Πώς να προσθέσετε κεφάλαια στα βίντεο YouTube και να ενισχύσετε την αφοσίωση

Από τότε που κυκλοφόρησε το 2005, το YouTube άλλαξε για πάντα το τοπίο των μέσων.

Αυτό που ξεκίνησε ως ιστότοπος γνωριμιών βίντεο (όχι, δεν κάνω πλάκα, μπορείτε να το Google) είναι τώρα η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο στον κόσμο, παρέχοντας σε εκατομμύρια δημιουργούς περιεχομένου έναν ελεύθερο χώρο για να μοιραστούν τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους.

Μπορείτε να μοιράζεστε σχεδόν οποιοδήποτε βίντεο στο YouTube, από μουσικά βίντεο έως εκπαιδευτικό περιεχόμενο, διαλέξεις, σεμινάρια, vlog, ταινίες, εκπομπές, vines και οτιδήποτε άλλο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει καριέρα δημοσιεύοντας περιεχόμενο στο YouTube.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την πλατφόρμα είναι ότι αναπτύσσεται συνεχώς και προσθέτει νέες δυνατότητες για να καλύψει τις ανάγκες των σύγχρονων YouTubers και influencers.

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά που έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια είναι ο διαχωρισμός ενός βίντεο κατά κεφάλαιο, που βελτιώνει τρομερά την εμπειρία χρήστη και την πλοήγηση βίντεο.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το πιο πρόσφατο πρόσθετο, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για αυτό και πώς να το αξιοποιήσετε για να ενισχύσετε την αφοσίωση με το κοινό σας.

Μόλις το 2006 η πλατφόρμα ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια διαθέσιμα βίντεο και έγινε η πιο δημοφιλής εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο.

Γρήγορα στο σήμερα, το YouTube είναι ένας γίγαντας στον χώρο του περιεχομένου βίντεο και λαμβάνει επενδύσεις από κορυφαίους καταναλωτές για μάρκετινγκ με επιρροές.

Πολλά άτομα και επωνυμίες αξιοποιούν τώρα την υψηλή θεαματικότητα της πλατφόρμας για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να ενισχύσουν τη δέσμευση των επωνυμιών τους.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το YouTube έχει γίνει αγαπημένο του κοινού είναι ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργεί μια σχεδόν προσωπική σχέση με τους θεατές, κάτι που οι φωτογραφίες ή τα άρθρα μπορεί να μην έχουν ακόμη καταφέρει να επιτύχουν το ίδιο αποτελεσματικά.

Προσφέρει επίσης μεγάλη επισκεψιμότητα και υψηλά ποσοστά μετατροπών για επωνυμίες, ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να ξεκινήσουν ένα κανάλι.

Η μοναδική εμβέλεια του YouTube το έχει καταστήσει τον ιδανικό προορισμό για επωνυμίες και ιδιώτες να επιδείξουν τις δεξιότητές τους, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους στον κόσμο και να δημιουργήσουν περιεχόμενο για να διευρύνουν τις προβολές τους εδώ και χρόνια.

  Πώς να αναζητήσετε και να μοιραστείτε βίντεο YouTube στο Viber

Διαβάστε επίσης: YouTube Shorts: Ένας οριστικός οδηγός για να ξεκινήσετε

Εισαγωγή στα κεφάλαια στο YouTube

Παρατηρώντας την αυξανόμενη δημοτικότητά του, το YouTube κατάφερε να παραμείνει μπροστά από την καμπύλη και πρόσθεσε διάφορες χρήσιμες λειτουργίες για να διευκολύνει το μάρκετινγκ περιεχομένου για τους χρήστες, αυξάνοντας παράλληλα την αφοσίωση.

Το 2020, το YouTube επέτρεψε στους δημιουργούς να χωρίσουν το περιεχόμενο βίντεο σε διαφορετικά κεφάλαια, καθιστώντας πολύ πιο βολικό για τους θεατές την πλοήγηση στα βίντεο.

Εξαιτίας αυτής της δυνατότητας, οι θεατές παρακολουθούν πλέον εύκολα διαφορετικά τμήματα του βίντεο χωρίς να περνούν από την ταλαιπωρία της προώθησης και της επαναφοράς στο τμήμα.

Οφέλη από την προσθήκη κεφαλαίων στα βίντεό σας στο YouTube

Γιατί να προσθέσετε κεφάλαια στο βίντεό σας στο YouTube ούτως ή άλλως; Το περιεχόμενο παραμένει το ίδιο τελικά, σωστά; Εδώ είναι η συμφωνία.

Τα κεφάλαια βίντεο προσφέρουν στους δημιουργούς περιεχομένου αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά τα δύο κύρια οφέλη είναι, χωρίς αμφιβολία, η βελτιωμένη εμπειρία χρήστη και η αυξημένη ορατότητα. Ας τους καταλάβουμε καλύτερα.

#1. Βελτιωμένη εμπειρία χρήστη 👤

Τα κεφάλαια του YouTube διευκολύνουν τους θεατές να βρουν ακριβώς το μέρος που θέλουν να παρακολουθήσουν, επιτρέποντας τη βελτιωμένη πλοήγηση βίντεο.

Μπορείτε να χωρίσετε το περιεχόμενό σας σε διαφορετικά κεφάλαια μέσω κεφαλαίων βίντεο, δίνοντάς τους μια μοναδική ετικέτα και μια περιγραφή πλούσια σε λέξεις-κλειδιά. Με αυτόν τον τρόπο, οι θεατές σας μπορούν να μεταβούν στο συγκεκριμένο μέρος του βίντεο που αναζητούν χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθήσουν ολόκληρο το βίντεο.

Για παράδειγμα, παρακολουθείτε μια συναυλία διάρκειας δύο ωρών από τους The Weeknd, αλλά κάνετε προώθηση και επαναφορά εμπρός και πίσω στο μέρος όπου τραγουδάει το “Blinding Lights”. Ακούγεται κουραστικό, σωστά;

Με τα κεφάλαια βίντεο, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στο συγκεκριμένο μέρος του τραγουδιού που ψάχνετε χωρίς να χάσετε δευτερόλεπτο για να «βρείτε» τη σωστή χρονική σήμανση.

Αυτό ισχύει για όλο το περιεχόμενο βίντεο στο YouTube, συμπεριλαμβανομένων διαλέξεων, σεμιναρίων, επιδείξεων, ταινιών και άλλων. Αυτή η δυνατότητα έχει κάνει το YouTube πολύ πιο φιλικό προς τον χρήστη.

#2. Αυξημένη ορατότητα 🔎

Τα κεφάλαια του YouTube εμφανίζονται πιο ευδιάκριτα στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης, ενώ ενισχύουν την ορατότητα μέσω επιλεγμένων αποσπασμάτων.

Εάν βελτιστοποιήσετε το βίντεό σας στο YouTube χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά που είναι περιγραφικές, με μεγάλη αναζήτηση και σαφείς, ενώ παράλληλα προσθέτετε μια μεταγραφή για το βίντεο, μπορείτε να βελτιώσετε την προσέγγιση χρηστών των βίντεό σας μέσω κεφαλαίων και να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στο κανάλι σας.

  Δημιουργήστε Screencasts και μεταφορτώστε τα απευθείας στο YouTube [Windows]

Η προσθήκη κεφαλαίων με σαφείς και βελτιστοποιημένες για τις μηχανές αναζήτησης περιγραφές μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε στα βίντεό σας μια ολοκληρωμένη δομή. Διευκολύνει τους θεατές να πλοηγηθούν και το Google να κατανοήσει και να κατατάξει το βίντεό σας στη μηχανή αναζήτησης.

Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτετε επίσης αξία στο βίντεό σας στο YouTube από άποψη SEO.

Τώρα που ξέρετε πόσο ωφέλιμα είναι τα κεφάλαια για τα βίντεό σας, ας μάθουμε πώς μπορείτε να τα προσθέσετε.

Μπορείτε να προσθέσετε κεφάλαια στα βίντεό σας στο YouTube με δύο απλούς τρόπους:

  • Αυτομάτως
  • Χειροκίνητα
  • Ακολουθεί μια σύνοψη και των δύο μεθόδων. Μπορείτε να επιλέξετε τη μέθοδο που είναι πιο βολική για εσάς.

    Αυτόματη προσθήκη κεφαλαίων

    Το YouTube διαθέτει μια απίστευτη λειτουργία που μπορεί να προσθέσει κεφάλαια στα βίντεό σας αυτόματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν δεν θέλετε να καταχωρίσετε τις χρονικές σημάνσεις με μη αυτόματο τρόπο.

    Σε αυτήν την περίπτωση, το YouTube θα αναλύσει τα βίντεό σας και θα τα χωρίσει σε διαφορετικά κεφάλαια με βάση την κατανόησή τους. Εδώ είναι τα βήματα για αυτό:

    Βήμα 1: Κάντε κλικ στη Διαχείριση βίντεο και ανοίξτε ένα από τα βίντεό σας στο κανάλι.

    Βήμα 2: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στο Εμφάνιση περισσότερων.

    Βήμα 3: Ενεργοποιήστε τα αυτόματα κεφάλαια.

    Θα παρατηρήσετε ότι τα κεφάλαια έχουν προστεθεί στο βίντεό σας. Εάν θέλετε να προσθέσετε κεφάλαια σε όλα τα βίντεο του καναλιού σας με ένα μόνο κλικ, μπορείτε να το κάνετε κάνοντας κλικ στη Διαχείριση βίντεο > Ρυθμίσεις > Μεταφόρτωση προεπιλογών > Σύνθετες ρυθμίσεις.

    Θα πρέπει να δείτε μια σελίδα σαν αυτή.

    Βεβαιωθείτε ότι το πλαίσιο δίπλα στο Να επιτρέπονται τα αυτόματα κεφάλαια και οι βασικές στιγμές είναι επιλεγμένο και αυτό είναι.

    Τα αυτόματα κεφάλαια είναι βολικά, αλλά είναι μια καθαρή στρατηγική επιτυχίας και απώλειας και μπορεί να λειτουργήσουν ή να μην λειτουργήσουν για το βίντεό σας. Ωστόσο, μόλις το YouTube χωρίσει το βίντεο σε κεφάλαια, μπορείτε να τα επεξεργαστείτε προσθέτοντας μη αυτόματα τις χρονικές σημάνσεις, εάν πιστεύετε ότι η αυτόματη λειτουργία δεν λειτούργησε σωστά.

    Αν και αυτή είναι μια πιο γρήγορη διέξοδος, σας προτείνω να κάνετε τη δουλειά χειροκίνητα για να προσφέρετε στους θεατές σας την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

    Χειροκίνητη προσθήκη κεφαλαίων

    Για να προσθέσετε μη αυτόματα κεφάλαια στα βίντεό σας στο YouTube, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε χρονικές σημάνσεις για κάθε μέρος του βίντεο που θέλετε να επισημάνετε. Μεταβείτε στο βίντεό σας μία, δύο ή πολλές φορές και σημειώστε τη χρονική σήμανση πότε ξεκινά κάθε νέα ενότητα.

      Πώς να διαγράψετε το ιστορικό παρακολούθησης YouTube

    Για παράδειγμα, θέλετε να δημιουργήσετε 4 κεφάλαια του 10λεπτου εκπαιδευτικού σας βίντεο. Το πρώτο κεφάλαιο πρέπει να ξεκινά στις 0:00. Καταγράψτε τις χρονικές σημάνσεις για τα διαδοχικά κεφάλαια, μαζί με τους αντίστοιχους τίτλους τους. Το δεύτερο κεφάλαιο θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 3:01, το τρίτο στις 6:27 και το τελευταίο στις 9:56.

    Αφού αποφασίσετε για τις χρονικές σημάνσεις, ανοίξτε το βίντεό σας και στο πλαίσιο περιγραφής, εισαγάγετε τις χρονικές σημάνσεις σε αυτήν τη μορφή:

    Μόλις προσθέσετε κεφάλαια στο βίντεό σας στο YouTube, θα παρατηρήσετε ότι το βίντεο έχει χωριστεί εμφανώς σε πολλές ενότητες.

    Ακριβώς κάτω από τη γραμμή προόδου, θα δείτε τον τίτλο του τρέχοντος κεφαλαίου.

    Επιπλέον, κάνοντας κλικ στην καρτέλα που λέει «Προβολή κεφαλαίου», οι θεατές μπορούν να μεταβούν στην πλήρη λίστα όλων των κεφαλαίων και να κάνουν κλικ σε όποιο κεφάλαιο θέλουν να παρακολουθήσουν.

    Κάθε κεφάλαιο έχει έναν μοναδικό τίτλο, που διευκολύνει την κατανόηση του τι θα συνεπαγόταν το βίντεο χωρίς να το ψάξετε. Προφανώς, το βίντεο μπορεί να χωριστεί σε ακόμη περισσότερα κεφάλαια, ανάλογα με τη φύση του βίντεο που ανεβάζετε.

    Ο αντίκτυπος των κεφαλαίων βίντεο στην αφοσίωση σας

    Σκεφτείτε τα κεφάλαια βίντεο ως “πίνακα περιεχομένου”, αλλά για βίντεο. Αυτό δεν θα διευκολύνει τους θεατές σας να μεταβούν σε ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο;

    Ας πούμε ότι δεν θέλουν να δουν την εισαγωγή του βίντεο και να βουτήξουν κατευθείαν στο κρέας του θέματος. Μπορούν απλώς να κάνουν κλικ στο «Δεύτερη Ενότητα» ή ό,τι άλλο ονομάσετε στο κεφάλαιο για να φτάσουν στο θέμα.

    Αυτό τους εξοικονομεί πολύ χρόνο για να προωθήσουν το βίντεο στο σημείο από όπου θέλουν πραγματικά να το παρακολουθήσουν.

    Ως αποτέλεσμα του να κάνετε τα βίντεό σας πιο «εύπεπτα», οι θεατές θα παραμείνουν για μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς δεν θα εγκαταλείψουν το βίντεό σας αφού δουν τη μεγάλη διάρκεια του βίντεό σας.

    Αυτό έχει άμεση σχέση με βελτιωμένη εμπειρία χρήστη και αφοσίωση.

    Κλείσιμο Σκέψεις

    Τα κεφάλαια του YouTube έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τα βίντεο του YouTube, επειδή δεν χρειάζεται πλέον να περνάμε αλόγιστα τα μεγάλα βίντεο για να βρούμε την ενότητα που αναζητούμε.

    Είναι μια προφανής (αλλά ιδιοφυή) ιδέα να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα για να ενισχύσετε την αφοσίωση σε όλα τα βίντεό σας στο YouTube. Το καλύτερο κομμάτι? Είναι πολύ εύκολο να το εφαρμόσετε αυτή τη στιγμή.

    Στη συνέχεια, ρίξτε μια ματιά στα καλύτερα εργαλεία του YouTube για να αυξήσετε το κοινό σας, τα έσοδά σας και πολλά άλλα.