Πώς να παίξετε το κλασικό “Doom” σε ευρεία οθόνη στον υπολογιστή ή στο Mac σας

Μερικά παιχνίδια δεν ξεφεύγουν ποτέ από τη μόδα. Πάνω από δύο δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του, το Doom εξακολουθεί να μαγεύει τους παίκτες με τη ρευστή, πρώτου προσώπου shooter δράση του. Χάρη σε μια σειρά από σύγχρονες θύρες, μπορείτε πλέον να παίξετε το παιχνίδι με βελτιωμένα γραφικά και χειριστήρια.

Γιατί το “Doom” εξακολουθεί να είναι διασκεδαστικό

Κυκλοφόρησε το 1993, το Doom έκανε πάταγο λόγω της γρήγορης δράσης του (για έναν τίτλο υπολογιστή σε μια εποχή πριν από την επιτάχυνση γραφικών). Η συναρπαστική του ατμόσφαιρα, η βία, τα σκοτεινά θέματα και η καινοτόμος υποστήριξη δικτύου το έκαναν δημοφιλές. Οι κριτικοί χαιρέτησαν το Doom ως μια έμπειρα κατασκευασμένη εμπειρία που παρείχε κορυφαία γραφικά, ήχο και παιχνίδι. Κάθε shooter πρώτου προσώπου που ακολούθησε βασίστηκε στην επιτυχία του.

Παρά τις δραματικές προόδους στην τεχνολογία γραφικών έκτοτε—απλώς ρίξτε μια ματιά στη δεκαετία του 2020 Doom Eternai—το πρωτότυπο Doom εξακολουθεί να είναι διασκεδαστικό να παίζετε. Αυτό το κλασικό id Software είναι πιο προσιτό από τα περισσότερα τρέχοντα shooters πρώτου προσώπου. Αυτό οφείλεται στους σχετικά απλούς ελέγχους του. Χωρίς να κάνετε άλματα ή να κοιτάτε πάνω-κάτω για να το αντιμετωπίσετε, το παιχνίδι διατηρεί μια ζωηρή, arcade αίσθηση που σε μεγάλο βαθμό έχει εγκαταλειφθεί.

Με μια δωρεάν, ενημερωμένη έκδοση της μηχανής παιχνιδιών, μπορείτε εύκολα να ζήσετε αυτό το σημαντικό παιχνίδι μόνοι σας μέσω του υπολογιστή ή του Mac σας, με ένα σύγχρονο χειριστήριο παιχνιδιών και υποστήριξη δικτύωσης. Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείτε να το παίξετε σε υψηλή ανάλυση, ακόμη και σε μια εξαιρετικά ευρεία οθόνη 21:9, αν έχετε.

Η μαγεία προέρχεται από τους νέους Doom Engines

Το 1997, η id Software κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα της μηχανής παιχνιδιών Doom ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η εταιρεία κάλεσε προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο να το προσαρμόσουν σε νέες πλατφόρμες και να επεκτείνουν τις δυνατότητές του. Από τότε, εκατοντάδες νέες εκδόσεις του κινητήρα Doom (γνωστός ως “Πηγές θύρες”) φαίνεται να ενισχύουν την αρχική εμπειρία Doom “vanilla”.

  9 καλύτερα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων δικτύου που εξετάσαμε το 2020

ZDoom είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θύρες πηγής του Doom και θα το χρησιμοποιήσουμε για να παίξουμε το παιχνίδι σε μια σύγχρονη οθόνη ευρείας οθόνης. Υποστηρίζει Windows, Mac, ακόμα και Linux.

Πού να βρείτε αρχεία επεισοδίων (WAD)

Με τις σύγχρονες θύρες πηγών Doom, υπάρχει μια ατάκα. Τα περισσότερα από αυτά δεν συνοδεύονται από αρχεία δεδομένων παιχνιδιού ή “WAD”. Οι αρχικοί χάρτες, τα γραφικά και οι ήχοι Doom εξακολουθούν να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και όχι ανοιχτού κώδικα. Πρέπει να βρείτε τα δικά σας WAD για χρήση με θύρες πηγής όπως το GZDoom.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές για να βγάλετε τα Doom WAD εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Shareware Doom: Αρχικά, το Doom αποστέλλεται ως τίτλος shareware με ένα δωρεάν επεισόδιο. Μπορείτε ακόμα νόμιμα κατεβάστε και χρησιμοποιήστε αυτό το επεισόδιο. Το αρχείο που χρειάζεστε συνήθως ονομάζεται DOOM1.WAD.
Freedoom: Αυτό το έργο θαυμαστών του Διαδικτύου εργάζεται σε ένα δωρεάν, ανοιχτού κώδικα σύνολο γραφικών, ήχων και χαρτών για μηχανές Doom. Μπορείς κατεβάστε το δωρεάν, και λειτουργεί καλά με το GZDoom.
Freedoom + άλλα WAD: Το Freedoom σας δίνει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσετε πολλά άλλα WAD κατασκευασμένα από θαυμαστές, πολλά από τα οποία είναι οι δικές τους ξεχωριστές εμπειρίες παιχνιδιού. Το Freedoom αντικαθιστά την ανάγκη για τα αυθεντικά Doom ή Doom II WAD που απαιτούν αυτοί οι χάρτες που φτιάχνονται από το πρόγραμμα αναπαραγωγής για πόρους γραφικών και ήχου.
Commercial Doom: Αν θέλετε αγοράστε το πρωτότυπο Doom στο GOG, μπορείτε να το εγκαταστήσετε στα Windows. Απλώς επισκεφτείτε τον κατάλογο του παιχνιδιού και αντιγράψτε το αρχείο DOOM.WAD για χρήση με μια θύρα πηγής, όπως το GZDoom. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με άλλα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των Doom II και Final Doom. Εάν διαθέτετε πρωτότυπα φυσικά αντίγραφα του παιχνιδιού σε δισκέτα ή CD-ROM, μπορείτε να αντιγράψετε τα αρχεία DOOM.WAD από το αρχικό μέσο. Μπορεί επίσης να βρείτε αυτά τα αρχεία WAD να επιπλέουν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ακριβώς όπως η λήψη των ROM ρετρό βιντεοπαιχνιδιών, η λήψη των αρχικών αρχείων WAD από μη εξουσιοδοτημένους ιστότοπους αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Πώς να εγκαταστήσετε το GZDoom σε υπολογιστή με Windows

Μια σκηνή από

Για να ξεκινήσετε στα Windows, κατεβάστε το GZDoom από την επίσημη ιστοσελίδα της. Είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις 32 και 64 bit και λειτουργεί σε Windows 10, 7 ή ακόμα και Vista. Εάν δεν ξέρετε ποια έκδοση πρέπει να κατεβάσετε, δοκιμάστε την 32-bit.

  Πώς να δημοσιεύετε βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας στο Instagram

Βρείτε το αρχείο GZDoom ZIP που μόλις κατεβάσατε και εξαγάγετε το στον δικό του φάκελο. Μπορείτε να τοποθετήσετε αυτόν τον φάκελο όπου θέλετε, συμπεριλαμβανομένης της επιφάνειας εργασίας σας.

Τώρα, ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε τα αρχεία WAD. Εάν έχετε το κοινόχρηστο λογισμικό ή τα εμπορικά αρχεία Doom WAD, αντιγράψτε τα στον φάκελο GZDoom που μόλις δημιουργήσατε. Αν δεν τα έχετε, κατεβάστε τα Αρχείο ZIP που περιέχει το Freedoom WADκαι μετά εξαγάγετε τα περιεχόμενά του στο φάκελο GZDoom.

Κάντε διπλό κλικ στο GZDoom.exe για να το εκτελέσετε. Στα Windows 10, μπορεί να εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο που λέει “Windows Protected Your PC”. κάντε κλικ στο «Περισσότερες πληροφορίες» και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Εκτέλεση ούτως ή άλλως» για να παρακάμψετε την προειδοποίηση. Στα Windows 7, το UAC ενδέχεται να σας ζητήσει άδεια εκτέλεσης του προγράμματος. επιτρέψτε του να το κάνει.

Εάν έχετε περισσότερα από ένα WAD στο φάκελο GZDoom όταν εκτελείτε το GZDoom, θα δείτε μια λίστα με WAD από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Επιλέξτε αυτό που θέλετε να παίξετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Αναπαραγωγή GZDoom».

Από προεπιλογή, το GZDoom θα πρέπει να εκτελείται σε πλήρη οθόνη χρησιμοποιώντας την ανάλυση της οθόνης της επιφάνειας εργασίας σας. Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις γραφικών, πατήστε Escape. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους, επιλέξτε Επιλογές > Επιλογές εμφάνισης ή Επιλογές > Ορισμός λειτουργίας βίντεο και, στη συνέχεια, πατήστε Enter.

Ξεκινήστε το παιχνίδι και διασκεδάστε παίζοντας!

Πώς να εγκαταστήσετε το GZDoom σε Mac

Μια σκηνή από Παίζοντας το Freedoom WAD σε ευρεία οθόνη.

Το GZDoom λειτουργεί και σε Mac. Μόλις το ρυθμίσετε, λειτουργεί ακριβώς όπως η έκδοση των Windows. Πρώτα, κατεβάστε το GZDoom από την επίσημη ιστοσελίδα. Πάρτε το αρχείο που ονομάζεται “Macintosh (Intel).” Ανοίξτε το αρχείο DMG που μόλις κατεβάσατε και σύρετε το εικονίδιο GZDoom.app στη συντόμευση του φακέλου Εφαρμογές.

Εάν δεν έχετε άλλα WAD, κατεβάστε το Αρχείο ZIP που περιέχει το Freedoom WADκαι μετά εξαγάγετε τα περιεχόμενά του σε έναν προσωρινό φάκελο.

Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν ειδικό φάκελο για τα αρχεία Doom WAD, ώστε το GZDoom να τα βρει. Θα ζουν στο ~/Library/Application Support/gzdoom.

  Εφαρμογές τρίτων για αύξηση της παραγωγικότητας σε Mac OS X

Στο Finder, πατήστε Shift+Command+G, επικολλήστε το ~/Library/Application Support/ και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Μετάβαση».

ο

Δημιουργήστε έναν φάκελο που ονομάζεται “gzdoom” στο ~/Library/Application Support/ και, στη συνέχεια, αντιγράψτε όλα τα αρχεία WAD σε αυτόν.

Δύο αρχεία WAD freedoom στο

Αφού αντιγράψετε τα WAD, κλείστε το παράθυρο Finder και μεταβείτε στον φάκελο Εφαρμογές. Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο GZDoom.app για να το εκτελέσετε.

Εάν το Mac σας προειδοποιεί σχετικά με την εκτέλεση του GZDoom, θα πρέπει να του δώσετε ειδική άδεια για εκτέλεση. Το GZDoom δεν είναι κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο, επειδή είναι ένα δωρεάν έργο χομπίστας, δεν είναι εγγεγραμμένο στην Apple και το macOS αποκλείει όλο το άγνωστο λογισμικό από προεπιλογή.

Για να λειτουργήσει το GZDoom, κατευθυνθείτε στις Προτιμήσεις συστήματος > Ασφάλεια και απόρρητο > Γενικά. Κοντά στο κάτω μέρος του παραθύρου, θα δείτε “Το ‘GZDoom.app’ αποκλείστηκε από τη χρήση επειδή δεν προέρχεται από αναγνωρισμένο προγραμματιστή”. κάντε κλικ στο «Άνοιγμα ούτως ή άλλως». Εάν εμφανιστεί ένα άλλο αναδυόμενο παράθυρο, απλώς κάντε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Κάντε κλικ

Εάν έχετε περισσότερα από ένα WAD στο φάκελο GZDoom όταν εκτελείτε το GZDoom, θα σας παρουσιάσει μια λίστα με WAD από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Επιλέξτε αυτό που θέλετε να παίξετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “OK”.

Από προεπιλογή, το GZDoom θα πρέπει να εκτελείται σε πλήρη οθόνη χρησιμοποιώντας την ανάλυση της οθόνης της επιφάνειας εργασίας σας. Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις γραφικών, πατήστε Escape. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να επιλέξετε Επιλογές > Επιλογές εμφάνισης ή Επιλογές > Ορισμός λειτουργίας βίντεο και, στη συνέχεια, πατήστε Enter.

Ξεκινήστε το παιχνίδι και διασκεδάστε παίζοντας.

Ένας νέος κόσμος “Doom” για εξερεύνηση

Μια σκηνή από Pirate Doom σε δράση.

Μόλις εκτελείτε το GZDoom, μπορείτε να πειραματιστείτε με την υποστήριξη gamepad, ακόμα και με co-op ή deathmatch για πολλούς παίκτες, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες δικτύωσης του. Μια ειδική θύρα πηγής Doom που αξίζει να ελέγξετε και είναι ρυθμισμένη για πολλούς παίκτες ZDaemon. Διευκολύνει την εύρεση και τη συμμετοχή σε διακομιστές Doom για πολλούς παίκτες που διαχειρίζονται θαυμαστές.

Αν ξεμείνετε από επίπεδα για να παίξετε, δείτε το εκπληκτικό Doom mods και μετατροπές στο ModsDB. Μερικά αγαπημένα των θαυμαστών περιλαμβάνουν Brutal Doom, Αιωνιότητα, και Pirate Doom.

Προφανώς, τα περισσότερα WAD που κατασκευάζονται από παίκτες, μαζί με το ίδιο το Doom, είναι πολύ βίαια και δεν είναι κατάλληλα για παιδιά. Αλλά, αν είστε κρυμμένοι από αδιάκριτα βλέμματα, καλό κυνήγι δαιμόνων!