Πώς να παίξετε παιχνίδια Sony PSP σε Linux με PPSSPP

Όσοι θέλουν να παίξουν τα αγαπημένα σας παιχνίδια Sony PSP στην πλατφόρμα Linux πρέπει να δοκιμάσουν το PPSSPP. Είναι ένας εξομοιωτής Sony PSP γραμμένος σε C++. Ο εξομοιωτής λειτουργεί πολύ καλά σε σχεδόν οποιαδήποτε διανομή Linux. Το καλύτερο από όλα είναι ότι παίρνει όλο τον κώδικα CPU του PSP και τον βελτιστοποιεί ώστε να λειτουργεί με κανονικούς επεξεργαστές υπολογιστών.

Σημείωση: Το wdzwdz με κανέναν τρόπο δεν ενθαρρύνει ή συγχωρεί την παράνομη λήψη ή διανομή αρχείων ROM για το PPSSPP. Εάν θέλετε να παίξετε παιχνίδια Sony PSP με το PPSSPP, χρησιμοποιήστε τα δικά σας αρχεία ROM παιχνιδιών για τα οποία έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας, νόμιμα.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκαταστήστε τον εξομοιωτή PPSSPP

Η λήψη της πιο πρόσφατης έκδοσης του εξομοιωτή PPSSPP για Linux μπορεί να είναι δύσκολη κατά καιρούς. Ορισμένες διανομές Linux επιλέγουν να το πακετάρουν και άλλες όχι. Είναι δυνατό να βρείτε δυαδικά πακέτα με δυνατότητα εγκατάστασης, αλλά δεν τα διαθέτουν όλα τα λειτουργικά συστήματα. Εξαιτίας αυτού, σε αυτόν τον οδηγό, θα εργαστούμε με ένα δυαδική αρχειοθέτηση.

Ubuntu/Debian

Οι χρήστες του Ubuntu και του Debian θα πρέπει να μπορούν να εκτελούν τον εξομοιωτή PPSPP μόλις εγκατασταθεί η σωστή εξάρτηση. Σε αυτήν την περίπτωση, το PPSSPP απαιτεί libsdl2-dev. Εγκαταστήστε το σε Ubuntu ή Debian με:

sudo apt install libsdl2-dev

Εάν χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση του Debian που δεν χρησιμοποιεί apt, αντικαταστήστε το apt με apt-get.

Arch Linux

Εγκαταστήστε το PPSSPP μέσω του αποθετηρίου χρηστών του Arch Linux.

  Original Sin 2 σε Linux

Για να το αποκτήσετε, πάρτε το πιο πρόσφατο πακέτο AUR με το git.

Σημείωση: βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει το “git” πριν επιχειρήσετε αυτό

git clone https://aur.archlinux.org/ppsspp-git.git

Χρησιμοποιώντας CD, εισαγάγετε τον κατάλογο κλώνων.

cd ppsspp

Τέλος, χρησιμοποιήστε το makepkg για να δημιουργήσετε και να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα.

makepkg -si

Μαλακό καπέλλο

Το PPSPP λειτουργεί καλά στο Fedora σε δυαδική μορφή, μόλις εγκατασταθεί το SDL2-devel. Για να εγκαταστήσετε αυτό το πακέτο, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή:

sudo dnf install SDL2-devel

OpenSUSE

Το SUSE, όπως και άλλες διανομές Linux σε αυτόν τον οδηγό, απαιτεί μια βιβλιοθήκη SDL για την εκτέλεση του λογισμικού εξομοιωτή PPSSPP. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να λάβετε τα σωστά αρχεία SDL.

Πρώτα, προσθέστε το εξωτερικό αποθετήριο παιχνιδιών (Leap 42.3)

sudo zypper addrepo https://ftp.gwdg.de/pub/opensuse/repositories/games/openSUSE_Leap_42.3/ opensuse-games

(Tumbleweed)

sudo zypper addrepo https://ftp.gwdg.de/pub/opensuse/repositories/Emulators/openSUSE_Tumbleweed/ opensuse-emulators

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το εργαλείο διαχείρισης πακέτων Zypper για να εγκαταστήσετε το λογισμικό.

sudo zypper install libSDL2-devel

Άλλα Linux

Το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργεί όπως είναι στον υπολογιστή σας. Η μόνη πραγματική απαίτηση εδώ είναι να εγκαταστήσετε βιβλιοθήκες ανάπτυξης SDL2. Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να μεταβείτε στο pkgs.org και να αναζητήσετε “SDL2 develop”. Το Pkgs.org έχει μια μακρά λίστα δυαδικών αρχείων, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο εγκατάστασης από σχεδόν κάθε διανομή Linux (ακόμη και από τις σκοτεινές).

Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε σε αυτόν τον ιστότοπο, εξετάστε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε το “SDL2” στο επίσημο εγχειρίδιο του λειτουργικού σας συστήματος.

Με όλες τις εξαρτήσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση του δυαδικού συστήματος εγκατεστημένες, το μόνο που απομένει είναι να κάνετε λήψη του προγράμματος. Πήγαινε εδώ, μετακινηθείτε προς τα κάτω και επιλέξτε “Linux”. Φροντίστε να επιλέξετε “dev-working”. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε το CD για να μετακινηθείτε στον κατάλογο ~/Downloads.

cd ~/Downloads

Δημιουργήστε έναν φάκελο για να αποσυμπιέσετε το αρχείο χρησιμοποιώντας το mkdir.

mkdir ppsspp-emulator

cd ppsspp-emulator

Αποσυμπιέστε το πρόγραμμα.

mv "ppssppbuildbot-org.ppsspp.ppsspp-dev-working-linux-amd64.zip" ~/Downloads/ppsspp-emulator/

unzip *.zip

rm *.zip

Τέλος, μετακινήστε το πρόγραμμα στον φάκελο /home/.

mv ~/Downloads/ppsspp-emulator/ ~/

Χρησιμοποιώντας το PPSSPP

Για να χρησιμοποιήσετε τον εξομοιωτή PPSSPP, μεταβείτε στο /home/username/ppsspp-emulator/ με τον διαχειριστή αρχείων σας, κάντε δεξί κλικ στο “PPSSPPSDL” και εκτελέστε το. Κάνοντας κλικ στο PPSSPPSDL ανοίγει το κύριο παράθυρο εξομοίωσης. Σε αυτό το παράθυρο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα βέλους για πλοήγηση και enter για να επιλέξετε πράγματα.

  Τα 4 καλύτερα συστήματα αρχείων SSD στο Linux

Για να φορτώσετε ένα αρχείο PSP ROM, πατήστε το πλήκτρο με το δεξί βέλος και μεταβείτε στο “Παιχνίδια”. Επιλέγοντας «Παιχνίδια» το PPSSPP εκτίθεται στον κατάλογο /home/. Επιλέξτε το όνομα χρήστη σας και, στη συνέχεια, βρείτε το PSP ROM στον αρχικό σας κατάλογο. Πατήστε enter για να φορτώσετε οποιοδήποτε επιλεγμένο αρχείο ROM.

Για να κλείσετε ένα παιχνίδι ενώ παίζεται αυτήν τη στιγμή, πατήστε ESC για να ανοίξετε την κύρια περιοχή ρυθμίσεων στο παιχνίδι. Από εκεί, χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιό σας (ή το gamepad) και επιλέξτε “έξοδος”. Αυτό θα πρέπει να κλείσει τη ROM. Στο κύριο μενού, επιλέξτε “έξοδος” για άλλη μια φορά για να κλείσετε εντελώς το PPSSPP.

Αποθήκευση και φόρτωση

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους εξομοιωτές, το μενού αποθήκευσης για το PPSSPP είναι προσβάσιμο μόνο όταν εκτελούνται ROM. Για να αποθηκεύσετε ένα παιχνίδι, πατήστε ESC στο πληκτρολόγιο. Πατώντας αυτό το πλήκτρο αποκαλύπτεται η κεντρική περιοχή ρυθμίσεων για το PPSSPP, συμπεριλαμβανομένων 5 υποδοχών κατάστασης αποθήκευσης. Όποτε θέλετε να αποθηκεύσετε, μεταβείτε σε αυτό το μενού και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα πάνω ή κάτω βέλους για να βρείτε μια υποδοχή αποθήκευσης και εισάγετε για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αποθήκευσης.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε Mega αρχεία στο Linux

Για να αποθηκεύσετε πολλές φορές, απλώς επιλέξτε διαφορετικές θέσεις πριν από την αποθήκευση.

Η φόρτωση μιας κατάστασης αποθήκευσης στο PPSSPP πραγματοποιείται επίσης στο μενού ESC. Οποιαδήποτε στιγμή, πατήστε ESC στο πληκτρολόγιο και χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα πάνω ή κάτω βέλους για να επιλέξετε ένα αποθηκευμένο παιχνίδι. Μόλις βρείτε το αποθηκευμένο παιχνίδι που θέλετε να φορτώσετε, πατήστε enter για να το φορτώσετε.

Ρυθμίσεις γραφικών και ήχου

Θέλετε να αλλάξετε γραφικά για τον εξομοιωτή PPSSPP; Επιλέξτε «Ρυθμίσεις» στο κύριο μενού με τα πλήκτρα βέλους και πατήστε enter για να το ανοίξετε. Μέσα στις «Ρυθμίσεις», αναζητήστε το «Γραφικά» και πατήστε το πλήκτρο enter. Μέσα στην περιοχή γραφικών, οι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία απόδοσης, καθώς και τον έλεγχο ρυθμού καρέ, ακόμη και ρυθμίσεις όπως ο έλεγχος μετά την επεξεργασία.

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πλήρους οθόνης με το PPSSPP, κοιτάξτε προς το κάτω μέρος της περιοχής “Γραφικά” των ρυθμίσεων και κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου για να την ενεργοποιήσετε.

Εκτός από τις επιλογές γραφικών, ο εξομοιωτής PPSSPP έχει και μερικές αρκετά αξιοπρεπείς ρυθμίσεις ήχου. Για πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις, επιλέξτε “Ήχος” στο παράθυρο ρυθμίσεων. Στο “Audio” οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν/απενεργοποιήσουν τους ήχους, να αλλάξουν την ένταση του εξομοιωτή παγκοσμίως, να αλλάξουν τον λανθάνοντα χρόνο ήχου καθώς και τις εισβολές ταχύτητας ήχου κ.λπ.

Διαμόρφωση ενός ελεγκτή

Για να διαμορφώσετε ένα gamepad με PPSSPP, συνδέστε ένα συμβατό joypad, ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις” και επιλέξτε “Στοιχεία ελέγχου” στο μενού. Από εκεί, κάντε κλικ στο “Control Mapping” για να ανοίξετε το εργαλείο δέσμευσης ελεγκτή. Από προεπιλογή, το PPSSPP θα πρέπει να εκχωρεί αυτόματα στοιχεία ελέγχου. Οι πιθανότητες είναι ότι το gamepad σας θα λειτουργήσει εκτός συσκευασίας.

Με όλα αυτά, τα προεπιλεγμένα στοιχεία ελέγχου ενδέχεται να μην λειτουργούν για όλους. Εάν θέλετε να διαχειριστείτε τις διαφορετικές αντιστοιχίσεις, μεταβείτε και κάντε κλικ στο σύμβολο + για να εκχωρήσετε εκ νέου τα στοιχεία ελέγχου.