Πώς να προσθέσετε δυνατότητες προσβασιμότητας στο Google Chrome

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ανάγνωση κειμένου σε ιστότοπους, την εμφάνιση συγκεκριμένων χρωμάτων ή έχετε δυσλεξία, το Google Chrome διαθέτει λειτουργίες προσβασιμότητας που μπορούν να σας βοηθήσουν. Τα διαχειρίζεστε μεμονωμένα μέσω διαφόρων επεκτάσεων Chrome που είναι διαθέσιμες στο Ηλεκτρονικό κατάστημα.

Επίσημες επεκτάσεις προσβασιμότητας Google

Η Google προσφέρει τέσσερις επίσημες επεκτάσεις προσβασιμότητας που μπορείτε να προσθέσετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας από το Chrome Web Store:

Ενισχυτικό χρώματος: Ένα προσαρμόσιμο φίλτρο χρώματος που εφαρμόζεται σε ιστοσελίδες που βελτιώνουν την αντίληψη των χρωμάτων για άτομα με μερική αχρωματοψία.
Περιήγηση Caret: Μια επέκταση που σας επιτρέπει να περιηγηθείτε στο κείμενο μιας ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους του πληκτρολογίου σας.
Υψηλή αντίθεση: Αλλάξτε ή αντιστρέψτε το συνδυασμό χρωμάτων των ιστοσελίδων για να διευκολύνετε την ανάγνωση του κειμένου με το πάτημα ενός κουμπιού.
Μεγάλη περιγραφή στο μενού περιβάλλοντος: Προσθέστε ένα στοιχείο στο μενού περιβάλλοντος που κάνετε δεξί κλικ που ανοίγει τον σύνδεσμο μεγάλης περιγραφής μιας εικόνας—ένα ειδικό χαρακτηριστικό HTML που χρησιμοποιείται από ορισμένες βοηθητικές τεχνολογίες για την παροχή περισσότερων πληροφοριών από το εναλλακτικό κείμενο μιας εικόνας.

  Πώς να προσθέσετε μη αυτόματα διευθύνσεις οδών στην επιλογή αυτόματης συμπλήρωσης του Chrome

Για να εγκαταστήσετε μία από αυτές τις επεκτάσεις, κάντε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη στο Chrome” στα δεξιά του ονόματός του.

Διαβάστε τα δικαιώματα της επέκτασης και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην «Προσθήκη επέκτασης».

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η επέκταση θα εγκατασταθεί και θα είναι έτοιμη για χρήση.

Επεκτάσεις προσβασιμότητας τρίτων

Εάν διαπιστώσετε ότι οι λίγες επιλογές από την Google δεν το κάνουν για εσάς, το Chrome Web Store έχει επίσης μια δέσμη επεκτάσεων τρίτων για να διαλέξετε. Η εγκατάσταση είναι η ίδια όπως για τις επίσημες επεκτάσεις Google, αλλά ταξινομούνται σε διαφορετική κατηγορία.

Κατευθυνθείτε προς το Chrome Web Store και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Προσβασιμότητα» από το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από τις Κατηγορίες.

Για να δείτε την πλήρη λίστα με τις επεκτάσεις προσβασιμότητας, κάντε κλικ στο “Προβολή όλων”.

Υπάρχουν πολλά εδώ για να διαλέξετε, αλλά εδώ είναι μερικά που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά χρήσιμα για να ξεκινήσετε:

  Αυτή η σημαία Chrome ανακατευθύνει την αναζήτηση Cortana στην προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα Windows 10

Μια επέκταση που διαβάζει κείμενο για εσάς: Εκφωνούν είναι μια επέκταση κειμένου σε ομιλία που μετατρέπει το κείμενο μιας ιστοσελίδας σε ήχο, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ποικιλία φωνών σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Συνδέστε το Google Wavenet ή το Amazon Polly για να ενεργοποιήσετε ακόμα πιο ζωντανή συνθετική ομιλία. Το τέλειο εργαλείο για όποιον έχει δυσλεξία, χαμηλή ορατότητα ή αν προτιμά να ακούει περιεχόμενο αντί να το διαβάζει.
Μια επέκταση που πληκτρολογεί αυτό που λέτε: VoiceIn Φωνητική πληκτρολόγηση είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αναγνώριση ομιλίας σε οποιοδήποτε πλαίσιο κειμένου για σχεδόν κάθε ιστότοπο. Βασισμένο στη μηχανή αναγνώρισης ομιλίας της Google, το VoiceIn είναι μία από τις καλύτερες επεκτάσεις ομιλίας σε κείμενο που είναι διαθέσιμες στο Chrome Web Store. Με υποστήριξη για περισσότερες από 120 γλώσσες, δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να πληκτρολογήσετε τίποτα.
Μια επέκταση για περιήγηση με το πληκτρολόγιό σας: Vimium παρέχει σε άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποντίκι —ή αν προτιμάτε την προσέγγιση power user— συντομεύσεις πληκτρολογίου για πλοήγηση και έλεγχο σε όλες τις ιστοσελίδες. Το Vimium είναι πλήρως προσαρμόσιμο και διαθέτει ένα παράθυρο διαλόγου βοήθειας στη σελίδα σε περίπτωση που ξεχάσετε τις συντομεύσεις σας.
Μια επέκταση που σας βοηθά να διαβάσετε: Γραμματοσειρά OpenDyslexic για Chrome χρησιμοποιεί τη γραμματοσειρά ανοιχτού κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την αναγνωσιμότητα του κειμένου για άτομα με δυσλεξία. Η επέκταση παρακάμπτει όλο το κείμενο στο στυλ γραμματοσειράς OpenDyslexic και μορφοποιεί τις σελίδες, καθιστώντας τις πιο ευανάγνωστες.
Μια επέκταση που θα σας βοηθήσει να δείτε περισσότερα χρώματα: Οραμα δίνει σε άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια χρωματικής όρασης, Τριτανωπία (έλλειψη μπλε), δευτερανωπία (έλλειψη πράσινου) και Πρωτανωπία (έλλειψη κόκκινου), τη δυνατότητα να βλέπουν περισσότερα χρώματα στο διαδίκτυο.

  Αναπαραγωγή βίντεο μέσω Chromecast και δρομολόγηση ήχου μέσω του υπολογιστή ή του Mac σας

Με αυτές τις δυνατότητες προσβασιμότητας που προστίθενται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, μπορείτε να αρχίσετε να απολαμβάνετε μια προσαρμοσμένη εμπειρία προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας, διευκολύνοντας την πλοήγηση στον ιστό.