Πώς να σταματήσετε να σπάνε τα καλώδια του φορτιστή του τηλεφώνου σας

Τα φθαρμένα καλώδια φόρτισης μπορεί να είναι επικίνδυνα στη χρήση και ακριβά στην αντικατάστασή τους. Είτε χρησιμοποιείτε ένα καλώδιο Lightning με ένα iPhone, ένα καλώδιο USB-C με ένα τηλέφωνο Android, δείτε πώς να τα προστατέψετε από σπάσιμο.

Φροντίδα των καλωδίων σας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το σπάσιμο των καλωδίων σας είναι να τα φροντίσετε σωστά. Ειδικότερα, κρατάτε πάντα το καλώδιο από το βύσμα όταν το αφαιρείτε από συσκευή ή θύρα USB. Αν τραβήξετε ξαφνικά ένα καλώδιο χωρίς να το κάνετε αυτό, θα ασκήσετε πίεση στο πιο αδύναμο μέρος της κατασκευής, όπου το καλώδιο ενώνεται με το βύσμα.

Κατά τη μεταφορά, συνδέστε τα καλώδια σας και κρατήστε τα δεμένα με λουρί ή κλιπ όπου είναι δυνατόν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει το καλώδιο με τον σωστό τρόπο χειρίζοντάς το με τα χέρια σας. Το καλώδιο θα τυλίγεται φυσικά με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίο θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να αναπαράγετε. Μερικά καλώδια, όπως το Anker Powerline+ παρακάτω, συνοδεύεται από λουράκι velcro για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Το “roadie wrap” είναι ο καλύτερος τρόπος για να τυλίξετε τα καλώδια φόρτισής σας.

Αποφύγετε την υπερβολική κάμψη των καλωδίων ή το πολύ σφιχτό τύλιγμα. Η κάμψη του καλωδίου, ιδιαίτερα στο σημείο όπου το καλώδιο ενώνεται με το βύσμα, είναι η κύρια αιτία βλάβης με την πάροδο του χρόνου. Εάν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση της συσκευής σας κατά τη φόρτισή της, θα αποφύγετε την άσκοπη χρήση του καλωδίου.

Πιθανότατα θα χρειαστεί να αλλάξετε συμπεριφορά και να κόψετε παλιές συνήθειες, αλλά τα καλώδια σας θα σας ευχαριστήσουν για αυτό. Εάν πιάσετε ενστικτωδώς το τηλέφωνό σας το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, φροντίστε να αποσυνδέσετε πρώτα το καλώδιο. Το να ξαπλώνετε στο κρεβάτι με το καλώδιο να λυγίζει μπρος-πίσω καθώς κυλιείτε δεν είναι ιδανικό. Αν έχετε συνηθίσει να πετάτε τα καλώδια φόρτισης μια τσάντα για ένα Σαββατοκύριακο μακριά, αφιερώστε ένα δευτερόλεπτο για να τα τυλίξετε σωστά.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά καλωδίων

Τα προστατευτικά καλωδίων λειτουργούν προστατεύοντας το σημείο στο οποίο το καλώδιο ενώνεται με το πλαστικό ή μεταλλικό βύσμα. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ένα εύκαμπτο υλικό όπως το καουτσούκ, για να επιτρέπεται στο καλώδιο να λυγίζει ελαφρά όταν ασκείται πίεση. Εάν το προστατευτικό καλωδίου δεν λυγίζει, απλώς μετακινεί το σημείο αδυναμίας πιο πάνω στο καλώδιο.

  Πώς να φτιάξετε μια γραφομηχανή ή ένα κινούμενο σχέδιο γραμμής εντολών στο PowerPoint

Μπορείτε να αγοράσετε ένα πακέτο προστατευτικών καλωδίων για λίγα δολάρια στο διαδίκτυο. ο TUDIA KLIP είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για φορτιστές Apple Lightning, iPod, MagSafe και Apple Watch. Για ένα φθηνότερο προϊόν που είναι συμβατό με σχεδόν οποιονδήποτε φορτιστή USB, ρίξτε μια ματιά στο Πολύχρωμα σπειροειδή προστατευτικά Jetec ή το Κολάρο με κορδόνι Nite Ize.

Εάν αισθάνεστε πονηροί, μπορείτε να προσθέσετε ελατήρια στους γιακά σας για να προσθέσετε λίγη ένταση και να αποτρέψετε την κάμψη του καλωδίου σε ένα κρίσιμο σημείο. Για μια πιο ανθεκτική σπιτική λύση, ρίξτε μια ματιά στο Ενίσχυση κορδονιού Paracord tutorial για Instructables.

Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να αποτρέψει την υπερβολική κάμψη του καλωδίου σας θα βοηθήσει στην προστασία του, είτε είναι ένα σπιτικό μανίκι είτε μια λωρίδα ηλεκτρικής ταινίας.

Αποτροπή ατυχημάτων με μαγνητικούς προσαρμογείς

Ενώ τα καλώδια φθείρονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, η ζημιά του καλωδίου επιδεινώνεται από την απότομη κίνηση. Όλοι έχουμε πιάσει κατά λάθος ένα καλώδιο φόρτισης, στέλνοντας οτιδήποτε φόρτιζε να πετάξει στο δωμάτιο. Όταν συμβαίνει αυτό, το καλώδιο συνήθως παραμένει στη θέση του.

Οι μαγνητικοί προσαρμογείς ακολουθούν την προσέγγιση που χρησιμοποιείται στα καλώδια τροφοδοσίας MagSafe της Apple (που δεν λειτουργούν πλέον) και την εφαρμόζουν σχεδόν σε οποιαδήποτε συσκευή διαθέτετε. Αρχικά, τοποθετήστε έναν μικρό μαγνητικό προσαρμογέα στη θύρα φόρτισης της συσκευής σας. Αυτός ο προσαρμογέας στη συνέχεια συνδέεται μαγνητικά σε ένα καλώδιο φόρτισης όταν απαιτείται.

Τα καλώδια δεν λυγίζουν πλέον από το σχήμα τους όταν πιάνετε κατά λάθος το smartphone σας, καθώς αρκεί μια μικρή δύναμη για να αποκολλήσετε το καλώδιο με ασφάλεια. Μπορείτε να αγοράσετε όσους προσαρμογείς θέλετε και να χρησιμοποιήσετε το ίδιο καλώδιο για να φορτίσετε τα πάντα. Ο προσαρμογέας προεξέχει ελαφρώς από το κάτω μέρος της συσκευής σας για εύκολη αφαίρεση και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη θύρα φόρτισής σας χωρίς χνούδια και άλλα σκουπίδια.

Βόλτα είναι ίσως η πιο γνωστή λύση μαγνητικής φόρτισης. Με μόλις 20 $ θα λάβετε ένα καλώδιο φόρτισης Volta 2.0 και δύο “άκρες” προσαρμογέα για να χωρέσετε τις συνδέσεις Lightning, Micro USB ή USB τύπου C. Υπάρχουν επίσης πολλές προσιτές λύσεις διαθέσιμες στο Amazon και σε άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικών αγορών.

Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστεί να τηρήσετε ένα μόνο σύστημα (ή επωνυμία) εάν θέλετε να μοιράζεστε το ίδιο καλώδιο φόρτισης μεταξύ πολλών συσκευών. Θα μπορούσατε ακόμη και να προσθέσετε ένα προστατευτικό καλωδίου στον μαγνητικό φορτιστή σας για μια ακόμα πιο ανθεκτική λύση.

Φόρτιση (Σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή) Ασύρματη

Η ασύρματη φόρτιση είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη στα σύγχρονα smartphone. Εάν διαθέτετε πρόσφατη συσκευή iPhone ή Android, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φορτιστεί ασύρματα. Θα χρειαστεί να αγοράσετε έναν ασύρματο φορτιστή Qi για να τον χρησιμοποιήσετε, όπως αυτός Ασύρματη βάση φόρτισης Anker 10W, που υποστηρίζει ακόμη και γρήγορη φόρτιση.

  Τι είναι η «Κρυπτογράφηση Στρατιωτικού Βαθμού»;

Αυτός είναι ένας τρόπος για να νικήσετε τα σπασμένα cable blues. Δυστυχώς, σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας κατά τη φόρτιση, αλλά αυτή είναι μια εξαιρετική δικαιολογία για να απενεργοποιήσετε και να αγνοήσετε το smartphone σας για μισή ώρα. Απλώς φροντίστε να αγοράσετε έναν ασύρματο φορτιστή με αρκετά υψηλή ισχύ (10 W) εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη γρήγορη φόρτιση. Τα iPhone X, XS, XR και 8 περιλαμβάνουν όλα ασύρματη φόρτιση, αλλά μπορούν να φορτιστούν μόνο με μέγιστο 7,5 W—και, ακόμη και τότε, μόνο με συγκεκριμένους, εγκεκριμένους από την Apple ασύρματους φορτιστές.

Εάν η συσκευή σας δεν περιλαμβάνει εγγενώς υποστήριξη ασύρματης φόρτισης, μπορείτε να την προσθέσετε εύκολα με έναν φτηνό δέκτη Qi. Αυτά έχουν τη μορφή λεπτών επιθεμάτων φόρτισης που συνδέονται με τη θύρα φόρτισης και κολλάνε στο πίσω μέρος του smartphone σας. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να ζήσουν κάτω από την θήκη σας, υπό την προϋπόθεση ότι η θήκη σας δεν είναι κατασκευασμένη από μέταλλο.

Με εγκατεστημένο δέκτη Qi, η συσκευή σας θα μπορεί να λαμβάνει φόρτιση από ασύρματους φορτιστές Qi. Η ταχύτητα φόρτισής σας μπορεί να σας περιορίσει σε σύγκριση με την εγγενή ασύρματη φόρτιση, αλλά για περίπου 10 $ η αναβάθμιση είναι αρκετά φθηνή για να δικαιολογηθεί.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι αγοράσατε τον κατάλληλο δέκτη Qi για τη συσκευή σας, είτε έχετε Λιμάνι Lightning, Micro USB τύπου Α, ή Σύνδεση USB-C.

Επενδύστε σε ένα καλώδιο για να τους κυβερνάτε όλους

Το επίσημο καλώδιο Lightning της Apple κοστίζει 29 $ για μια υποδοχή USB-A σε Lightning μήκους 2 μέτρων. Εάν αντικαθιστάτε ένα το χρόνο, πληρώνετε σχεδόν 90 $ για φόρτιση iPhone τριών ετών. Γιατί να μην επενδύσετε περισσότερα χρήματα σε ένα ισχυρότερο καλώδιο φόρτισης iPhone που όχι μόνο θα διαρκέσει αλλά και θα σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα;

ο Fuse Chicken Titan Plus είναι ένα καλώδιο USB-A σε Lightning μήκους 1,5 μέτρων. Είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα κατασκευής Made for iPhone της Apple, πράγμα που σημαίνει ότι περιλαμβάνει δυνατότητες δεδομένων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φορτιστής και ως καλώδιο συγχρονισμού. Προστατεύεται από δύο στρώματα εύκαμπτου χάλυβα, με σφραγισμένο περίβλημα αλουμινίου σε κάθε σύνδεση. Είναι δικό σας για 37,50 $.

Η ασφάλεια παράγει επίσης μια σειρά από καλώδια με συνδεσιμότητα USB-C και Micro USB, ιδανικό για χρήστες Android. Όλα αποστέλλονται με εγγύηση εφ’ όρου ζωής, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η εξολοκλήρου μεταλλική κατασκευή έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετο βάρος και μειωμένη ευελιξία.

  Πώς να μεταφέρετε μια άδεια χρήσης των Windows 10 σε άλλον υπολογιστή

Το Anker’s Powerline+ είναι ένα άλλο καλώδιο φόρτισης υψηλής βαθμολογίας που διατίθεται στο Αστραπή, Micro USB, και USB-C παραλλαγές. Το καλώδιο διαθέτει πυρήνα από ίνες αραμιδίου (Kevlar) και διπλή πλέξη από νάιλον που η Anker ισχυρίζεται ότι θα διαρκέσει δέκα φορές περισσότερο από άλλα καλώδια.

Μπορείτε επίσης να βρείτε φθηνότερα καλώδια κατασκευασμένα με ίνες αραμιδίου (όπως αυτό Καλώδιο Lightning και αυτό Καλώδιο Micro USB) σε όλους τους ιστότοπους αγορών όπως το Amazon. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε ένα σκληρό καλώδιο με προστατευτικά καλωδίων και σωστή φροντίδα του καλωδίου.

Επισκευάστε τα καλώδια σας έγκαιρα

Τα ξεφτισμένα καλώδια είναι επικίνδυνα. Διακινδυνεύετε εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε φορτιστή μόλις αρχίσει να εμφανίζει σημάδια φθοράς. Όχι μόνο θα μπορούσατε να καταστρέψετε οτιδήποτε φορτίζετε, αλλά θα μπορούσατε επίσης να λάβετε ένα δυσάρεστο σοκ ή να πυροδοτήσετε φωτιά. Θα συνιστούσαμε να πετάξετε τα κατεστραμμένα καλώδια για να είστε στην ασφαλή πλευρά.

Εάν είστε πεπεισμένοι ότι το καλώδιο σας δεν έχει υποστεί πολύ σοβαρή ζημιά ή έχει μόλις αρχίσει να εμφανίζει σημάδια φθοράς χωρίς να εκτίθεται πλήρως η καλωδίωση, ίσως θελήσετε να επισκευάσετε τα καλώδιά σας. Με διαφορά, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τη χρήση ηλεκτρικών θερμοσυστελλόμενων σωλήνων.

Μπορείτε να παραλάβετε ένα κιτ θερμοσυστελλόμενος σωλήνας για λιγότερο από $10. Αυτοί οι σωλήνες εφαρμόζουν πάνω από το υπάρχον σύρμα και μετά συρρικνώνονται σε μέγεθος όταν εφαρμόζεται άμεση θερμότητα. Για γρήγορα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε ένα πιστόλι θερμότητας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ένα στεγνωτήρα μαλλιών θα λειτουργήσει επίσης με λίγη υπομονή. Η σωλήνωση μειώνει κάπως την ευελιξία, έτσι ώστε να μπορούν ακόμη και να τραβούν διπλή λειτουργία ως προστατευτικά καλωδίων για να αποτρέψουν μελλοντικό ξέφτισμα.

Θυμηθείτε: εάν αισθάνεστε άβολα με την κατάσταση ενός καλωδίου, κόψτε το και πετάξτε το στον κάδο.

Φορτίστε το τηλέφωνό σας σε βάση σύνδεσης

Οι βάσεις για smartphone μπορεί να μην είναι της μόδας, αλλά εξυπηρετούν έναν σκοπό. Εφόσον η βάση δεν κινείται, δεν είναι τόσο ευαίσθητα στην ίδια φθορά όσο ένα τυπικό καλώδιο φόρτισης. Δεν θα διαβάζετε τη συσκευή σας στο κρεβάτι, αλλά ούτε θα λυγίζετε συνεχώς το καλώδιο.

Η πλειοψηφία των docks φαίνεται να απευθύνεται σε χρήστες της Apple, όπως το Belkin ChargeSync. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό των συσκευών Android περιλαμβάνει ασύρματη φόρτιση.

Το μέλλον είναι ασύρματο

Τα καλώδια είναι εύθραυστα και το πλήρως ασύρματο μέλλον δεν είναι ακόμα εδώ. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε καλώδια καλής ποιότητας αποφεύγοντας τα φθηνά και άσχημα. Εάν είστε χρήστης της Apple, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μόνο καλώδια που συμμορφώνονται με τα πρότυπα Made for iPhone (MFi) της Apple.

Εάν η συσκευή σας φορτίζει μέσω USB-C, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να επιλέξετε ένα ασφαλές καλώδιο USB-C που δεν θα βλάψει τις συσκευές σας.