Πώς να κάνετε σχεδόν κάθε χαζή συσκευή έξυπνη

Οι έξυπνες συσκευές προσφέρουν φωνητικό έλεγχο, εφαρμογές smartphone και ισχυρούς αυτοματισμούς. Αλλά γιατί να ξοδέψετε εκατοντάδες δολάρια για τα πιο πρόσφατα μοντέλα; Με μερικά φθηνά έξυπνα βύσματα, μπορείτε να προσφέρετε στις χαζές συσκευές σας τις ίδιες δυνατότητες με ένα κλάσμα του κόστους.

Οι χαζές συσκευές είναι οι καλύτερες

Τα έξυπνα βύσματα λειτουργούν με μια αρκετά απλή αρχή. Τοποθετείς ένα σε μια πρίζα και συνδέεις κάτι. Κόβει την τροφοδοσία για να απενεργοποιήσει τις συσκευές και την επαναφέρει για να τις ενεργοποιήσει ξανά. Εάν ελέγχετε οποιεσδήποτε πρίζες στο σπίτι σας με διακόπτη φώτων, η αρχή είναι ουσιαστικά η ίδια. Αλλά αυτή η ίδια αρχή περιορίζει επίσης τους τύπους συσκευών που μπορεί να ελέγξει ένα έξυπνο βύσμα.

Οι συσκευές και τα φωτιστικά διαθέτουν είτε μηχανικό είτε ηλεκτρονικό διακόπτη. Ένας μηχανικός διακόπτης διακόπτει φυσικά την ισχύ. Ένας ηλεκτρονικός διακόπτης αποθηκεύει την τρέχουσα κατάσταση και μεταβαίνει στην αντίθετη κατάσταση όταν πατάτε το κουμπί λειτουργίας.

Το τελευταίο παρουσιάζει πρόβλημα επειδή η “τρέχουσα κατάσταση” αποθηκεύεται χρησιμοποιώντας ρεύμα. Εάν χάσετε την τροφοδοσία στο σπίτι σας, η συσκευή ορίζεται από προεπιλογή σε “off” με την επόμενη εναλλαγή ρυθμισμένη σε “on”.

Οι μηχανικοί διακόπτες τείνουν να είναι διακόπτης εναλλαγής ή παλινδρόμησης, ενώ οι ηλεκτρονικοί διακόπτες τείνουν να είναι ένα μαλακό κουμπί. Εάν δεν είστε σίγουροι αν το εξάρτημά σας διαθέτει μηχανικό ή ηλεκτρικό διακόπτη, μπορείτε να το δοκιμάσετε σε λίγα δευτερόλεπτα. Πρώτα, ενεργοποιήστε τη συσκευή και μετά αποσυνδέστε την. Μετρήστε μέχρι το πέντε και, στη συνέχεια, συνδέστε το ξανά. Εάν το εξάρτημα ενεργοποιηθεί, είναι συμβατό με ένα έξυπνο βύσμα. Εάν έπρεπε να πατήσετε ένα κουμπί για να το ενεργοποιήσετε αφού το συνδέσετε, ένα έξυπνο βύσμα δεν θα λειτουργήσει με αυτήν τη συσκευή.

Τα έξυπνα βύσματα είναι μια εξαιρετική επιλογή για ορισμένα παράθυρα ή φορητές μονάδες A/C, ανεμιστήρες και θερμάστρες, σίδερα για μπούκλες και ισιωτικά, χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, λάμπες, υγραντήρες και αφυγραντήρες και πολλά άλλα.

  Πώς να εξαιρέσετε ένα αρχείο από το Windows Defender στα Windows 10

Τι θα χρειαστείτε

Για να ξεκινήσετε, χρειάζεστε ένα έξυπνο βύσμα. Έρχονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη και οι τιμές ποικίλλουν. Ορισμένα έχουν επιπλέον δυνατότητες, όπως παρακολούθηση ενέργειας, αλλά τα περισσότερα προσφέρουν συμβατότητα με το Alexa, το Google Home ή και τα δύο. Εάν δεν έχετε συγκεκριμένη ανάγκη για παρακολούθηση ενέργειας, μπορείτε να παραλείψετε αυτή τη λειτουργία και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Τα έξυπνα βύσματα διατίθενται σε μορφές Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee, ακόμη και Bluetooth. Ωστόσο, δεν συνιστούμε Bluetooth λόγω προβλημάτων εμβέλειας. Εάν διαθέτετε έξυπνο διανομέα, ένα βύσμα Z-Wave ή ZigBee είναι μια καλή επιλογή επειδή προσφέρουν ταχύτερο τοπικό έλεγχο. Διαφορετικά, τα έξυπνα βύσματα Wi-Fi είναι η πιο προσιτή επιλογή.

Μπέλκιν κάνει ένα σχετικά φθηνό έξυπνο βύσμα Wi-Fi για περίπου 20 $. Αν είστε πρόθυμοι να περιμένετε, ο Wyze κυκλοφορεί ένα έξυπνο βύσμα Wi-Fi δύο-πακέτο για 15 $ αργότερα φέτος (Σεπτέμβριος 2019). Ο αδελφός μας ιστότοπος, το Review Geek, έχει πολλές άλλες συστάσεις μπορεί να θέλετε να εξετάσετε.

Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι έχουν πολύ λιγότερες επιλογές. Η Ikea μπορεί να είναι ο πιο αξιόπιστος, γνωστός ευρωπαϊκός προμηθευτής έξυπνων βυσμάτων. προσφέρουν μια έκδοση για Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία. Αλλά θα χρειαστεί να αγοράσετε επιπλέον αντικείμενα, όπως ένα κέντρο.

Εάν διαθέτετε συσκευή Echo ή Google Home, βεβαιωθείτε ότι το έξυπνο βύσμα που αγοράζετε είναι συμβατό με αυτό (τα περισσότερα λειτουργούν με τουλάχιστον ένα, αν όχι και με τα δύο). Εάν ένα έξυπνο βύσμα δεν λειτουργεί με έναν φωνητικό βοηθό, θα πρέπει να το παραλείψετε.

Χρειάζεστε επίσης ένα smartphone ή tablet και μια εφαρμογή για να ρυθμίσετε το έξυπνο βύσμα. Ανάλογα με το βύσμα που επιλέξατε, χρειάζεστε έναν τρόπο σύνδεσης. Για τα έξυπνα βύσματα Wi-Fi, χρειάζεστε έναν δρομολογητή Wi-Fi και για τα βύσματα Z-Wave ή ZigBee, χρειάζεστε έναν έξυπνο διανομέα.

Πώς να το ρυθμίσετε

Για να θέσετε το έξυπνο βύσμα σε λειτουργία, συνδέστε το σε μια πρίζα. Εάν είναι ολοκαίνουργιο, θα πρέπει να μπει αμέσως στη λειτουργία σύζευξης. Εάν όχι (ή πρέπει να επισκευαστείτε), τα περισσότερα έξυπνα βύσματα έχουν ένα φυσικό κουμπί που πατάτε παρατεταμένα για να μπείτε στη λειτουργία σύζευξης. Συνήθως, τα έξυπνα βύσματα περιλαμβάνουν επίσης μια λυχνία LED που υποδεικνύει πότε είναι ενεργοποιημένο, απενεργοποιημένο ή σύζευξη.

  Τρόπος ρύθμισης παραμέτρων ενός στυλό και ενός tablet ώστε να λειτουργεί με το Windows Ink στα Windows 10

Όταν το έξυπνο βύσμα βρίσκεται σε λειτουργία σύζευξης, ανοίξτε τη σχετική εφαρμογή στο smartphone ή το tablet σας και αναζητήστε “προσθήκη συσκευής” ή παρόμοια επιλογή. Όταν γίνει σύζευξη της συσκευής, δώστε της ένα αξιομνημόνευτο όνομα. Συνήθως είναι καλή ιδέα να το ονομάσετε από ό,τι ελέγχει, όπως “σίδερο για μπούκλες” ή “λάμπα”. Εάν επιλέξετε καλά ονόματα για τα έξυπνα βύσματά σας, βοηθά με τον φωνητικό έλεγχο.

Τώρα, συνδέστε ό,τι θέλετε να ελέγχει το έξυπνο βύσμα και δοκιμάστε το για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν.

Πώς να ελέγξετε τις έξυπνες πρίζες με τη φωνή και το smartphone σας

Τα περισσότερα έξυπνα βύσματα περιλαμβάνουν φωνητικό έλεγχο είτε με την Alexa, είτε με το Google Home είτε και με τα δύο. Εάν θέλετε φωνητικό έλεγχο, πρέπει να προσθέσετε τη συσκευή στον φωνητικό βοηθό σας.

Για την Alexa, ανοίξτε την εφαρμογή, πατήστε το μενού χάμπουργκερ επάνω αριστερά και μετά πατήστε Προσθήκη συσκευής. Επιλέξτε την κατηγορία βύσματος. Επιλέξτε τον κατασκευαστή του και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες για να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με Google Home. Ανοίξτε την εφαρμογή Home και πατήστε το κουμπί προσθήκης. Πατήστε “Ρύθμιση συσκευής” και, στη συνέχεια, πατήστε “Λειτουργεί με την Google”. Η εφαρμογή Google Home σάς παρουσιάζει μια λίστα κατασκευαστών. Βρείτε το σωστό και ακολουθήστε τη διαδικασία σύνδεσης.

ο

Αφού συνδέσετε το έξυπνο βύσμα με την Google ή την Alexa, προσθέστε το σε ένα δωμάτιο Google ή Ομάδα Alexa. Ο φωνητικός έλεγχος λειτουργεί καλύτερα όταν ομαδοποιείτε σωστά τις συσκευές σας.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε φωνητικό βοηθό, η εφαρμογή του έξυπνου βύσματός σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον ελέγχετε. Θα βρείτε ενεργοποίηση, απενεργοποίηση και άλλες λειτουργίες στην εφαρμογή. Εάν χρησιμοποιείτε φωνητικό βοηθό, θα πρέπει να ελέγχετε τη συσκευή σας με την εφαρμογή Google Home ή Alexa.

  Πώς να εγκαταστήσετε τα Windows 11;

Και οι δύο εφαρμογές έχουν παρόμοιες επιλογές ενεργοποίησης και απενεργοποίησης. Εάν χρησιμοποιείτε το Google Home ή την Alexa ως μεμονωμένη εφαρμογή σας αντί για την εφαρμογή του έξυπνου βύσματος, μπορείτε επίσης να ελέγχετε εύκολα άλλες έξυπνες συσκευές (ακόμη και έξυπνες πρίζες από άλλους κατασκευαστές). Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσετε να θυμηθείτε ποια εφαρμογή ελέγχει τι.

Τρόπος διαμόρφωσης χρονοδιαγραμμάτων και αυτοματισμών

Οι εφαρμογές Alexa και Google Home είναι εξαιρετικές για τη δημιουργία απλών ρουτινών.

Τώρα μπορείτε να ρυθμίσετε το έξυπνο βύσμα ώστε να εκτελεί ενέργειες αυτόματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να το ρυθμίσετε να ανάβει μια παλιά, μη έξυπνη λάμπα κατά τη δύση του ηλίου ή να λειτουργεί έναν αφυγραντήρα για συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα.

Εάν δεν διαθέτετε συσκευή Google Home ή Echo, μπορείτε να δημιουργήσετε χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή smart plug ή στην εφαρμογή Hub, εάν είναι Z-Wave ή ZigBee. Κάθε εφαρμογή είναι λίγο διαφορετική, αλλά απλώς αναζητήστε μια λειτουργία που ονομάζεται χρονόμετρο, ρουτίνα ή πρόγραμμα. Συνήθως, μπορείτε να προσθέσετε ένα ή περισσότερα βύσματα σε μια ρουτίνα. Καθορίζετε μια ώρα “ενεργοποίησης” και “απενεργοποίησης” και ποιες ημέρες θα εκτελείται η ρουτίνα. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε ένα έξυπνο βύσμα να απενεργοποιείται αλλά όχι να ενεργοποιείται και αντίστροφα.

Θα πρέπει να δημιουργήσετε τις ρουτίνες σας στην εφαρμογή Google ή Alexa εάν διαθέτετε συσκευή Google Home ή Echo. Και πάλι, επιλέγετε για ποια βύσματα θέλετε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα και, στη συνέχεια, επιλέγετε ώρα ενεργοποίησης, ώρας “απενεργοποίησης” και ποιες ημέρες θα εκτελείται η ρουτίνα.

Όταν δημιουργείτε τις ρουτίνες σας στην εφαρμογή Google ή Alexa αντί για την εφαρμογή plug, σας επιτρέπει να συμπεριλάβετε άλλα έξυπνα πράγματα στις ρουτίνες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα που απενεργοποιεί όλα τα έξυπνα βύσματα και τα έξυπνα φώτα και κλειδώνει την πόρτα κάθε μέρα στις 22:30, εκτός εάν χρησιμοποιείτε έξυπνο διανομέα, η εφαρμογή έξυπνης βύσμα δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά.

Εάν χρησιμοποιείτε μία μόνο εφαρμογή για να ελέγχετε τα πάντα, θα είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να θυμάστε πού να πάτε όταν χρειάζεται να προσαρμόσετε κάτι ή να αλλάξετε μια ρουτίνα.