεί να είναι μια κακή επιλογή. Το iPhone μπορεί να τραβήξει τον νυχτερινό ουρανό, αλλά δεν διαθέτει χειροκίνητα χειριστήρια και έναν αρκετά μεγάλο αισθητήρα για να συλλάβει αρκετό φως.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τραβήξετε εκπληκτικές φωτογραφίες με το iPhone σας. Η εφαρμογή Κάμερα μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει σε αυτό.