Πώς να το κάνετε και τι πρέπει να γνωρίζετε

Βασικά Takeaways

  • Το overclocking του Raspberry Pi μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή του, καθιστώντας το πιο ικανό να τρέχει δημοφιλή εργαλεία όπως το RetroPie, το RecalBox και το Kodi.
  • Με το overclocking του Raspberry Pi, μπορείτε να βελτιώσετε τις εμπειρίες ρετρό παιχνιδιών, να επιλύσετε προβλήματα ροής και να ενισχύσετε την απόδοση του Pi όταν χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιος υπολογιστής.
  • Αν και το overclocking μπορεί να προσφέρει οφέλη, συνοδεύεται από κινδύνους όπως η παραγωγή θερμότητας, η αστοχία εξαρτημάτων και η καταστροφή δεδομένων. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε τη σωστή ψύξη, να χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο τροφοδοτικό και να λάβετε υπόψη τις επιπτώσεις στο συνδεδεμένο υλικό.

Το Raspberry Pi είναι ένας υπέροχος μικρός υπολογιστής, πολύ πιο ισχυρός από τα μοντέλα πριν από αυτό. Αλλά ξέρατε ότι θα μπορούσατε να αποσπάσετε ακόμα περισσότερη ενέργεια από αυτό; Δείτε πώς μπορείτε να υπερχρονίσετε το Raspberry Pi σας και να το σπρώξετε περισσότερο από ό,τι είχατε ποτέ φανταστεί!

Γιατί να κάνετε Overclock το Raspberry Pi σας;

Ποιο είναι το νόημα του overclocking ενός Raspberry Pi; Λοιπόν, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο. Πολλά δημοφιλή εργαλεία θα λειτουργήσουν καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν με το overclocking.

  • Ρετρό gaming: Εάν δυσκολεύεστε να εκτελέσετε κλασικούς τίτλους κονσόλας σε RetroPie, RecalBox ή οποιαδήποτε άλλη λύση ρετρό παιχνιδιών έχετε επιλέξει, το overclocking θα ενισχύσει σημαντικά τα πράγματα.
  • Kodi: Τα προβλήματα απόδοσης με τη ροή βίντεο στο Kodi μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στο overclocking του Raspberry Pi. Εάν χρησιμοποιείτε επίσης VPN, η υψηλότερη ταχύτητα ρολογιού θα βοηθήσει και εδώ.
  • Επιφάνεια εργασίας: Μεταγενέστερα μοντέλα Raspberry Pi (3 και νεότερα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τυπική επιφάνεια εργασίας. Ποιος δεν θα ήθελε λίγη πρόσθετη απόδοση, χάρη σε έναν υπερχρονισμένο επεξεργαστή;
  Τι είναι τα δεδομένα συστήματος ή η «Άλλη» αποθήκευση σε Mac; Πώς να το διαγράψετε

Άλλα οφέλη προέρχονται από το overclocking ενός Raspberry Pi. Η χρήση του ως διακομιστής Minecraft, για παράδειγμα, ή ως NAS, μπορεί να επωφεληθεί από μια ελαφρώς ταχύτερη CPU.

Πίστωση εικόνας: Raspberry Pi

Overclocking Raspberry Pi 5 και άλλα πρόσφατα μοντέλα

Σχεδόν κάθε μοντέλο Raspberry Pi μπορεί να υπερχρονιστεί. Αυτό περιλαμβάνει το πιο πρόσφατο, το Raspberry Pi 5, και τους άμεσους προκατόχους του:

Οι παραπάνω οδηγοί μας για συγκεκριμένες συσκευές θα σας καθοδηγήσουν στο overclocking του αντίστοιχου μοντέλου Raspberry Pi.

Το overclocking είναι πάντα επικίνδυνο

Ενώ το overclocking Raspberry Pi είναι απλό να επιτευχθεί, δεν είναι χωρίς κίνδυνο.

  • Παράγεται θερμότητα: Η θερμότητα είναι κακή για τα συστήματα υπολογιστών, καθώς επιβραδύνει την επεξεργασία, η οποία με τη σειρά της παράγει θερμότητα. Τόσο το Raspberry Pi 4 όσο και το 5 απαιτούν ψύξη.
  • Αστοχία εξαρτήματος: Η αυξημένη θερμότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αστοχία εξαρτημάτων.
  • Καταστροφή δεδομένων: Η χρήση αυξημένων ταχυτήτων ρολογιού οδηγεί συχνά σε κατεστραμμένα δεδομένα. Εάν χρησιμοποιείτε μονάδα σκληρού δίσκου για το λειτουργικό σύστημα του Pi, αυτό δεν θα πρέπει να είναι τεράστιο πρόβλημα. Ωστόσο, εάν το Raspberry Pi σας βασίζεται σε κάρτα microSD (τα περισσότερα), τότε μπορεί να βρείτε τα μέσα flash όλο και πιο αναξιόπιστα.
  • Αξιόπιστο τροφοδοτικό: Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ήδη ένα τροφοδοτικό καλής ποιότητας για το Raspberry Pi σας. Οτιδήποτε λιγότερο από το προτεινόμενο τροφοδοτικό (ελέγξτε το μοντέλο σας για την απαιτούμενη τροφοδοσία ρεύματος) δεν είναι κατάλληλο για overclocking. Η καταστροφή δεδομένων θα συμβεί γρήγορα με χαμηλή παροχή ρεύματος.
  Το Spotify συνεχίζει να κάνει παύση τυχαία; Δείτε πώς μπορείτε να το διορθώσετε

Σε ένα στάδιο, το overclocking του Raspberry Pi θα ακυρώσει την εγγύηση. Ωστόσο, από τις 19 Σεπτεμβρίου 2012, Αυτή δεν είναι η περίπτωσηχάρη στα ενσωματωμένα εργαλεία overclocking.

Μπορεί το παλαιότερο Raspberry Pis να υπερχρονιστεί;

Το overclocking μπορεί να ωθήσει την απόδοση των παλαιότερων Raspberry Pis. Όπως πάντα, λάβετε προφυλάξεις για να διασφαλίσετε ότι η συσκευή ψύχεται αποτελεσματικά. Ελέγξτε τις επίσημες προδιαγραφές συστήματος του μοντέλου σας και φροντίστε να μην αυξήσετε την ταχύτητα περισσότερο από 10 τοις εκατό.

Για να κάνετε overclock παλαιότερων Raspberry Pis, όλα όσα χρειάζεστε είναι ενσωματωμένα στο Raspberry Pi OS.

  6 Συμβουλές υγειονομικής περίθαλψης για χορευτές πλήρους απασχόλησης για να παραμείνουν ανανεωμένοι

Ξεκινήστε ανοίγοντας το εργαλείο διαμόρφωσης, είτε στην επιφάνεια εργασίας (Προτιμήσεις > Διαμόρφωση Raspberry Pi), είτε από τη γραμμή εντολών:

sudo raspi-config 

Αφού σημειώσετε την προειδοποίηση, επιλέξτε Overclock.

Στο επόμενο μενού, θα βρείτε μια λίστα επιλογών. Η τρέχουσα επιλεγμένη επιλογή overclocking θα είναι Καμία, αλλά θα έχετε μια επιλογή έως και πέντε εναλλακτικών, ανάλογα με το μοντέλο Raspberry Pi που διαθέτετε. Η παρακάτω εικόνα είναι η οθόνη overclock για το Raspberry Pi 2.

Ενώ σε άλλες συσκευές, το overclocking είναι μια περίπτωση μικρής αύξησης και δοκιμής, με προκαθορισμένες επιλογές, αυτό δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε την υπερχρονισμένη προεπιλογή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και μετά επιλέξτε OK για να την εφαρμόσετε.

Σημειώστε ότι το overclocking μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοση του συνδεδεμένου υλικού. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις (όπως η μη αυτόματη προσαρμογή του αρχείου config.txt αφού ρυθμίσετε μια νέα ταχύτητα ρολογιού στο μενού).

Το overclocking δεν είναι ποτέ ακριβής επιστήμη. Αφιερώστε λίγο χρόνο αξιολογώντας τον αντίκτυπό του στο Raspberry Pi και σε οποιοδήποτε λογισμικό που χρησιμοποιείται τακτικά.